gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Ding met veren
Gassel, 27 december 2016 
contact: info@mbcommunicatie.nl

Beste lezer, 
 
Veren die ik vond, raapte ik op. Ze brachten me thuis in de lucht. De zachte pluisveertjes liet ik weer verwaaien, die konden van en voor iedereen zijn. De grotere veren, van een buizerd of Vlaamse gaai, zette ik als bloemen in een vaas. Af en toe pakte ik er een uit, gewoon omdat het fijn is om een veer vast te houden. Toch is die behoefte ze te bewaren verwelkt, de veren zijn ergens buiten mijn blikveld neergestreken. Deze dagen zijn het andere verzamelingen die me bezighouden: gelezen en ongelezen boeken, blokjes vol aantekeningen, een jaar vol herinneringen en ideeën voor een nieuw jaar.
 
De herinnering aan de veren komt terug door de nieuwe schrijfreis die ik voor de 40-dagentijd aan het voorbereiden ben. In deze nieuwsbrief lees je er al wat over. Het is een programma met opdrachten bij het magisch mooie boekje Verdriet is het ding met veren van Max Porter. Buiten kijk ik weer wat gretiger rond, op zoek naar veren, vooral naar de zachte pluisveertjes.
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
Zinnig
 
'Gedichten zijn prima, je kunt ze als deken gebruiken wanneer het koud is in de wereld, ze kunnen grotten zijn die buiten de tijd zijn te vinden, met vreemde symbolen op de muren, maar ze hebben vreselijk weinig te zeggen als je botten moe zijn geworden, het leven je heeft afgewezen en een kop koffie het enige is wat je handen ’s avonds kan verwarmen.'
Jón Kalman Stefánsson, Iets ter grootte van het universum, Ambo Anthos, 2016, pagina 63.
 
Regie, scenario schrijven of montage?
‘Dat is allemaal hetzelfde. Monteren is schrijven met datgene wat je hebt weten te verzamelen als regisseur. Regisseren is schrijven met datgene wat je hebt weten te verzamelen met de acteurs, naar aanleiding van wat je hebt geschreven als scenarist. Schrijven is het allermoeilijkst, dat moet uit alles en uit niets tegelijk.’
Regisseur Robert Jan Westdijk in interview De Volkskrant op 2 december 2016.

 
Nieuwe schrijfreis voor de 40-dagentijd
Verdriet is het ding met veren

Verdriet is het ding met veren van Max Porter is het mooiste en gekste boek dat ik in 2016 las. Ik las het en daarna weer en weer. Bij de tweede lezing wist ik: hier ga ik een schrijfreis bij maken. Het boek laat rouw en verdriet op zo'n bijzondere wijze spreken dat je er lucht in kunt vinden voor je eigen grote of kleine verdriet. Tijdens de schrijfreis lees je, ontdek je en kom je verder, schrijvend bij de woorden van een vader, twee jongens en een kraai. Ze nodigen je uit eigen ervaringen, gedachten en verhalen op papier te zetten. Schrijf je dit jaar (weer) mee?    

De schrijfreis start op 1 maart 2017. Als je je uiterlijk 20 januari opgeeft, kost deze schrijfreis 35 euro in plaats van 40 euro én krijg je het boekje Er dwars doorheen cadeau. 
Bestellen en betalen van het programma loopt via mijn webshop. 
Als deelnemer aan de schrijfretraite krijg je veertig dagen (van aswoensdag tot Pasen) inspirerende schrijfopdrachten bij Verdriet is het ding met veren. De opdrachten krijg je één keer per week per e-mail toegezonden. Reserveer voor het schrijven een half uur tot drie kwartier per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor de start. 
LET OP: Als deelnemer aan deze schrijfreis zorg je zelf voor het boek Verdriet is het ding met veren van Max Porter, uitgegeven bij De Bezige Bij. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf bestellen. Het is op dit moment verkrijgbaar als hardcover of e-book. 
  • 'Wat een prachtig, bijzonder boekje is Verdriet is het ding met verenHet is met niets te vergelijken. Een driedelige novelle in prozagedichten, korte fabels, hier en daar een toneelstukje, over een gezin waarin de moeder overleden is.' (NRC)
  • ‘In Verdriet is het ding met veren komen afwisselend de vader, de jongens en de kraai aan het woord. Elke stem vertegenwoordigt een andere dimensie van het verdriet…’ (Volkskrant)
  • ‘Het is mooi hoe de pijn langzaam plaatsmaakt voor waardevolle herinnering. De tijd heelt de wond, maar het litteken blijft. En dan kan Kraai opvliegen en zich bij iemand anders nestelen.’ (Literatuurplein)
 
Schrijfprikkel voor het hele jaar
Nu: extra set 'Mijn anker is van papier' cadeau
 
Mijn schrijfreizen zijn programma’s die je stimuleren een aantal weken lang elke dag te schrijven over de dingen die je bezighouden en in jouw leven van belang zijn. Het zijn ontdekkingsreizen, met je pen als reisgenoot. Ik heb schrijfreizen ontwikkeld bij twee boeken (Nachttrein naar Lissabon en Liefde kent veertig regels) en bij een film (As it is in heaven).
 
