Westerlo - juni 2012
Jaargang 2 - nummer 6
 
  Inhoud
 
 
 
Uitzonderlijke sluitingsdag!
  
 
 
Opgelet!
 
 Maandag 25 juni
is de bib
uitzonderlijk gesloten!
 
 
 
 
 
 
 
Openluchtfilm: Hasta la Vista!
  
 
Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden! Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is...
 
regie: Geoffrey Enthoven -
115  min.
 
 
vrijdag 29 juni om 22u.
bar vanaf 21u. 
 
toegang gratis
 
 
 
 
 
Zomerfestivals in de bib
 
Van het jonge geweld van Skrillex, Ed Sheeran en Deadmau5 tot gevestigde waarden als B.B.King, Pearl Jam of The Beach Boys, je komt ze de volgende maanden allemaal tegen op de zomerfestivals.
 
Om je degelijk voor te bereiden of rustig thuis te genieten, weg van alle drukte, kan je terecht in de bib. We houden nog steeds de vinger aan de pols van de nieuwste trends maar vergeten uiteraad de "klassiekers" niet.
 
 
 
 
 
"Alles moet weg!"
 
 
 
 
 
Vanaf juni starten we met een permanente boekenverkoop in de bib. Op een apart rek vooraan zetten we maandelijks een rubriek "uit de kijker".
 
Deze maand ligt de focus op vakantie en vrije tijd. 
 
1 euro per stuk (voor de tijdschriften 1 euro per jaargang)
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
klik op de cover voor een interview met de auteur
 
 
 
In een mens is een meeslepende roman over verlangen, geheimhouding en seksuele identiteit. Een boek over de liefde in al haar verschijningsvormen en een gepassioneerd betoog voor seksuele verscheidenheid.
 
Billy, de biseksuele hoofdpersoon, vertelt het tragikomische verhaal van zijn leven als "seksuele verdachte", een term die John Irving voor het eerst gebruikte in zijn onsterfelijke roman De wereld volgens Garp.
 
Het boek is een treffend eerbetoon aan Billy's vrienden en minnaars - een bonte verzameling personages die de lezer niet licht zal vergeten. Het resultaat is een intiem portret van de eenzaamheid van een biseksuele man die zich voorgenomen heeft om "de moeite waard" te zijn...
 
Andere blikvangers:
 
 
 
 
 
 
María Dueñas wou het leven van de Spanjaarden in Marokko tijdens de Spaanse Burgeroorlog uit de vergetelheid halen. Ze schreef met Het geluid van de nacht meteen een bestseller. 
 
Prominent journalist en politiek activist Asadi werd in 1983 zes jaar lang gevangen gehouden en meedogenloos gefolterd door 'broeder Hamid'. In Brieven aan mijn folteraar vertelt hij zijn verschrikkelijke verhaal.
 
Lucy Hull werkt als bibliothecaresse in een dorpje in Missouri. Per ongeluk kidnapt ze haar favoriete boekenwurm, de tienjarige Ian Drake. Hij haalt Lucy over om hem mee te nemen op avontuur, ver weg van zijn overbeschermende, streng gelovige moeder die hem heeft ingeschreven voor een anti-homocursus. De lener van Rebecca Makkai.
 
Het nieuwe boek van Caterina Bonvicini, De trage glimlach, gaat over de vriendschap tussen twee jeugdvriendinnen, die op de proef wordt gesteld wanneer één van hen ziek wordt.
 
 
 
 
klik op het boek voor een fragment 
 
 
 
 klik op de cover voor een vleugje muziek 
 
Een zoon, een geit en een paard – het enige wat Henry Bright nog over heeft wanneer zijn vrouw in het kraambed is gestorven en zijn huis is afgebrand. Zijn hoop op een veilig bestaan ligt in handen van de engel die hem uit de Franse loopgraven heeft gered en hem naar de Appalachen is gevolgd. De wonderjaren van Henry Bright, nu eens aangrijpend en dan weer geestig, maar altijd vervuld van de betovering en verbeeldingskracht die Josh Ritters muziek bij velen zo geliefd hebben gemaakt.
 
"Op een heldere voorjaarsavond stelt mijn vrouw Anne mij voor om overspel met haar te plegen." Met deze intrigerende zin opent Celeste van Adri van Beelen, een aangrijpend verhaal over lust en overspel, en over de diepe gevoelens van liefde.
  
