Chaos is het begin van een verandering
  Chaos is het begin van een verandering     3e jaargang Aflevering 11 

Beste ,

Op mijn werkkamer is het op dit moment een rommeltje. Je zou het zelfs wel een chaos kunnen noemen. Overal liggen stapels boeken, die uit de boekenkasten zijn getrokken, stapels CD’s, nog niet opgeruimde spullen die ik gebruikt heb bij trainingen en workshops. Deze chaos is gelukkig tijdelijk, maar is wel nodig. Oude boeken die ik met liefde jarenlang heb bewaard moeten plaatsmaken voor nieuwe. Dat gaat niet gelijk, daar is even tijd voor nodig. Over een paar weken is het opgeruimd. De oude boeken zijn ingepakt en zitten in dozen; de nieuwe boeken hebben hun plaats ingenomen. Met een beetje geluk kan er dan zelfs een kast uit.

Ook bij veranderingen in organisaties geldt dat je ruimte moet maken voor nieuwe ideeën. Managers zien dat vaak als overbodig. Zij hebben hun kasten al geschoond en ruimte gemaakt voor de nieuwe organisatie. Medewerkers zijn nog lang niet zo ver: hun ‘boekenkast’ zit nog vol. Ze hebben nog geen kans gehad om afscheid te nemen van hun ‘oude boeken‘. Als facilitator is het belangrijk medewerkers die kans te geven. Dat komt bij opdrachtgevers soms als rommelig, chaotisch over. Het is wel een stap die echt nodig is. Besteed je er namelijk geen aandacht aan, dan is er geen ruimte voor nieuwe ideeën en blijft er geciteerd worden uit ‘oude boeken’.
 
In deze nieuwsbrief bij facilitips aandacht voor het opruimen van ‘oude boeken’. Soms is het goed om zelf een nieuw boek in je kast te zetten. Bij vernieuw je eigen boekenkast lees je hoe je dat kunt doen.

Verder aandacht voor twee nieuwe trainingen die ik aan het ontwikkelen ben en natuurlijk aandacht voor een nieuwe boeken.
 
Ik wens jullie hele fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en een heel goed 2017.
 
Henri

 

Facilitips: Opruimen van 'oude boeken'

De metafoor van de boekenkast en de oude boeken kun je heel goed gebruiken in de opbouw van je workshop. Vraag de deelnemers een boek mee te laten nemen waarvan ze afstand willen doen. Tijdens de check-in stel je dan de volgende vraag: “Wat is de reden dat je afscheid wilt nemen van dit boek?’
 
Na de toelichting van de opdrachtgever over de wijziging kun je kiezen voor een opbouw m.b.v. een denkagenda volgens de z.g.n. denkhoeden van De Bono. De kracht van deze methode is dat iedereen tegelijkertijd op dezelfde manier denkt. Hierdoor versterken de deelnemers elkaar. Maar, en dat is net zo belangrijk, er is ook ruimte voor minpunten/risico’s en gevoelens. Door met name aandacht te besteden aan deze punten en voor de minpunten alternatieven te bedenken zonder terug te vallen in de oude werkwijze, maak je het als facilitator mogelijk dat er afscheid genomen wordt van de ‘oude boeken’.
 
Een uitwerking van deze aanpak kun je vinden bij de werkvormen op mijn site.

Tijdens de opleiding ‘Faciliteren van Professionals’ staat dag 3 in het teken van parallel denken. Op die dag behandelen we de theorie en oefen je er als facilitator mee. De eerstvolgende opleiding start op 14/15 februari. Er zijn nog een paar plekken vrij.

 
 
Lees meer >

 

Vernieuw je eigen boekenkast

‘Oude boeken’ kun jij als facilitator ook zelf hebben. Het is dan een houding die je aanneemt. Dat komt het sterkst naar voren als je te maken krijgt met z.g.n. lastig gedrag. Je gaat al gauw op dezelfde manier reageren. Door juist bewust een ander houding aan te nemen, ga je anders reageren. Tijdens de training Omgaan met lastig gedrag - Jouw houding bepaalt de verhouding leer je de ‘7 Houdingen van koning Buthu’ en ga je oefenen met het aannemen van een andere houding.  Je onderzoekt waar jouw allergie voor het ‘lastige gedrag’ vandaan komt. Tenslotte gaan je aan de slag met interventiestijlen.
 
Na deze eendaagse training staan er in jouw boekenkast gegarandeerd nieuwe boeken.
 
De eerstvolgende training wordt gegeven op 24 januari. 
 
 
 
Meld je direct aan >

 

Sommige ‘boeken’ worden nu geschreven.

Samen met Laura Zschuschen (facilitator, scrummaster en scrumcoach) ben ik een nieuwe training aan het ontwikkelen: ‘Scrummaster van techniek naar persoonlijke instelling’. Deze training begint waar veel trainingen voor scrummasters eindigen. We behandelen onderwerpen als persoonlijke houding en instelling, omgaan met groepsdynamiek, inzet van werkvormen en energizers. Tijdens de behandeling van de onderwerpen richten we ons specifiek op de bijeenkomsten die een scrummaster faciliteert.
 
Samen met Judith de Jong (facilitator gespecialiseerd in creatieve technieken en Deep Democracy) ben ik een training aan het ontwikkelen om vergaderingen inspirerender en efficiënter te maken, maar ook met betere resultaten. De basis van de training is het vergaderspectrum. Vanuit het spectrum laten we zien en ervaren wat het effect ervan is op de opbouw van de vergadering, de inrichting van de ruimte, de te gebruiken werkvormen en de betrokkenheid van de deelnemers. De training heeft voorlopig als werktitel: Vergaderen 2.0.
 
Beide trainingen worden in het eerste kwartaal gelanceerd.
 
 
Lees meer >

 

Boekentips

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt door mijn ‘opruimwoede’, dan heb je misschien weer plaats gekregen in je boekenkast. In mijn boekentips vind je misschien boeken die interessant voor je zijn.

De volgende boeken zijn erbij gekomen:

  • Monique Bellersen - Praktijkboek Intervisie
  • Edward de Bono - Praktisch denken
  • Edward de Bono - Serious Creativity
  • Bert van Dijk - actie = reactie
  • Nathalie Vrancken - De nieuwe voorzitter.
 
 
Lees meer >>

 

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief stel ze gerust.

drs. Henri Haarmans CPF®
06 – 44 656 751
henri@2facilitate.nl
www.2facilitate.nl