Beste ,

Het gelukzalige gevoel van de eerste stappen door de schoolpoort, de rollende traantjes bij het afscheid nemen van mama en papa... elke schoolgaande beleeft de eerste schooldag op z'n eigen manier. Met een boekentas volgestouwd met verwachtingen, gevoelens en vakantieherinneringen springen ze het nieuwe schooljaar in.

Als ik op m'n eigen zomer terugblik flitsen heel wat vakantiekiekjes voorbij. In Brugge zomerde het in parken en pleinen: Cactusfestival, Moods en Benenwerk brachten diverse klankkleuren en Cirque Plus verwonderde. Op het Zeebrugse strand smaakten niet alleen de ijsjes maar ook het filmaanbod met de ruisende zee op de achtergrond.

Als schepen mocht ik getuige zijn van tal van zomerse engagementen. Ik bracht bezoekjes aan jeugdvakantiekampen, speelpleinwerkingen en kermissen. Ideeën rijpten, nieuwe studentenprojecten werden voorgesteld.

Als nieuwbakken federaal volksvertegenwoordiger kon ik me voorbereiden op mijn parlementair werk. Terwijl Kris Peeters de laatste puzzelstukjes aan het leggen is, beleefde minister Hilde Crevits reeds "haar eerste schooldag".

De zomer van 2014 was druk-druk-druk maar bracht ook stilte om de aanvang van de 'Groote Oorlog' te herdenken. Ook nu nog blijkt oorlog nog niet helemaal verbannen te zijn. Israël, Syrië, Irak, ... Veel burgerslachtoffers... 'altijd iemands vader, altijd iemands kind'... Werk aan de winkel dus.

'Glazen kot' wordt onderzoekscentrum

Het "glazen kot" aan de achterzijde van het station maakt binnenkort plaats voor een nieuw onderwijs- en onderzoekscentrum “KULAB” op de campus Ter Groene Poorte. Alle academische opleidingen komen hiermee onder één dak op deze nieuwe universitaire campus KULAB. Rond de site komen voldoende fiets- en autoparkings.

Beeld: KULAB: Alle academische opleidingen onder 1 dak.

 

Als het zomert moet je... Kwibussen!

Sinds de geboorte van Kwibus, in 2013, waait er een nieuwe frisse wind op het vlak van vakantiewerking in Brugge. Midden augustus mocht ik nog de 2000ste unieke Kwibusrakker verwelkomen. In totaal waren er 12.634 deelnames, verspreid over de 5 speelpleinen.

Foto: 2000ste unieke Kwibus-deelnemer.

Brugge... even transportbedrijf

Om de 2.900 kinderen en jongeren van het Brugse jeugdwerk een leuk vakantiekamp te kunnen bezorgen boden we dit jaar terug gratis kamptransport aan. Decors, spelmateriaal, koffers, rugzakken, ... werden vervoerd door een privé-firma, bijgestaan door de vrijwilligersploeg van de Brugse Brandweer. Een investering van 46.000 euro maar elke eurocent meer dan waard! Zelf bracht ik heel wat jeugdkampen een bezoek. In 2 dagen tijd haspelden wij 900 kilometer af...Foto: Het kamptransport is een huzarenklus maar zeer zinvol
.

Sociale woningmarkt heeft de juiste kadans

Het Brugs sociaal woonaanbod zit op het afgesproken groeiritme. Onze stad scoort meer dan goed op de sociale woningmarkt. 9% van het aantal huishoudens in een gemeente dient uit sociale woningen te bestaan. In 2020 moeten er in onze stad 861 sociale huurwoningen, 404 sociale koopwoningen en 19 sociale kavels zijn.

Foto: Brugge scoort goed met het sociaal woonbeleid.

 


Een nieuwe adem voor buurtpark Den Tir

Na een intense inspraakronde met buurtbewoners kon het buurtpark Den Tir in Assebroek onlangs in gebruik genomen worden. Ook Jürgen Coudenys liet zijn stem horen: "Aan de hand van een luchtfoto konden we aan de stedelijke jeugddienst onze mening geven over de invulling van het nieuwe buurtpark. Het eindresultaat verwijst goed naar de sfeer en de geschiedenis van de voormalige schietstand." Groen- en speelaccenten maken van Den Tir een uitnodigende ontmoetingsplek.

Foto:Jürgen Coudenys met kids in het vernieuwd park Den Tir te Assebroek.Yannick Ranson zet zich in voor een "Bère Brugge"!

Nadat drie jongeren na een avondje stappen vorig jaar in Brugse wateren terechtkwamen ondernam het stadsbestuur tal van acties. Ook de Brugse Jeugdraad ging tot actie over. In een ludieke onlinetest "Bère Brugge" kunnen 16- tot 20-jarigen ondervinden welk type drinker ze zijn en worden ze tot nadenken aangezet. De Brugsche Tot gaat dan ook meer dan verdiend naar de initiatiefnemer en jeugdraadvoorzitter Yannick Ranson!

Foto: Met een ludieke online-test krijgen jongeren inzicht in hun 'drinkgedrag'.

Nieuw studentenhuis pal in het stadscentrum

Onze stad poetst z'n imago van "Brugge studentenstad" op. Studenten willen een plek waar ze infomatie krijgen, samen kunnen studeren en kunnen deelnemen aan studentenactiviteiten. Op korte termijn zullen we het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat omturnen tot een studentenhuis. Deze nieuwe hotspot is makkelijk bereikbaar en bevindt zich centraal tussen de verschillende hogescholen.

