Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 841, 22 februari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij MolenaarVentis
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier
Zeilpunt
Bureau Scheepvaart Certificering
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
Voor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina

BBZ nieuws

— BBZ-workshop ‘Aansprakelijkheid’
— BBZ-workshop ‘Wat is wad?'
— Vooraankondiging Regiobijeenkomsten BBZ

Overig nieuws

— ANWB wil veerboten op het Markermeer
— Naupar gaat over op derdegeldenrekening
— Friese kanalen worden geschikt gemaakt voor grotere
    schepen


— Schippers zien zichzelf als ILT-melkkoe

— Duitse minister blijft bij verordening Traditionsschiffe
— RWS en gemeente Harlingen in gesprek over Misthoorn

— Nieuw walstroomsysteem Zaanstad

— OpenCPN als beta geschikt voor inland-ECDIS
— Oerd-excursie wegens zorgen om Boschplaat

— De oude klipper die een boek waard is

— Uitkoop IJsselmeervissers van de baan
— Geul Monnickendam voor 1 april op diepte

— Museum Universiteit: Toerisme in het waddengebied

— Fontys-studenten in Race of the Classics
BBZ nieuws

— BBZ-workshop AansprakelijkheidOp de schouders van de schipper, kapitein en scheepseigenaar rusten grote verantwoordelijkheden. In deze BBZ workshop focussen we op de juridische kant van de zaak. Aan de orde komen onder meer de volgende vragen:

 - Wie is verantwoordelijk voor de gasten als het schip eenmaal afgemeerd ligt?
 - Als de maat in de haven met gasten in de bijboot gaat varen, is dat dan op eigen verantwoordelijkheid van de gasten?
 - Hoe zit het als je als ZZP-er schade vaart?
 - Wie is er verantwoordelijk als de papieren niet in orde blijken te zijn? 
 - Wie is er aansprakelijk als de loopplank breekt, de zetschipper of de eigenaar?

Het antwoord op deze vragen en meer krijg je op 8 maart. De workshop wordt gegeven door Ynke Ooijkaas van Van Dijk Advocaten. Mr Ooijkaas is al jaren de vaste huisadvocaat van de BBZ en is goed bekend met de chartervaart.
 
8 maart van 13:30 tot 16:30 op de EZS
Kosten €25,00 pp
Aanmelden en meer info via wennekes@beroepschartervaart.nl 
— BBZ-workshop ‘Wat is wad?'De BBZ heeft samen met Ecomare de basiscursus ’Wat is wad?’ ontwikkeld. Het belooft, net als voorgaande jaren, weer een boeiende training te worden. In 5 dagdelen proberen we zoveel mogelijk te vertellen over het leven op en in het wad, en hoe je deze kennis op een boeiende manier over kunt dragen op je gasten. Iedereen die de basistraining gevolgd heeft kan meedoen aan de vervolg training en mag zich daarna ambassadeur van het wad noemen.
 
Basis waddentrainingen: donderdag 9 en vrijdag 10 maart.
Vervolgtraining: donderdag 23 en vrijdag 24 maart.
Dankzij subsidie kost de cursus €105.
Aanmelden via wennekes@beroepschartervaart.nl— Vooraankondiging Regiobijeenkomsten BBZ
 


De BBZ organiseert in maart 3 regiobijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten praten wij je graag bij over belangrijke actuele onderwerpen. Daarnaast horen we graag van jullie wat er in je regio speelt en wat de rol van de BBZ daarbij kan zijn.

Op de agenda staat: vaarwegen en havens in de regio, toerisme, technische regelgeving, overige kwesties; heb je punten die je graag wil bespreken? Laat het ons weten! Volgende week volgt de definitieve agenda. 
 
Regio Noord 7 maart Harlingen van 13.30 -18.00
Hotel Centraal, Brouwersstraat 12, 8861 CX Harlingen
 
Regio Midden 16 maart Amsterdam van 13.30 – 18.00
a/b van de Fleur van Reint Dragt.
Oosterdok, aan de voet van museum Nemo, Amsterdam
 
Regio Zuiden 21 maart, Zierikzee
tijdstip en locatie nog onbekend


Einde BBZ nieuws
— ANWB wil veerboten op het Markermeer


Een waterbus bij Dordrecht

Zowel de ANWB en provincies Noord-Holland en Flevoland zien kansen voor het ontwikkelen van een netwerk van snel vervoer over water van het IJsselmeer. Gedeputeerden van deze provincies hebben vandaag tijdens een conferentie in Lelystad aangegeven samen met de betrokken gemeenten plannen hiervoor te willen uitwerken. De provincie Noord-Holland heeft al €3,4 miljoen gereserveerd voor recreatief personenvervoer over water.

