Westerlo - december 2016
Jaargang 6 - nummer 11
 
 
  Inhoud 
 
 
Wereldfilm - The Invisible City/Kakuma
 

Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet?
 
Het Kakuma vluchtelingenkamp in de Turkana woestijn in Kenia is de snelst groeiende stad in de Hoorn van Afrika. De bevolking groeit dagelijks ondermeer aan met kinderen die er zonder hun ouders toekomen. Ze werden door hen weggestuurd uit conflictgebieden, richting de relatieve veiligheid van het vluchtelingenkamp. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel?
 
De Belgische filmmaker Lieven Corthouts besloot om meer dan 4 jaar in het kamp te verblijven. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. Het leven van enkele van hen - allemaal kinderen en jongeren - legde hij vast op beeld.
In zijn film The Invisible City toont hij tot wat de kinderen in staat zijn en legt hij de dynamiek van het kamp bloot. Kan Kakuma een echte toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?
 
 
donderdag 15 december om 20 uur

organisatie: Wereldraad Westerlo

toegang gratis
 
 
 
 
de trailer

 
 
 
 
Lerarenkaart 2017 vanaf eind december beschikbaar in de bib!

 
 
De leerkrachten onder onze lezers, die woonachtig zijn in Westerlo, kunnen vanaf eind december hun Lerarenkaart gratis afhalen in de bib. Passeer gewoon even langs de balie met je identiteitskaart of je vorige lerarenkaart. 
 
Alle info op en de vele voordelen die hieraan verbonden zijn vind je op: https://www.klasse.be/lerarenkaart.
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
 
 
 
Op woensdag 28  december verrassen we onze kleinste lezertjes weer met immer verrassende, altijd ontspannende Voorleeskwartiertjes. Deze keer duiken we in de winter en staat er gegarandeerd sneeuwpret op het programma!
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn van harte welkom om 14 uur.
 
gratis toegang - inschrijven niet nodig
 
 
 
 
Bibkids - Mediawijs Bibplezier - SILA

 
 
 
 
De leerlingen van het eerste jaar van SILA Westerlo gingen aan de slag met smartphones, iPads, mp3’s, YouTube en een interactieve blog om de opdrachten van ons blogspel tot een goed einde te brengen.
 
Met de gevonden woorden kunnen ze een filmvoorstelling van Boy 7 in de Bib winnen.
 
Bedankt aan alle enthousiaste leerlingen en toffe leerkrachten voor deze drie weken mediawijs bibplezier!
 
Hier vind je enkele sfeerbeelden. De foto’s van de klassen vind je via deze link.
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
Libelle lekker! is het culinaire maandblad van Libelle.
 
Laat je 13 keer per jaar verleiden door overheerlijke gerechten met het beste van het seizoen. In het tijdschrift vind je onder andere kooktips, culinair nieuws, een weekmenu met snelle en makkelijke recepten en heel veel praktische info. Ook de lekkerste adresjes kan je hierin ontdekken.
 
Kortom, hét culinaire maandblad van Vlaanderen. Ook op de website (www.libelle-lekker.be) kan je heel wat inspiratie opdoen!
Gezond eten laat zien dat lekker en gezond elkaar écht niet hoeven uit te sluiten als het op eten aankomt.
 
Meerwaarde van dit magazine is de hoeveelheid en diversiteit aan artikelen, talrijke recepten, afgewisseld met leuke verhalen, handige tips en weetjes over voedsel. Klinkt heerlijk, toch?
 
Daarnaast vind je trouwens ook de meest interessante nieuwe boeken, de handigste apps en de leukste food blogs.
 
Gezond Eten laat het je iedere maand opnieuw ontdekken.
 
In Filosofie magazine vind je iedere maand essays, interviews met denkers uit deze tijd, recensies van nieuwe boeken, nieuws over de laatste ontwikkelingen in de wijsbegeerte, columns en artikelen over historische denkers als Kafka, Sartre, Voltaire,…
 
Naast de westerse filosofie is er in het blad ruime aandacht voor de oosterse, politieke en wetenschappelijke filosofie. Ook kwesties over ethiek, godsdienst, cultuur en kunst komen regelmatig aan bod.
 
