Nieuwsbrief nr. 151
 
Mei 2023
 
Beste ,
 
De mei-nieuwsbrief is wat later dan gewoonlijk. We waren onverwachts op bezoek in Nigeria, naar de hoofdstad Abuja. Daar wonen mijn dochter en schoonzoon voor hun werk. 
Het was een hele belevenis. Een bruisende, kleurrijke ervaring! De Nigerianen die wij spraken waren stuk voor stuk aardige, vrolijke mensen. Heel behulpzaam ook. 

Abuja is een Afrikaanse stad waarin heel veel westerse elementen. Een jonge stad ook, waarbij in de opbouw geen rekening is gehouden met midden- en lagere klassen. Die wonen allemaal buiten de stad.
Het heeft een hele open, brede structuur en er is nauwelijks hoogbouw. Daardoor heeft het een niet Afrikaanse overzichtelijkheid.
In de voorsteden is er een ander beeld, het beeld dat we van Afrika beter kennen. Vol en druk, een kleurige mierenhoop vol krioelende mensen, auto's, brommers, koeien, schapen en kippen.
 
 
De levensstandaard ligt er lager dan bij ons. We hebben geen zwervers gezien bijvoorbeeld. Zijn ze er niet of worden ze niet gedoogd? Wel is er een grote afstand tussen middenklasse en rijk.

Er rijden veel auto's rond. Van hele dure tot brikkebrakkies die tuffend en proestend over de weg hobbelen. Soms beladen met balen papier, stoffen of een hele familie.
Het is er heel warm en het leven speelt zich vooral af op straat. Wie airco kan betalen werkt en woont binnen.
 
Op deze foto vanuit de auto genomen zie je een locale markt, wat mensen met producten op hun hoofd en elektriciteitsdraden die zomaar ophouden.
 
Yam

Yam is een zetmeelrijke, zoete, droge, eetbare knol en wordt wel verward met de zoete aardappel. Toch zijn het twee verschillende producten. Ook qua voedingswaarde lopen ze uiteen. Yam heeft een hoog inulinegehalte waardoor het de bloedsuikerspiegel mooi gelijk houdt. Het bevat veel minder koolhydraten en juist veel bètacarotenen.
 
 
Wij kochten een yam bij een lokaal stalletje omdat er al een plant uit groeide. Die wilde ik wel meenemen naar Nederland. De rest was dan om op te eten. We hebben er frietjes van gebakken. Dat is wat knapperiger dan gewone friet.
 
Voor het recept wil ik daarom dit keer verwijzen naar een Aziatische/Oosterse winkel bij jou in de buurt. Koop een yam. Haal de schil af van het deel dat je gaat gebruiken. De rest is nog wel een week houdbaar. Snijd het in plakken van een centimeter en dat vervolgens in frietreepjes. Besprenkel de yam-frietjes met olijfolie en bak het tot het bruin ziet in een oven op 210 graden. Maak er een gezonde salade bij.
 
Natuurjournalen

Gisteren was de workshop 'Natuurjournalen' met Mirja Brandorff bij Op een Blaadje in Vlodrop. Tien dames en twee heren deden mee aan deze workshop. De meesten onervaren in het ter hand nemen van een penseel ;-)
Daar bracht Mirja snel verandering in door ons uit te nodigen met wat oefeningen voor we aan het grote werk begonnen. De opdrachten zijn klein, kort en snel en daardoor heb je geen tijd om na te denken.
 
 
Het was heerlijk warm, wel regenachtig maar we zaten droog onder de kap van de tuinkamer met uitzicht op het frisse, jonge groen en de vijver.
 
Aan het eind van de middag hadden we allemaal onze opdracht af en de tekening klaar. Ieder met zijn eigen invulling. Niets goed of fout, niets mooi of lelijk. Hoe leuk om dezelfde opdracht 12 keer anders uitgevoerd te zien.

De opdracht had te maken met inzoomen-uitzoomen. En meer zeg ik niet. In oktober is er weer een nieuwe kans om in te schrijven voor een workshop. Voor een samenwerking van Mirja en mij. Limburg meets Friesland. En daar komen mooie dingen van.
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Kun je wel wat hulp gebruiken in je tuin? Scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, dat kan nog toch IJsheiligen. Er is nu genoeg te doen.
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.

 
 
Plukken, proeven en proosten en koken op houtvuur
Kom ook koken op houtvuur en bepaal zelf je datum.
We scharrelen ons eten bij elkaar en bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in.
Voor informatie Klik hier

 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. VOOR AANMELDEN Klik hier


Foto: Ruud Snijders

Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op 20 mei om 16.00 uur.
 

We gaan weer wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. De workshop gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. VOOR AANMELDEN Klik hier
 
Workshop tekenen van Natuurjournalen in Oktober
De workshop tekenen met Mirja Brandorff op locatie bij Op een Blaadje was een groot succes en is voor herhaling vatbaar. De inschrijflijst was al snel vol. In een weekend in oktober komt er een herfstworkshop. Voor meer informatie moet je mijn nieuwsbrief in de gaten houden. Een exacte datum is nog niet gepland.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
Hond op zaaibed, lekker warm.
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.