AGENDA 
Zaterdag 21 januari
10:00 uur: G-TBM-AFGELAST
11:00 uur: Cubs 2 - REL/Tilburg (Boxtel)
11:00 uur: Bulldogs - Cubs 1
12:00 uur: RC Eindhoven - Junioren 2
12:00 uur: RC Hilversum-  Junioren 1
13:00 uur: Colts -  RRC/Sparta
15:00 uur: ASV ASCRUM - Dukes 1
  
Zondag 22 januari
14:30 uur: Bredase RC -  Duckes Legends
14:30 uur: DRC Wild Rovers - Dukes 3
14:30 uur: RC Groningen - Dukes 2
  
Zondag 5 februari 2017
13:00 uur: Dukes Dames - Cas RC

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via de Dukes Supporter App, Twitter of de agenda op de website.
 
 
  MEER DUKES  
   
  
 
  REDACTIE  
Heb jij een wedstrijdverslag, leuke foto's, nieuwtjes om te delen, tips of opmerkingen voor de redactie?
Jantien en Giel horen het graag via digidukes@dukesrugby.nl
 
  CLUBSPONSOREN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colofon
DigiDukes is de wekelijkse nieuwsbrief van Rugbyclub The Dukes voor - in willekeurige volgorde - leden, sponsors, vrienden, fans en relaties.
De artikelen worden gepubliceerd in de volgorde clubnieuws, nieuws over individuele leden en overig nieuws. Deadline voor kopij is dinsdag.
DigiDukes wordt elke donderdagavond verspreid via e-mail en er wordt naar verwezen via de Twitter- en Facebook accounts van Rugbyclub The Dukes.
Voor dagelijks nieuws kun je de Dukes Supporter App, Twitter en de website raadplegen. Op de website tref je ook oudere berichten en meer informatie aan.
Aanmelden voor DigiDukes via digidukes@dukesrugby.nl
 
SNEEUWVRIJ HOOFDVELD
Helden zijn het. De vrijwilligers, spelers en speelsters die dinsdag begonnen zijn met het sneeuwvrij maken van het hoofdveld. De districtsdag voor de TBM is afgelast, of de  andere (thuis-)wedstrijden dit weekend doorgaan en of er iets voor in de plaats komt is nu nog niet bekend.  
We houden je op de hoogte via website, twitter en app. Maar aan deze en andere helden heeft het niet gelegen.
 
RUGBY DEVELOPMENT DAGEN
Afgelopen zaterdag was er voor de Cubs een Rugby Development Dag (RDD) bij RC The Dukes. Bijna alle RDD's waren (sommige pas op op het laatste moment) afgelast, behalve die van de Cups aan de Limietlaan. Nou ja Limietlaan, het werd het Zuiderpark.
Heerlijk in de ochtend in het zonnetje. Tussendoortje werd gebracht op een eigen gefabriceerde Food&Beverage trolley. Na de lunch werd het wel zwaarder, want toen ging het flink sneeuwen.
Toch ietsje eerder moeten stoppen vanwege verkleumde handen en voeten, maar de Cups hoorden je niet klagen, die hebben een heerlijke RDD gehad. That's the rugby spirit!
 
DISTRICTSDAG G-TBM AFGELAST
Ondanks het harde werken van de sneeuwschuivers, is het niet gelukt om het hele veld zo ver te krijgen dat er op gespeeld kan worden. De districtsdag van  aanstaande zaterdag 21 januari gaat niet door.
Alle cupcakes-, taart- en koekjesrecepten kunnen nog even in de kast, want er wordt gezocht naar een vrije zaterdag zodat de districtsdag later in het jaar alsnog bij The Dukes gehouden kan worden. 
Wel training
Voor  Guppen, Turven, Benjamins en Mini's is er wel gewoon training op het schoongemaakte stuk veld. 
 
NIEUWS OVER HET VAKWERKHUISJE
Per 1 januari is onze oude kleedkamer het clubhuis geworden van de Vereniging van Niks, waar alles mogelijk is.
The Dukes zijn ook lid. We organiseren dit weekend Koek & Zopie mits er geschaatst kan worden op het dak van de Sint Jansgarage. Misschien dit weekend wel? Hou 't in de gaten!
Zaterdag 21 januari van 15 - 17 uur kun je het huisje van binnen bekijken. De kersverse nieuwe Vereniging zoekt leden die ook een idee hebben. 
 
DUKES 2 BOVEN GRONINGEN?
Zondag 22 januari heeft Dukes 2 een uitwedstrijd tegen RC Groningen. Wie gaat er mee om deze kanjers te steunen? Mede namens de club van 100 is er een bus beschikbaar en kunnen supporters voor € 10,00 meereizen. Wil je mee om The Dukes aan te moedigen, dan kun je de kaarten bestellen via teammanager  Wilma Bakkers
 
SPELREGELAANPASSING: GEVAARLIJKE TACKLE
Nadere uitleg over de toepassing van de “reckless tackle” en de “accidental tackle”. Tijdens de Rugby Development Dag op zaterdag 14 januari 2017 is er door 26 scheidsrechters een workshop gehouden.
Doel van de workshop was een consequente toepassing van regel 10.4 E van de speleregels: gevaarlijke tackles.
 
