Click here to view this email in your browser
  
Hej,
 
Hösten är ju inte riktigt här ännu, men vi närmar oss! En av de härliga sakerna med hösten - förutom krispiga mornar med klar luft, sprakande vackra färger på träden eller nybakad äppelkaka med vaniljsås - är att det är tiden då många stickböcker ges ut. Missa inte releasen den 12/9 för höstens bok Sagornas stickbok, som kombinerar två favoritämnen, stickning och barnböcker! Läs mer nedan.
 
Apropå höst så vill vi meddela att vi från och med september återgår till våra vanliga öppettider på lördagar, kl 11-16.
  
Vi är även i full gång med kursverksamheten, denna gång släpper vi inbjudningar till tre kurser;
Sticka på engelska 15/9, Sticka sockor från tån och upp 20/9 samt grundkurs i stickning 23/9. Läs mer nedan.
  
För dig som vill gå en längre kurs testar vi den här hösten ett nytt upplägg. Ivar Asplund kommer att hålla en fördjupningskurs i mönsterstickning med två färger. Det blir fyra kurstillfällen från september till januari och det blir en riktigt djupdykning i ämnen som hur man stickar mönster jämnt och fint med två färger, Fair Isle-stickning, olika sätt att steeka - dvs klippa i sticknignen, färgkombinationer och garnval. Inbjudan släpps nästa vecka, så gör er beredda! :) 
 
 
Nyskyltat!
Härligt att skylta om när vi nu äntligen blivit av med de tråkiga byggnadsställningarna framför fönstren!
 
Bild 1: Från vänster : Tröja Black Lily av AstridoMia stickad i Sandnes Line och Mandarin Petit/For Nature, Kofta Tröje med bladmönster av Lene Holme Samsoe stickad i Cascade 220, Sjal Color Affection av Veera Välimäki stickad i Malabrigo Lace
 
Bild 2: Kofta Drops Design nr 123-6 stickad i Geilsk Bomuld og Uld. Stickfodral i siden från DellaQ
 
Bild 3: Från vänster: Top Origami i BC Tussah Tweed, Jacka Tweedie av Hanne Falkenberg, Sjal Exploration Station av Stephen West stickad i BC Semilla Fino, Tunika Konfetti av Hanne Falkenberg, Sjal Bara en enkel sjal stickad i Pälsullsgarn från Östergötlands Ullspinneri.
  
 
Nytt hos oss!
Alpakka Silke är höstens första nykomling hos oss från Sandnes garn (det kommer mera inom kort). Ett underbart vackert garn av 70% babyalpacka och 30% silke, mjukt och med härlig lyster.
Ordinarie pris är 73 kr per nystan (50 g och 200 m) men till och med 19/9 kan du köpa Alpakka Silke hos oss med 10% introduktionsrabatt för endast 65 kr per nystan.
 
Garnet passar utmärkt till babyplagg eller finstickade jumprar och koftor, sjalar eller fina vantar. Kan även blandas med t ex tunn mohair och silke för mer fyllighet. Mönsterhäftet Babystickning på stickor 3 innehåller många fina modeller som går utmärkt bra att sticka i Alpakka Silke. Häftet kostar 125 kr vid köp av garn, annars 149 kr.
 
  
  
  
AKTUELLA KURSER!
 
 
Lär dig sticka på engelska!
Tisdag 15 september kl 18.30-21.00
 
CO 5 sts, K2tog, yo, K, yo, ssk
Låter ovanstående som rena grekiskan? Har du sett massor av snygga stickmönster på Ravelry, Knitty och andra sajter, men vågar inte riktigt lägga upp eftersom beskrivningarna är på engelska?  Att sticka på engelska är enklare än man kan tro – och det öppnar en helt ny värld med tillgång till många inspirerande stickböcker och massor av mönster på nätet. Under kursen går vi igenom hur mönster kan skrivas både i diagram och text. Dessutom förklaras de vanligaste förkortningarna och du får omfattande länktips för fortsatt läsning – och stickning!
 
Kursledare är Heléne Wallin.

Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 

Sticka sockor från tån och upp
Söndag 20 september kl 10-15
 
Att sticka sockor är omåttligt populärt! På den här kursen visar vi hur du lägger upp och stickar sockan från tån och upp. Fördelarna är flera; du kan prova under tiden du stickar, och du riskerar inte att garnet tar slut innan du ”hunnit fram” till tån. Hellre en socka med lite kortare skaft än en med öppen tå håller nog de flesta med om :) Vi kommer att sticka en socka i babystorlek, för att hinna träna på alla moment. Efter kursen är du redo att lägga upp för ett par sockor i din egen storlek.
 
Kursledare är Marianne Larsson
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
Nybörjarstickning!
Onsdag 23 september kl 18.30 - 21.00
 
Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen? Varför inte sticka en själv?  På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt.
Vi går igenom grunderna i stickning, du får lära dig att lägga upp och maska av och vi prövar både räta och aviga maskor. Kursen passar dig som är riktig nybörjare men även dig som kan sticka sedan tidigare, men behöver en repetition för att komma igång igen. Du som hinner får prova på några olika mönster, och kanske börja på en egen halsduk eller ett par muddar. Du får råd om val av garn och stickor och chans att klämma och känna på olika garner.