Bij mijn inspiratiekaarten Mijn anker is van papier heb ik naast zo’n intensieve variant ook een versie waarin de oefeningen verspreid zijn over een jaar. Fijn voor mensen die een wat zachtere schrijfstok achter de deur zoeken. Als je meedoet, maak je schrijvend een reis van een jaar bij de 52 inspiratiekaarten van Mijn anker is van papier. Elke week krijg je bij één van de kaarten een aantal stimulerende schrijfopdrachten via e-mail. Die kun je maken op een vast moment of verspreid over de week. Je ervaart hoe schijnbaar losse kaarten uiteindelijk samen een verhaal vormen: jouw verhaal.
 
Voor 50 euro krijg je elke week de oefeningen in je mailbox en de set inspiratiekaarten thuisgestuurd. Als je kiest voor de startdatum 9 januari 2017, dan krijg je zelfs 2 sets inspiratiekaarten. Een voor jezelf en één om cadeau te geven. Aanmelden of meer informatie via mijn webwinkel. 

PS Je kunt ook nog steeds kiezen voor de variant waarin je elke dag bij een van de kaarten schrijft. 

PS Weet je niet wat je je moet voorstellen bij een schrijfreis? Vraag dan gerust een voorbeeld aan van de opdrachten. Dat geldt ook voor de andere schrijfreizen.

 
 
Poëtisch ontbijt in 2017

In 2017 verzorg ik opnieuw drie keer het poëtisch ontbijt in Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Dat zijn heerlijke zondagochtenden, gevuld met poëzie, muziek en een ontbijtje. Bovendien op een prachtige plek. Data in 2017: 19 maart, 11 juni en 17 september, van 9.30 - 11.30 uur. Op de eerste ochtend draag ik zelf voor, samen met Peter WJ Brouwer en Jos van Daanen. Het poëtisch ontbijt kost € 10,00 euro per persoon, inclusief eten en drinken. Aanmelden kan via e-mail: verdeliet@hotmail.com, onder vermelding van je naam en het aantal personen. Wereldtuin Verdeliet is aan de Toermalijnlaan 40 in Cuijk.

 
 
 
Cursussen en schrijfdagen

Voor het voorjaar heb ik al wat schrijfdagen en cursussen gepland. Zie daarvoor de agenda op mijn website. Voor twee cursussen vraag ik extra aandacht:

Op schrijverspad (boek-traject)
6 vrijdagochtenden, verspreid over het voorjaar
2017 zou zomaar het jaar kunnen zijn waarin je jouw boek wél schrijft of afmaakt. Of aan de slag gaat met het herschrijven en bundelen van je verhalen, columns of gedichten. Lees meer.
 
Op dichterspad
6 dinsdagavonden, verspreid over het voorjaar
Verken je eigen vorm, stijl en mogelijkheden bij het schrijven van gedichten. Elke avond laten we ons door het werk van één (bekende) dichter inspireren om zelf verder te komen. Lees meer.
 
Schrijfdagen
- Schrijven in en om het labyrint: vrijdag 24 maart 2017
Schrijven tussen paarden: vrijdag 9 juni 2017

 
Je weg gaan...
in en om het labyrint
 
Je weg gaan, nieuwsgierig blijven, niet voorbij bochten kunnen kijken, vertrouwen, vaak verrast worden, weten dat het - trouw aan jezelf - de enige weg is die je dichter bij de kern brengt. In en om het labyrint is zoveel te ontdekken. Ik bracht er in 2016 heel wat uren door, op allerlei manieren.
In het voorjaar maakte ik een groot labyrintdoek (2.90 x 2.90 meter) voor het Feest van de Geest. Ik exposeerde het, met een reeks gedichten, in De Voorhof in Woudenberg.
 
Labyrinth Wisdom Cards, nu met Nederlands Handboek
Samen met Carin Wennink en Vanessa Demeulemeester maakte ik een vertaling van het handboek bij de labyrintkaarten van de Ierse labyrintwerker Tony Christie. Een klein boekje met toegevoegde waarde omdat zijn bijzondere kaarten nu ook in het Nederlands betekenis krijgen en zijn werk zo voor meer mensen toegankelijk is. In Nederland verzorg ik de verkoop van de labyrintkaarten van TonyChristie en van het vertaalde handboek.
Schrijven in en om het labyrint
Op vrijdag 24 maart 2017 verzorg ik de dag Schrijven in en om het labyrint op de Schaapshoeve in Langenboom. Laat een eeuwenoud symbool je gids zijn tijdens een bijzondere schrijfdag. Je loopt het labyrint en volgt via verschillende schrijfopdrachten het pad van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Verrassende en inspirerende schrijfoefeningen nodigen je uit je eigen spoor te volgen en stil te staan in het midden. Deze schrijfdag is op de Schaapshoeve in Langenboom, een prachtige locatie. Het programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 75 euro. Als je je voor 1 februari 2017 opgeeft, krijg je de Labyrinth Wisdom Cards van Tony Christie cadeau. Inschrijven kan via e-mail. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.
 
 
Verzamelen
Van de Mexicaanse auteur Valeria Luiselli las ik een paar jaar geleden Valse papieren. Ik vond er woorden in (over schrijven en over leegte) waar ik nog dagelijks iets aan heb. Een tijdje terug kwam ik een artikel van haar tegen op de website van Das Mag. Ze schreef het bij foto’s van Maarten van der Kamp. Valeria Luiselli verhoudt zich tot de dingen op een manier die mij verrast en betovert. Het artikel heet: Documentairemakers en documentaristen. Wat mij betreft een must voor elke schrijver, fotograaf en kunstenaar. Een fragmentje: 

‘Documenten verzamelen is soms als het graven van kuilen in de hoop betekenisvolle sporen, bewijs te vinden, resten van iets wat later bestudeerd, overpeinsd of toegeëigend kan worden. Op andere momenten is het alsof je iets voor later in de grond stopt. (En dit ‘voor later’ is waar afwachten en maken elkaar de hand schudden.)
Verzamelen is een vorm van vruchtbaar uitstel, een inactiviteit die bol staat van de mogelijkheden.’
 
 
Verlanglijstjes?

Een berichtje in mijn nieuwsbrief over mooie boeken en kaartensets in mijn webwinkel zou ik twee weken voor Sinterklaas kunnen sturen of een week voor Kerst. Maar dat deed ik niet, het was voor mij niet het juiste moment. Bovendien geloof ik dat de dingen hun weg wel vinden, al moet ik dan wel vertellen dat ze bestaan. En dat doe ik NU. Net nu de verlanglijstjes zijn leeggegeven en ruimte ontstaat voor iets anders. Echt verlangen is natuurlijk nooit in een lijstje te vangen... 
 
Mijn anker is van papier
 
Hou me maar vast
Voor iedereen die met Alzheimer te maken heeft, is Hou me maar vast van José Franssen een aanrader. José vertelt openhartig over 12 jaar zorgen voor haar moeder. Het uitgeven van haar boek was een verdiepende reis, met een boeiend, liefdevol en goed geschreven boek als resultaat. Een uitnodiging om anders te kijken en te handelen.
  
Tof! Kookboek
Extra aandacht vraag ik voor het Tof! kookboek. We maakten het als redactie van het tijdschrift Tof! speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is veel breder een succes geworden door de eenvoudige recepten en de uitleg in foto’s. Het boek is een mooi cadeau voor iedereen die wil leren koken of nieuwe ideeën zoekt.
Met het tijdschrift Tof! zijn we eind 2016 helaas gestopt. Ik ben elf jaar lang met hart en ziel eindredacteur geweest van dit landelijke tijdschrift voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik blijf actief in het bestuur van Stichting Tof! Communicatie. We zijn al bezig met een nieuw boek: Tof! portret. 

Mijn anker is van papier
Mooi cadeautje voor jezelf of voor een ander: de set inspiratiekaarten Mijn anker is van papier. Op elke kaart staan regels uit gedichten die ik schreef. Woorden die iets oproepen of juist iets laten landen. Fijn om bij te schrijven of bij te tekenen en om in groepen te gebruiken.

 
Voeding in 2017

Claire Morgan, Here is the end of al things.
 
Tentoonstelling The sound of silence, tot 8 januari in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
Dit jaar was er weer veel te doen over voeding. Wat is gezond en wat niet? Volg je het spoor van een goeroe of voel je zelf wel wat goed is? Nee, je bent niet aan het eind van de verkeerde nieuwsbrief terechtgekomen. Ik wil het begrip voeding zo graag wat breder trekken. Wat voedt jou? Wat voedt mij? Voed je alleen je lichaam of ook je ziel?
 
Het Engelse nurturing vind ik een mooi woord, daar voel ik het voeden én het verzorgen in. Het wonderlijke effect van het voeden van je ziel is dat het je een lichter mens maakt. Daarom verslind ik letters, regel ik schrijftijd, bezoek ik tentoonstellingen en kan ik niet zonder onderzoekende gesprekken en muziek. Hoe doe jij dat?
 
Ik wens je een goed gevoed 2017.
reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
MB Communicatie, Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl