Voor zondag 5 mei 2024 - Bevrijdingsdag
Goeiedag beste lezers,
 
Katten en dozen zijn een goede combinatie. Deze kat kwam bijvoorbeeld tevoorschijn in een retourpakket in het postmagazijn van een webwinkel, duizend kilometer verderop van zijn huisje. Gelukkig is hij weer met het baasje herenigd.
Katten en dozen, voer voor filmpjes: kijk maar eens naar deze: in een dozenbouwwerk, of deze: in te kleine dozen.
 

Aan deze Oppepper werkten mee: Ruud, Marianne, Claire, Henk, Helmi, Carol en Ineke.
                               
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
Tips om er vandaag op uit te gaan hebben we verzameld op deze speciale pagina. Het gaat om activiteiten van ándere organisaties dan Senver.
Ga vanmiddag bijvoorbeeld langs in de net geopende galerie van ART Hilversum in de ruimte naast de bibliotheek (voorheen de Kunstuitleen), nu ook op zondag open. Of doe woensdag 8 mei mee de fietstocht 'Bos en Heide' van het Fietsgilde, zie ook hier.

Wat Senver betreft:
Morgenmiddag, maandag 6 mei, is er een speciale rondleiding door de tentoonstelling van werk van Rutger ten Broeke, in Museum Hilversum.
Met Museumkaart gratis. Over de vorige rondleiding waren de deelnemers érg enthousiast, dus mis deze niet. Reserveren kan hier

                 
 
Iets met Kunst, Henk Roos - Bevrijdingsdag
Albert-Jan Cool maakte in 1998 een mooie aquarel getiteld ‘Bevrijdingsdag Amsterdam 5 mei 1945’.

 
Ton Giesbergen (1941-2018) ontwierp in 1995 het beeldmerk voor het Nationaal Comité 4/5 mei.
 
Zelf zei hij erover: “Een logo voor jong en oud, voor verdriet en vreugde, voor herinneringen en stilstaan”.Marina Abramović bedacht drie jaar geleden de
‘Crystal Wall of Crying’ als holocaustmonument ter nagedachtenis van Babi Yar in Kiev.
 
Een 40 meter lange zwarte wand, waarin 75 grote kwartskristallen zijn aangebracht.

Marina is solidair met Oekraïne, ze vertelt er hier over.

De tentoonstelling ‘Marina Abramović’ is nog t/m 14 juli te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Mirjam Dijk in Leeuwarden:
 
 
Amper twee dagen hingen ze aan de muur van het WestCord WTC hotel in Leeuwarden, maar op 11 april moesten de schilderijen van Mirjam Dijk alweer weg.

Na klachten van hotelgasten over haar schilderijen, van surrealistisch afgebeelde vrouwen, heeft het hotel besloten dat de kunst direct weg moest.

"Mijn werk was wat te sensueel, heb ik begrepen. Er zijn klachten gekomen. Als dit al niet meer in Nederland kan. Wat is de maatschappij hier en daar toch bekrompen geworden. Rond 1900 werden er gewoon naaktportretten tentoongesteld. Dat wij nu niet eens meer een vrouw in een bikini kunnen laten zien, waar zijn wij dan met zijn allen mee bezig? Ik ben gewoon gecanceld. Dit raakt mijn gevoel voor vrijheid!”

 
Hilfershem, een gloednieuw muziekstuk
Tijdens het nieuwjaarsconcert in de Vitus werd ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Hilversum een gloednieuwe compositie 'Hilfershem' gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest (RFO).
De compositie is geschreven door Vincent Cox, die slagwerker is bij dat orkest. Onlangs is het opgenomen in de studio en nu te vinden op Youtube.
 
Het is een soort triomfelijke mars, volksliedachtig, mooie verstilde fragmenten; kortom alles wat een feestelijk stuk nodig heeft.
De herkenningstune hoor je bij verschillende gelegenheden.

