Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief december 2019
Beste belangstellende,

Normaal is het zo dat we elkaar rondom deze tijd prettige feestdagen en een gezond en zinvol Nieuwjaar wensen. Aan die traditie willen we geen afbreuk doen, dus bij deze! Maar… is het niet tijd geworden om deze wensen in een breder perspectief te plaatsen dan geluk en gezondheid alleen. Wat hebben we eraan als de wereld, de aarde en haar atmosfeer met name, verder wegkwijnt, en onze leefomgeving verder bedreigt. Van ons individuele geluk en gezondheid blijft dan weinig meer over. Meer dan ooit wordt de relatie tussen onze leefomgeving en onszelf pijnlijk duidelijk.

Daarom stellen we voor dat we elkaar voortaan niet alleen het goede wensen zoals hierboven genoemd, maar elkaar daarnaast ook vriendelijk en dringend verzoeken de juiste keuzes te maken die helpen om het bovengenoemde tij te keren. Kleine keuzes, grote keuzes het doet er niet toe; als ze maar bijdragen in de juiste richting. Laten we elkaar er op leren aanspreken om op die wijze in de maand december een nieuwe traditie vorm te geven. Immers, elkaar stimuleren en aanmoedigen is meer dan ooit nodig in dit tijdperk van de Green Deal. Dertig jaar geleden is Ecolonie opgericht door een klein groepje, met name Nederlandse pioniers. Hen willen we op het einde van dit jubileumjaar nogmaals eren voor het feit dat zij de moeite hebben genomen, en de moed hebben gehad, om de eerste stappen te zetten. Weet dat ook jij met je keuzes die je het komend jaar maakt, aan de basis kunt staan van iets waar je nu nog geen weet van hebt. Afwachten en niets doen is geen optie meer.

Een van de keuzes die wij per 1 januari a.s. maken, is de volgende: het is niet meer toegestaan op ons terrein te roken door workshopleiders en gasten. Bewoners en participanten deden dat al niet. Dus ook niet meer bij de tent of elders op het terrein.

Graag zien we je het komend jaar hier weer op Ecolonie.

Hartelijke groet,

Bewoners en participanten
In deze decembernieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:
  • onze festivals
  • het winterarrangement
  • aanbevolen bodylotions van onze webwinkel
  • een samenvattend verslag van onze interne evaluatiebesprekingen
  • oproep voor een stemmige piano
  • een in memoriam Erwin Brandt

Het Eigentijds Festival 2020

We hopen je volgend jaar voor het eerst of opnieuw te mogen ontmoeten als deelnemer of vrijwilliger op het 26ste Eigentijds Festival dat gehouden wordt van zaterdag 4 t/m zaterdag 11 juli 2020 op de terreinen van Ecolonie in Frankrijk. De inschrijving ervan start op 1 januari a.s. via www.eigentijdsfestival.nl

Workshopleiders en lezinggevers hebben zich de afgelopen maanden weer enthousiast opgegeven. Zoals bleek op het festival in Vierhouten kijken zij er naar uit om tijdens deze festivalweek meer aandacht te kunnen geven aan de verdieping van de thema’s duurzaamheid, spiritualiteit, kunst en persoonlijke ontwikkeling. Op de website staat vanaf januari uitgebreide informatie over de inhoud van de workshops en over de workshopleiders en lezinggevers.
 
Wil je nog even nagenieten van het laatste festival in Vierhouten dan kan dat via deze link. Helaas konden we de reclame niet weghalen; het festival gedeelte begint in de negende minuut.

Het Kinderfestival 2020

Het Kinderfestival wordt gehouden van zondag 16 t/m donderdag 20 augustus 2020. De inschrijving daarvoor start 1 februari a.s. via: www.eigentijdskinderfestival.nl
 
Let op: we hebben eerder andere data genoemd, maar deze waren niet correct.
 
Oproep
Voor het organisatieteam van het Eigentijds Kinderfestival zoeken we iemand die zich bezig houdt met de programmering van de workshops en activiteiten. Een onkostenvergoeding behoort tot de mogelijkheden. Heb je affiniteit met kinderen en vind je het leuk om samen met het team vorm te geven aan de inhoud van het Kinderfestival, neem dan contact op met Johan Hoeijmakers (johan@ecolonie.eu).

Winterarrangement

Tijdens de jaarwisseling hebben we een heerlijk arrangement op Ecolonie (van vrijdag 27 december 2019 tot zaterdag 4 januari 2020): 4 nachten op een kamer voor slechts 249 euro op basis van volpension. Dit is een ideale tijd om tot rust te komen en afscheid te nemen van het jaar wat geweest is. Om te genieten van de prachtige natuur in winterkleed: heerlijk om te wandelen, samen of alleen. We vieren dit met gelijkgestemden en met lekker en gezond eten: biologisch en feestelijk. Tijdens de feestdagen geniet je van onze huisgemaakte glühwein en zelfgebakken oliebollen. Op 31 december is er de vermaarde spelletjesavond.
 
 
Ook voor het nieuwe jaar staan er al verschillende activiteiten op stapel. Een schilderweek in april, een yoga en heartfulness week in mei, een cursus beeldhouwen in juni.
 
 
De komende maanden wordt de inhoud van dit programma verder aangevuld met workshops en cursussen.
 

Rijke en voedende bodylotions en handcrèmes van Oikos

In de zomer kun je vaak prima toe met een fijne olie voor je huid, maar met dit gure koude weer is het fijn als je je huid kunt ondersteunen met een voedende bodylotion en handcrème. En die hebben we voor je!
 
De bodylotion is verkrijgbaar in drie geurcombinaties, van de handcrèmes hebben we twee smaken.
 
Alle lotions en handcrèmes zijn - behalve rijk aan subtiele geuren en voedend voor de huid - gemaakt zonder parabenen en andere schadelijke stoffen. Dit, zodat jij en je huid blij worden van de geur alsook van een verantwoord product.
 
Gebruik bij het bestellen de code GUUR en krijg 20% korting op onze bodylotions en handcrèmes.

Interne evaluaties 2019

Op Ecolonie waken we ervoor om een vergadercultuur te creëren. Dat neemt niet weg dat een overleg af en toe noodzakelijk is en vooral heel wenselijk. Door het jaar heen bespreken we in werkgroepjes regelmatig de dagelijks gang van zaken. Minstens zo belangrijk is het om gezamenlijk de overkoepelende visie helder te houden. Dat is immers de leidraad voor alle andere beslissingen en acties. In onze visie gaan we uit van de veelzijdigheid van de mens en dat willen we op deze plek uitdragen. Om die veelzijdigheid te laten bloeien en groeien kost werk, toewijding en doorzettingsvermogen! Lees verder
 

OPROEP: Een stemmige PIANO gezocht!

De piano in onze eetzaal heeft de afgelopen jaren voor heel wat gezellige en ontroerende muzikale momenten gezorgd, maar is nu hoorbaar toe aan pensioen. Maar onze eetzaal is niet compleet zonder een klinkende piano! Heb je een (goede!) piano te geef of ken je een (goede) piano die een tweede huis zoekt?
Neem contact op met en maak ons blij!
 

In Memoriam

Op 26 november bereikte ons het zeer droevige bericht dat Erwin Brandt die ochtend op nog maar 53 jarige leeftijd, in zijn slaap was overleden. Verbijsterd waren we toen we het bericht hoorden. We konden het niet geloven. Nog maar 10 dagen daarvoor was hij op Ecolonie om met ons te overleggen over diverse technische kwesties, waarin hij onze adviseur was. Twintig jaar geleden meldde Erwin zich in Vierhouten op het Eigentijds Festival. Hij wilde graag meehelpen en nu na al die jaren kun je zeggen dat hij dat zeker heeft gedaan. Hij verzorgde op het festival vooral het geluid bij de buitenactiviteiten. Daarnaast was hij deel van het team dat de elektriciteitsvoorziening verzorgde. Erwin was bijzonder dienstbaar ingesteld en altijd kwam hij met de vraag: ‘wat kan ik voor jullie doen?’ Met zijn vrachtwagen vervoerde hij vaak goederen voor ons en verhuisde ook diverse mensen van Nederland naar hier en v.v.. Erwin had een heel unieke eigen(wijze) persoonlijkheid met wie het niet altijd even gemakkelijk samenwerken was. Maar dat lukte 20 jaar lang omdat we een gemeenschappelijke visie hadden wat ons in deze wereld te doen stond en elkaar steeds weer respecteerden. Een van de workshopleidsters van het festival schreef ons, toen ze hoorde van zijn overlijden:
 
Stil, nu hij niet meer het geluid versterkt.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook