Eerste Uitblinker Festival trans
           
  Een verwenfeest voor alle vrijwilligers uit Haarlem. Dat was de opzet van het eerste Uitblinker Festival. En dus was de grote hal van de Zijlpoort woensdagavond 27 september omgetoverd tot een ware festivalruimte. Daar lieten ruim 350 vrijwilligers van uiteenlopende vrijwilligersinitiatieven zich die avond volop verwennen.



De voetjes gingen van de vloer in de silent-disco, op de muziek van Bibi en de Nielsjes, en van de reggaeband Bagjuice. De gasten konden zich vermaken met o.a. een fotoshoot of jungleavontuur en tussendoor genieten van allerlei drankjes en hapjes. Wethouder Jur Botter was ook van de partij en sprak in zijn speech zijn waardering uit voor alle Haarlemmers die zich vrijwillig inzetten voor de stad. Op het festival werd ook de Participatieprijs voor het beste burgerinitiatief uitgereikt. Deze prijs, een initiatief van de Participatieraad Haarlem, ging dit jaar naar de Boodschappenbus uit Haarlem-Noord. De Boodschappenbus ondersteunt Haarlemmers voor wie zelfstandig boodschappen doen lastig is. Al met al was het eerste Uitblinker Festival een welverdiend en zeer geslaagd feest voor alle vrijwilligers die zich belangeloos inspannen voor onze stad en omgeving.



Bekijk hier de video van de avond.
 
 
 
  Regeerakkoord: kansen voor vrijwilligerswerk?  
           
Het zal niemand zijn ontgaan dat op 10 oktober het regeerakkoord is gepresenteerd. Wat meldt het akkoord over vrijwilligerswerk? Enkele zaken vallen op: vrijwilligers die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werken kunnen een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Daarnaast wordt de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding met € 200,- verhoogd tot € 1700,- per jaar. Voor nieuwkomers heeft het kabinet een verplicht leer- en (vrijwilligers)werktraject in gedachten.

Maatschappelijke diensttijd
Wellicht het meest opvallend is het plan om jongeren via een maatschappelijke diensttijd is staat te stellen om een bijdrage aan onze maatschappij te leveren. Deze diensttijd wordt tegen een kleine vergoeding vrijwillig door jongeren ingevuld en moet door maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies worden opgezet. Jongeren die zich op deze manier hebben ingezet, krijgen een certificaat waarmee zij voorrang krijgen bij een sollicitatie bij de overheid. De regeringspartijen onderhandelen nog met het bedrijfsleven om te kijken of dat certificaat ook daar voor voorrang kan zorgen. Voor het verkrijgen van het certificaat gelden wel enkele voorwaarden: het moet om onbetaald werk gaan. Ook moet het vrijwilligerswerk een instrument zijn om jongeren te laten kennismaken met voor hun nieuwe sectoren. Het gaat dus niet om klusjes bij de eigen voetbalvereniging. Het nieuwe kabinet heeft hiervoor een budget dat oploopt tot 100 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk in het regeerakkoord
Klik hier om het regeerakkoord te downloaden

 
 
  Platform Vrijwilligersorganisaties Bloemendaal  
           
Op donderdag 9 november is de volgende editie van het Platform Vrijwilligersorganisaties in de gemeente Bloemendaal. Het thema van de avond is medezeggenschap voor vrijwilligers. Dit is bij uitstek een interessant onderwerp in deze tijd waarin de samenleving snel verandert.



Van burgers worden steeds meer bijdragen aan de maatschappij gevraagd, terwijl organisaties steeds meer werk aan vrijwilligers moeten overlaten. Hierdoor veranderen verhoudingen tussen organisaties en burgers én tussen beroepskrachten en vrijwilligers. De vraag is hoe je er als organisatie voor zorgt dat de mening en wensen van vrijwilligers voldoende serieus worden genomen. En hoe kunnen vrijwilligers zich op hun beurt laten horen, meedenken en meepraten. Medezeggenschap loont, daarover gaat het op het platform. En omdat we niet over, maar mét vrijwilligers willen spreken, worden vrijwilligers dan ook nadrukkelijk uitgenodigd om tijdens de avond mee te denken en te praten. Lees hier meer over het programma en de aanmelding voor het platform
 
 
  Gezocht: Leden voor de Participatieraad Haarlem  
           
  In Haarlem maken we de stad mét elkaar! Daarom geeft de Participatieraad de gemeenteraad en het college van B&W gevraagd en ongevraagd advies over zelfredzaamheid en de sociaal-culturele participatie van burgers.


Daarmee wil de raad een bijdrage leveren aan een goed gemeentelijk beleid op dit gebied. De Participatieraad bestaat uit 15 betrokken Haarlemmers en een onafhankelijke voorzitter. De samenstelling van de raad is een afspiegeling van de sociaal-economische en culturele diversiteit van de Haarlemse samenleving. Vanwege het vertrek van enkele leden heeft de Participatieraad versterking nodig. Oftewel: nieuwe leden gezocht!

Interesse? Lees verder
 
 
  De Vrijwilligerscentrale op Facebook en op LinkedIn  
           
 

Wist je dat we wekelijks interessante weetjes plaatsen op Facebook en op LinkedIn? Zo blijf je op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk.

Ook posten wij de nieuwste vrijwilligersvacatures en geven we informatie over de cursussen van de Vrijwilligersacademie. Daarnaast ontbreken foto’s van bijvoorbeeld het Uitblinker Festival of de Vrijwilligersmarkt natuurlijk niet. Wil je niets missen van het reilen en zeilen van de Vrijwilligerscentrale? Volg ons dan op Facebook en LinkedIn.
Ga naar onze website vwc-haarlem.nl en klik rechtsboven op de icoontjes.

 
 
 
  Hoe vergroot u uw kans op aanmelding voor de vrijwilligersprijzen?
     
  Elk jaar reikt het ministerie van VWS de Meer dan handen vrijwilligersprijzen uit. Lokale en landelijke organisatie én bijzondere vrijwilligers worden met deze prijzen in het zonnetje gezet.

Nieuw is dat dit jaar gemeenten een grote rol bij de lokale inschrijvingen spelen. Iedere gemeente kan namelijk drie organisaties en een vrijwilliger aanmelden. De gemeenten zijn inmiddels hierover geïnformeerd, maar het kan uiteraard geen kwaad om hier als organisatie zelf ook de aandacht op te vestigen. En dan is het natuurlijk de vraag hoe je als organisatie bij de gemeente in het vizier komt. Op de website www.vrijwilligerswerk.nl staan hiervoor enkele handige tips.



Meer weten over deze tips? Klik hier                                                                                     
Meer weten over de vrijwilligersprijzen en aanmelding? Klik hier
 
     
     
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Nieuwe Groenmarkt 51   2011 TV Haarlem   023-5314862
info@vwc-haarlem.nl    www.vwc-haarlem.nl 
www.vrijwilligersacademiehaarlem.nl