Producentbyrån Nyhetsbrev 19 november 2019

November alltså. Är inte det ändå en rätt onödig månad? Grått och kallt. Regnigt, mörkt, blåsigt. Känns mest som en transportsträcka till december då det i alla fall blir lite ljusare med alla julprydnader. Men å andra sidan så har vi det rätt bra här på kontoret, så vi kanske inte ska klaga.
 
Nu har vi i alla fall släppt de första föreställningarna till Step – vår dansfestival för barn och unga som äger rum i mars nästa år! Föreställningen Un Poyo Rojo avhandlar manlighetsnormer med omklädningsrummet som fond, någonstans i gränslandet mellan dans och fysisk teater. 3rd som är en lågmält poetisk och explosivt kraftfull streetdanceföreställning om vad som händer när våra förfäders och våra egna val kommer ifatt oss. Två diametralt skilda föreställningar fullspäckade med rörelseglädje, energi och humor blandat med allvar. Ytterligheter som möts, precis som det ska vara när det är festival. För oss handlar Step om just det: att presentera en bredd av olika stilar och uttryck. För alla kan och måste inte gilla allt. Det viktiga är att både barn och vuxna kan hitta sina egna ingångar i de olika föreställningar som presenteras. Och det hoppas och tror vi att de kommer kunna göra. Mer om föreställningarna kan ni läsa längre ner i det här nyhetsbrevet, och håll ögonen öppna för snart släpper vi ytterligare föreställningar till Step 2020!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Tack vare ett samarbete med Kultur i Väst har Spinn fått ansvaret för att sköta utlåningen av Kultur i Västs mobila syntolkningsutrustning. Vi hoppas att det här gör så att fler får kännedom om den här fantastiska möjligheten att kostnadsfritt boka utrustningen och därmed öka antalet syntolkningar i Västra Götaland. Tillsammans kan vi alla bidra till att göra scenkonsten tillgänglig för fler! Utrustningen kan lånas av scenkonstaktörer, verksamma inom film och syntolkar hemmahörande i Västra Götaland. Utrustningen finns för upphämtning och lämning hos Danskompaniet Spinn, Järntorget 7 (våning 1) i Göteborg.  Förfrågan om utlåning mailas till Spinn, och mer om hur du går till väga kan du läsa här!
 
Spinn får tillsammans med Dansutbildningen Språng och Scenkonstkollektivet Konstra besök av Stockholmsbaserade projektet DansVariation, där dansledare och projektledare reser till Göteborg för ett tvådagars utbyte och studiebesök hos Kulturlabbet. Projektet DansVariation anordnar dansaktiviteter och ledarskapsutbildning i dans för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är ett demokrati- och folkhälsoprojekt som ger målgruppen möjlighet att arbeta, utvecklas och få en röst i kultursektorn. Mer om projektet kan ni läsa här.

Sist av allt vill vi också passa på att tipsa om den här fantastiskt fina filmen som BBC har gjort med Spinns före detta dansare Julie Cleeves.
 
foto: Veera Suvalo Grimberg


mold - love walks
Göteborgsbaserade scenkonstkollektivet mold har nu haft bejublad premiär för senaste föreställningen love walks. Och vilken underbart fin föreställning det är! love walks är en vandringsföreställning som rör sig i området kring Rosenlund i Göteborg. Maria Jeppson från kontoret var på premiären och så här skriver hon om sin upplevelse:

”Det var verkligen en koreograferad sinnesupplevelse genom staden. Underbart att försvinna från all stress utanför hörlurarna och bara vara i stunden. Själv, men ändå tillsammans med andra. Så många fina detaljer som förmerade upplevelsen och fick mig att ständigt känna mig engagerad. Väldigt härlig upplevelse.”
 
love walks spelas tisdag till lördag fram tills den 14 december med Folkteatern i Göteborg som utgångspunkt. Biljetter köper du här. Missa inte den här pärlan!
 
foto: Trinidad Carrillo


PROJEKT
Step
Nu har vi äntligen släppt de två första föreställningarna till Step 2020! Det blir manlighetsnormer med omklädningsrummet som fond och streetdance om vad som händer när krafter möts.

Föreställningen Un Poyo Rojo skapades i Buenos Aires redan 2008 och har sedan dess spelats över stora delar av världen och nu har turen äntligen kommit till Sverige! Med en stor dos humor, en aning provokation och med akrobatik i ett bitvis hejdlöst tempo utforskar det argentinska kompaniet manlighetsnormerna med omklädningsrummet som fond. Fast i grund och botten är det något så enkelt och fint som en kärlekshistoria.
 
Med utgångspunkt i Newtons tredje lag är danska kompaniet Freestyle Phanatix streetdanceföreställning 3rd en reflektion över de konsekvenser som våra handlingar som individer, samhälle och kultur har på ett globalt plan. Med ett enormt tight samspel, med närvaro och lyhördhet i varje rörelse är detta en föreställning som är på samma gång lågmält poetisk och explosivt kraftfull.
 
Fler föreställningar kommer att släppas på festivalens hemsida under de kommande veckorna, så håll utkik där eller på festivalens Facebooksida!

www.stepfestival.se
 
foto: Ishka Michocka
 
     
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Från och med oktober sitter Dag Rosenqvist med i referensgruppen för Kedja-Stretch som ska äga rum i Göteborg i augusti 2020. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se