Uitgangspunt van de uitbreiding van regel 10.4 E is de bescherming van spelers tegen hoofdletsel ontstaan door contact met de tackelaar. De aanpassing is dus niet bedoeld voor andere momenten waarbij contact met het hoofd ontstaat; hiervoor blijven de bestaande regels onverminderd van kracht.
 
Meer uitleg vind je hier en lees je in het artikel onderaan in Referee Matters over tackling.
 
SIX NATIONS OP GROOT SCHERM
Op 4 februari start het six nations rugby toernooi. De volgende wedstrijden kun je op groot scherm zien in ons clubhuis:
- Zondag 5 februari 14:00 uur: Italië - Wales;
- Zaterdag 11 februari 14:25 uur: Italië - Ierland en vanaf 16:50 uur Wales - Engeland;
- Zondag 12 februari 15:00 uur: Frankrijk - Schotland.
 
FOTOWEDSTRIJD
In de eerste helft van 2017 willen wij een wedstrijd organiseren voor de fotografen van onze club. Uit de inzenders kiezen we ook wekelijks een foto die in DigiDukes wordt gepubliceerd. De winnaar zal bekend worden gemaakt op het 'einde-seizoensfeest'.
Deelname staat open voor alle ontvangers van DigiDukes en andere leden, fans, sponsors en supporters van RC The Dukes. Voorwaarde is dat: je jezelf vóór eind januari 2017 aanmeldt via dit e-mail adres en dat je minimaal 4 foto's hebt ingezonden uiterlijk één week vóór het 'einde-seizoensfeest'.
Thema van de foto's die meedingen moet natuurlijk RC The Dukes zijn. De mooiste foto's stellen we tentoon in het clubhuis en de winnaar ontvangt een mooie prijs.
 
GEBOORTEKAARTJES
Door het geboortkaartje van Lilly vorige week hebben we nog twee 'geboorteaangiften' ontvangen. Zo is Jack de zoon van Ries Boekema en Joan Pijnenburg geboren op 16 september 2016.
En op 10 december 2016 is Nolan zoon van Gerard en Jamie Viguurs geboren. 

Jack                                        Nolan

Allemaal hartelijk gefeliciteerd.
 
REFEREE MATTERS
Een tackle wordt door het verdedigende team gebruikt om het aanvallende team af te stoppen. Het is een kans om om balbezit te strijden. Uit recent Australisch en Brits onderzoek blijkt dat 58 procent van de blessures voortkomt uit tackles, dus het is belangrijk dat spelers een goede techniek bezitten en logisch dat veiligheid de prioriteit heeft voor de scheidsrechter.
 
Alleen de speler met de bal mag getackeld worden en een tackle geldt alleen als tackle wanneer de baldrager vastgehouden wordt door één of meer tegenstanders en wordt neergelegd: de speler moet één of beide knieën op de grond hebben, of bovenop een andere speler terechtkomen die al op de grond ligt.
Een tackle is veilig wanneer die wordt gemaakt onder de schouder en wanneer degene die de tackle maakt, beide armen gebruikt om de baldrager vast te grijpen en te houden. Als de baldrager van de grond wordt getild, dan moet hij veilig weer worden teruggezet - landen op schouders of hoofd is uit den boze!
 
Om het spel vloeiend te houden, moet de baldrager de bal meteen na de tackle loslaten. De speler die de tackle maakt, moet de baldrager loslaten en beide spelers moeten wegrollen van de bal. Hierdoor kunnen andere spelers instappen en voor balbezit strijden.
Na een tackle moeten alle andere spelers staan als ze de bal spelen. Ze moeten zich achter de bal en direct achter de getackelde speler bevinden.
 
Wanneer je een wedstrijd kijkt, zul je zien dat er veel verschillende tackles zijn. In het ideale geval gaat alles heel snel: of het aanvallende team houdt de bal en zet de aanval door, of het verdedigende team wint de bal en begint een aanval. Dit laatste heet een turnover.
 
Er kan een hoop gebeuren bij een tackle. Scheidsrechters zullen fluiten als de bal of de speler niet wordt losgelaten of als er iets anders fout gaat. Het wordt een scrum als niet duidelijk is wie precies de overtreding heeft begaan.
 
Een tackle kan ook uitmonden in een ruck dat wordt het onderwerp van volgende week.
 
Week 3/2017
Rugbyclub The Dukes    Limietlaan 7  5216 JJ 's-Hertogenbosch   info@dukesrugby.nl