Vincent Cox
Claire
 
Werk mee aan een kunstwerk van oud hout
Filmpje Diederick Kraaijeveld
In het maandblad is te lezen dat we uitgenodigd worden om met een plankje 'oud hout' op bezoek te komen op het voormalige mobilisatieterrein in de buurt van het vliegveld.
In dit filmpje nodigt Diederick Kraaijeveld ons uit op dinsdag-middag 14 mei.
Zie het maandblad voor het adres (navigatie instellen op Rading 114, Loosdrecht, want daar is het tegenover). Maar je kunt ook meefietsen. Ineke vd Rotte wacht om 14.00 uur op de Kerkbrink op mee-fietsers. Wel een plankje voor Diederick meenemen!
                    
 
OpZoekNaar - een maatje...
Hier is de rubriek OpZoekNaar weer. Ben je op zoek naar een maatje, plaats dan hier je oproep, of reageer op een vraag van een ander. Let op: zo'n nieuw contact sluit soms niet voor 100% aan op je verwachtingen, je moet een beetje aan elkaar wennen. Voor ideale dates kunnen we niet zorgen. Welke vragen zijn er deze keer?
  • Er is iemand die een maatje zoekt om samen te gaan fietsen
  • En iemand anders is op zoek om de Engelse conversatie te verbeteren, hieronder staat nog wat toelichting
  • Of schrijf wie je zelf zoekt.
Mail naar opzoeknaar@senver.nl
Je mailtje komt dan uit bij Dikky en Marian, zie foto rechts.

(Nog wat toelichting: "Ik ben op zoek naar een maatje waarmee ik mijn Engelse conversatie kan verbeteren. Het mag ook een Engels sprekende persoon zijn die op haar/zijn beurt het Nederlands wil leren of verbeteren. Het gaat mij om het verbeteren van mijn gespreksvaardigheden - en niet om een cursus.")
 
Dans, door Marianne
In mei leggen alle vogeltjes een ei, de lente lonkt al naar de zomer, 1 mei is de Dag van de Arbeid en dan hebben we vandaag bij ons Bevrijdingsdag, terwijl ze in Mexico, bijvoorbeeld, op Cinco de Mayo de Mexicaanse overwinning op de Fransen vieren. Zoveel redenen om te willen dansen! Zoveel meidansen om uit te kiezen.
 
De meiboomdans is oorspronkelijk een vruchtbaarheidsritueel.
 
De boom of paal in het midden staat symbool voor het mannelijke en de bloemen en linten symboliseren het vrouwelijke.
 
Lukt het deze dansers om de linten te vlechten en weer te ontvlechten?
 
Het tweede filmpje is een impressie van het Amsterdamse Bevrijdingsdans Festival in 2019. Dansen om de vrijheid te vieren!

Het Schotse Beltane Fire Festival is een heidens, Keltisch ritueel om de terugkeer van de zomer te vieren.
 
Daar hoort een groots vreugdevuur bij én er wordt gedanst natuurlijk.
 
De gezichten van de dansers zijn zwart van het roet en de kostuums zijn de vlammen.
 
 
Huub Bammens onderscheiden in Zuid-Afrika
Huub Bammens, webmeester (zoals hij het noemt) van onze website, en ondersteuner bij allerlei internet/e-mailprocessen van Senver, is naar Zuid-Afrika op uitnodiging van Cyril Ramaphosa, president van Zuid-Afrika.

Huub is uitgenodigd om de Orde in Zilver van the Companions van OR Tambo in ontvangst te nemen. Die orde verleent de regering aan buitenlanders die zich in het verleden ingezet hebben in de strijd tegen Apartheid. Er staat op YouTube een filmpje van de uitreiking.


In de jaren 80 en 90 was Huub lid van 'Omroep Voor Radio Freedom', een club van medewerkers van bijna alle omroepen, die geld inzamelde voor de collega's van Radio Freedom, de verzetzender van bannelingen en vluchtelingen uit Zuid-Afrika. Van dat geld werd apparatuur gekocht en werden opleidingen verzorgd.
 
Huub - op de foto rechtsboven met de president van Zuid-Afrika - heeft beloofd om een verslag van zijn reis te maken voor het maandblad. Maar nu alvast: Van harte gefeliciteerd Huub!