 
 
Geert De Kockere heeft met Gezond weer op een verhaal neergezet over een bizar machtsspel met de natuur, het landschap en zuiver water als inzet. Het is een psychologische roman met filosofische beschouwingen, maar ook met humor en een vleugje erotiek.
 
Een miljoen verkochte exemplaren in Frankrijk, een bestseller in veel andere landen, vertaald in 31 talen, bekroond met diverse literaire prijzen, en een succesvolle verfilming die de hele wereld over gaat: La délicatesse, een liefdesgeschiedenis van David Foenkinos.
 
Hij wilde zijn verleden vergeten. Zij, twintig jaar jonger, zocht het rauwe avontuur. Het werd een botsing tussen Hollands cynisme en Spaanse furie. Het noodlot voerde hen over de Argentijnse pampa, de Chileense woestijn, de Boliviaanse Andes. Mambo Jambo van Arthur van Amerongen verhaalt een krankzinnige liefde in Zuid-Amerika.
 
 
 klik op de cover voor een interview met de auteur 
 
 
 
klik voor een artikel uit Humo naar aanleiding van het verschijnen van het boek

 
Stefaan Vermeulen schreef samen met Phara De Aguirre Ik dus naar Compostela. Het boek beschrijft dertig beklijvende levensverhalen van jongeren die op stap gingen naar Compostela, tochten georganiseerd door vzw Oikoten. Al deze jongeren kenden een moeilijke jeugd. De tocht was hun poort naar een betere toekomst.  
 
April 2009. Somalische piraten kapen de Pompei in de Golf van Aden. Na een slopende onderhandelingsmarathon van tien weken komt het schip vrij. James Law, de tweede stuurman op het schip, hield tijdens die 71 bange dagen een dagboek bij.
 
In Memoires blikt Jean-Luc Dehaene terug op wat voorbij is, maar kijkt ook vooruit en vraagt zich af hoe de politiek er in de toekomst zal uitzien.
Voor zijn nieuwste en ongetwijfeld grootste project Moments before the Flood reisde Magnumfotograaf Carl De Keyzer 140.000 kilometer Europese kusten af. Het indrukwekkend resultaat valt nog tot 28 augustus te bewonderen in de Maritieme Site te Oostende.
 
Jaren na de dood van hun larger-than-life frontman Freddie Mercury, leeft de muziek van Queen nog steeds. 40 Years of Queen vertelt het verhaal van de groep muzikanten wiens geluid en performance de rockmuziek veranderde.
 
 
 

 
 
klik op het boek voor info over de tentoonstelling 
 
zin in een proevertje? klik op de cover
 

De Meesterbakker leert je hoe je zelf in de keuken de bakperfectie kan benaderen, je desserts naar een visueel hoogtepunt kan brengen of gewoonweg een heerlijke taart kan bakken. Sofie Dumont, Vlaanderens hipste ladychef, leidt alles in goede banen en strooit kwistig met tips. 
 
Ook met weinig benodigdheden kan je lekkere en gezonde schotels maken. Dat bewijst 5 ingrediënten, 1 gerecht.
 
 
 
Het is alweer 50 jaar geleden dat een jonge Bob Marley de platenstudio van Leslie Kong in Kingston inliep, om vervolgens met zijn debuutsingle naar buiten te komen. De documentaire "Marley" gaat in op het leven van de legendarische reggaemuzikant.
De soundtrack bij deze film presenteert een deel van zijn oeuvre vanaf die eerste single Judge Not uit 1962 tot en met het laatste werk voor zijn dood in 1981. Jah live!
 
Het was twee jaar wachten op een vervolg op "The Fall", maar Norah Jones is terug en beloont de geduldigen met een nieuwe plaat met een nieuwe sound: Little Broken Hearts.

 
 
klik op de cover "to feel the vibes" 
 
 
klik op de cd voor meer info over de expo rond Toots die vanaf september in Brussel loopt
 


De Brusselse jazzlegende Jean 'Toots' Thielemans werd onlangs 90 jaar. Als jazzmonument is zijn rijke carrière bijna niet meer te overzien. Universal Music Belgium bracht The Best of uit om hem te eren.
Ook het boek Toots 90 is met zijn vele concertfoto's een ware ode aan deze levende legende!
 
