Westerlo - februari 2017
Jaargang 7 - nummer 2
 
 
  Inhoud 
Wonderen bestaan: verhalenfestival de Merode
Napoleon - UITVERKOCHT
Wereldfilm: Ixcanul
'Mijn Bibliotheek' tijdelijk niet beschikbaar
Bibkids - Voorleeskwartiertjes
Kelly's Tijdschriftentips
Net uit en al in je bib
Kristiens Keuze
Voor je agenda
Te gast: Kennismaking met de Joodse leefwereld
Wist je dat...?
 
 
Opgelet!

Momenteel worden de jeugdboeken omgezet
naar de algemeen geldende Vlaamse regelgeving.
Afgezien van de nieuwe indeling per leeftijdsklasse
(zie NB 9/2016)
worden de auteursnamen nu ook niet meer omgezet.
 
Marc De Bel staat bijvoorbeeld niet meer bij BEL maar bij DEBE.
Van Aar vind je niet meer terug bij AAR maar wel bij VANA.

In een later stadium zal hetzelfde gebeuren bij de volwassenen romans.
 
We houden jullie op de hoogte!
 
 
Wonderen bestaan: Verhalenfestival de Merode
 
 
Op vrijdag 17 februari om 19 uur vertellen Westerlonaren Jos Van Asten, Kris De Winter en Dolf Smets 'echt verzonnen' volksverhalen in het park om en rond het gemeentehuis. Kinderen kunnen vanaf 18.45 uur terecht in de bib waar vertellers hen onderdompelen in het verleden. Zo beleeft het hele gezin een donkere avond met leuke en lekkere lokale elementen.

Vertrek in groepen van max. 30 personen aan de bib (Kasteelpark) om 18.45 uur om na ongeveer twee uur te eindigen aan het gemeentehuis voor een drankje en hapje.

Want wonderen – zoals in sprookjes - bestaan écht. Je kan ze horen vertellen van 17 tot 26 februari in het Verhalenfestival de Merode.
Dus trek je wandelschoenen aan, of steek de Leuvense stoof maar aan en schuif je stoel bij!

Interesse?
Schrijf je in via cultuur@westerlo.be of
014 53 92 01.
Deelname: 4  euro (incl. drankje en hapje), voor zowel volwassenen als kinderen.
 
 
 
 
 
Napoleon - UITVERKOCHT

Na zijn boek over Napoleon komt Bart Van Loo nu met een verteltheater over de kleine keizer, de man met zijn hand steevast op borsthoogte. Hij gaat op zoek naar de mens van vlees en bloed en dat levert een autobiografische vertelling op waarbij hij zijn eigen familiegeschiedenis naast die van Napoleon legt.
 
Gitarist en singer-songwriter Geert Hellings componeerde speciaal voor deze voorstelling een even verrassende als poëtische soundtrack. 
 
Kortom, een boeiend verteltheater met unieke beelden van kunstenaar Koen Broucke.
 
Deze voorstelling is helaas uitverkocht.
 
organisatie:
Cultuurdienst Westerlo & bib
 
woensdag 22 februari om 20 uur
 
 
 
Wereldfilm: Ixcanul
 
de trailer
 
 
Guatemala. María is een 17-jarig Kaqchikel-Mayameisje. Met haar ouders woont ze op een koffieplantage in de schaduw van de vulkaan Pacaya. Tegen haar zin in hebben haar ouders een huwelijk gearrangeerd met Ignacio, een plantageopzichter.
 
Maar María droomt van een leven aan de andere kant van de smeulende vulkaan. Bovendien brandt haar hart voor een ander: ze heeft een oogje op Pepe, een leeftijdgenoot. Die wil naar de Verenigde Staten emigreren en zij laat hem beloven haar mee te nemen.
 
Op een dag blijkt hij vertrokken en ontdekt ze dat ze zwanger is. María zal op een harde manier kennismaken met de moderne wereld...
 
Gebaseerd op waargebeurde feiten.
 
donderdag 23 februari om 20 uur
toegang gratis
 
organisatie Wereldraad Westerlo
 
 
 
 
'Mijn Bibliotheek' tijdelijk niet beschikbaar

 

Opgelet! Op maandag 6 februari kan je tijdens de voormiddag geen gebruik maken van de 'Mijn Bibliotheek diensten' (je kan je materialen bijvoorbeeld dus niet verlengen) en zal er geen beschikbaarheidsinformatie zichtbaar zijn in de catalogus. Er wordt namelijk een nieuwe release van de software geïnstalleerd.
 
Onze excuses voor dit ongemak.
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
Tijdens de Voorleeskwartiertjes van februari zoeken we het duister op en gaan we lekker spannend genieten van luisteren in het donker!
 
Alle luisterende oortjes zijn welkom op woensdag 22 februari om 14 uur.
 
gratis toegang
inschrijven niet nodig

 
 
 
 

 
Kelly's Tijdschriftentips
 
 
 
 

 
Nieuw!

 
Wil je zelf ook mooie kleren maken? Dan is knipmode het zelfmaakmodeblad voor jou!
 
Hierin vind je basismodellen met duidelijke beschrijvingen en overzichtelijke patronen, alsook de nieuwste trend in de modewereld.
 
Knipmode verschijnt maandelijks.
 
Nóg meer inspiratie om zelf kleren te maken, vind je in onze andere tijdschriften: Knippie, Burda Style en La maison Victor.
 
 
 
 
 
Vitaya is het praktische maandblad bij uitstek: up-to-date informatie, expertadvies en 1001 tips om je leven makkelijker en plezieriger te maken.
 
Alle domeinen van het dagelijkse leven komen aan bod: mode, wonen, koken… Maar er is vooral veel aandacht voor gezondheid, voeding, beweging en nieuwe thema's zoals consumenteninfo en recht.
 
Kortom, het geknipte magazine voor vrouwen die bewust genieten en die leven met gezond verstand!
 
Beauty, fashion en lifestyle op één plek!
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
een fragment

Donald Ray Pollock (1954) werkte dertig jaar lang in een papierfabriek voor hij zich bij de universiteit inschreef voor een cursus creative writing. Daarna ging het snel. Zijn debuut 'Knockemstiff' leverde hem de PEN/Robert W. Bingham Prize op. En ook het daaropvolgende 'Al die tijd de duivel' werd bekroond met prijzen.
 
Het is 1917, op de grens van Georgia en Alabama. De broers Cane, Cob en Chimney Jewett leven in diepe armoede en worden onder de duim gehouden door hun tirannieke en godvrezende vader Pearl.
 
Als deze onverwacht sterft trekken ze, geïnspireerd door een pulpromannetje, eropuit om rijk en beroemd te worden. Het loopt vrijwel meteen verschrikkelijk uit de hand, en allerhande wilde verhalen beginnen de ronde te doen. De broers zouden moordenaars zijn en bankrovers, de succesvolste uit de geschiedenis. Achtervolgd door de autoriteiten en premiejagers laten ze een spoor van moord en verderf achter op weg naar een vreedzaam stadje in het zuiden van Ohio.

De hemelse tafel is rauw, gewelddadig en staat bol van de sardonische humor. Het bewijst eens te meer het unieke talent van Donald Ray Pollock, en zijn plek tussen de beste Amerikaanse schrijvers van dit moment.
Andere blikvangers:
 
 
 

 
De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want 'jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig'. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, met kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een levensecht airsoftgeweer cadeau.
 
In de weken en maanden die volgen verlies hij zich in de gevechten die hij met zijn vrienden levert op het terrein van een afgelegen boerderij, tevens het decor van een vergeten oorlogsgeschiedenis. Ondertussen bespreken de ouders de situatie met een oom, in lange, machteloze gesprekken die Sebs belevenissen doorkruisen.
 
