Nieuwsbrief Mei 2020 | Jaargang 13 nr. 132 | www.doenenlaten.com

 

 

Beste ,
 
Verdriet is niet altijd zichtbaar. Dan huilt het van binnen. Dat kan een mens teveel worden, en om dan de stap naar hulp te zetten is een enorme.
 
Over het nut van verdriet, de last ervan en de ruimte die het mag hebben lees je meer in dit  artikel.
 
 
Vriendelijke groet,
Hilda Lemaire
 
Artikel: Over verdriet
 
“Mijn levensvreugde is me ontnomen, niks is meer leuk.” Zo start Willemijn* haar verhaal nadat ze me telefonisch had verteld dat haar partner na een kort ziekbed is overleden.

Een intens verdrietige vrouw van begin 50 vertelt wat er is gebeurd en ik help haar te vertellen wat daarin met haar is gebeurd. Een onverwachts overlijden, zo snel, te onwerkelijk. Willemijn probeert de draad weer op te pakken en toch ook ruimte te nemen voor haar gemis. “Maar hoe doe je dat, snikt ze, iedereen zegt dat ik mag rouwen, maar hoe dan … en dat dingen gewoon doorgaan ……”

We nemen de tijd om te kunnen vertellen over die tranen die zo opgesloten zaten van binnen. 

Willemijn is een stoere vrouw, een dappere, alles geregeld met de begrafenis in deze andere tijd, verantwoordelijk naar haar werkgever ‘geef me even de tijd en dan ben ik er weer hoor’ en werkt nu dus halve dagen. “Ook een prettige afleiding?” vraag ik. Dat beaamt ze. Er komt wat rust over haar heen.
 
*Situaties komen overeen met mijn praktijk, maar namen en concrete ervaringen vanzelfsprekend nooit.
 
Het 'nooit meer ....'
 
Ik pak het verder op. “Wat is er zo akelig aan dat je je voelt zoals je je voelt?” Willemijn denkt na. “Ik ben alleen, echt alleen, en het nooit-meer-gevoel.  Het is voorbij…….” Begrijpelijke tranen vergezellen haar woorden. Het mag, het kan.

Ik: “Een beetje gekke vraag ga ik je stellen hoor en ik bedoel het niet als onnozel. Wat is daar nu zo erg aan voor jou?” Het voor jou krijgt de nadruk. 
Ze kijkt me aan, heldere ogen en zegt  “Ik ben alleen en ik red het echt wel.  Maar ik wil zo graag delen, want dan voel ik me veilig, vertrouwd, dat past zo bij wie ik ben.”

We gaan door op wie zij is. Wat betekent haar leven voor belangrijke anderen, wat weet ze daarvan. En er komt een mooi rijtje; attent, betrokken, trouw, oprechte interesse, betrouwbaar.
 
En dan stel ik de wat ingewikkelder vraag "Wat betekent je leven voor jezelf?".
 
"Huh, dat is een moeilijke vraag … ik ben op mijn 38e nog begonnen aan een studie omdat ik dat wilde, ik heb veel verdriet gehad dat we geen kinderen konden krijgen, goh ja, dat was ook eigenlijk verlies hè."  Jazeker, stem ik in.
En vervolgt dan "Maar ik kan het zelf en ik doe het, ik ken mijn krachten."
 
We spreken over draaglast en draagkracht.  De draaglast is nu groter dan haar draagkracht.  Die was even ver te zoeken en ze komt er nu weer een beetje bij in de buurt. 
Voelen wat je al allemaal gedragen hebt. De grond onder je voeten voelen waar je op kan staan en ook de bodem waar je verdriet op mag rusten.
 
Verdriet en afkeuring
 
Willemijn en ik verkennen het verdriet. Verdriet van haar en verdriet wat ze om haar heen ziet.
Verdriet wordt vaak genoeg verstopt in afkeuring, het is menselijk. En ….. het stoot af. Die afkeuring kan zich uiten naar anderen maar ook naar jezelf. En dan stoot je jezelf als het ware af.

Verdriet mag/moet gehoord worden. Allereerst door jezelf, jezelf toestaan dat iets niet lukt, verkregen wordt, nooit meer terug komt en er leren over te delen met belangrijke anderen. Natuurlijk kan het dan zijn dat iemand dan net niet zo reageert als voor jou fijn is, maar dat kan je dragen op die gezonde bodem van je bestaan.
Het is een klus en in mijn werkkamer help ik er mensen mee. Dat begint vaak met ruimte voor verdriet, zoals bij Willemijn.
 
Als toetje een fijn gedicht van Rutger Kopland:
 
Een Merel

Er is iets in de zang van een merel
het is voorjaar, je wordt wakker

je ligt te denken in de nacht
het raam staat open – er is iets

waarvan die vogel zingt
en je denkt aan wat je moet opgeven

er is iets in je dat leeg is en het stroomt vol
met het zingen van die merel.
 

 
Tot slot.
 
Ik wens je een mooie dag, met ook andere ruimte dan die 1,5.
 
 
Vriendelijke groet,
Hilda Lemaire
 
 
 
Hilda Lemaire
06 242 13 059
 
Ken je anderen voor wie dit artikel interessant kan zijn? Mail hem gerust door, graag zelfs.
 
Copyright ©  Hilda Lemaire. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. 
 
Abonneren op de gratis maandelijkse artikelen? Dat kan via www.doenenlaten.com
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

Doen en Laten | Windjammer 20 | 2401 MR Alphen a/d Rijn
tel: 06-2421 305906-2421 3059  | hilda@doenenlaten.com