In Beeld kindercoaching&counseling
Nieuwsbrief April 2015
Bezoek 
onze site
Bekijk hier de nieuwe praktijkfilm! Een korte en heldere uitleg over beelddenken en de manier waarop ik met deze kinderen werk.

Workshop? Lezing? Intervisie?
Het is mogelijk om een lezing/miniworkshop te boeken over beelddenken, de Davismethode of POPtalk. Iets voor jouw team, intervisiegroep of vereniging? Informeer naar de mogelijkheden!
Websites
in Beeld 
lereniseenmakkie is een leuke site boordevol handige tips over leren, plannen en huiswerk.
Is een gratis programma om m.b.v. pictogrammen dagritmekaarten te maken.
Like us: In Beeld
op facebook.

Plannen en organiseren, een lastige klus?
Bij het plannen van gewone dagelijkse bezigheden komen enorm veel verschillende vaardigheden kijken, vaardigheden die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Op de site van opvoedadvies.nl heeft drs. Tamar de Vos- van der Hoeven een helder stuk geschreven over onze executieve functies. 
 
Hulpmiddelen bij het plannen
Er is natuurlijk al van alles bedacht om het plannen bij kinderen wat leuker, effectiever en aantrekkelijker te maken. Wat ikzelf heel prettig vind werken is het visueel maken van de verschillende aktiviteiten. Dat kan heel eenvoudig op een whiteboard of op papier. Zet een grote cirkel in het midden met daarin 'Gedaan!"o.i.d. Eromheen plak je
 post-its met de verschillende activiteiten van die dag (of week). Of gebruik picto's, plaatjes of foto's. Werk met verschillende kleuren en gebruik die consequent voor bv. huiswerk, vrije tijd, sport e.d. Op deze manier maak je helder wat er die dag of week moet gebeuren en kun je het kind eventueel zelf de verantwoordelijkheid geven van de volgorde van aktiviteiten. Zodra een aktiviteit is gedaan verhuist de post-it naar de binnenkant v.d. cirkel. In één oogopslag is te zien wat er al gedaan is en wat nog moet gebeuren. De leuke ontspannen aktiviteiten krijgen er ook een plek in zodat het kind ook een gevoel leert ontwikkelen dat er altijd plaats is voor ontspanning en dat een dag echt niet bestaat uit alleen maar 'moeten'.
 

Praktijk in Beeld
 
Tijdens een Daviscounseling ben ik vaak met kinderen bezig om een juist begrip te leren krijgen (door het uit te beelden) van datgene wat ze moeilijk of lastig vinden. Om te kunnen plannen is het o.a. nodig dat een kind begrijpt wat de volgende concepten betekenen: ik, verandering, oorzaak/gevolg, voor/na, tijd, volgorde en orde/wanorde. Tijdens de Daviscounseling heeft Jordy prachtige beelden hiervan gemaakt: Klik hier