Tot slot biedt ieder nummer van Filosofie Magazine een handige agenda met activiteiten.
 
Omdat filosofie zo breed toepasbaar is, is er in iedere editie wel iets interessants te vinden.
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
hier een fragment
De Nix. Samuel Anderson is een schrijver met een writer’s block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een ultraconservatieve politicus.
 
Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een stadje in Iowa gewoond, waar ze trouwde met de eerste jongen op wie ze verliefd werd. Welk beeld van zijn moeder is waar?
 
Vastberaden om het raadsel op te lossen – en daarmee eindelijk een manuscript voor zijn ongeduldige uitgever te hebben – besluit hij een openhartige en meedogenloze biografie over zijn moeder te schrijven. Daarvoor moet hij haar alleen eerst zien te vinden. En met haar kunnen praten zonder in huilen uit te barsten.

Samuels zoektocht brengt de lezer van het rurale Midwesten naar het New York ten tijde van de economische crisis, en van de beruchte rellen in 1968 in Chicago naar het stadje Hammerfest in Noorwegen. Tijdens deze reis leert Samuel de waarheid over zijn moeder kennen, maar wordt hij ook gedwongen alles wat hij dacht te weten over haar leven, zijn familie én zichzelf in een ander daglicht te zien.
Andere blikvangers:
 
Juli Zeh heeft met Ons soort mensen een meesterwerk geschreven. Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.

Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen.

Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?
 
Juli Zeh ontleedt de personages meesterlijk en met subtiele humor laat ze hun ware gezichten zien.
 
de eerste pagina's
 
de website van de auteur
 
'Papa, wat is onkruid?'
Ik leg hem uit dat onkruid bloemen
zijn die maar blijven groeien, met te
veel, zonder dat ze gevraagd zijn, en
dat ze geen plaats en licht overlaten
voor andere bloemen. Onkruid houdt
niet van evenwicht.
Ik schrik van de helderheid van mijn
uiteenzetting.
Dan besef ik dat hij geïnspireerd is
door wat de dokter gisteren vertelde,
over het verschil tussen goede en
slechte cellen.

In Bloemen, bijen & borstbollen vertelt
Wouter Deprez over zijn kleine biotoop:
zijn tuin in  Gent. Waar hij graag de uren zoet maakt bij zijn bijenkasten en zijn zonen de kunst van het onkruid wieden bijbrengt.
Waar ze samen in één richting plassen en zij onder de appelboom ligt.

Zij, dat is zijn vrouw Marjan, de moeder
van zijn kinderen. Ze heeft borstkanker.
De tuin helpt haar én haar jongens om
rust te vinden. En om het onbevattelijke
te vatten.

Bloemen, bijen & borstbollen is een boek
vol tederheid en (soms rauwe) humor,
vol zoekende vragen en gevonden liefde.
Randall Casaer maakte er kwetsbare
tekeningen bij.
 
Het is de neerslag van de gelijknamige voorstelling. Je vindt ze trouwens als luister-cd bij dit boek. De muziek is van Ruben Focketyn.
 
 
 
Aan het begin van de twintigste eeuw is Spanje ingelijfd bij het grootste imperium dat Europa ooit heeft gekend. Nadat de rust is hersteld, krijgen de militairen die het bevel voerden bij de bezetting een dorp in Extremadura toegewezen om zich te vestigen.
 
Eva Holman, de echtgenote van een van hen, leidt in die idyllische omgeving een teruggetrokken bestaan, totdat een zwijgzame man ongevraagd zijn intrede doet en geleidelijk steeds meer invloed op haar leven krijgt.
 
Beiden delen een verlies groter dan ze kunnen dragen, bij elkaar vinden ze de kracht om op zoek te gaan naar de ware zin van het leven.
 
De grond onder onze voeten is een aangrijpende en tijdloze roman over de verbindende kracht van verlies en de onverwachte troost van vreemden, van Jesús Carrasco, de auteur van het veelgeprezen debuut 'De vlucht'.
 
 
 
een proevertje
 
     
 
de recensie van Tommy Wieringa, die het boek ook inleidde
 
De verteller in Jezus’ zoon is een jonge, naamloze man die door zijn verslaving aan heroïne en alcohol zowel verward als lucide overkomt. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij overal mensen die even vervreemd en in de war zijn als hij: zondaars, zonderlingen, verstotenen en verdoemden.
 
Uit hun hopeloze en ogenschijnlijk willekeurige levens destilleert Denis Johnson een reeks moderne parabelen van een grimmige en vaak verwoestende schoonheid. Jezus’ zoon verscheen voor het eerst in 1992.
 
"Jezus' zoon is van zwarte, betoverende, hallucinerende kracht. Een Johnny Cash-song, Nick Cave of Daniel Romano, die sfeer." De Limburger

 
Stand-up comedian en Vespa-reiziger Michael Van Peel neemt je mee op reis van West-Europa naar West-Afrika, doorheen de uitgestrekte zandvlakten van de Sahara en langs de kronkelpaden in zijn hoofd.

Een low-tech reisverhaal doorspekt van toogfilosofie en tegelwijsheden over de tienduizend kilometers tussen Antwerpen en Dakar met een twintig jaar oude Vespa, een kaart en een kompas. Ouderwets avontuur met oerdegelijke technologie.

Vijftig dagen onderweg, gevuld met eenzaamheid en boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in de brousse van Senegal.

Dit alles via zoveel mogelijk omwegen, want de kortste weg is immers zelden de plezantste... Van Peel tot Evenaar.
 
 
de auteur te gast bij De Madammen op Radio2

 
een inkijkje
 
In Helden van de grens reist Josie met haar kinderen Paul en Ana in een krakkemikkige camper naar Alaska. Haar ex-man weet niets van de onderneming. Josie worstelt met demonen uit zowel het verre als het nabije verleden. Ze heeft, nadat een patiënt haar heeft aangeklaagd, haar tandartspraktijk moeten verkopen en ze rouwt nog om de dood van een jonge soldaat die haar zeer nabij stond.
 
De tocht begint als een welkome afleiding. Alaska is een compleet andere wereld. Ze staan oog in oog met bizons en beren, koken hotdogs boven een kampvuur en slapen langs ijskoude rivieren in donkere bossen. Maar hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien, om voorgoed af te rekenen met het verleden dat haar zelfs tot het einde van de beschaving blijft achtervolgen.
 
 
 
Donderdag 10/11 ook op de Boekenbeurs geweest?
Dan heb je ongetwijfeld de ellenlange "signeer-selfie-rij" gezien bij de knapste man uit het wielerpeleton.
 
Inderdaad, er is een boek uit over Fabian Cancellara, ofte Spartacus, en de wielergod himself kwam het in Antwerpen signeren.
 
Hij is net in schoonheid gestopt, met een Olympische titel in het tijdrijden, maar de rest van zijn palmares mag er ook zijn: driemaal Ronde van Vlaanderen, driemaal Parijs-Roubaix...
Faut le faire.
 
Altijd in de aanval, altijd een gentleman op de fiets.
 
We zullen hem missen...
 
 
 
een ode van Clouseau aan Spartacus
 
een inkijkje
 
Het Deense woord 'hygge' is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, samenhorigheid.

Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In zijn boek Hygge vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Research Institute. Omarm hygge en word gelukkiger!
 
"De grootste lifestyle-trend wereldwijd verovert nu ook Nederland en België! Hygge is het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestrekte duisternis." NRC Handelsblad
 
 
Onder het motto 'Small is beautiful' vroeg Wim Helsen in het minimalistische programma Winteruur zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Dat kon een passage uit een boek zijn, een geboortetekst of begrafenislied, een trouwbelofte, een gedicht, een citaat uit de bijbel, een stuk uit een speech, een songtekst, een spreuk op een muur of een krantenartikel.
 
Hij polste naar de reden waarom ze juist die tekst kozen, wat ze erin lazen en wat hij voor hen betekende. Een kort gesprek van tien minuten. Ontroerende, hilarische, maar altijd boeiende televisie. In stilte luisterde de hond Boris mee.
 
