LAATSTE EXPOSITIE JAN STEEN
Onze goede vriend Jan Steen is op 8 september overleden. We missen hem. Hij was altijd betrokken bij ons werk op de kwekerij. Maakte de boeketten, verfde de winkel, richtte de winkel in. In onze tuin hebben vaak beelden van hem gestaan en we gaan door met het exposeren van zijn beelden. Wij zitten in de Stichting Jan Steen en op 16, 17 en 18 december organiseren wij in samenwerking met zijn soulmate Albert Heijdens en zijn zuster Roelfien Steen een laatste expositie in en rond zijn atelier in Den Andel.
Zijn balansen, wielers, vis- riet- en maanruiters, zijn eilanden, reizen, gewortelde huizen en schepen, zijn panelen, tekeningen en schilderijen zullen nog één keer in de plaats van hun ontstaan getoond worden.
Op 8 september is Jan Steen drie maanden na zijn partner Henk Reitsema overleden. Het afscheid vond plaats in het adembenemende decor van zijn atelier en kunst. Jan’s werk heeft iedereen zeer aangegrepen en het appelleert sterk aan onze diepste gevoelens.
Aanvankelijk exposeerde hij in musea, bij galeries en op festivals en in de laatste jaren steeds vaker in zijn atelier en tuin. Eerst in het kader van de Tuin- & Kunsttiendaagse en daarna als onderdeel van de manifestatie ‘3x Tuin & Kunst Hogeland’. De magische plek boven Den Andel waar drie dijken, de waker, de slaper en de dromer, zo prominent aanwezig zijn was een zinnenprikkelende entourage voor de kunst van Jan Steen. Het land van dijk, wad en slik is in zijn leven een perfecte locatie geweest voor archetypische performances, een mens uit klei gemaakt keert terug tot zijn oorsprong. Op andere aansprekende plaatsen toonde hij zich als bijvoorbeeld magiër in een witte mantel met een arend op zijn arm of als een vogelmens ingesmeerd met verf en klei. In binnen- en buitenland heeft Jan Steen geëxposeerd en zijn vaak meters hoge beelden staan op landgoederen, bij musea, in de openbare ruimte en bij bedrijven.
Hij laat een groot oeuvre na van bronzen en organische beelden, schilderijen, tekeningen, penningen. Beelden die altijd te maken hebben met de fragiele balans van leven en dood. Die gefundeerd zijn in het aardse met daarbij de zucht naar het hogere. Zijn figuren zijn niet zomaar vogelmensen. Ze zijn het symbool voor het leven in vrijheid zoals te lezen is in het boek “De vogelvrijheid van Jan Steen” en zoals te zien is in de prachtige film van Stichting Beeldlijn “Jan Steen Beeldbouwer”. Hij noemde zich altijd ‘beeldbouwer’ en niet beeldhouwer. Hij bouwde zijn werken met wilgentakken, met boomwortels, met rietpollen, smeerde ze in met was en liet de op die manier gebouwde werken in brons gieten. Hij was kritisch op zichzelf en ook kritisch op het werk van anderen, maar steeds op een opbouwende en positieve manier. Voor velen is hij een leermeester geweest en velen hebben zich door hem laten inspireren. Zijn inspiratie blijft.
Graag stelt de Stichting Jan Steen iedereen in de gelegenheid om nog eenmaal een verkoopexpositie in zijn atelier en woonhuis te bezoeken en om zijn inspiratie te voelen. Ook werken van zijn partner en fotograaf Henk Reitsema en van anderen over Steens performances zullen op de expositie te zien zijn.
De Stichting zal in overeenstemming met de wens van Jan Steen het vermogen inzetten voor jonge kunstenaars en zal ernaar streven nog meer werken een plek te geven in de openbare ruimte.
Het adres van de expositie is: M.D. Teenstraweg 8 9956TC Den Andel
vr 16 za 17 zo 18 december, 11.00-16.00 uur