Foto: In de Hauwersstraat komt een nieuw studentenhuis.

Waterparadijs in Boudewijn Seapark

Waterratten konden de voorbije maanden naar hartelust plonzen in de nieuwe Bobo's Aquasplash van het Boudewijn Seapark: een openluchtbad van 1.100 vierkante meter met acht glijbanen en een ligweide. Het was een eer om dit te mogen openen. Uniek voor Brugge en omstreken!

Foto: Bobo's Auqasplash in Boudewijn Seapark.

Debat in proefuitzending De Zevende Dag

Gisteren mocht ik deelnemen aan een proefuitzending van 'De Zevende Dag', gemodereerd door Tim Pauwels. Het thema 'energie' zorgde voor een levendig debat. In de volgende regering moeten we inzetten op vraagbeheersing, onderzoek en beter gaan samenwerken met Europa. Ik pleitte voor een doordachte kernuitstap (zonder deadlines) waarbij we alternatieve energiebronnen grondig gaan onderzoeken. De denkpiste van een bouw van een nieuwe kerncentrale lijkt mij technisch, maatschappelijk en financieel onhaalbaar.

Ijskoude douche voor ALS!

Ook ik ontkwam niet aan de 'Ice Bucket Challenge'. Het doel van de actie is om de ALS Liga te steunen: een organisatie die zich inzet voor patiënten met amyotrofe laterale sclerose (ALS): een spierziekte. "Graag" nam ik de (wel heel ijskoude!) uitdaging aan.

Fresco's van kunstenaar Luc Peire beschermd

Onze stad investeert in kunst. Een woning in de Sint-Kruise Polderhoeklaan met fresco's “Evocatie van Vlaanderen” en “Zeebrugge '51”, werk van kunstenaar Luc Peire, kreeg zopas het label van beschermd monument. Tijdens de Open Monumentendag op 13 en 14 september kun je de fresco's uit de jaren '50 zelf gaan bewonderen.

Foto: De fresco's van Luc Peire worden beschermd.


Muzikale welkom voor studenten

Met een keur aan muziekoptredens trekken we het studentenjaar op gang. Villa Bota opent het nieuwe academiejaar, gevolgd door diverse optredens. Topact is ongetwijfeld 'De Jeugd Van Tegenwoordig': beats en vreemde rijmelaar van de Lage Landen!


Woonzorgcentrum in Stijn Streuvelsstraat wordt vernieuwd

Om de stijgende vergrijzing en nieuwe verwachtingen te ondervangen zit onze stad niet stil. Het bestaand woon- en zorgcentrum Jeruzalem was dringend aan vernieuwing toe. De site wordt volledig gesloopt en omgevormd tot een eigentijds centrum. 101 kamers, een cafetaria, ondergrondse parking, ... temidden een groenzone garandeert de bewoners een kwaliteitsvol en levendig verblijf én dat in de binnenstad. Ik werkte intensief mee om de bouwvergunning hiervoor te kunnen verlenen.

Foto: Het woon-en zorgcentrum in de Stijn Streuvelsstraat is dringend aan vernieuwing toe.

 


Brugs accent in het federaal parlement

Na een ferme verkiezingsstrijd maak ik mij op om het federaal parlement te vervoegen. Het Vlaams Parlement is reeds uit de startblokken geschoten. Welzijn en Onderwijs zijn alvast in goede handen. Klik hier voor het Vlaams Regeerakkoord. Nu komt het er ook op aan om ook federaal een evenwichtig programma te kunnen garanderen. Ik heb Bart Lambrecht, met roots in de welzijnssector, aangesteld als parlementair medewerker om samen het Brugs accent in Brussel te laten weerklinken. Voorlopig maak ik deel uit van de commissies binnenlands beleid en naturalisaties. Contacteer mijn kabinet voor vragen, problemen of suggesties of om met uw vereniging een bezoek aan de Kamer brengen.

Foto: Eedaflegging in het federaal parlement.


Doe mee! Iedereen parlementair!

Toen ik in 2006 gemeenteraadslid werd was mijn streefdoel om "de Bruggeling" permanente inspraak te geven in mijn beleid. Ook federaal wil ik dit recept behouden. Ik heb hiervoor een digitaal platform en app opgemaakt. Geregeld zal ik bepaalde ideeën of voorstellen bij u aftoetsen en deze vertalen in mijn beleid. Voor u hou ik graag een parlementaire zetel warm! Laat van u horen!


Vraag & Antwoord

De voorbije zomer verdiepte ik mij in de federale materie. Nauwgezet volgde ik de actualiteit op en probeerde meer zicht te krijgen op bepaalde hete hangijzers. Ik verstuurde diverse schriftelijke parlementaire vragen naar uittredende ministers. Van zodra er meer nieuws is koppel ik deze info naar u terug. Een totaaloverzicht vindt u hier.

Ook was ik mede-ondertekenaar van enkele wetsvoorstellen die een verbetering zijn voor patiënten en zorgvragers. Een totaaloverzicht vindt u hier. 

 

Schepen stad Brugge
Oostmeers 17, 8000 Brugge
tel.: 050 44 85 04
schepen.demon@brugge.be
- www.frankydemon.be

Federaal parlement
Paleis der Natie
Natieplein 2, 1008 Brussel
gsm kabinet Kamer: 0468 25 37 64
franky.demon@dekamer.be
- www.frankydemon.be

Spreekuur: dinsdagnamiddag op afspraak