Tijdens de genadeloos warme zomer wordt hun spel steeds grimmiger en realistischer. Regels vervagen, en in het hoofd van Seb zijn droom en werkelijkheid nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wanneer een van Sebs vrienden het dienstwapen van zijn vader meebrengt naar de boerderij, verandert de inzet van het spel definitief...
 
Billie & Seb, een vlijmscherpe en ontroerende roman over de vraag: waarvoor ben je bereid te vechten?
 
 
Ivo Victoria in 'Bar du matin' op Radio 1
 
 
beluister hier de bespreking van Catherine Vuylsteke in Pompidou op Klara
In Amerika is De ondergrondse spoorweg een hit. Oprah Winfrey zette dit boek op haar boekenlijst tussen klassiekers van Toni Morrison en William Faulkner. In de zomer prijkte de roman op het lijstje van vakantieboeken van Barack Obama en in november won hij de National Book Award. Sindsdien zijn de vertaalrechten wereldwijd verkocht.
 
Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernij-activisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.
 
Tot zover een verhaal zoals '12 jaar slaaf'. Maar in het universum van Colson Whitehead is de 'ondergrondse spoorweg' letterlijk een tunnelstelsel dwars door Amerika heen, en leest Cora’s reis als een macabere Alice in Wonderland. In alle zuidelijke staten die ze aandoet wordt Cora geconfronteerd met nóg groteskere vormen van racisme en terreur.
 
 
Een jonge Marokkaanse bruid arriveert in Brussel.
Een professor emeritus blikt terug op zijn leven. Een huilbaby houdt niet op met krijsen.
Een koppel kibbelt over vreemdgaan.
Een schrijfster verandert in een beer.
Een oude vrouw blikt terug op haar leven.
Een vrouw ontwaakt in een ander leven.
Een bejaarde leeft helemaal op door haar zorgrobot.
 
Van heel banale tot het extravagant buitengewone: Annelies Verbeke beschrijft het allemaal, met veel humor, maar altijd een trieste ondertoon.
 
In vijftien prachtig gecomponeerde verhalen verkent ze in Halleluja hoe de dingen onvermijdelijk op hun einde lopen. Maar ook het menselijk verlangen om opnieuw te beginnen - en hoe dat zelden lukt.
 
Annelies Verbeke is hier op haar best en weet zoals altijd verrassende en verontrustende situaties te creëren. Een bundel over onvermijdelijk verlies en de lastige lokroep van de schone lei...
 

Beluister het gesprek met Annelies Verbeke in Pompidou op Klara
 
 
de eerste pagina's
De greppel is de nieuwe Herman Koch, auteur van 'Het diner' en 'Zomerhuis met zwembad'.
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu.
 
Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.
 
De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?
 
Ook de dwarsligger-versie van deze roman is in onze bib beschikbaar. Deze past in iedere handtas en zelfs broekzak waardoor je gemakkelijk altijd en overal kunt lezen! ;-)
 
Tilly is een verloren ziel: ze verliet het ouderlijk huis voordat ze echt volwassen was, op zoek naar het echte leven. In plaats daarvan belandde ze in de holle onderwereld van Nevada, waar ze enkel slechte gewoontes opdeed. Ze sloeg zich bijna dertig jaar zonder familie door het leven, om ten slotte in een woonwagen aan de rand van de woestijn te belanden met een stevige alcoholverslaving.
 
Op een dag staat haar nichtje Stella op de stoep, die op haar manier een leven van lege beloftes heeft geleid in de stad New York. Hoewel Stella op het eerste gezicht een redder in nood lijkt, blijken beide vrouwen aan de afgrond te wankelen.
 
De gin-kast legt de vreemde, krachtige intimiteit die tussen hen ontstaat bloot. Met een fijnzinnig oor voor dialoog en geestige, vrijmoedige beschrijvingen van seks, liefde en macht herinnert Leslie Jamison ons eraan dat we ongeacht alle onverwachte wendingen alleen het leven hebben dat we krijgen.
 
 
 een proevertje
 
 
 
een inkijkje
 
Almudena Grandes is een van Spanjes meest geprezen en best verkopende literaire auteurs. Ze debuteerde in 1989, heeft inmiddels elf romans en drie verhalenbundels geschreven en werd bekroond met verschillende literaire prijzen.
 
Kleine helden is een ontroerend portret van de gewone burger onder het juk van de crisis, een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid.
 
Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten, zij hebben geen van allen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen, en er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede, maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in.
 
Een roman over durven opstaan, en over kleine daden die het verschil maken.
 
     
In New York raakt een jonge Deense schrijver in de ban van Ana Ivan, een kunstenares die een tijdexperiment uitvoert.
 
Ana groeide op in Roemenië gedurende de laatste jaren van het Ceausescu-regime, vlak voor de val van het communisme. Er ontstaat een hechte vriendschap en Ana vertelt de schrijver haar onthutsende levensverhaal, dat hij besluit op te tekenen.
 
De tijdreizen van Ana Ivan is een eigentijdse roman over het vermogen van verhalen ons te troosten en te verleiden.
 
'Een verslavend en meeslepend debuut. De toon is bijna vrolijk, ondanks de zware thema's, en de taal is energiek.' Børsen
 
'Mikkel Rosengaards romandebuut is grandioos en vloeiend verteld. Rosengaard bezit een buitengewone flair om verhalen te vertellen, en om ze góéd te vertellen.' Berlingske Tidende

 
 
 
 
 
Negen mannen. Allen in een verschillende levensfase, allen weg van huis, en allen proberen ze – in de buitenwijken van Praag, naast een Belgische snelweg, in een goedkoop Cypriotisch hotel – te begrijpen wat het betekent om te leven, in het hier en nu.
 
David Szalay trekt een lijn van de lente van de jeugd tot de winter van de oude dag, en brengt in Wat een man is deze verschillende levens samen om mannen te laten zien zoals ze zijn: lachwekkend en niet in staat zich goed uit te drukken, shockerend en verachtelijk, levenslustig, meelijwekkend, hilarisch en vol oprecht verlangen.
 
Een doordringende portret van eenentwintigste-eeuwse mannelijkheid.
 
'We zitten allemaal op dezelfde tak', zo vertelt schaduwpremier Bart De Wever. Lekker gezellig daar op die tak: zonnepaneelkoning Fernand Huts samen met de alleenstaande mama die zich blauw betaalt aan btw en Turteltaks. Ook lekker knus op die tak: ministers die op 55 jaar op pensioen mogen, voor vierduizend euro per maand, samen met al diegenen die zij langer laten werken, voor steeds minder pensioen. Allemaal samen op één tak? Amehoela!
 
'We leven allemaal boven onze stand.' Dat vertelt ook minister Kris Peeters. Hoe zit dat dan? Bejaarden onder de armoedegrens, langdurig zieken extra gesanctioneerd, kinderen die opgroeien in armoede.
 
Boven hun stand? En wat dan met de zwendelaars in Panama, de grootbanken, de fiscale constructies, de straffeloosheid en schaamteloosheid van de 1 procent? Ja, wie leeft er boven onze stand?
 
Graailand is een eerlijk boek. Hard, helder en hoopgevend. De sociale verandering van onderuit, van 'Hart boven Hard' tot Bernie Sanders, met tientallen nieuwe ideeën die buiten de bestaande lijntjes kleuren. De langverwachte opvolger van 'Hoe durven ze'?
 
 
Graailand in Knack

 

nieuwsgierig?
 
Ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Toon Hermans heeft zijn zoon Gaby een aantal onuitgegeven beelden uit het familiealbum geselecteerd. Het resultaat is een genereus fotoboek, dat het leven van Toon weergeeft in woord en beeld en in combinatie met een persoonlijke inleiding van kleindochter Githa,een intieme inkijk biedt in de privéwereld van Nederlands bekendste cabaretier.
 
De familie Hermans deelde jarenlang lief en leed onder hetzelfde dak. Het gezin verhuisde meer dan twintig keer in Nederland, om uiteindelijk weer thuis te komen in Sittard. Als jongste zoon had Gaby een erg nauwe band met zijn vader. Gestimuleerd door Toon ontpopte hij zich al op jonge leeftijd tot fotograaf en documenteerde hij bijna non-stop het leven van zijn vader op en naast het podium. Het resultaat daarvan is te zien in dit bijzondere boek: Toon Hermans: album van een zoon.
 
De Voorzitter is een uniek boek waarin 20 voormalige en huidige voorzitters en ex-Anderlechtmanager Michel Verschueren openhartig praten over wat het betekent om een voetbalclub te leiden in één aaneenschakeling van nooit eerder gepubliceerde anekdotes: soms pijnlijk, vaak hilarisch, maar altijd memorabel.

Ivan De Witte, Roger Vanden Stock, Bart Verhaeghe, Marc Coucke, Michel D’Hooghe , Jos Verhaegen, Herman Geert Sustronck, Paul Nagels, Erik Goethals, Melchior Roosens, Roger Lambrecht, Joseph Allijns, Jos Vaessen, Frans Schotte, Johan Vermeersch, Johan Timmermans, Leo Theyskens, Yves Lejaeghere en last but not least Herman Wynants.
 
Alleen al de inhoudstafel leest als een Who is Who van het Belgische voetbal. 

 
In een reeks exclusieve interviews blikken de voetballeiders terug op hun belangrijkste verwezenlijkingen, hun bitterste teleurstellingen, hun meest memorabele wedstrijden en transfers. Daarnaast peilt het boek ook naar hun toekomstvisie, hun verhouding met fans, spelers én tegenstanders.
 
 
de website van Thomas
 
Thomas Van der Plaetsen leek op weg naar een grote atletiekcarrière toen hij begin oktober 2014 door een rollercoaster getroffen werd. Op 1 oktober werd hij preventief geschorst omdat hij 'abnormale waarden' liet noteren bij een dopingtest. Op 2 oktober bleek hij teelbalkanker te hebben. Op 3 oktober werd hij geopereerd en begon er een lange periode van chemo en revalidatie.

Terwijl veel mensen al blij zouden zijn met een volledig herstel, werkte Thomas aan een wonderbaarlijke comeback op de track. In juli 2016 veroverde hij goud op het EK tienkamp en een maand later werd hij achtste op de Olympische spelen. 

In Back on track praat Thomas heel open over de donkere dagen van zijn ziekte en zijn revalidatieproces, maar ook over zijn fonds Back on Track (ter ondersteuning van kankerpatiënten), over topsport, trainen, persoonlijke ontwikkeling... Ook zijn zus Helena, die hem begeleidt, en zijn broer Michaël, zijn trainer, komen aan bod.
 
 
 
 
Topregisseur Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza / Youth) maakte met The Young Pope een uitstekende televisieserie over het Italiaanse taboe bij uitstek: Vaticaanstad.
 
Jude Law schittert als Lenny Belardo, die als Pius XIII wordt verkozen tot de eerste Amerikaanse en jongste paus in de geschiedenis.
 
Hij is aartsconservatief maar bezit een enorme empathie voor de armen en zwakken. Onbevreesd voor de gevolgen gaat hij de strijd aan met de hovelingen van het Vaticaan.
 
 
 
 
een interview met de regisseur
 
 
 
 
 
Paul Verhoeven is terug van eigenlijk nooit weggeweest.
 
