Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 105, 25 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 
  
 
Traditionele Schepen Beurs

Bataviahaven

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails

Scheepsmakelaardij Enkhuizen


defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten

NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats

red-gull

SRF
Bureau Scheepvaart Certificering

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
FVEN nieuws:

— SAIL DEN HELDER - 21 t/m 25 juni 2017

Overig nieuws:

— De kubboot, de bijboot van de botter
— Projectleider TAVE aan de slag
— Leerlingen brengen Drentse Praam in beeld

— Video van Botterlift in Harderwijk

— Historisch achteronder zoekt liefhebber
— Project Rivierboulevard Hasselt van start

— Woonschip in Purmerend maakt water na springen leiding

— Moderne studio in een 100 jarige tjalk
— Vaarverbod dreigt voor varende woonschepen

— Deelnemers AIS-enquête bedankt

— Spoorbrug Noord-Willemskanaal wordt probleem

— Shabab Oman II naar Sail Den Helder

— Tall Ship Gorch Fock: opknappen of nieuwbouw
FVEN nieuws

— SAIL DEN HELDER - 21 t/m 25 juni 2017De inschrijving voor het Varend Erfgoed, dat wil deelnemen aan SAIL DEN HELDER staat nog open. Op de website van SAIL DEN HELDER is hiervoor een inschrijfformulier te bereiken via deze link
http://www.saildenhelder.nl/inschrijving-varen-erfgoed.html

Het aandeel van de FVEN hieraan zijn enkele aanbrengtochten, waarbij onderweg opnieuw het ‘zwaan kleef aan’ systeem weer wordt toegepast. Twee grote vloten zullen respectievelijk vanuit Zeeland via Zuid- en Noord-Holland en vanuit het oosten via Urk en Medemblik naar Den Helder varen.

Het inschrijfformulier heeft de mogelijkheid om aan te geven vanuit welke haven U zich aansluit bij deze zeer gemengde vloot. Het gehele overzicht komt U tegen op de website onder de link: Aanbrengtochten.

De inschrijving sluit per 28 februari a.s. dus wees er op tijd bij - begin maart gaan organisatoren om de tafel om te bepalen, welke schepen waar kunnen worden afgemeerd en vervolgens krijgt U bericht over de verdere gang van zaken in juni a.s.

Einde FVEN nieuws
— De kubboot, de bijboot van de botterOp RTV-Bunschoten vind je een reportage waarin Henk van Halteren vertelt over zijn werk in het Openlucht Museum. Henk bouwt daar een Bunschoter Kubboot. Met de Kubboot werden o.a. de palingkubben naar hun positie geroeid, waar ze in ondiep water, aan een essenhouten stok werden bevestigd en verzwaard met stenen in het water gelaten. De Kubboot werd ook gebruikt als bijboot van de Botter.
Henk werd gevraagd om in het museum een kubboot te bouwen nadat hij zijn scheepswerf in Spakenburg had overgedragen.
Bekijk hier de reportage op de bron   RTV Bumschoten
— Projectleider TAVE aan de slagPetra Spithost gaat het project Traditionele Ambachten Varend Erfgoed (TAVE) trekken. TAVE focust zich op 4 ambachten: klinken, (staalraad) splitsen, rondhouten maken en huidgangen krombranden. TAVE wil documenteren in woord en beeld, demonstraties aanbieden en jonge restaurateurs kennis en vaardigheden bijbrengen.

TAVE wil de ambachten zichtbaar maken voor scheepseigenaren en geïnteresseerden op verschillende evenementen zoals de Erfgoedmanifestatie Hassailt en de Traditionele Schepen Beurs in Den Helder en het project bij verschillende Maritieme opleidingen onder de aandacht brengen.

Petra: ‘Ik heb ontzettend veel zin in het project. Zelf wonen we op luxe motor en dan begrijp je heel goed wat de waarde is van het behoud van het varend erfgoed, maar ook van de traditionele ambachten waarmee de schepen zijn gemaakt en naar we hopen ook mee zullen worden blijven onderhouden. Dat vraagt om het delen van kennis, het overdragen van kunde en het enthousiasmeren van scheepseigenaren en vakmensen om deze ambachten te blijven toepassen.Belangrijk is om zoveel mogelijk kennis en ervaringen te verzamelen. We delen wat er al is en vullen aan wat er ontbreekt. Samenwerking is hierbij van groot belang. Ik kijk er naar uit om de contacten te gaan leggen en ben benieuwd naar het gezamenlijke resultaat.

Niet alleen het eindproduct, maar juist ook het proces er naar toe is belangrijk om mensen enthousiast te maken, te informeren en mee te nemen. Daar past voor mij ook online delen via Facebook en de website www.scheepsambachten.nl bij. De website gaat 20 januari online en groeit met informatie in de loop van het project.’

Ben jij iemand die één van de ambachten beheerst en (professioneel) toepast en vind je het leuk om een bijdrage aan het project te doen? Of heb jij foto’s en filmmateriaal dat we zouden mogen gebruiken (uiteraard met naamsvermelding) dan kun je contact opnemen met: Petra Spithost telefoon 06-14456467 (ook WhatsApp).
Lees het gehele artikel op de bron: LVBHB  
— Leerlingen brengen Drentse Praam in beeldHoogeveen - Voor dertien groepjes brugklasleerlingen van het Roelof van Echten College was maandag een spannende dag.

Zij hebben voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen hun oplossing gepresenteerd aan de Stichting Drentse Praam voor het vraagstuk wat nou de beste manier zou zijn om de activiteiten van de Drentse Praam onder de aandacht te brengen.

Acht weken hebben zij daar enthousiast gewerkt aan het vergaren van inhoudelijke informatie, enquêtes samengesteld en afgenomen, maar ook workshops bij de bibliotheek gevolgd om technieken zoals vloggen, stop motion, videobeeldbewerking en script schrijven een beetje in de vingers te krijgen. Deze kennis en vaardigheden hebben zij ingezet om een pakkend filmpje te maken.
Lees het gehele artikel op de bron: Hogeveense Courant 
— Video van Botterlift in HarderwijkIn Harderwijk is in november de Botterlift in gebruik genomen. OP zeer moderne manier worden botters uit het water gehaald en de verwarmde botterloods in gereden. Hierdoor kan er in de wintertijd uitgebreid onderhoud worden gepleegd.
Jan Cornelissen heeft er deze video van gemaakt
— Historisch achteronder zoekt liefhebberIn de zomer van 2016 kocht Josepha Kempl de dektjalk Antilope uit 1906. Het schip heeft in het achteronder nog de historische betimmering, met deurtjes en lades in het achterfront. Het bestaat uit vurenhout dat in verschillende soorten hout is nageschilderd. Ook de originele tafel en stoelen zijn nog aanwezig.De betimmering is gebruikt en hier en daar zijn scharnieren en lades versleten, maar is té interessant om weg te gooien. Nu Josepha bezig is met de herinrichting van het schip als woonschip heeft ze de keus: dit achteronder gaan gebruiken of demonteren. Het is echter al veelvuldig gebruikt en zou voor dagelijks gebruik volledig gerestaureerd moeten worden. Dat is helaas geen optie. Maar weggooien is absoluut zonde van dit stuk historie.

Daarom zoekt Josepha een instelling, een museum, of een particulier die de ruimte en mogelijkheid heeft om deze 110 jaar oude betimmering een plek te geven, waar dit stuk geschiedenis bewaard en liefst ook getoond kan worden.
Kijk hier voor meer info over de betimmering 
Of kijk hier voor grote foto’s   
Voor meer info mail je met josikempl@web.de

— Project Rivierboulevard Hasselt van startBurgemeester Bilder van de gemeente Zwartewaterland heeft donderdag 19 januari 2017 de officiële openingshandeling verricht voor de werkzaamheden aan de Rivierboulevard. De herinrichting aan de Kaai start maandag aanstaande en maakt onderdeel uit van centrumplan Hasselt.

De burgemeester stelde tijdens de openingshandeling één harde datum vast: "Wij, als gemeente Zwartewaterland, hebben Aannemingsmaatschappij van Gelder B.V. erop aangedrongen dat alle werkzaamheden aan de Rivierboulevard te Hasselt voor 1 juli 2017 dienen te zijn afgerond."

Het centrum van Hasselt staat van 27 t/m 30 juli 2017 in het teken van het maritieme evenement Hassailt. Ruim 180 historische schepen meren dan af in de Hanzestad. Deze historische schepen brengen Hasselt terug in de sfeer van de oude binnenvaart en geven weer fleur aan de unieke infrastructuur van de oude binnenstad.

"Heden en verleden komen samen tijdens Hassailt. De oplevering van de nieuwe Rivierboulevard staat op de agenda voor eind juni 2017. Het is dan een mooie gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten tijdens het maritieme evenement Hassailt." De burgervader hoopt in drie dagen tijd tienduizenden bezoekers te verwelkomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC

FVEN
— Woonschip in Purmerend maakt water na springen leidingPURMEREND - Een woonschip aan de Wherekant in Purmerend begon zaterdagmiddag behoorlijk slagzij te maken. Nadat de buren de brandweer hadden gebeld, kwamen niet alleen brandweerlieden, maar ook medewerkers van de gemeente Purmerend, provincie Noord-Holland, waterschap Hollands Noorderkwartier poolshoogte nemen.

Het bleek dat de Vrouwe Katarina water maakte, mogelijk als gevolg van een gesprongen waterleiding. Het woongedeelte en een deel van het ruim liepen daardoor onder.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Moderne studio in een 100 jarige tjalk   In het luxueuze St. Katherine Dock in hartje London ligt de 100 jaar oude Nederlandse tjalk ‘Grand Cru’ met aan boord een van de top-studio’s van London. De tjalk werd in de jaren 70 tot studio verbouwd door Pete Townshend, de gitarist en songwriter van de Engelse band The Who.

Het schip werd in 1912 gebouwd en heeft jaren gevaren onder de naam Borneo. In 1972 kocht het Canadese consulaat het schip en veranderde de naam in Grand Cru. Zij gebruikten het als een champagne-party schip. Pete Townshend kocht het schip samen met nog een ander schip en verbouwde het tot studio. het andere schip werd ingericht als accommodatie voor muzikanten die de studio gebruikten.Tot 2009 lag het schip in Twickenham bij andere studio’s van Pete Townshend, en werd ze uitsluitend gebruikt door een selecte groep muzikanten. In 2009 is het schip verplaatst naar het St. Katharine Dock en sindsdien is de studio aangepast om aan de hoogste kwaliteit van muziekstudio’s te voldoen. Het wordt genoemd als een van de top 3 studio's in London.

Deze week is de Nederlandse producer Ernst van Dusseldorp hier aan het werk met muzikant Jawek Kamstra voor de productie van een solo album.
Kijk hier voor meer info 
— Vaarverbod dreigt voor varende woonschepenEr hangt de eigenaren van grotere pleziervaartuigen een nog maar nauwelijks gesignaleerd gevaar boven het hoofd. Dat zeggen deskundigen uit de scheepsmakelaardij en verzekeringswereld. Vanwege nieuwe Europese regelgeving kunnen schepen vanaf 20 meter over twee jaar zo goed als waardeloos worden.

De dreiging is niet nieuw, maar wordt wel steeds actueler. De Europese Unie stelde in 2006 de richtlijn EU 2006/87 ‘tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen’ vast. Er staan voorschriften in waaraan een schip moet voldoen om te worden goedgekeurd voor een Certificaat van Onderzoek. Zo’n CvO is nodig om te mogen varen.

De regeling wordt nu urgent vanwege een in de richtlijn genoemde datum, namelijk 30 december 2018. Dat is de dag waarop de overgangsregeling vervalt. Met ingang van dat moment moeten scheepseigenaren hun bezit volgens de nieuwe, vanuit Brussel voorgeschreven eisen laten keuren. Tot die tijd kan er nog op de oude voorwaarden worden verlengd.
Lees het uitgebreide artikel van Bart Oosterveld in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Deelnemers AIS-enquête bedankt


 
Op 3 januari sloot de online enquête inzake ervaringen met AIS en elektronische kaarten in de vaarpraktijk. Het vragenformulier werd 1023 keer volledig via internet ingevuld. Dat is een goede score die een solide basis vormt voor een representatief resultaat.

Rijkswaterstaat laat weten dat de CCR verheugd is met de hoge respons. In de komende periode zullen alle gegevens door de CCR verwerkt en geanalyseerd worden. Naar verwachting zal het rapport met bevindingen in het derde kwartaal van 2017 beschikbaar komen.
 
"In de regel geldt dat respondenten gemiddeld zo'n 10 minuten willen uittrekken voor een online onderzoek. Dit is ongeveer gelijk aan zo’n 20 tot 30 vragen. Het hangt natuurlijk ook af van het vraagtype als je veel open vragen stelt dan ligt het maximale aantal vragen veel lager.", aldus online-enquete.

De hoge respons op de AIS enquête geeft aan hoezeer het onderwerp leeft, bij een lijst van bijna 40 items waaronder veel open vragen. Daarom wil Rijkswaterstaat iedereen bedanken voor de tijd en moeite die is geïnvesteerd in deze enquête.

— Spoorbrug Noord-Willemskanaal wordt probleemDe geplande spoorbrug over het Noord-Willemskanaal in Groningen lijkt een groot probleem te worden voor scheepvaart en recreatievaart. Tot nu toe kan de brug twee keer acht minuten per uur open. ProRail wil dit terugbrengen tot twee keer twee minuten, zodat elk kwartier een trein naar Leeuwarden kan rijden. Er rijden er nu drie per uur.

Na schippersvereniging Schuttevaer en het Watersportverbond komen nu ook het Woonschepencommité Griningen en de provincie Drenthe in het geweer tegen deze plannen. Omdat hier drie bruggen achter elkaar liggen en er een knik in de vaarweg zit is doorvaart binnen twee minuten zeer problematisch. De organisaties zijn bang dat scheepvaartverkeer zich hierdoor gaat beperken tot uitsluitend nachtelijke doorvaart.

De gemeente Drenthe heeft de laatste jaren juist zeer veel geïnvesteerd in de bereikbaarheid voor de recreatievaart.
— Shabab Oman II naar Sail Den HelderDEN HELDER - Ze waren graag geziene deelnemers aan eerdere Sail-evenementen in Den Helder en ze zijn er dit jaar opnieuw bij: de bemanning van het zeilend opleidingsschip van de Koninklijke Marine van Oman. Met een nieuw schip, de Shabab Oman II. In haar kielzog zijn inmiddels ook de Noorse Sörlandet, de Russische Mir, de Noorse Statsraad Lehmkuhl en de Nederlandse brik Aphrodite gecontracteerd.

De imposante clipper Shabab Oman II, 85 meter lang en met een zeiloppervlakte van 2700 verkante meter, is ruim dertig meter langer dan de vorige topzeilschoener Shabab Oman die ’slechts’ 840 vierkante meter zeil voerde. Aan boord van de clipper is plek voor 94 opvarenden, tweemaal zoveel als op de schoener.

Bijzonder is dat de Shabab Oman II in Nederland is gebouwd en in 2014 door scheepswerf Damen in Vlissingen officieel werd overgedragen. Bij die gelegenheid merkte de Omaanse commodore Khalifa op dat ’dit schip rond de wereld zal gaan met een boodschap van vrede en vriendschap.’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Tall Ship Gorch Fock: opknappen of nieuwbouwSinds een jaar ligt het Duitse Tall Ship Gorch Fock in het dok in Bremerhaven. En nog steeds komen er nieuwe zaken aan het licht die gerepareerd moeten worden. De geschatte kosten voor complete refit zijn in het afgelopen jaar opgelopen van 9,6 miljoen naar circa 35 miljoen euro. Komende week wil de marine met de Duitse minister van defensie overleggen of de reparatie moet worden afgemaakt of dat gekozen moet worden voor nieuwbouw. Dat meldt de NDR.

Het 58 jaar oude schip dient al tientallen jaren als opleidingsschip voor de Duitse marine-officieren in opleiding. De marine hecht veel waarde aan deze opleiding op een Tall Ship, en is ongelukkig dat deze al enkele jaren op kleinere jachten plaats vindt. Normaal varen de cadetten enkele maanden op het schip, waarbij saamhorigheid en teambuilding een grote rol spelen. Voor de marine is een Tall Ship als opleidingsschip onmisbaar.

Steeds worden nieuwe mankementen gevonden. Nadat de volledige tuigage is vernieuwd blijken ook de masten vervangen te moeten worden. Daarnaast moeten allen kabelgoten vervangen worden en zijn er steeds meer van dergelijke klussen die gedaan moeten worden. Tot nu toe zijn al 12 miljoen uitgegeven voor een refit en is het schip nog steeds niet zeewaardig. Het blijkt dat sinds october 2016 alle werkzaamheden aan het schip zijn gestopt.
Lees het gehele artikel op de bron: NDR 
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC