Nieuwsbrief Zomer 2016
Kwekerij Arborealis is een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij waar álles draait om het kweken van tuinplanten met een houtachtige structuur, dus heesters en bomen. Er is een grote keuze aan minder bekende maar sterke heesters met als specialiteit Hydrangea, Viburnum en eetbare gewassen.
 
Met enige regelmaat verschijnt er een nieuwsbrief van de bevlogen kwekers Sietske Metz en Micha Wieland. Mis hem niet en stuur ‘m gerust door naar andere planten- en tuinliefhebbers.   
 
Op naar de langste dag…
De langste dag is in zicht! Het voorjaar is hier voorbij gevlogen en alle resterende uurtjes worden benut om te zomerstekken, planten (machinaal) op te potten,  water te geven en niet te vergeten bestellingen klaar te maken. De containervelden die afgelopen voorjaar nagenoeg leeg waren – uitverkocht!-  vullen zich in rap tempo met nieuwe jonge planten, netjes in het gelid onder de beregening geplaatst. De kas vult zich met zomerstek, de enten van afgelopen winter kunnen worden opgepot. Ieder jaar variëren we een beetje in de te stekken soorten zodat ons aanbod door de jaren heen zo divers mogelijk blijft. Best een puzzel!
 
Uitverkocht
Sommige hardlopers waren in het vroege voorjaar al uitverkocht, zoals enkele hortensia’s maar ook bijvoorbeeld de gevuld bloemige Spirea, de tweekleurige Weigela, de wilg met de roze katjes en sommige olijfwilgen en honingbessen. De in opkweek zijnde stekken hiervan staan nu hard hun best te doen om binnen enkele weken weer klaar voor de verkoop te zijn. Binnenkort zullen ook de eerste hortensia’s is grote potten weer in de winkel staan, bloeiend en wel.
 
Voorbeeldtuin en proeftuin
De voormalige hortensiatuin is ondertussen omgetoverd in een meer (bio)diverse, deels eetbare tuin en wordt steeds lekkerder! De eetbare gewassen  - met name heesters - gingen een paar maanden geleden de grond in, onlangs zijn er een flink aantal vaste planten en bolgewassen bij geplant. Mooi en sterk zijn, en bovendien een natuurlijke uitstraling hebben is niet genoeg om in de voorbeeldtuin te mogen staan: een bijdrage leveren aan de biodiversiteit (vogels, vlinders, bijen) is een belangrijk criterium.
De tuin is niet alleen ter inspiratie bedoeld voor onze bezoekers maar vormt ook een geschikte plek voor gewassen die we interessant vinden voor in de tuin, en wellicht willen gaan kweken. Een soort proeftuin dus.
Er komt nu opvallend weinig onkruid op doordat we gewacht hebben met planten; eerst hebben we het aanwezige onkruid op laten komen, dat weggehaald en toen pas geplant. Dat scheelt nu een hoop werk!
 
Planten bemesten, waarom (niet) en wanneer?
De vraag die ons veel gesteld wordt als mensen een plant bij ons kopen is wat voor mest er bij de nieuwe aanwinst moet. Maar moet er wel mest bij?
Om te beginnen: als je bodem in balans is -  de wormen hebben het er al jaren naar hun zin, het water kan goed weglopen, de bodem voelt luchtig en licht vochtig aan, de toplaag wordt beschermd met een laagje mulch – dan is mesten niet per se noodzakelijk om een plant gezond te laten uitgroeien. Het bodemleven en de jaarlijkse toevoer van organische stof (blad!) zorgen voor een voedende kringloop.
Er zijn echter verschillende situaties waarin je de plant wel iets extra’s mee zou willen geven omdat aan bovenstaande punten (nog) niet voldaan kan worden. De vraag is dan: wat is verantwoord om te geven?
Als het gaat om het verbeteren van de bodemstructuur is compost een goede keuze. Meng een schep van het zwarte goud door het plantgat en geef humusarme bodems ieder najaar een dun laagje compost, en laat vervolgens vooral je blad liggen.
Soms kunnen planten wel een extra hapje groeikracht gebruiken in de vorm van een samengestelde organische mest. Deze mest bestaat uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige en / of dierlijke oorsprong zoals bijvoorbeeld kieseriet, beender-, bloed-, en verenmeel, vinasse, natuurfosfaat zeewier en algen en is niet schadelijk voor het bodemleven, in tegenstelling tot kunstmest. Er zitten groeistoffen in die vrijwel direct door de plant opgenomen kunnen worden en groei en / of bloei stimuleren zonder het bodemleven te verruïneren.   Veel mensen zijn in de veronderstelling dat koemestkorrels – het is toch mest?-  hier geschikt voor zijn. Gedroogde koemestkorrels bestaan echter grotendeels uit verteerde grasresten en dragen daardoor vooral bij aan de bodemstructuur, niet aan het snelle voeden van de planten.
 
Rondje kwekerij
De aanvragen komen soms al hartje winter binnen: tuinclubs, verenigingen en andere gezelschappen laten zich graag rondleiden over de kwekerij, om uiteindelijk steevast in de plantenwinkel te eindigen… Vragen over het assortiment, de teelt, toepassing: ze kunnen allemaal gesteld worden. Gewoon lekker rondkijken kan natuurlijk ook. Ook geïnteresseerd in een rondleiding, al dan niet vergezeld van een hapje en een drankje? Informeer gerust naar de mogelijkheden. En wees gerust: weer of geen weer: in de kas zit je altijd droog en er is een hoop te zien!
 
Franse slag?
Niets daarvan! Ieder jaar wordt ons team tijdelijk versterkt met een gemotiveerde Franse stagiaire. Bij de studenten van de Franse tuinbouwschool te Angers is Arborealis ondertussen een gewilde stageplek geworden. Waar vindt je zoveel soorten, en kun je zoveel verschillende werkzaamheden doen? De studenten (meiden – jongemannen hebben zich nog niet gemeld ) – draaien volledig mee.
 
Lang zullen we leven!
We schreven het al in de vorige nieuwsbrief: Arborealis bestaat dit jaar 15 jaar. Dit vieren we onder andere met een tuinfeest op zaterdag 25 juni 2016. Kijk voor het programma even op de agenda van de website. www.arborealis.nl/agenda
 
 
Graag tot ziens!  
         
Micha Wieland, Sietske Metz en medewerkers
 
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Facebook (ook door mensen die geen facebook hebben te volgen!)
Kwekerij Arborealis heeft haar eigen facebookpagina. Zeer regelmatig posten we hier nieuws en wetenswaardigheden over ons assortiment en de ontwikkelingen op de kwekerij. https://www.facebook.com/kwekerij.arborealis  
Doe eens een plantenbon cadeau!
Via de website (www.arborealis.nl ) kan je voor ieder gewenst bedrag een mooie cadeaubon bestellen, te besteden op de kwekerij of via de webwinkels. 
Verzending van planten per post
Via de webwinkels van www.arborealis.nl en voedselbos.arborealis.nl zijn jaarrond planten te bestellen. Vorstperioden uitgezonderd  versturen we het hele jaar door planten per post. Kijk voor meer informatie op de website onder de menukoppen Bestellen / Planten per post.
Openingstijden
Vanaf 1 maart tot 1 december zijn we geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16.30 uur.
Van 1 december tot 1 maart is de kwekerij enkel open op afspraak om bestellingen op te halen.
 
www.arborealis.nl  kwekerij@arborealis.nl   

Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord, 0521-383696