De finale van het Eurovisie-songfestival heeft ze niet gehaald, maar dat ze toch iets in haar muzikale mars heeft, bewijst Iris met haar debuutalbum Seventeen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Een bekende schrijver wordt aangerand in een sex-cinema. Hij had er een afspraakje met Roos, een jonge studente die bijklust als prostituee. Voldoende reden voor Hannah en haar team om undercover te gaan in club Sin City, een vrijhaven voor iedereen die het daglicht schuwt. Code 37, de film.
 
Jane Eyre is de gelijknamige verfilming uit 2011 van Charlotte Brontës roman met Mia Wasikowska in de titelrol.
 
Geïnspireerd op de sage van de succesvolle fantasyboeken van George R.R. Martin speelt Game of Thrones zich af in een wereld van bedrog en verraad, overwinningen en triomf.
 
Gebaseerd op de internationale bestseller Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett brengt The Help een inspirerend, moedig en krachtig verhaal over zeer verschillende, bijzondere vrouwen in het zuiden van de VS van de jaren zestig.
 
 

 
nieuwsgierig? hier de trailer!
 

Luts Lievelingen
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Lut!  
 
 
 
 
 
 klik op de cover voor een fragment
 
 
Een vriendin van mij gaat al enkele jaren voor voedingsadvies naar Stijn Elsen. Zij sukkelde jarenlang met pijnen en sinds ze haar voeding aangepast heeft, is ze daarvan verlost.
 
Haar verhaal boeit me enorm. Op 27 maart gaf zijn vader, dokter Marc Elsen, in onze bib een zeer interessante lezing rond voeding.
In het voorjaar van 2013 plannen we trouwens dezelfde lezing. Hou dus onze nieuwsbrief in het oog.
 
De klik in mijn hoofd om mijn levensgewoonten te veranderen is er nog niet echt gekomen, maar de weg naar verandering gaat stap voor stap...
 
 
 
 
klik op de cover voor hun officiële website
 
Afrikaanse muziek was onbekend terrein voor mij. Aangezien Paul Simon een optreden geeft samen met deze mannengroep heb ik me een beetje voorbereid en een cd van hen opgezet. Men hoort in hun muziek met hoeveel plezier en passie zij dit doen. Je wordt er vrolijk van.
 
Sinds hun start heeft de groep de studio en het podium gedeeld met tal van artiesten uit de hele wereld, uit zowat elk mogelijk muzikaal genre. De medewerking van Ladysmith Black Mamabazo aan het Graceland-album van Paul Simon is de grootste erkenning van de cross-culturele samenwerking, maar dit is slechts het topje van een veel grotere ijsberg.
 
 
 
klik op de cover voor de trailer
 
Dansen... I love it!
 
De wekelijkse salsales, dansen op een fuif of een feest,... wat kan ik daar van genieten! Je gevoel volgen, je laten leiden door je danspartner, het ritme in je lijf voelen, opgaan in de muziek,... heerlijk gewoon.
 
Ik hou dan ook enorm van films waar men in danst. Dit is een romantische film, maar de danssccènes maken het voor mij ietwat specialer.
 
 
Nog meer leestips van Lut vind je hier
 
 
 
 

Te Gast: Vredesposter 
 
Van 8-15 juni kan je de tentoonstelling "Vredesposter" in de bib tijdens de openingsuren komen bewonderen.
Samen met kinderen uit de hele wereld namen de leerlingen uit de Westelse scholen deel aan deze jaarlijkse tekenwedstrijd van de Lionsclub.
 
Dit jaar tekenden de kinderen rond het thema "Bedenk Vrede".
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je zelf je mailadres aan je bibgegevens kan koppelen?
 
 
Klik bovenaan de pagina op "Mijn bibliotheek".
Klik op "mijn persoonlijke informatie opvragen".
Vul bij identificatie je lenersnummer (of rijksregisternummer) in, bij wachtwoord je geboortedatum (dd/mm/jj).
 
Daar kan je je (gewijzigde) mailadres zelf invullen.
 
Zo krijg je:
* 3 dagen voordat je uitleentermijn vervalt een handige herinneringsmail
* je boetebrieven, reserveringsmeldingen,... via mail
 
Als je mailadres verandert, kan je dit best zo vlug mogelijk aanpassen.
 
Let wel: als je je adres wijzigt, dien je op de site wel opnieuw in te schrijven voor deze inspirerende nieuwsbrief.
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: