thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - meer van Rodney - jaarprogramma

Helleborusdagen 2017

komend weekeinde, zaterdag en zondag 25 en 26 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang gratis parkeren

Aan het eind van de winter beleven de winterrozen hun hoogtepunt. Na maanden van relatieve rust staat er dan opeens om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden en bijzondere zaailingen.

De afgelopen jaren werden we daarom op de zaterdag van onze Helleborusdagen steeds bijna helemaal leeg getrokken. Daar hebben we natuurlijk van geleerd. We zorgen elk jaar voor meer voorraad. De nieuwste een meest speciale introducties blijven echter schaars.

Onze website geeft de actuele voorraad weer. Als een soort op is wordt deze nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad vind je hier: Helleborus

Rodney Davies Marbled Group revisited

Rodney Davies introduceerde in 2012 de zeer goed ontvangen Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de sprankelende kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo helder. Rodney zocht en vond vroeg bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad.

Komend weekeinde introduceren we 8 nieuwe cultivars van Rodney.

Ze zijn geweldig en je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group

Helleborusboek

Ed Leijger, de vinder van onder andere Helleborus x nigercors Micha = 'Whitte Beauty', is een Heleborus liefhebber met veel kennis over soorten en kruisingen. Voor de serieus geinteresseerden schreef hij een boek over alle soorten en kruisingen van Helleborus. Het is historisch en actueel verantwoord. Speciaal voor deze dagen bracht Ed ons een stapeltje boeken. Je mag ons exemplaar inzien, het is te koop voor 29,95.

TV opnames

De regionale omroep L1 komt zaterdag vanaf 11:00 uur opnames maken voor 'Limburgs Land', het progamma van Ger Houben. Kom dus verkleed of vermomd als je niet herkenbaar in beeld wil. Nog leuker vinden we het als je je Helleborus passie met de kijkers van L1 deelt.

nieuwe soorten

Voor Helleborus zijn het geweldige tijden. De ene doorbraak na de andere maakt spectaculaire introducties mogelijk. Soorten waarvan we nooit hadden gedacht dat ze met elkaar zouden kruisen brengen rijkbloeiend nageslacht met intensieve kleuren en prachtig blad voort. Steeds meer van die nieuwe planten kunnen nu ook vegetatief worden vermeerderd. Zwarte bloemen worden steeds zwarter, warme kleuren zoals geel en oranje worden warmer en zuiver wit is nu ook mogelijk bij gezonde groeikrachtigere planten.

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, waren ooit extreem zeldzame zeer kostbare toevalszaailingen. Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten.

Maar het kan nog steeds gekker.

Voor het eerst, het moet zo'n 20 jaar geleden zijn geweest, zag ik ze bij een bevriend collega in Belgie. Ik was zwaar onder de indruk en ik heb er jaren van gedroomd.

Sindsdien hebben we er af en toe een paar, zo weinig dat ze altijd meteen weer uitverkocht zijn.

Nu zijn het er gelukkig redelijk wat.

Ze bloeien later en beginnen nu dus nog maar net.

Maar we hebben ze dus weer, die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Black Pettycoat'.

perzik precies pas

Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren en dat lukt ook steeds beter.

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.Helleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.

Double Ellen zaailingen

Aanvankelijk hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te kiezen en vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je 'soulmate' uit te kiezen.

We hebben nog steeds ook honderden zaailingen in ons tuinkasje, vooral dubbele, waar je heerlijk hebberig uit kunt kiezen.

De zaailingen van Ellen Akerboom zijn aankijkend, groeikrachtig en gezond. Op haar familie bedrijf kwekerij 'de Nachtvlinder' wordt hier al 25 jaar op geselecteerd. Als zaaling is elke plant uniek, we delen ze in in groepen met dezelfde kleur of kenmerken. Je vind ze hier: Helleborus Double Ellen

Helleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.Helleborus niger

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit, ze ontleent haar naam aan het zwarte zaad.

Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus.

Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker. Op goed doorlatende grond doet ze het prima maar op vochtige plekjes heeft ze het soms moeilijk.

Ze verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen haar beter.

Ze doet het dus vooral goed op rijke, vrij droge liefst zonnige plekjes.

Haar dubbele vorm Helleborus niger 'Double Beauty' is spectaculair fantastisch en alle moeite meer dan waard.

Helleborus x sternii

Helleborus niger 'Double Beauty' Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden. Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt. Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig. Hollandse dubbele.De zilverbladige vorm van de kruising van Helleborus lividus met Helleborus argutifolius, Helleborus x sternii 'Silver Shadow' is vanwege haar glanzend zilveren blad een van de meest indrukwekkende vondsten van de afgelopen jaren.

Het zijn echte mediterrane zonaanbidders in warm licht komen ze dus het best tot hun recht.

Dit is mijn favoriet qua blad.

Helleborusdagen 2017

komend weekeinde, zaterdag en zondag 25 en 26 februari 2017

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

De voorraad is geweldig en volgens mij hadden we nog nooit zo veel verschillende en zoveel nieuwe of recente introducties uit de voorhoede van het Helleborus sortiment.

Mocht je echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen en zien.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.

Helleborus orientalis 'Stained Glass',
Een sprookjesachtige Picotee dubbele purper gerande en geaderde bloem. In-vitro vegetatief vermeerderde cultivar, dus volkomen identiek.
Een selectie van Dan Hinkley van Heronswood Nursery in Kingston USA.
Bijzonder nieuw en voorlopig schaars.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2017

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2017 zijn dat:

25 en 26 februari Helleborusdagen, de laatste nieuwe winterrozen

maandag 17 april extra open voor 2e Paasdag

donderdag 27 april gewoon open op Koningsdag

13 en 14 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 25 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 5 juni extra open op tweede pinksterdag

10 en 11 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

8 en 9 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

2 en 3 september Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

30 september en 1 oktober Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Roger Bastin