Kursledare är Karin Larsson & Ivar Asplund från Litet nystan
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
 
Lördag 12 september kl 12-14 får vi besök av författaren Celia B Dackenberg som skrivit den fina boken Sagornas Stickbok. Celia har varit redaktör för tidskriften Hemslöjden och har tidigare gett ut flera böcker om stickning.
 
 
Den här boken öppnar dörren till sagans värld, där man kan träda in i ett förunderligt universum av hemliga stigar, fantasi och äventyr. Från denna underbara värld tolkar Celia favoritplagg från våra mest älskade barnboksfigurer. Boken innehåller cirka 20 stickbeskrivningar som varvas med essäer om handarbete, mode, material och kulturhistoria. Tomtebobarnens ängsullströjor, Mymlans randiga klänning, Findus pigga mössa och Pippi Långstrumps strumpor är några av beskrivningarna i boken.
 
Vi kommer att skylta med flera av plaggen ur boken, och Celia kommer att berätta om arbetet med boken och självklart kommer du att kunna köpa ditt eget, signerade ex till förmånligt release-pris!
 
Ta med barn eller barnbarn och titta på vår sagolika(!) skyltning lördagen den 12/9. Blir ni sugna på att läsa någon av barnböckerna som inspirerat Celia till de fina plaggen, rekommenderar vi ett besök på Bokslukaren, bara ett stenkast bort på andra sidan Mariatorget. Där gillar de barnböcker lika mycket som vi gillar garn, och man kan både få boktips och slå sig ned och ta en fika i deras mysiga caféhörna :)
 
 
Nytt hos oss! Pom Pom Quarterly
 
Pom Pom Quarterly är ett brittiskt stickmagasin med massor av snygga, trendiga modeller. Vi har det allra pinfärskaste numret 14, Autumn 2015, men även nr 11 och 12. Priset är 149 kr och då ingår en kod för att ladda ner beskrivningarna också.
 
Mina topp tre från nyaste numret är Unisex-tröjan Hitchcock, som kan stickas i t ex Cascade 220 eller Malabrigo Rios, eller varför inte en tråd Geilsk Bomuld og Uld tillsammans med en tråd BC TussahTweed, flätstickade jumpern Jean, kanske i Onion Organic Wool and Nettles Fino, Lang Merino 120 eller Artesano Heather, och så mössan Oak Crest, som jag skulle välja Cascade 220 till. Se fler bilder på Pom Pom Quarterly's blogg.
 
 
 
Sticka för Rosa Bandet!
Förra året sålde vi riktigt många beskrivningar till vanten Knits for Tits, designad av Jenny Alderbrant. Så många att vi kunde ge en gåva på 5700 kr till Bröstcancerfonden! I år har Jenny gjort två nya beskrivningar, en vante och en socka, och vi säljer båda två under perioden 1 september till 31 oktober.
 
Beskrivningarna kostar 50 kr/st och hela beloppet går till Bröstcancerfondens Rosa Bandet-kampanj.
Vi har flera sorters garn som passar till, t ex Meilenweit eller Step till sockorna, men även Semilla Fino, Yaku, Heritage Silk eller Malabrigo Sock till vantarna. Välj själv om du vill köpa enbart beskrivning eller även garn.
 
 
 
 
Nya läckra stickmarkörer!
Stickmarkörer är varje stickares bästa vän, och nu har vi fått in riktigt fina markörer som säljs till förmån för människans bästa vän :)
 
Dessa snygga markörer är handgjorda av Malin, och de säljs till förmån för organisationen PAWS Animal Rescue som räddar herrelösa hundar på Irland från ett hårt och ofta plågsamt liv på gatan. Organisationen är helt beroende av bidrag för sin existens, läs mer om deras verksamhet på www.paws.ie

Markörerna kostar 25 kr/styck, och 15 kr går då till PAWS. 
Köper du 5 st får du dem för 100 kr. 
 
 
 
Sista veckan på vårt introduktionserbjudande för More Angora!
Vi har fått in ett nytt, otroligt mjukt, varmt och lätt angoragarn från Nysta, det heter More Angora!. Det är 70% angora, 20 % nylon och 10% ull och hela 114 m per 25-gramsnystan. More Angora passar till småplagg som muddar, mössa, vantar eller halsdukar, eller riktigt varma koftor och tröjor. Det är otroligt drygt, 25 gr räcker till en mössa eller ett par muddar och bara 8 nystan (200 g) räcker till kofta/tröja i stl medium.
 
 
More Angora finns i sex snygga färger och kostar 95 kr per nystan, men vi har ett introduktionspris på 85 kr till och med lördag 5 september. Då får man även ett gratis mönster med på köpet.
 
Garnet produceras i Italien och kaninerna klipps och behandlas väl, det garanterar producenten. 
 
 
REA på NORO-garner!
Lystring alla Noro-älskare! Nu rear vi ut allt vi har kvar från Noros sortiment. Passa på att fynda Silk Garden Sock/4ply och Noro Taiyo 4 ply till 25% rabatt. 100 gr kostar nu 150 kr istället för 200 kr och 50 gram 90 istället för 120 kr. Vänta inte för länge om du vill ha många färger att välja bland...
 
Gäller så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra rabatter!
 
 

Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
 
 
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se 
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16