Beste 

De lokale dienstencentra zijn dé ideale vitaminekuur voor je lichaam en geest.

Verbeeldingskracht vind je bij de boekbinders, de boetseerders, de kalligrafen, … Binnenkort presenteren zij hun kunnen tijdens het Erfgoedweekend op zaterdag 27 en zondag 28 april in het historisch pand Van Volden. De dienstencentra staan in voor een eigentijdse presentatie.

Ook geven we je inzicht in het politieke landschap. We nodigen niemand minder dan hoogleraar en politicoloog Carl Devos uit die de Belgische politiek gevat, boeiend en begrijpelijk zal uitleggen.

Ook een gezond lichaam houdt je jong. Ik ben, samen met mijn team, bijzonder fier om 2 nieuwtjes te kunnen aankondigen: een eigen professionele fit-o-piste die we laten rondtrekken naar de verschillende centra (ism Logo). Een actief nieuwtje tijdens de week van de valpreventie. Daarnaast geven we impulsen aan vrijwilligersinitiatief. Dancing 'De Danserie' op zondag krijgt vorm, voor het eerst in De Garve.

Momenteel zijn we met de dienstencentra volop aan het sleutelen aan onze werking. Vaste personeelsteams dragen bij tot de huiselijkse sfeer van onze lokale dienstencentra.

De dienstencentra geven je leven graag een mentale en fysieke boost!

Heel graag tot gauw,

Bart Lambrecht, diensthoofd lokale dienstencentra
bart.lambrecht@mintus.be of 050 32 78 81

Hier kun je klikken om het nieuw Content-magazine
(maart-april 2019) te lezen met nuttige info en een handig overzicht van de activiteiten en diensten
in de verschillende centra.

Voordracht Carl Devos
Ter Leyen
Vrijdag 22 maart om 14 u.

Hoe zit de Belgische staat nu eigenlijk in elkaar? Waarvoor staan links en rechts? Hoe vertalen onze politieke partijen die idealen in de praktijk? Carl Devos (bekend van TV-programma's zoals Ter Zake, De Zevende Dag, ...) brengt een laagdrempelige en onmisbare uiteenzetting voor iedereen die de actuele nationale politiek volgt en wil snappen. Lees meer...

€ 3
Inschrijven tot en met 21 maart


Week van de Valpreventie
Blijf angst de baas

Omdat we jouw veiligheid bijzonder belangrijk vinden, nemen we met de dienstencentra van Mintus deel aan de Vlaamse Week van de Valpreventie. Tijdens deze week blijven we niet stilzitten. We organiseren tal van activiteiten waarbij naast valpreventie ook valangst centraal staat. Ook stellen we onze unieke, zelf gerealiseerde, fit-o-piste voor. Hopelijk kunnen we je op één van onze activiteiten verwelkomen?

Donderdag 28 maart - Infonamiddag 80-plus
De Balsemboom om 14 u.

Vrijdag 5 april - Toneelstuk ‘Dokter, ik beweeg weer’
Ter Leyen om 14 u.

Dinsdag 16 april - Hoe rechtkomen na een val?
(80-plus)
Van Volden om 14 u.

Donderdag 18 april
Infonamiddag Hoe rechtkomen na een val?
’t Reitje om 14.30 u.

Woensdag 24 april - Dienstencentra Fit-o-piste
Meulewech om 14 u.

Donderdag 19 april – Dansnamiddag
d'Oude Stoasie om 14 u.

Donderdag 25 april - Dienstencentra Fit-o-piste
Ten Boomgaarde om 10 u.

Vrijdag 26 april - Infonamiddag over valangst
d'Oude Stoasie om 14 u.

Meer info op www.dienstencentra-brugge.be (op datum)

De Ronde leeft
De Balsemboom in samenwerking met Ten Boomgaarde
Maandag 1 april om 14 u.

Voor velen blijft de Ronde van Vlaanderen de mooiste koers ter wereld. Geert Vandenbon werkte jarenlang voor de organisatie van De Ronde. Deze namiddag vertelt hij uitgebreid over de ziel van deze koers. Hij serveert een pakkende geschiedenis, menselijke verhalen, …

€ 5
Inschrijven tot en met 29 maart

Brugse Erfgoeddag
Van Volden
Zaterdag 27 april en zondag 28 april van 14 u. tot 17 u.

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt deze editie van de Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Ook de OCMW-groep neemt deel met een expositie van tal van oude ambachten in Van Volden. Kom zeker eens langs.

Gratis
Inschrijven hoeft niet


Waarvoor staat het inloopcentrum Brugge ’t Sas en de Kaba?
De Garve
Maandag 18 maart om 14 u.

Inloophuis ’t Sas is een initiatief waar mensen met verminderde welzijnskansen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Je kan er ook iets drinken aan een democratische prijs. Een medewerker licht de werking toe en er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

Gratis


Herbeluisteren & -bekijken op radio en TV
’t Reitje
Zaterdag 20 april om 14 u.

Steeds meer programma’s kun je gratis herbekijken op je tablet en computer. Daarnaast zijn ook radioprogramma’s weken tot soms maanden nadien te beluisteren. Ook podcasts zijn erg populair. Samen met jou gaan we op zoek waar je moet zijn en wat er nodig is om te kunnen herbekijken en te- beluisteren.

Gratis
Inschrijven tot en met 18 april

 

Initiatielessen Nordic Walking
’t Werftje
Maandag 29 april om 14 u.

Bij Nordic Walking gebruik je 90% van je globale spiermassa. Het is niet alleen goed voor je conditie. Ook verstevigt het ondertussen je spieren. Een natuurlijke omkadering zorgt voor rust in je hoofd. Nordic Walking is een bepaalde wandeltechniek. We starten met een reeks van 6 initiatielessen. Lees meer...

€ 5
Inschrijven tot en met 24 april

Gezonde voeding en beweging
Meulewech
Dinsdag 9 april om 14.30 u.

Bij de nieuwjaarswensen blijft de meest voorkomende zin: "En een goede gezondheid." Hoe vullen we deze concreet in? Tijdens dit infomoment geven we tips en uitleg om een goede gezondheid te verwezenlijken. Uiteraard draagt een goede gezondheid er toe bij dat je langer zelfstandig kunt blijven.

€ 2
Inschrijven tot en met 5 april

Jongeren helpen ouderen om een app te installeren
Levensvreugde
Maandag 25 maart om 9.30 u.

Steeds meer ouderen beschikken over een smartphone. Tijdens deze namiddag krijgen ouderen van jongeren individuele uitleg over hoe ze de app van de NMBS kunnen installeren en gebruiken.
Op het einde van de sessie weet iedereen hoe laat de trein vertrekt en aankomt en dat in 'real time'.

Gratis
Inschrijven tot en met 25 maart

Eerste hulp bij ongevallen
d’Oude Stoasie
Maandag 15 april om 15 u.

Je partner verzwikt zijn voet of je kleindochter verslikt zich. Je verbrandt je aan de oven terwijl je een taart uithaalt… Weet je dan hoe je moet reageren?
In samenwerking met het Rode Kruis kom je te weten wat je precies moet doen.

Gratis
Inschrijven tot en met 11 april

Buurt aan de beurt

Vanaf zondag 24 maart trekt het nieuwe stadsbestuur de Brugse wijken in. De Burgemeester en de Schepenen willen graag met alle Bruggelingen kennismaken en een nauwe band met hen opbouwen.

Onder de naam 'buurt aan de beurt' vinden liefst 24 buurtbezoeken plaats.

Het stadsbestuur wil hiermee niet alleen zichzelf en het nieuwe beleidsprogramma voorstellen, maar vooral luisteren naar de ideeën, suggesties en bezorgdheden van de Bruggeling.

Hij of zij kent immers zijn buurt als de beste. Hierna worden deze voorstellen onderzocht en zal verder bekeken worden wat gerealiseerd of meegenomen kan worden in de toekomstplannen van de stad. Over dit alles wil de Stad Brugge in alle transparantie terugkoppelen. Lees meer...