 
Makkelijke Moestuin
Het is deze week eindelijk een beetje aangenamer weer geworden. Maar eerst was er nog die enorme onweersbui met slagregen van afgelopen dinsdagnacht.
 
Ruud vertelt in de nieuwe aflevering van de Makkelijke Moestuin-rubriek hoe zijn moestuin dit overleefd heeft.

En hij vertelt er welke voorbereidingen hij treft voor het komende zomerseizoen, zodat hij over een paar maanden weer heerlijke paprika’s, aubergines, courgettes, komkommers, pepers en meer van dat lekkers kan oogsten.
              
 
Zaterdag is er weer een Repaircafé
Goed Beziggg!!
Het weggooien van repareerbare goederen heeft een enorme impact op het milieu: het leidt in de Europese Unie tot 35 miljoen ton afval per jaar. Wanneer we allemaal ons kapotte apparaat laten fiksen, komt het niet in de afvalstroom terecht en betekent dat een flinke besparing.


Dus kom met repareerbare spullen naar het Repaircafé, aanstaande zaterdag 11 mei, van 10.30 - 12.00 uur naar Wijkcentrum De Koepel in Kerkelanden. Zie hier meer.
                        
 
Welkom aan 2300e lid
Deze week schreven we het 2300e lid van de vereniging in. Het is Ben Viveen, hij woont nog niet in Hilversum, maar wel bijna. Zijn vriendin woont hier wel. Zelf is Ben nu in Maarn woonachtig. Een stuk kleiner dan Hilversum, en voor evenementen en cultuur ben je op Amersfoot aangewezen.
Ben Viveen verheugt zich erop om in Hilversum te gaan wonen, vanwege alles wat er te doen is.
Hij werkte bij Rijkswaterstaat en was betrokken bij de totstandkoming van de Marker Wadden. Nu nog is hij vrijwilliger/gids om belangstellenden rond te leiden. En daar is altijd veel belangstelling voor. Daar weten we bij Senver alles van!
Ben, hartelijk welkom bij de club
                                  
 
Puzzelfoto
Nieuwe puzzelfoto
 
De redactie heeft de volgende vragen:
 
 
Wiens billen zijn dit?
 
En
 
Waarom wordt er vandaag met extra aandacht naar gekeken?
 
 
Antwoorden graag voor dinsdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl
 
Puzzelfoto van vorige week

Het beeld op de puzzelfoto van zondag 28 april is gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm en getiteld
‘Big Kastenmann’, 2012/2017.
 
Het staat in de passage Hilvertshof. Je zou zeggen: niet te missen. Maar je komt natuurlijk niet om naar kunst te kijken in het Hilvershof, als je er al komt. Er zijn Senver-leden die een uitgesproken hekel hebben aan het winkelen in het winkelcentrum, zo blijkt uit de inzendingen.


Cok van S, Emmy H, Willem N, Jetty C, Ina V, Annemieke P, Jaap P, Rosemarie N, Henk R en Frits van K hebben dit kunstwerk wel kunnen plaatsen.
Henk Roos maakte over deze man eens een gedichtje. Of Henk het nu echt een mooi beeld vindt, maakt het gedicht niet duidelijk.
 
 
Big Kastenmann
 
Van wie ben jij er een
in je korte broek rare snuiter
met een blok aan het been
en je square colbert
 
Een reus zonder hoofd
met een tweelingbroer in New York
je roze blokhoofdijsco
smeltend over je torso
 
Van mij mag je hier blijven staan
Kastenmann, ongevaarlijke Goliath
je kraagje zit netjes
je doet geen vlieg kwaad
 
Je recht je rug als een zuurstok
en je staat op goede voet
alsof je de wacht houdt
over het sjoppende dorp
 
Het is overigens niet het enige exemplaar: zo staat op de Plaza van het Prominent Standard Hotel in New York ook een Kastenmann. En het blijkt een serie te zijn.
 
Zie hier voor grotere foto's van de beelden en informatie die Cok stuurde over deze bijzondere man en de kunstenaar.