De Nederlander scoorde al in 1973 met Turks Fruit (meer dan 3 miljoen bezoekers in Nederland alleen!) maar de internationale doorbraak kwam er met zijn Amerikaans drieluik: Robocop (1987) - Total Recall (1990) en Basic Instinct (1992)
 
Daarna volgde een commercieel dipje maar met Elle scoort hij opnieuw.
 
Niet alleen aan de kassa maar ook "prijsgewijs": zopas ontving de prent de Golden Globe voor beste buitenlandse film en viel hoofdactrice Isabelle Huppert, volkomen terecht, ook in de prijzen.
 
Elle vertelt het verhaal van Michèle die thuis door een gemaskerde man wordt overvallen en verkracht.
Ze doet geen aangifte bij de politie maar gaat zelf op zoek naar de dader.
 
De start van een spannend kat en muis spel...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
de trailer

De Nederlander Michael Dudok de Wit maakt op zijn 63ste zijn langspeelfilmdebuut met The Red Turtle.
 
De animatiefilm, waarin niet gesproken wordt en die momenteel nog draait in de Vlaamse bioscopen, vertelt het verhaal van een schipbreukeling die aanspoelt op een onbewoond paradijselijk eiland.
Hij wil zo snel mogelijk weg maar dat lukt hem niet...
 
Maar dan komt er een rode schildpad zijn leven binnen gezwommen en neemt het verhaal een magisch realistische wending.
De regisseur lokt je mee naar een andere wereld die evengoed echt zou kunnen zijn.
 
Of niet...?
 
 
de trailer
 
 
Kiss

De driekoppige Indieband uit Londen wacht een grote toekomst.
Met hun titelloze debuut uit 2009 gooiden ze meteen hoge ogen en de opvolger Coexist (2012) bevestigde.
 
Daarna was het evens stil rond de band en zorgden verschillende soloprojecten (de kwaal van deze tijd!) voor een windstilte, maar het was stilte voor de storm want met I see you staan ze er sterker dan ooit.
 
Hun showcase van Studio Brussel vorige week kreeg een vijfsterren-recensie in de Morgen ("The XX triomfeert in Antwerpen: met de x van x-tase").

Op 1 en 2 maart staan ze in Vorst Nationaal: Allen daarheen!
 
 
 
 
 
Comfort
 
 
 
Hopelijk hakt 2017 niet zo in op de muziekwereld als afgelopen jaar: David Bowie, Leonard Cohen, Toots Thielemans, George Michael, Berre Bergen, Eddy Wally, Glen Frey,... allemaal ruilden ze het tijdelijke voor het eeuwige in 2016.
 
Op 21 april overleed bovendien totaal onverwacht Prince Roberts Nelson ofte Prince: His Royal Badness verkocht meer dan 150 miljoen singles en albums, won 7 Grammy Awards en 1 Oscar.
 
Er zit kennelijk nog een schat aan onuitgegeven materiaal in zijn schuif maar op 4EVER staan zijn 40 grootste hits nog eenmaal verzameld.
 
Indrukwekkend!
 
 
 
 
On hold

Nóg een groep jonge honden met een frontvrouw, maar nu uit Belgenland: SX, afkomstig uit het verre Kortrijk, debuteerde in stijl met Arche (2012).
Daarmee scoorden ze meteen 2 hits: Black Video en Gold.
 
Nu ligt de opvolger Alphabet in de rekken en de flamboyante Stefanie Callebout en haar kompanen slagen er andermaal in om een ijzersterk album af te leveren.
 
SX, een ambitieuze band met een oog op het buitenland en dat zou met deze cd best kunnen lukken.
 
 
 
 
 

Kristiens Keuze
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten....
 
Hier de keuze van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Het was iets met een boom en een vrouw en een geweer", zei mijn moeder. "Of zoiets." En het was een heel goed boek, zei ze.
 
Uiteindelijk was het een geweer, een koe, een boom en een vrouw die opa Zeëv kreeg van zijn familie. Wat volgt (maar niet chronologisch wordt verteld) is een heel aparte familiegeschiedenis uit Israël waarbij bedrog en haat doorheen de verschillende generaties lijkt te sluimeren. Toch is het ook tegelijkertijd een treurige roman over het verlies van een (klein)kind.
 
Het verhaal wordt verteld door kleindochter Roet Tavori aan de onderzoekster Varda. Hoewel deze vertelstijl me niet echt beviel, was het verhaal erachter heel erg mooi, en groots.
 
Je vindt ook een recensie van De Morgen via onze catalogus.
 
Woesten - Kris van Steenbergen
 
Kris van Steenbergen won met zijn debuutroman Woesten enkele prijzen, waaronder de beste 'Verborgen Parel' van de Bibcampagne in 2015. Daarom dat ik - ondanks de weinig uitnodigende cover - hem toch maar eens wou lezen.
 
Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje. Het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan...
 
Wat een verrassing! Dit is gewoon steengoed!
 
Wie is nou normaal? - Lisa Williamson
 
Héérlijk! Een heel erg goed geschreven high school roman over een jongen, David, die zijn hele leven al een meisje wil zijn en die vriendschap sluit met de stoere Leo.
 
Alles zit erin: humor, spanning, liefde,... Een super debuut!
 
Het boek Jakab - Stephen Lloyd Jones
 
Mijn collega Kelly gaf me deze leestip. Het is een sterk debuut dat verschillende genres overstijgt: thriller, fantasy en literaire roman.
 
Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdperken en draait rond het hoofdpersonage Hannah Wilde en haar familie. Maar tegelijkertijd zijn er verbanden met mysterieuze gebeurtenissen uit heden en verleden in het Hongaarse Gödöllo.
 
Eigenlijk kan je niet veel meer zeggen over het boek zonder de plot te verraden. Enkel het levensmotto van Hannah: "Wees waakzaam. Vertrouw niemand. Bij twijfel, vlucht!"
 
Een superspannende en originele jongerenroman!
Isle of man: Voluntary Blindness
 
Wie niet kan wachten tot de lente: zet Isle of Men op en de winteravonden kunnen niet lang genoeg duren!
 
Voluntary Blindness, het debuut van deze Belgische  groep, klinkt warm en wat mysterieus, zeker dankzij de stem van Gunther Verspecht (Stash).
Suzie Ruzie en het schaartje - Jaap Robben en Benjamin Leroy
 
Educatief onverantwoord en beestig grappig, de nieuwe reeks over de deugniet Suzie Ruzie!
 
Suzie Ruzie en haar (geestig getekende) hond vervelen zich. Dan horen ze het schaartje zeggen: "Ik heb honger!"... en ze gaan knip knip knip aan de slag!
 
Jaap Robben en Benjamin Leroy op hun best!
 
 
 

Voor je agenda!
 
Donderdag 5 april: Wereldfilm
Samuel in the Clouds
 
Dinsdag 11 april:
Lize Spit op de praatstoel                           
 
Donderdag 27 april: Wereldfilm
Tanna

 
 

 
 
 
 
Te gast: Kennismaking met de Joodse leefwereld 

 
Een lezing door Ria Malisse (Thomas More Belgium)
 
organisatie: vtbKultuur - VAB - Davidsfonds en bib

donderdag 16 februari om 20.15 uur

toegang: 6 euro - 5 euro (leden vtbKultuur, VAB, DF en bib)

info: herman@deketelaere.com
014 54 50 13 - 0478 92 25 45
 
 
 

 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je nu bij Luisterpunt (de daisy- en braillebibliotheek) een kort luisterfragment kan beluisteren bij de meeste daisy-boeken?
 
Je drukt in hun catalogus op de afspeelknop naast de knop 'aanvragen' en zo heb je meteen een idee van de stem en de toon van het boek.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: