Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS September nieuws 2011
Beste ,
DOS Jaarverslag 2010
In 2010 heeft DOS zowel in Doetinchem als in La Libertad bijzondere activiteiten ontplooid.
U kunt dit alles nalezen in ons jaarverslag van 2010. Wilt u een gedrukt exemplaar ontvangen? Neem dan contact op met secretariaat@dos-doetinchem.nl
 
 
“Muur”schilderen in Doetinchem
Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief is het DOS gelukt dit jaar in samenwerking met Sité Woondiensten 2 muurschilderweken te organiseren. Eerst komt in de week van 26 september t/m 1 oktober Katy Carolina Centeno Escott, een Nicaraguaanse kunstenares naar Doetinchem. Zij gaat samen met de kinderen van de wijk Schöneveld en in het bijzonder van OBS de Hogenkamp een muurschildering maken in de speeltuin. Op een creatieve wijze worden zij bewuster van de situatie van hun vriendjes in de zusterstad van Doetinchem, La Libertad in Nicaragua. Ook krijgen zij een gastles met hetzelfde thema als de muurschildering: “School de beste werkplaats.”
 
Dan komt van 24 t/m 29 oktober Rafael de Jesús Téllez Lazo, ook een Nicaraguaanse muurschilder, om samen met de  kinderen van de Julianaschool en Vijverberg een bijzondere schildering te maken, dit vindt plaats in de Zonneboom. Ook zij worden voorgelicht met bijzondere gastlessen.
 
Beide weken worden afgerond met buurtfeesten op zaterdag 1 oktober in de speeltuin van Schöneveld en zaterdag 29 oktober in de Zonneboom. Dan worden de muurschilderingen feestelijk onthuld.
Voorstellen: Jan Smit nieuw bestuurslid DOS
DOS is erg blij met het intreden van een nieuw bestuurslid. Hij stelt zichzelf voor:
Mijn naam is Jan Smit; ik ben 63 jaar; gehuwd met Aly en samen hebben we 3 kinderen, 4 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Sinds 2010 ben ik met de VUT. Hiervoor ruim 8 jaar werkzaam geweest in het management van voetbalclub De Graafschap. Mijn 44 jarige werkervaring speelt zich af in verschillende commerciele- en management functies bij een aantal grote en middelgrote bedrijven in Nederland.
 
Nu mijn werkzame leven afgesloten is en ik dus over veel vrije tijd beschik wil ik, naast onze grote hobby reizen met de camper, een zinvolle invulling geven aan de beschikbare tijd. Een actieve bijdrage leveren aan de activiteiten van stichting DOS lijkt me een goede keuze.
 
 
 
 
Beroepsopleiding van start in La Libertad
In augustus 2011 hebben alle partners in Nederland en La Libertad die betrokken zijn bij de start van de beroepsopleiding, hun handtekening onder het contract gezet en deze maand gaat de eerste opleiding van start. Het betreft een driejarige opleiding tot landbouw- en veeteelttechnicus die in de weekenden gegeven wordt. Op dit moment hebben 37 leerlingen zich ingeschreven. Daarnaast gaan zeer binnenkort de vakcursussen automonteur en businessadministratie van start. Voor achtergrondinformatie lees hier verder.
Bouw tehuis voor arme Libertijnen
De maaltijdvoorziening voor arme ouderen waarvoor Doetinchem zich een aantal jaren heeft ingezet, is sinds kort zelfvoorzienend. Er is in La Libertad een groot draagvlak om naast de maaltijden aan deze ouderen ook volledige zorg te bieden. De economische commissie van de RK-kerk Virgen de la Luz heeft een plan voor de bouw van een tehuis waarin 18 bejaarden onderdak krijgen. De bouwtekening ligt al klaar en ook de grond, een donatie van het gemeentebestuur van La Libertad, is er. Inmiddels zijn naast Doetinchem ook andere donoren in La Libertad gevonden om de bouw en de exploitatie te bekostigen. DOS wacht nu op een projectcontract waarna we een eenmalige bijdrage aan de bouw leveren.
 
Multi culturele ontmoeting in Catharinakerk.
Op zondag 2 oktober is DOS met een stand aanwezig bij de multiculturele ontmoeting  georganiseerd door de stichting Ontmoetinchem. Inwoners van allerlei achtergronden uit Doetinchem laten iets van hun cultuur zien, horen en proeven. DOS vertegenwoordigt de Nicaraguaanse cultuur van onze stedenbandpartners. Deze bijzondere middag is van 14:00 tot 17:00 in de Catharinakerk.
DOS jubileumreis geen doorgang
Met veel enthousiasme heeft DOS geprobeerd een jubileumreis naar Nicaragua te organiseren. Helaas hebben we vanwege te weinig reacties moeten besluiten om het definitief niet door te laten gaan.
Kerstacties
Ook dit jaar hoopt DOS middels een "kerst"vogel aanwezig te zijn in de Doetinchemse kerstpakketten. DOS bedenkt ook graag voor organisaties ludieke kerstacties met een positieve boodschap. Zo kunt ook u onze vrienden in La Libertad steunen. Neem contact op met onze Campagne Manager, Lonneke Willemsen via 0314-399543.
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010