Het IJsselmeergebied wordt nog onvoldoende benut voor recreatie en toerisme, zo vindt de ANWB. Met een netwerk van snelle veerverbindingen worden toeristische bestemmingen beter ontsloten en zijn er meer mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Voor de recreant is het belangrijk dat zijn fiets mee kan op een boot. Tijdens de conferentie hebben Arjan de Bakker, teammanager Recreatie en Vrije Tijd van de ANWB en Fred Witte van Bureau BLOC uit Rotterdam, de plannen voor een vervoernetwerk over water toegelicht. Gerbrand Schutte, directeur van de Waterbus deelde de ervaringen met het watervervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden.

De ANWB ziet op termijn ook kansen voor een combinatie met woon-werkverkeer, bijvoorbeeld als alternatief voor de drukke wegverbinding tussen Almere en Amsterdam. De komende tijd zullen de plannen voor de veerverbindingen worden uitgewerkt.
Bron: persbericht ANWBs
— Naupar gaat over op derdegeldenrekeningNAUPAR maakt sinds januari 2017 gebruik van een derdegeldenrekening. Hiermee wil het nautische bedrijf de gelden van de aangesloten schippers en de gasten veilig stellen. ‘De zogenaamde tussenrekening draagt bij aan meer service en transparantie, iets waar NAUPAR voor staat’, aldus directeur Pouwel Slurink.
Een derdengeldenrekening wordt ook veel gebruikt door advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders. ‘Met behulp van een derdegeldenrekening scheidt NAUPAR gelden die toebehoren aan gasten en schippers van eigen zakelijke tegoeden’, legt hij uit.
Lees alles op de bron: persbericht NAUPAR 
— Friese kanalen worden geschikt gemaakt voor grotere
    schepen
Het Van Harinxmakanaal tussen Leeuwarden en het Prinses Margrietkanaal en de vaarweg naar Akkrum en Heerenveen zullen geschikt worden gemaakt voor zogenaamde klasse 5-schepen. De investeringen zijn op deze trajecten het meest rendabel, zo doet blijken uit onderzoek dat het college van Gedeputeerde Staten heeft laten uitvoeren. Het aanpakken van het Van Harinxmakanaal tussen Leeuwarden en Harlingen en de vaarweg naar Drachten is momenteel financieel onaantrekkelijk.

De provincie wil de Friese kanalen en havens geschikt maken voor grotere schepen. Zestien procent van alle transport in Fryslân gebeurt momenteel over het water. Dat is 7,5 miljoen ton. In de komende jaren gaat dat omhoog naar 8,5 miljoen ton, zo is de verwachting.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland
— Schippers zien zichzelf als ILT-melkkoe


Archieffoto Rijkswaterstaat

De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) bespreekt in haar voorjaarsvergadering van 25 maart in Rotterdam het in eigen ogen extreme boetebeleid van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Gevreesd wordt dat de opgelegde boetebedragen van duizenden euro’s de nekslag zijn voor menig kleine particuliere schipper.

De vereniging wordt op dit moment ‘overstroomd met klachten’ vanuit de binnenvaart over een ‘ware klopjacht’ op zelfstandige schippers. In de uitnodiging voor de openbare ledenvergadering is te lezen: “Sinds de boetes zijn vertienvoudigd, lijkt het bijzonder lucratief om voor de kleinste overtredingen boetes van vele duizenden euro’s op te leggen. En dat bij schippers uit de particuliere binnenvaart die, zoals men weet, al jarenlang beneden de kostprijs vervoeren. Rijkswaterstaat, de ILT en de politie hebben een goudmijntje aangeboord voor de schatkist: de binnenvaartsector”.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant

— Duitse minister blijft bij verordening Traditionsschiffe


Traditionsschiffe tijdens de Kieler Woche

De beslissing van de Duitse Bondsraad om opnieuw naar de veiligheidsvoorschriften voor traditionsschiffe te kijken, leidt niet tot veranderingen. Er komen slechts nieuwe overlegrondes om duidelijkheid te verschaffen over de interpretatie van de richtlijn.

Noord-Duitse parlementsleden en de overkoepelende organisatie van de traditionele schepen volharden in hun kritiek op de nieuwe verordening. Ook Sleeswijk-Holstein Minister van Verkeer Reinhard Meyer (SPD) was teleurgesteld: "Het feit dat de minister van Verkeer en Waterstaat nu een verordening, welke jaren geleden tot stand is gekomen, koste wat kost moet worden doorgedrukt, is volkomen onbegrijpelijk voor mij" Hij bekritiseerde het Berlijnse ministerie een unaniem besluit van de Bondsraad "volledig genegeerd te hebben”.

De kritiek richt zich op de regelgeving inzake brandveiligheid en medische kwalificaties van de bemanningsleden bij het vervoer van meer dan twaalf passagiers en schoolgroepen.

De Federatie van Duitse traditionele schepen en de overkoepelende organisatie van de Duitse museumhavens verwerpen de aanscherping van de veiligheidsvoorschriften. "De huidige versie van de veiligheidsvoorschriften betekenen het einde voor veel traditionele schepen". Het ministerie moet uiteindelijk de dialoog aangaan met de gebruikers om de regels aan de realiteit aan te passen. De versterking van de regels voor de bouw, de uitrusting en de bemanning was nog nooit inhoudelijk besproken inhoud, aldus de verenigingen.
Lees het gehele artikel op de bron: NK online
Of lees hier het gehele persbericht van GSWH en AGDM
— RWS en gemeente Harlingen in gesprek over MisthoornEr komt weer schot in de mogelijke terugplaatsing van de Misthoorn in Harlingen. Op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Paul Schoute laat Rijkswaterstaat het volgende weten:
'Rijkswaterstaat staat open voor een gesprek met de gemeente Harlingen over mogelijke overname en terugplaatsing van de misthoorn en de daaraan gekoppelde voorwaarden. De gemeentelijke Havendienst kan als nautisch beheerder de verantwoordelijkheid van de misthoorn op zich nemen en
zorgdragen voor de kosten van het terugplaatsen, beheer en onderhoud. Het gebruik van de misthoorn moet plaatsvinden volgens de regelgeving zoals is beschreven in de IALA Guideline No. 1090.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de scheepvaartbegeleiding op de Waddenzee en de gemeentelijk Havendienst is verantwoordelijk voor de nautische veiligheid binnen haar eigen beheersgebied.'Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz
— Nieuw walstroomsysteem ZaanstadMet ingang van 20 februari treedt een nieuw systeem in werking voor het afnemen van Walstroom op de verschillende locaties binnen gemeente Zaanstad. Voor het verzorgen van Walstroom sluit gemeente Zaanstad hiervoor aan bij het landelijke platform van Park-line Aqua.

Slimme walstroomkasten
Op basis van de door schippers aangeleverde gebruikerservaringen is er een “slimme” walstroomkast ontwikkeld. Gemeente Zaanstad heeft ervoor gekozen om de huidige walstroomvoorzieningen te laten ombouwen naar het meest uitgebreide walstroomsysteem dat beschikbaar is. De dienstverlening richting schippers, maar ook richting omwonenden, neemt hiermee een enorme vlucht. Gemeente Zaanstad is hiermee, op Port of Rotterdam na, de eerste gemeente in Nederland die voor zo’n dergelijk systeem heeft gekozen.

Onbezorgd gebruikmaken van Walstroom
Mocht er onverhoopt iets misgaan met de walstroomvoorziening, dan zal in de meeste gevallen de walstroomkast zelf voor een oplossing zorgen. De schippers worden hierover geïnformeerd per sms, email en/of een pushbericht, zodat zij actie kunnen ondernemen. In het geval dat de walstroomkast niet functioneert, wordt er direct geschakeld met de technische dienst en is de kast binnen no-time weer operationeel.

Schippers die reeds geregistreerd zijn bij Park-line Aqua kunnen gebruikmaken van de faciliteiten door op dezelfde manier als bij het afnemen van walstroom gebruik te maken van de App, website, IVR en/of sms. Is de schipper nog geen klant bij Park-line Aqua? Dan kan hij zich eenvoudig hier inschrijven.  
Bron: persbericht gemeente Zaanstad

— OpenCPN als beta geschikt voor inland-ECDISHet open-source programma OpenCPN is aangepast zodat het voldoet aan de eisen voor inlandECDIS in informatie mode. OpenCPN wordt door verschillende programmeurs en vanaf verschillende plaatsen in de wereld onderhouden en zonodig aangepast aan nieuwe eisen. Een van de programmeurs is Dirk Smits uit Enkhuizen, die het programma aanpaste aan de eisen welke aan inland-ECDIS worden gesteld.

Het programma is hier als beta (test-versie) beschikbaar.  

Onder opties kan je in de Gebruikersinterface de Inland-Ecdis settings aanzetten. Iedere belanghebbende is van harte uitgenodigd om te testen en eventuele aanvullingen / verbeteringen / bugs te melden op het OpenCPN forum.
De bedoeling is om over enkele weken een (gratis) alternatief te hebben om te voldoen aan de inlandECDIS eisen. Nu is het alleen verplicht in Duitsland, maar de rest van Europa zal waarschijnlijk volgen.

Denk er bij gebruik als inlandECDIS wel aan dat de computer tijdens de vaart enkel en alleen voor OpenCPN mag worden gebruikt. Dus niet even mailen of muziek luisteren met dezelfde computer. Het programma kan niet gebruikt worden voor navigatie, het staat voor ECDIS gebruik in de informatie-mode.
Vanzelfsprekend moeten de nieuwste kaarten worden gebruikt. Gratis ENC kaarten kan je bv hier downloaden.
— Oerd-excursie wegens zorgen om BoschplaatStaatsbosbeheer op Terschelling gaat in maart met eilanders op excursie naar de natuurgebieden De Hon en het Oerd op Ameland. Die zijn vergelijkbaar met de Terschellinger Boschplaat. Gekeken wordt wat het effect is op de natuur van de diverse vormen van beheer die op dit oostelijk deel van Ameland worden toegepast.

Op de 4400 hectare grote Bosch-plaat, aan de oostkant van Terschelling, vindt geen actief beheer plaats en dat baart Staatsbosbeheer zorgen. De kunstmatig aangelegde stuifdijk houdt nieuwe natuurlijke ontwikkelingen tegen. Een groot deel van de kwelder is inmiddels vergrast, waardoor de natuurwaarden steeds verder achteruit lopen.

De kardinale vraag die Staatsbosbeheer zich samen met de eilanders wil stellen is hoe de toekomst van de Boschplaat eruit zal zien als er geen ingrepen plaatsvinden. Houdt het gebied de zeespiegelstijging bij? Hoe ontwikkelen flora en fauna zich? En bovenal, blijven de Europese statussen van Natuurreservaat en N2000-gebied behouden bij ongewijzigd beheer?

Op deze vragen moet eerst antwoord komen voordat Staatsbosbeheer een toekomstvisie voor het Europees natuurreservaat de Bosch-plaat kan schrijven. Dat moet in opdracht van de provincie in het kader van het Natura2000 Beheerplan Terschelling en moet voor het eind van het jaar gereed zijn.

In de aanloop worden excursies, informatieavonden, een symposium (op 30 en 31 mei) en enquêtes gehouden, waarbij de mening van eilanders en externe deskundigen wordt aangehoord.
Lees het gehele artikel op de bron: LC+  
 
— De oude klipper die een boek waard isDe zeilklipper Kaat Mossel ligt de hele winter in Zaandam. Diep verstopt in industriegebied Achtersluispolder. Hierdoor kennen weinig Zaankanters het schip, dat al sinds 1904 vaart en elke zomer honderden zeilliefhebbers meeneemt door Nederland. Deze geschiedenis beschreef Maaike Oostingh in het boek ’Kaat Mossel’, dat gisteren werd gepresenteerd.

Trots kijkt Sjak Romijn uit Zaandam, eigenaresse van de Kaat Mossel, de kajuit van haar schip rond. „Wat een ruimte hè. Dat zie je niet zo snel bij charterschepen. De ruime inrichting was één van de redenen dat ik dit schip heb gekocht.” Romijn is een van de weinige vrouwelijke zelfstandige schippers in Nederland.„De Kaat Mossel is in 1904 gebouwd in Lemmer als zeilend vrachtschip. Daar waren er veel van in die tijd. De eigenaar vervoerde van alles, want geen lading, geen geld. Het was een hard bestaan”, gaat ze verder. „Later werd er een motor in het schip geplaatst en gingen de masten eraf. Alles om de concurrentie met de grote motorboten aan te gaan. Toen Jan Bakker het schip in 1972 kocht, was het een vrachtschip. Maar omdat daar steeds minder in te verdienen was, door de concurrentie van vrachtwagens over de weg, besloot hij de boot te verhuren aan toeristen.”

Bakker liet de Kaat Mossel volledig verbouwen en zette de twee masten terug. Er kwamen slaapplaatsen in, douches en toiletten. Het schip voer in die beginjaren regelmatig naar Denemarken. Later alleen binnen Nederland.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium 
Geïnteresseerden kunnen het boek voor 34,95 euro bestellen via info@sjakzeilreizen.nl
— Uitkoop IJsselmeervissers van de baanEen uitkoop van IJsselmeervissers is van de baan. Staatssecretaris Martijn van Dam wil er geen geld voor uittrekken. Het verzoek kwam van onder meer de Provinsje Fryslân, die in januari een brandbrief schreef. De visstand in het IJsselmeer is slecht. Een uitkoopregeling zou tussen de 5 en 7 miljoen euro kosten maar is in strijd met staatssteunregels, schrijft Van Dam.

De oproep kwam mede namens de provincies Flevoland en Noord-Holland, Sportvisserij Nederland, de Nederlandse Vissersbond, Stichting het Blauwe Hart en de Vogelbescherming. De provincies maken zich zorgen over de visstand in het Marker- en IJsselmeer. Die van de brasem is ronduit slecht en die van de snoekbaars en baars loopt sterk terug.

De provincies vroegen Van Dam komend jaar minder netten toe te staan en beroepsvissers die brodeloos raken, schadeloos te stellen. Maar de staatssecretaris wil met een zogenoemde warme sanering geen precedent scheppen naar andere sectoren binnen of buiten de visserij. Er is wel onderzoek gaande naar de mogelijkheid van uitkoop door middel van een stichting die privaat geld beheert.

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09)
— Geul Monnickendam voor 1 april op diepteDe ondiepten in de toegangsgeul naar Monnickendam is voor de daar gelegen jachthavens al jaren een doorn in het oog. Na vele overleggen heeft Rijkswaterstaat eindelijk toegezegd dat voor 1 april de vaargeul volledig op de afgesproken diepgang is.

Het was een lange weg bevestigt regiomanager Jan Ybema van HISWA Vereniging: "Samen met alle jachthaveneigenaren en superjachtbouwer Hakvoort Shipyard hebben we meerdere malen aan tafel gezeten met Rijkswaterstaat en de Gemeente Waterland om de problematiek te bespreken. Om medewerkers van Rijkswaterstaat te laten ervaren dat zeiljachten regelmatig vastlopen had voormalig vicevoorzitter van HISWA Vereniging, Jan Zetzema, een zeiljacht geregeld. Hierin hebben we een rondje gevaren en zijn de ondiepten letterlijk in kaart gebracht. Lekker praktisch en geen speld tussen te krijgen.”

Hoewel de toezegging op zak is dat voor 1 april de vaargeul op diepte is blijven de jachthaveneigenaren kritisch. Xander Kooi van Marina Monnickendam: “Een vaargeul op diepte brengen is één. Maar er één op diepte houden is nog belangrijker. We hebben eerder gezien dat er baggerwerken zijn uitgevoerd en er binnen de kortste keren weer veel slib naar binnen stroomde. Het is daarom belangrijk dat we met Rijkswaterstaat hebben afgesproken dat ze na het baggeren blijven monitoren. Zo weten we zeker dat de vaargeul ook daadwerkelijk op diepte is en blijft.”
Lees het gehele artikel op de bron: HISWA
— Museum Universiteit: Toerisme in het waddengebiedOp zondag 2 april organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit.

Toerisme is onlosmakelijk verbonden met het Waddengebied. Aan de ene kant zorgt toerisme ervoor dat er bijvoorbeeld geld en inkomen in het gebied terecht komen, maar aan de andere kant kan het ook negatieve gevolgen hebben voor het landschap en de natuur in dit UNESCO Wereld Erfgoed gebied. Hoe er uiteindelijk wordt omgegaan met toerisme en natuur wordt grotendeels bepaald door welke keuzes wij als maatschappij maken. Voor het Waddengebied is het van groot belang dat er een goede balans is tussen menselijke activiteiten en bescherming van natuur en landschap. Idealiter zou er synergie moeten zijn tussen toeristische ontwikkeling en natuurbescherming, waardoor ze elkaar juist kunnen versterken, in plaats van dat ze gezien worden als tegenpolen. Alleen, hoe kun je synergie op een goede manier bewerkstellingen? Hoe werkt dit in de praktijk? Wat zijn de mogelijkheden om dit te stimuleren? Wat zijn de belemmeringen waar men tegenaan loopt?
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenacademie  
— Fontys-studenten in Race of the ClassicsMeer dan 500 Nederlandse en Belgische studenten hijsen op zondag 2 april de trossen van 19 klassieke zeilschepen voor The Race of the Classics. Het doel is het contact tussen de verschillende studierichtingen te vergroten. Ook een team van Fontys doet mee.

Voor de zekerheid neemt Gerjanne de Jongh pillen tegen zeeziekte mee. Want als het een beetje waait kan de tweemaster flink schommelen op de overtocht naar Londen. Samen met Bas van Helmondt (derdejaars natuurkunde) is de aankomend docente maatschappijleer bezig met de voorbereiding vanThe Race of the Classics. Of De Rees, zoals studenten dat schrijven.

Van Helmondt weet waar hij aan begint, hij deed al eens eerder mee. ,,Niet alles ligt al helemaal vast", vertelt hij op de negende verdieping van het Glasgebouw op Strijp S, waar de voorbereiding plaatsvindt. ,,Dat hangt onder meer af van de wind."

Zeker is wel dat er een parcours gevaren zal worden, met verschillende opdrachten onderweg. Soms gaat het om snelheid. Zo zijn er punten te verdienen voor welk team het snelst de Engelse kust bereikt. Ook is het zeker dat de Fontys-studenten vertrekken vanaf de Veerhaven in Rotterdam. ,,Niet alle schepen zijn even groot", weet de natuurkundestudent. ,,Hoe meer leden een team heeft, hoe groter de toegewezen boot." Het Fontys-team telt tien zeilers en twee captains. ,,Gelukkig vaart er een ervaren bemanning mee die het schip goed kent", weet De Jongh. Maar dat betekent niet dat de studenten lui op het dek kunnen gaan liggen. ,,Als we overstag gaan, is het alle hens aan dek", heeft Van Helmondt ervaren.
Lees het gehele artikel op de bron: Eindhovens Dagblad via blendle (€)  
 


Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week:

FVEN nieuws:

— Mobiel erfgoed in “Erfgoedbalans 2017”
— Register Varend Erfgoed Nederland gaat ervoor!

Overig nieuws:

— Persoonlijke verhalen in tentoonstelling over VOC
— Einde voor veel Traditionsschiffe
— Willem Barentsz dit jaar wellicht te water

— Westlander de Tijdgeest wordt gerestaureerd

— 95 jaar Wijsmuller Durf en Innovatie
— Tjalkendag 2017 op 18 maart in Sneek

— Museum van nat Nederland

— OpenCPN als beta geschikt voor inland-ECDIS
— Edammer Ambachten Dag 25 maart 2017

— Open Botterdagen Huizen

— Klassieke HISWA van 8 t/m 12 maart
— De oude klipper die een boek waard is

— Botterloods werkplek voor leerlingen Mijnschool

— Lelijk eendje wordt een zwaan, de Bonaire
— Halve Maen zoekt vrijwilligers

— Investeer in maritiem erfgoed!

    De Noordborg zoekt een nieuwe eigenaar
— Het moet soms puur overleven zijn geweest’

— Stichting Behoud Boeier krijgt culturele ANBI status

— De Oostzeevaarders uit De Lemmer in de 18de eeuw

— Plan voor bevaarbaar Apeldoorns kanaal leeft nog

— Sluis 0 in Den Bosch als museumhaven?

— Kamper Kogge journaal: Verbroederende Hanzedagen
— Ledenvergadering IFKS in twee delen

— Expositie Schipperskind met Scheepvaart en Visserij
    door de eeuwen

— Sail Kampen zeilt in kielwater Sail Den HelderZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz