Nieuwsbrief Advaita.nl
november 2018
 
In deze nieuwsbrief:
  • Cursusdag op zondag 10 februari in Amsterdam
  • Beginnerscursus vanaf maandag 4 maart in Lelystad
  • Fragment e-book Swami Dayananda
 
Uitnodiging Cursusdag - 'De essentie van de Upanishads'

Graag nodigen we je uit voor een cursusdag over de upanishads op zondag 10 februari 2019 in centrum De Roos in Amsterdam.

Wat is een upanishad? Wat hebben de upanishads ons werkelijk te vertellen? Wat kunnen zij betekenen voor ons leven?
 
Upanishads zijn niet enkel inspirerende woorden van de oude rishi’s, maar dragen een visie die via een zorgvuldig bewaarde onderwijstraditie al duizenden jaren wordt doorgegeven. Tot op de dag van vandaag.

Upanishads zijn bedoeld om een fundamenteel probleem op te lossen dat door ieder mens ervaren wordt: het gevoel van gebrek, het gevoel dat ik nog niet compleet ben. Dit probleem uit zich in onze dagelijkse worsteling om erkenning en beetjes geluk.

Onderwijstraditie van Advaita Vedanta
Tijdens deze cursusdag maken we kennis met de onderwijstraditie van Advaita Vedanta aan de hand van enkele prachtige upanishad-mantra’s. Deze traditie biedt een pad van innerlijke groei, dat ons helpt om in harmonie te leven met de wereld.

We gaan zien hoe de woorden van de upanishads een verfijnd kennisinstrument vormen. Wanneer ze zijn ontdaan van alle mystiek, vormen ze op heldere en methodische wijze een spiegel waarin we de ware aard van onszelf kunnen zien: ik ben het geheel, compleet, vrij van elk gebrek.

De cursusdag bestaat uit drie lesuren en een vraag-en-antwoordsessie (satsang). Iedereen is welkom. Voorkennis is niet nodig.
 
De cursusdag wordt gegeven door Rommert van Dijk.
Rommert (1980), oorspronkelijk bouwkundig ingenieur van beroep, voltooide in 2015 een 3-jarige traditionele Vedanta- en Sanskrietstudie in India onder leiding van Swami Dayananda. Sinds die tijd geeft hij diverse Vedanta-studies en Sanskriet- en chantinglessen in Lelystad, Eindhoven en online.
 
Aanmelden of meer informatie?
 
Vedanta-beginnerscursus 'Tattvabodha' start 4 maart
  • Vanaf maandagavond 4 maart 2019, 19.30 tot 21.00 uur
  • In Lelystad en online
In deze cursus van 17 lessen komen alle belangrijke aspecten van het traditionele onderwijs van Vedanta aan bod. We beginnen maandag 4 maart met een vrijblijvende introductieles, waarin je antwoord krijgt op de vragen: Wat is Vedanta? Voor welk probleem biedt Vedanta een oplossing? En wat is de waarde van de traditie van Vedanta?

Kennis van de waarheid
In de lessen die daarop volgen bestuderen we de Vedanta-tekst Tattvabodha – ‘kennis van de waarheid’. Beginnend bij de vraag ‘wie ben ik?’, neemt de tekst ons stap voor stap mee in een diepgaande analyse. Uiteindelijk komen we bij het onweerlegbare antwoord uit: ik ben het geheel, vrij van alle beperkingen. Dit is de visie van Vedanta.

Ook is er in de cursus aandacht voor emotionele groei en meditatie. Dit is een belangrijke hulp in het volledig begrijpen en verwerken van de visie van Vedanta.
 
Deze cursus wordt gegeven door Rommert van Dijk.
 
Aanmelden of meer informatie?
Mail naar Rommert: contact@advaita.nl
 

 
Fragment uit e-book van Swami Dayananda
 
Vedanta weerlegt de overtuiging over jezelf dat je beperkt bent
"De tweevoudige conclusie ‘ik ben niet in orde en ik zal nooit in orde zijn’ is een overtuiging waar mensen op de een of andere manier mee leven. De śāstra (Vedische geschriften) trekt deze overtuiging in twijfel en vraagt of je het wel goed hebt onderzocht voordat je tot deze conclusie kwam. Misschien zeg je: ‘Ja, ik denk voortdurend na over mezelf. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet over mezelf nadenk. Elke ochtend, wanneer ik wakker word, denk ik aan het leven dat ik leid en vraag ik me af waarom ik mijn bed uit zou gaan.’ Deze verkeerde overtuiging over jezelf is vastgesteld zonder grondig onderzoek. Omdat je de conclusie hebt getrokken zonder de aard van jezelf te onderzoeken, is het slechts een idee. En het is een heel gangbaar idee. Dat waar je je rechtstreeks gewaar van bent – een fysiek lichaam, geest en zintuigen – dat lijk je te zijn. Je voelt je er door beperkt en daarom voel je je een onbetekenend persoon. Vanzelfsprekend gaat het dan allemaal niet oké met je.

De visie van Vedanta weerlegt het idee dat je over jezelf hebt volledig. En wat Vedanta zegt is verifieerbaar. Hoewel er andere tradities kunnen zijn die ook zeggen dat je onbegrensd bent, is alleen Vedanta een onderwijstraditie, een kennismiddel, die het mogelijk maakt te begrijpen dat je onbegrensd bent. De woorden van de geschriften, gehanteerd door de leraar, onthullen dat het niet waar is wat je over jezelf denkt, en dat je in werkelijkheid het geheel bent. Terwijl je naar de woorden luistert verifieer je het feit voor jezelf. Omdat jij het onderwerp bent waarover gesproken wordt, is het verifieerbaar." 

 
 
 
We stellen het op prijs als je deze nieuwsbrief doorstuurt naar anderen die geïnteresseerd zijn in Advaita Vedanta.
 
 Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

 
Hartelijke groet,
 
Rommert en Manon van Dijk


Advaita.nl