Smaakzaken nr.3 2013 
 
 
 
Beste Smaakvrienden en -vriendinnen,
 
Smaakweb in het Engels!
Wij zijn best heel trots: de gehele site is nu ook in het Engels beschikbaar! Dankzij Isabel Westerbeek, onze Smaakvriendin die alles geheel belangeloos heeft vertaald... Isabel, we owe you one!!
Sindsdien staat de mail niet stil en melden zich dagelijks nieuwe Smaakvrienden aan. De teller staat nu op ruim 1000 en wij streven ernaar dit voor eind van het volgend jaar verdubbeld te hebben, dus volg ons  op Twitter en like ons op Facebook!!! 
 
Wat is nieuw deze maand:
       
    De Smaakmakers van de maand:
    de winkels in de Reinkenstraat
De Reinkenstraat is op weg één van de leukste eetstraatjes van Den Haag te worden, dus wij keken voor jullie alvast naar de paasboodschappen.
Wij begonnen met het zoet en vergaapten ons aan de paaslekkernijen bij Hans en Frans Hessing (zonder de calorieën te tellen!!). Er stonden prachtige paashazen en -eieren, heerlijke paaschocolade en schattige paas-petit-fours. Natuurlijk vind je hier een grote keus aan mooie broden: biologisch, (zuur-)desem, spelt etc., etc.
Wij spraken met de vrouw van Hans, die weer een zus is van de vrouw van Frans...
  
   
Daarna voor de aankleding van de paastafel naar La Mesa, waar we zoals altijd hartelijk werden verwelkomd. Kijk eens naar de mooie eierdoppen van Bunzlau, elk met de hand beschilderd!  
  
Leuke winkel met mooie merken: ook te koop via de website, waar je ook een van de vele workshops kunt boeken!  
 
De Reinkenstraat telt twee slagers, en wij vinden ze allebei top! We hadden besloten om met Pasen lamsvlees te eten, en dat is bij beide slagers volop verkrijgbaar. In deze tijd van het jaar is dat natuurlijk zuiglam. Zowel Scharrelslagerij 't Oude Ambacht als Van den Broek betrekken dit uit Nederland. Het gaat hier voornamelijk om het Texels ras, niet persé op Texel opgegroeid (zou wel erg vol worden...). Vroeger was het maar één keer per jaar lammetjestijd, maar op de één of andere manier schijnt het soms te lukken om dit in het najaar te herhalen.
Van den Broek gaat voor Pasen een elftal zuiglammetjes voor jullie uitbenen! Wij kregen een voorproefje... We kregen van Peter (de zoon van) uitgelegd waar de verschillende delen worden uitgesneden. Aan de keurmerken kun je zien dat het wel goed zit met dit lamsvlees!
Je kunt kiezen tussen heel veel verschillende delen van het lam. Op onze receptenpagina hebben we twee Paasrecepten opgenomen voor lamsbout en lamsschouder. Maar natuurlijk zijn er ook lamsworstjes, -gehakt, -racks, -rollade, -koteletjes. Houd lamsbout, racks en koteletjes mooi rosé, dan smaakt het op z'n best! 
 
Bij Scharrelslagerij 't Oude Ambacht beende de zoon voor ons een lamsschouder uit. Ook zij hebben Hollands lamsvlees. Vanaf komende week zijn ook hier alle delen van het lam verkrijgbaar.
  
De Scharrelslager levert vlees voor onze nieuwe Smaakwebwinkel Kruid& Druif, een heel nieuw concept voor Aziatisch eten met bijpassende wijn. Je zoekt een gerecht uit dat je wilt maken (keuze uit verschillende smaakelementen) en Marlous de Bruijn pakt alle ingrediënten erbij, zodat je niet eerst nog meer boodschappen hoeft te doen. Er liggen groenten en kruiden in de winkel. Dit geldt ook voor de wijn: Marlous heeft zich verdiept in de soorten wijn die het beste bij Aziatische gerechten passen, dus daar hoef je ook niet meer over na te denken! Wij proefden de Lok Lak en Rau Xao uit resp. Cambodja en Vietnam. Een aanrader!   
We liepen ook langs Valeri, waar we al  Hollandse asperges zagen, mmm! Het mag nog wel wat warmer worden voor de prijs!
Jammer dat we nog geen visje konden scoren: op de plaats van La Maestra della Cucina komt de viswinkel Blub. We loerden even door een kier in de afgeplakte etalage en stelden vast dat de winkel weliswaar in wording is, maar dat het vast nog wel even duurt voordat hij open gaat. We houden het voor jullie in de gaten!                            
 
 
            Nieuw op de site:
  • Kruid&Druif, Reinkenstraat Den Haag
  • Vlaamsch Broodhuys, Frederik Hendriklaan Den Haag
  • Recepten maart 2013 met: mesclunsalade met kwarteleitjes, twee verschillende lamsvleesgerechten, en als toetje een heerlijke chocoladetaart zonder bloem
  • Nieuwe activiteiten op de agenda: sla ze vast op!
        In de media:
In de ban van Parle
Thuiskok Marjoleine de Vos van de NRC overwon haar angst voor Indiase toetjes dankzij het kookboek van een nieuwe ster: Stevie Parle uit Londen. Hij kookt hippe Italiaanse, Noordafrikaanse, Spaanse en dus ook Indiase en andere exotischegerechten. Hij sleepte vorige jaar een prestigieuze prijs van The Observer in de wacht. Marjoleine maakte de Indiase rijstpudding met sinaasappel met kardemom. Jullie vinden dit recept ook op onze website: klik hier. Wij gaan hem ook maken maar kijken uit naar jullie bevindingen, dus wie hem maakt: laat het ons weten!
 
Smaakweb in de pers
Onze Engelstalige website is opgemerkt door verschillende media, zoals o.a. Wassenaarders.nl, Expats in The Hague, Expats in Wassenaar en Den Haag Centraal, dat er een leuk stukje aan wijdde:
 
 
Roddel & Achterklap
Wij kregen uit onbetrouwbare bron te horen dat Eko Plaza zich op de Willem de Zwijgerlaan gaat vestigen (in het pand waar de Videotheek zat). Zodra we meer weten horen jullie het. Misschien heeft één van onze Smaakvrienden al meer gehoord?? 
Uit een betrouwbaarder bron, nl. van Smaakvriend Joost: Het Vlaamsch Broodhuys wordt steeds populairder. Zowel in de bakkerij als in de lunchroom wordt het steeds drukker. Dan is het wel erg onhandig als je maar 1 pinapparaat hebt (en alleen kunt afrekenen met pin.....). Puntje van aandacht vinden wij!
 
        
Kijk verder op www.smaakweb.nl