In dit boek blikt Wim Helsen, samen met zijn 80 gasten, terug op het eerste seizoen. Een ode aan het geschreven woord.
 
 
de website 
 
 
 
Sinds 2000 zit de situatie in Israël en Palestina muurvast. Het vooruitzicht op een leefbare Palestijnse staat wordt voortdurend ondermijnd door Israëls nederzettingenbouw en Palestijns geweld. De moedeloosheid die heerst over de creatie van een tweestatenoplossing doet beleidsmakers spreken van een 'éénstaatrealiteit'.
 
In Israël en Palestina betogen Brigitte Herremans en Ludo Abicht dat een  tweestatenoplossing geen illusie hoeft te zijn. Het is daarentegen wel zinloos te denken dat een vredesproces zonder druk op Israël haalbaar is. In essentie draait het conflict om land en basisrechten: het is een botsing tussen twee nationale bewegingen die allebei een staat willen.

Om een einde aan de ongelijkheid te maken willen de auteurs een kritische benadering voeden bij beleidsmakers en de publieke opinie. Aan de hand van een historisch overzicht leggen ze de pijnpunten bloot. Ze pleiten voor een kritisch engagement, dat zich baseert op feiten – eerder dan emoties – en dat onrecht benoemt.

Hoewel het Israëlisch-Palestijns conflict enigszins verdween uit het nieuws, blijkt uit dit boek hoe cruciaal een oplossing blijft voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en voor de wereldvrede.
Veertien jaar na de laatste aflevering zijn de X-Files terug.
 
De basis van de reeks is vrij eenvoudig: twee FBI-agenten, Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) onderzoeken onopgeloste zaken, de zgn. X-Files.
Vaak hebben die zaken een paranormaal of onverklaarbaar kantje.
 
Bij aanvang van dit tiende seizoen, the event series, zijn Mulder en Scully geen FBI-agenten meer.
Het leven van Mulder is een puinhoop en Scully werkt als chirurgisch assistente in een ziekenhuis maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel engageren ze zich om een volgende X-file op te lossen.
 
Goed nieuws voor de fans: de eerste 9 seizoenen van de X-Files zijn nu ook "in the building".
 
 
 
 
 
 de trailer
 
een voorsmaakje 
 
Op woensdag 24 februari 2016 reed Sven Nys zijn allerlaatste cross in Waregem.
 
Na een carrière van 18 jaar met bijna 300 overwinningen zette hij definitief een punt achter zijn leven als cyclocrosser.
Al die tijd heeft hij geleefd als een überprof, een controlefreak en een perfectionist.
 
Regisseur Jan Vandermotte volgde Nys een jaar lang en biedt in deze documentaire een unieke inkijk in het hoofd van een sportief fenomeen.
Met uiteraard ook een prominente rol voor zoon Thibau en trainer Paul Van den Bosch.
 
Sven: het laatste jaar: een must voor iedereen die het veldrijden een warm hart toedraagt.
 
 
 
 
 
Het allerbeste Nederlandstalige nummer sinds 1945 werd voor de eerste keer verkozen op zaterdag 15 oktober ll.
De Lage Landenlijst was een samenwerking tussen onze Radio 1 en de Nederlandse zender NPO Radio 5.
De locatie was ook heel speciaal, nl. een bistro in Baarle-Nassau.

Op één stond heel terecht "Pastorale" van Shaffy en List, op twee, "Mia" van Gorki.
Op de gelijknamige dubbelcd vind je naast deze twee klassiekers ook heel wat ander schoon volk terug.
 
Van de jonge honden van Bazart over Boudewijn de Groot en Wim de Craene tot Wim Sonneveld en Willem Vermandere.
 
De Lage Landenlijst: 2,5 uur genieten!
 
 
 
 
 
 
Pastorale 
 
Eva Mendes
 
 
Flip Kowlier stond aan de wieg van het zingen in het West-Vlaams.
 
Hij startte met 't Hof van Commerce, later ging hij solo en scoorde o.a. met de onweerstaanbare hit "Ne Welgemeende" (fuck you).
 
In de slipstream van Kowlier volgde Wannes Cappelle met het Zesde Metaal en nu is er Ertebrekers.
 
Een trio met de onvermijdelijke Kowlier weer van de partij en de uitstekende eersteling: Otel.
 
 
 
 
 
 
 
 Stevens Suggesties
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten....
 
Hier de keuze van Steven.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Woensdag - Mathijs Duyck
 
Ik ben er nog maar net in begonnen, maar het boek intrigeert me extra omdat ik de auteur (een neefje van me) ken. Ik ben dus benieuwd hoe hij zich in zijn eerste roman toont, of ik hem er in herken. Niet dat hij als personage optreedt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. En zelfs dan staat een roman los van wat voor individu de echte schrijver is.
 
Maar toch, in dit geval kan ik het niet loskoppelen, omdat ik de schrijver net wél ken, of meen te herkennen, of soms net verrassend nieuws leer kennen...
 
Daarom hoor ik graag later van andere lezers, hoe zij deze roman ervaren hebben: of ze net meer of minder, of anders gelezen of geïnterpreteerd hebben. Laat maar weten!
 
Monte Carlo - Peter Terrin
 
Jack Preston is mecanicien in het Lotusteam dat deelneemt aan de Grand Prix Formule 1 in Monaco in 1968. Maar dat weekend wordt voor de onfortuinlijke man een kantelpunt in zijn leven.
 
De details die Terrin in zijn beschrijving opneemt geven een kraakhelder beeld van de stemming, de persoon, én de omgeving van het grote autocircuit 50 jaar geleden.
 
Een stilistisch spannend pareltje.

Wij - Jevgeni Zamjatin
 
Dit boek dateert al uit 1927 en werd enkele jaren geleden terug uitgegeven. Dit is de eerste anti-utopische roman, geschreven in de nadagen van de Russische revolutie. Die beweging ontaardde langzaam maar zeker in een meedogenloze dictatuur, die uiteindelijk de verbeelding van haar burgers letterlijk wil uitvagen.
 
Latere grote anti-utopische romans (1984 en Heerlijke nieuwe wereld) broeiden hier op voort.
 
Verrassend fris na bijna 100 jaar!
 
 © Basso Cannarsa
De Finse schrijver Arto Paasilinna blijft nog altijd een van mijn favoriete auteurs, die te weinig bekend is bij het publiek. Van zijn meer dan 30 romans werden er een 10-tal vertaald in het Nederlands.
 
Met de nodige humor schrijft hij over de meest uiteenlopende thema's: levensmoeheid, godsdienst, verlies van geheugen en identiteit, zonderlinge psychiatrische medemensen, criminaliteit, e.d.
 
Voor heel wat Scandinavische auteurs is hij een icoon. De Zweed Jonas Jonasson verwijst bijvoorbeeld in zijn bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween letterlijk naar zijn Finse voorganger.
 
 
 
Voor je agenda!
 
Wereldfilms op
 
woensdag 18 januari                         
Krigen
 
donderdag 23 februari
Ixcanul
 
Donderdag 26 januari (gedichtendag!)
Muzikale lezing rond Leonard Cohen door Francis Mus en Sophia
 
Dinsdag 11 april
Lize Spit op de praatstoel
 
 

 
 
 
 
Sluitingsdagen
 

 
 
Tijdens de eindejaarsperiode is de bib gesloten op:
 
zaterdag 24 december
maandag 26 december
zaterdag 31 december
 
Wij wensen al onze lezers mooie en warme feesten, en een prettig eindejaar!
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... onze non-fictie dvd's
 
* terug te vinden zijn bij het onderwerp waar ze bij horen?
My Scientology Movie vindt je bijvoorbeeld bij de rubriek godsdienst, Lauda, the untold story bij de sportboeken, Into the Holocaust bij de informatieve oorlogsboeken en Je suis Charlie bij internationaal terrorisme.
Je kan de juiste plaats trouwens altijd in onze catalogus opzoeken.
 
* 4 weken uitgeleend kunnen worden?
 
* helemaal gratis zijn?
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: