Hej,
 
Nu är hösten äntligen här och vi har massor av nytt att berätta om, både böcker, kurser och garner. Läs mer nedan om alla spännande garnnyheter och aktiviteter!
  
Kursfavorit i repris: Sticka runt med två färger - och våga klippa!
Söndag 30 september kl 10-15

Mönster från Shetlandsöarna är en fantastisk källa till inspiration för den som vill sticka mönster med flera färger. På den här kursen får du prova på att sticka några av de klassiska Fair Isle-mönstren. Vi stickar runt på rundsticka, alltså enbart räta varv, och du får träna på olika sätt att hålla garnet för att få ett jämnt och fint resultat. Som avslutning får du prova att virka förstärkningar i stickningen och sedan klippa itu den. Lärare är Helene Wallin.
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
Boknytt: Maskor och medeltid - release lördag 22/9
I dagarna släpps en ny, fantastiskt fin, svensk stickbok - Maskor och medeltid, av Anna-Karin Lundberg. Författaren har inspirerats av mönster och ornament i medeltida kyrkor i Uppland och överfört motiven till stickade plagg. Resultatet har blivit en unik mönsterkollektion med lättburna handstickade plagg, där medeltida ornament omvandlats till nutida stickglädje.
 
Vill du tjuvkika på några av de vackra plagg som det finns mönster till i boken så titta in i galleriet på författarens webbsida: http://www.kajsasticks.se/se/galleri/index.htm
 
Att uppmärksamma spännande stick- och virkböcker har blivit något av en tradition hos Litet nystan.
Lördag den 22 september kl 12-15 kommer författaren Anna-Karin Lundberg till butiken och presenterar sin bok. Hon visar samtidigt upp flera av de plagg som hon stickat under arbetet med boken. Missa inte denna chans att se de fantastiska plaggen "live" och inspireras till egen mönsterstickning. Naturligtvis kommer boken även att finnas till försäljning i butiken, och till förmånligt "releasepris" under lördagen den 22/9.

Cascade 220 - ett av världens populäraste garner?
Nu har vi riktigt goda garnnyheter! Från och med nu finns det härliga ullgarnet Cascade 220 hos Litet nystan! Ett rent ullgarn i massor av vackra färger som passar till stickor 4-5 mm. Stickas med väldigt snyggt resultat i flätstickning och strukturmönster. Förutom svart, naturvit och fyra vackra grå nyanser har vi ytterligare 18 läckra färger av Cascade 220 i hyllorna, så med en sådan stor och samstämd färgskala kan du också hitta mycket fina färgkombinationer till flerfärgsmönster.
Cascade 220 är ett av de absolut populäraste garnerna på Ravelry, där finns just nu strax under 92 000 projekt att inspireras av i den enfärgade varianten, och ytterligare 37 000 projekt i de lätt melerade färgerna, så kallade Heathers. Men vill du hellre leta mönster på svenska så passar Cascade 220 alldeles utmärkt till
Garngrupp B från Drops Design, t ex mönster i Karisma och Lima. En härva är 100g och 200 m och kostar 85 kr.

Det ska vara mohair i höst!
Mohair är en av höstens stora trender, vi har fyllt våra hyllor med färgsprakande mohair från Adéle's! Passar till halsduk, poncho, tröja, långkofta eller sjal. Adéles Brushed Kid Mohair kostar 85 kr per nystan om 50g. Vi har även bouclémohair och handknutna "pyntade" mohairgarner från Adéles, alla är handfärgade och finaste sydafrikanska mohair.
 
Ännu mera mohair!
Schulana Kid-Setair är en ny, härligt tjock och luftig silke-mohair-blandning. Garnet består av en kabelstickad snodd och kan stickas med riktigt grova stickor, stl 15-25 mm, eller användas som dekoration på plagg eller acessoarer. Kid-Setair finns i riktigt snygga höstfärger och kostar 179 kr per 50g-nystan. Två nystan räcker till en mössa eller halskrage. Vi har även kompletterat vårt mohairsortiment med Schulana Kid-Seta, ett tunt garn av 70% kid mohair och 30% silke, som finns i massor av vackra färger och kostar 89 kr per nystan om 25g och 210 m. Kid-Seta Nebia heter färgerna som matchar den tjockare Kid-Setair, dessa nyanser har en mörkare tråd i kärnan av garnet som passar fint till de mustigare höstfärgerna.
 
 
 
Den här läckra toppen, som kombinerar Kid-Seta Nebia och Kid-Setair från Schulana,  är ett exempel på hur den tjockare Kid-Setair kan användas till att virka in detaljer i ett enkelt plagg och göra det till något alldeles extra. Detta inspirerade mig till idéer om att kanta en mössa med Kid-Setair, eller använda den som avslutning på ärmar, för att markera fickor på en kofta eller... Kom in och klappa och känn på garnet så får du säkert egna idéer!
 

 
 
 
 
 
 
Fynda mjukaste alpacka till halva priset!
Nu säljer vi ut det sista vi har i lager av Viking Alpaca Superfine. 100% alpacka i många härliga färger. Mjukt och varmt blir det, och passar perfekt till t. ex mössor och halsdukar, både stickat och virkat. Garnet passar till stickor 6-7 mm och ett nystan på 50 g kostar normalt 50 kr men nu endast 25 kr. Gäller så långt lagret
räcker. Själv har jag virkat så kallade OS-mössor till mina barn i Viking Alpaca Superfine, de blev riktiga favoritmössor! Virknål 6 mm och ett nystan av varje färg går det åt.
 
Mjuk och varm lyx!
Yak är ett nytt tunt garn som passar utmärkt till skira sjalar eller lätta tröjor. Garnet består av 100% yakull och hela 900 m per härva om 100g som räcker till en hel
sjal. Finns i yakens naturligt bruna färg och kostar 349 kr.Yaken påminner lite om myskoxen. De lever vilda i Himalaya men hålls även som boskap och används som last- och dragdjur. De har en mycket välisolerande underull och klarar därför riktigt låga temperaturer, de värmande egenskaperna hos yakullen kan vi nu ta del av i detta garn.
 

Gillar du Noro-garn?
Såklart, vem gör inte det? :)
Jag har blivit kontaktad av ett japanskt tv-produktionsbolag som ska göra ett programinslag om japanska varor i Sverige. De söker nu personer som gillar att sticka med Noro-garner och som vill medverka i programmet som kommer att sändas i japansk tv. Inspelningen kommer att äga rum den 19 eller 20 september i Stockholm och deltagarna får ersättning i form av garn - från Noro såklart! Teamet har en koordinator som talar svenska. Är du intresserad av att medverka så hör av dig till mig på
info@litetnystan.se, antalet platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller...
  
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se
www.litetnystan.se
www.facebook.com/litetnystanAB
 
Öppettider:
måndag-fredag kl 11-18
lördagar kl 11-15
söndagar stängt