Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Mei 2020
Nr. 114

 
 
 
 
4 & 5 mei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in Nederland heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben we en videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld. Vijf indrukwekkende oorlogsverhalen, verteld door vijf bijzondere Nederlanders.
 
Meer links over dodenherdenking en bevrijdingsdag
 
In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten. Ze zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met Schooltv, ontwikkeld voor gebruik in de klas.
 
'Jong in Oorlog' digitale lessen
Bij de filmpjes van Jong in Oorlog zijn digitale lessen beschikbaar. Het zijn ‘flipping the classroom’ lessen waarbij leerlingen in groepjes of individueel de films bekijken en opdrachten maken. Ook kunnen de lessen klassikaal doorlopen worden waarbij de leerlingen via een laptop, tablet of telefoon hun antwoorden aanleveren en deze op het digibord zichtbaar worden om gezamenlijk te bespreken. De lessen zetten de leerlingen aan het denken over vrijheid, oorlog, keuzes maken en meer.
De digitale lessen vind je HIER:
 
Interactieve schoolplaat
Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945.
Het is ook mogelijk om de filmpjes 'Jong in Oorlog' op deze interactieve schoolplaat te bekijken. Aan de kaart zijn naast zestien video's met ooggetuigen, verschillende informatieve video’s gekoppeld uit het Schooltv-bestand. De kaart is goed bruikbaar op een digibord.
 
 
Moederdag
Al snel in mei (10 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
 
CITO eindtoets en entreetoets
 
  Om toch wat te oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8) >>>
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
Niet alleen in groep 7 en 8, maar ook in groep 4 t/m 6 Kunnen kinderen tegenwoordig gratis online oefenen voor de Citotoets.
 
Beleef de lente
 
Beleef de Lente
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
Lente
 
Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
 
 
Weer naar school poster
Een handige poster om in de klas te hangen wanneer we weer naar school mogen.
Je kan hem downloaden en uitprinten. Het beste is het om hem op A3 uit te printen.
 
 
 
 
Maak je eigen poster
 
PosterMaker.nl is een gratis online ontwerptool om posters en flyers te maken. Maak eenvoudig en snel je eigen posters, flyers, memes en tekstuele en typografische ontwerpen. Ontwerp nu je eigen posters. Klik HIER voor uitlegfilmpje
Dit kan ook zoals in een eerdere nieuwsbrief stond met:
of
of
Block Posters. Hier kun je grote instructieve en educatieve posters maken voor jouw groep (met uitlegfilmpje)
 
Zelf een puzzel maken
  
Op de website Puzzel.org kun je - gratis en zonder dat je je moet registeren - allerlei puzzels maken voor jouw leerlingen die ze thuis kunnen oplossen. Je kunt in de puzzels allerlei woorden gebruiken die te maken hebben met de les(sen) die je leerlingen thuis moeten maken. De puzzel is dan een vorm van verwerking van de leerstof.
 


 
Ideeën voor de eerste en na de eerste schooldag

 De eerste schooldagen na de corona crisis:
Naast de reken- en taallessen zijn er nu andere prioriteiten. Het is belangrijk dat het team vóór de eerste schooldag de tijd en ruimte neemt om nieuwe inzichten, ervaringen en emoties met elkaar te delen.
Lees HIER verder voor tips en ideeen.
 
Scholen zijn druk bezig met plannen maken. plannen voor de toekomst. Ter ondersteuning van die plannen heeft Kennisnet een handig stappenplan gemaakt
 
Scan documenten met je Iphone
Zonder speciale apps om te kunnen scannen, kun je toch met je Iphone een scan maken. Zie in dit filmpje hoe je dat moet doen
 
 
 
 
Leerlingen leren programmeren

Andre Manssen heeft 5 websites gevonden en allerlei lesmateriaal om je leerlingen te leren programmeren

Ben je op zoek naar online materiaal waarmee je jouw leerlingen wil leren 'programmeren'..?

Bekijk dan eens de vijf hieronder genoemde websites. Het zijn verzamelsites waarop - volgens mij - een hoop leuk materiaal is te vinden om je leerlingen te leren programmeren.

 
Tips voor kinderen die snel overprikkeld zijn
 
Sommige kinderen raken snel overprikkeld. Zij reageren sterk op de prikkels om hen heen. Deze prikkels krijgen de kinderen bijvoorbeeld binnen via de zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven, voelen en bewegen) of via de gedachten.
In deze blog worden 5 tips besproken die kinderen kunnen helpen overprikkeling te voorkomen of ervoor zorgen dat de overprikkeling stopt.
 
Thuisopdracht tekenen
Ga op zoek naar voorwerpen in huis, leg het op een tekenvel en bedenk er een grappige tekening mee. Zet je resultaat op foto en plaats het op sociale media voor (on)bekenden en vraag om feedback.  
 
 
Uitleg Corona voor kinderen
 
Het is een vreemde en onbekende tijd voor ons allemaal en zeker ook voor onze kinderen.
Corona, wat is het? Een virus? Hoezo mogen wij geen handen meer schudden? De video van StoryZoo is bedoeld om de kinderen uit te leggen wat het coronavirus is en waar op te letten de komende periode.
Bekijk de video hier!
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,