SEPTEMBER NR TVÅ 2012
 
Good Afternoon!
Välkomna till vårt andra nyhetsbrev den här månaden. Vi har så mycket att berätta. Dels har vi ju dragit igång vår nya barnscen här på Konstepidemin och sen händer det så mycket mer. Läs här nedan om Opsis och om Alice i Underlandets vidare äventyr. Men först en språklig kullerbytta:
Big Wind spelar musik, teater. Låt oss stanna en stund vid verbet spela. På svenska har vi både ordet spela och ordet leka för härliga aktiviteter. Men de två orden har en viss skillnad. Vi brukar inte säga att vi leker förstafiol eller att vi leker teater. Varför inte? Åt andra hållet går det inte heller att byta: Spela Mamma, pappa, barn. Spela Sista paret ut. Är spela något seriösare än leka? Fast man spelar kort. På engelska heter alltihopa play för enkelhetens skull. Tyska då? Spielen betyder väl också bägge delar? Tillsammans med ordet dans blir det ännu konstigare. Vi varken spelar eller leker dans. Vi dansar! Vi musikar! Vi teatrar!
 
Ola Karlberg - Lekledare 
Opsis 
 
Vi rivstartade hösten med att på den nya hemmascenen på Konstepidemin med Riddar von Papp - På väg. Näst på tur för barnpubliken är Tobias Edvardsons splitternya föreställning Opsis som har premiär nu på tisdag, den 25 september! Här berättar Tobias själv om föreställningen. 

Vad för slags föreställning är Opsis?
Det är en musikföreställning som bygger på samspel och delaktighet från barnen. Lite som en scenisk sångstund. Det centrala är alfabetshjulet man ser på bilden här bredvid och såklart barnboksförfattaren Lenart Hellsings texter.
 
Du har en speciell relation till Lennart Hellsing och figuren Opsis. Berätta!
Ja, det stämmer. 1997/98 blev sångensemblen Amanda (där jag då ingick) kontaktade av Sveriges Radio för att göra en uppdaterad radiokonsert utifrån Krakel Spektakel. Så jag och 11 till personer ur Amanda gjorde en mängd arrangemang för de här kända låtarna i barnradio. Detta ledde i sin tur till både skiva och så småningom även en orkesterproduktion och sedan turné med Rikskonserter. Då var jag Opsis.
 
Vid ett senare tillfälle gjorde jag även en föreställning som hette Hellsings ABC tillsammans med min syster där jag hade med egen musik till Hellsings texter.
 
Så den här musikföreställningen Opsis är en idé jag har haft länge men inte riktigt vågat eller hunnit ta tag i själv. En symbios av det som gjordes med Amanda, med alla kända låtar, och de egna låtarna som jag och min syster framträdde med. En logisk konstnärlig utveckling helt enkelt.
 
Vad är det som gör Lennart Hellsings texter så speciella?
Att de, trots att vissa av böckerna och texterma är 50 år gamla, fortfarande är så aktuella. Sedan gillar jag att varje sång målar upp små världar som man lätt kan leva sig in i, både som barn och vuxen. Lennart Hellsing skrev sina texter mycket med tanke på sina egna barn. För att de skulle komma närmare språket och bokstäverna finns det en pedagogik i det som jag gillar. Utan att det blir torrt och tråkigt.
Nä, kul och lustfyllt ska det vara!
 
Är det några låtar man känner till?
Ja, många! Krakel spektakel, Herr Gurka, Hej sa Petronella, Dinkelidunkelidoja...
 

 
Tobias Edvardson i Opsis
 
Ska man vara beredd på en och annan allsång?
Absolut, det blir både allsång, alldans, klappsånger och lite gissningslek.

Ni spelar mycket mer "hemma" denna hösten än ni brukar. Vad är roligast tycker du - att vara på turné eller att spela hemma i Göteborg?
Jag tycker faktiskt att det är underbart att få spela hemma och det hade jag gärna gjort mer. Men vi får se, det är ett test med den här hemmascenen på Konstepidemin. Sedan är ju jag och Cilla Klein samt Musikteater Kåbra ute på turné i fyra veckor ändå i höst, så lite åkande bir det ju ändå.
 
Kommer du släppa en skiva i samband med premiären?
Ja, det kommer jag göra. Vet inte riktigt när releasedatum blir men det blir någon gång i höst. Musiken har jag och Erik Dahl spelat in tillsammans där han har bidragit med trombon, piano och diverse slagverk. Sedan spelar jag ju gitarr och fiol live i föreställningen. Man kan gå in och tjuvlyssna på vissa av låtarna på Big Winds hemsida redan nu faktiskt.
 
Det är även du som håller i fredagssången på fredag! Vad kan man vänta sig då?
En mysig sångstund! Jag kommer förstås att använda lite av ABC-hjulet då man plockar låtar ur olika bokstäver men det kommer också dyka upp andra kända barnsånger från förr.
 
 

 
Stora Teatern  
som underlandet!
 
Den 21-23 Oktober spelar vi vår underfyllda Alice i Underlandet på Stora teatern i Göteborg.
 
Följ med på Alice nyfikna resa ned till Kaninen, Hattmakaren, Solkatten, Hjärter Dam och alla de andra. I denna upp-och-ner-vända värld kan tydligen konstiga saker hända bara man äter en kaka. Det är underligt! Hur ska man tilltala en larv? Ska man niga? Kommer Hjärter Dam verkligen att hugga huvudet av Hjärter knekt?
 
Söndag 21/10 kl 14.00
Måndag 22/10 kl 10.00
Tisdag 23/10 kl 10.00
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Spelplan för Big Wind på Konstepidemin


25/9 Opsis PREMIÄR! 9.30 
26/9 Opsis 9.30
27/9 Opsis 9.30
28/9 Fredagssången 9.30
29/9 Opsis 14.00
_______________________________________
 
2/10 Riddar von Papp 9.30
3/10 Riddar von Papp 9.30
4/10 Riddar von Papp 9.30
5/10 Fredagssången 9.30
6/10 Riddar von Papp 14.00
_______________________________________
 
10/10 Opsis 9.30
11/10 Opsis 9.30
12/10 Fredagssången 9.30
13/10 Opsis 14.00
_______________________________________
 
16/10 Opsis
17/10 Det händer med händer PREMIÄR! 9.30 
18/10 Det händer med händer 9.30
19/10 Fredagssången 9.30
19/10 Det händer med händer 9.30 & 18.00
20/10 Det händer med händer 14.00
_______________________________________
 
23/10 Det händer med händer 9.30
24/10 Det händer med händer 9.30
25/10 Det händer med händer 9.30
26/10 Fredagssången 9.30
27/10 Håll i hatten 14.00
 
Boka din biljett på boka@bigwind.se
eller 031-82 77 28
 

 
 
 
Tobias Edvardson i Opsis
 
 
Anna Gustavsson och Cilla Klein i Det händer med händer
 
 

 
Lina Persson i Håll i hatten
Mer information om Big Wind och komplett turnéplan hittar du här: www.bigwind.se
Gilla oss gärna på facebook
 
Big Wind är en av landets flitigaste och mest anlitade resande teatersällskap. Verksamheten bedrivs i hela landet med säte i Göteborg. Big Wind spelar sedan 1989 mellan 250 och 300 föreställningar per år för 20-40 000 personer. Huvudsakligen barn och ungdomar från norr till söder. Big Wind står konstnärligt stadigt förankrat i tvärdraget mellan de tre uttrycksformerna dans, musik och teater. Big Wind ägs av dess fjorton medlemmar. Big Wind är en fri varelse i den bemärkelsen att varken stat, region eller kommun dikterar vad som komma skall. Vad som ska visas för publiken bestäms av artisterna, konstnärerna själva. Håll tillgodo!