Danserie - Dancing op zondag
'Happy Sunday Dance' - De Garve
Zondag 28 april om 14 u.

Enkele bezoekers van de dienstencentra wilden zondagnamiddag nog eens dansen. Een vrijwilligster uit het Brugse, Gina, wou dit organiseren. Er komt een DJ muziek draaien en er is taart en koffie. Een namiddag vol dans, plezier en samenzijn!

€ 2
€ 4 koffie en taart inbegrepen (bestellen op voorhand)

Voordracht dikkedarmkanker
De Dijk
Dinsdag 19 maart om 19 u.

Elk jaar krijgen 70.000 Belgen te horen dat ze kanker hebben, de helft daarvan is 70+ en in de top 3 zowel bij vrouwen als mannen: kanker van de dikke darm. Dr. Snauwaert, gastro-enteroloog van het AZ Sint-Jan, legt uit hoe te voorkomen en hoe vroegtijdig op te sporen. Lezing in samenwerking met Logo/Centrum voor Kankeropsporing. Lees meer...

€ 1 (koffie inbegrepen)
Inschrijven tot en met 14 maart 

Veilig op de fiets
Ten Boomgaarde in samenwerking met De Garve
Maandag 1 april om 14 u.

De lente is bijna in het land. Tijd om opnieuw te genieten van fietsen langs Vlaamse wegen. Deze workshop geeft een duidelijke opfrissing over de fiets-verkeersregels en zet je veilig op weg mèt een veilige fiets. Daarna ben je helemaal klaar voor een mooi fietsseizoen. Lees meer...

€ 2
Inschrijven tot en met 27 maart


Dienstencentra denken na over de toekomst

De lokale dienstencentra kregen recent een nieuwe regelgeving en focussen voortaan niet enkel louter op ouderen. Samen met heel wat partners willen we 'zorgzame buurten' realiseren. Elke buurt is anders, met diverse sterktes en zwaktes. In de buurten is ook heel wat (opborrelend) engagement aanwezig. De medewerkers bereiden zich volop voor op hun nieuwe opdracht. Tijdens een denkdag werd stil gestaan bij het nieuw decreet, was er een workshop over time management en kregen we inspiratie vanuit Menen. De teams worden verder begeleid.

Budgetcafé
Sconevelde
Donderdag 4 april om 14 u.

Na een succesvolle start eind januari organiseren we opnieuw een budgetcafé. Dit met als thema 'Hoe hou je je huishoud-uitgaven onder controle? Indien gewenst kan je op individueel spreekuur bij budgetcoach Bart.

Gratis
Inschrijven tot en met 1 april

Klik hier om de Budget-café toernee te bekijken.

De Kwispelstappers
De Dijk
Dinsdag 16 april om 14 u.

Het project Kwispelstappers zet ouderen in beweging. Het is een manier om meer te bewegen, om buurtbewoners te ontmoeten en om ouderen de kans te geven om met dieren om te gaan zonder er zelf één in huis te moeten halen. Lees meer...

Gratis
Inschrijven tot en met 12 april


Repair café
Sconevelde in samenwerking met Vorming Plus
Zaterdag 23 maart om 14 u.

Wat doe je met een gammele stoel? Met een broodrooster die hapert? Een trui waar gaatjes in zitten? … . Weggooien? Mooi niet! Kom naar ons Repair Café en geef je spullen een tweede leven. Kledij, meubels, (al dan niet elektrische) apparaten, computers, speelgoed, fietsen, ... krijgen een gratis herstelbeurt.

Inschrijven is niet nodig.

 

 

Informatie i.v.m. de GPDR-wetgeving

Mintus hecht veel belang aan de bescherming van uw privacy. De manier waarop we gegevens verzamelen en bewaren gebeurt volgens onze privacyverklaring. Die kunt u vinden op www.mintus.be/privacy.
www.mintus.be

www.dienstencentra-brugge.be