Woensdag 22 juli 2020

 


Dag lieve Oppepper-lezers,
 
Wist je dat we weer met 'De Kern van' beginnen, inleidingen over inspirerende stromingen en personen? In augustus in de bibliotheek, coronaproof! Het staat allemaal in het komende maandblad, maar nu alvast een vooraankondiging omdat inschrijven al kan: op maandag 3 augustus in de bibliotheek: Jurjen Zeilstra over Shakespeare. Lees verder en schrijf in.

Maak er een mooie doordeweekse woensdag van,
Ineke, Henja en Helmi
 
Filmpje Wonderfeel
Het muziekfestival Wonderfeel zou afgelopen weekend geweest zijn. Met duizenden bezoekers, honderden vrijwilligers en tientallen medewerkers zouden we genoten hebben. Elk jaar maakt Wonderfeel een filmpje na afloop. Nu ook, dit filmpje, maar dat is ook nét wat anders dan anders.
NB: Claire Verlinden is even op vakantie.
 
 
Cabaret voor de woensdag
 

 
Plaatje links ingestuurd door onze webmeester, die zich afvraagt of het wel past in zo'n keurige oppepper.
Heus wel...

 
'Iets met kunst', van Henk Roos
In zaal 7 van het Mauritshuis hangt al jaren dit portretje van Elisabeth Bellinghausen. Ik heb het altijd een topstuk gevonden, schrijft Henk. Het is geschilderd door de Keulse kunstenaar Bartholomäus Bruyn.

 

In zaal 7 van het Mauritshuis hangt al jaren dit portretje van Elisabeth Bellinghausen. Ik heb het altijd een topstuk gevonden. Het is geschilderd door de Keulse kunstenaar Bartholomäus Bruyn.

In dezelfde zaal vind je portretten van Hans Holbein en Michel Sittow. Barthel Bruyn doet niet voor hen onder!
Prachtig vind ik ook het complementaire kleurcontrast tussen het turquoiseblauw en het vermiljoenrood.

Wanneer je het portretje goed bekijkt ga je beseffen dat het de helft van een tweeluik moet zijn. Elisabeth wendt zich nadrukkelijk naar rechts en zij reikt iemand(?) een bloem aan. Waar zou het pendant van deze diptiek zich bevinden?

Sinds kort is Elisabeth herenigd met haar verloofde Jakob Omphalius. Conservator Ariane van Suchtelen loste het raadsel op en licht het zelf toe in dit filmpje.
   
 
Recept van Henja: Koken met Bockbier

In tegenstelling tot de Duitse traditie, waar de bockbieren ondergistend gemaakt worden, brouwt Hertog Jan een bovengistend bier. Bovengisting gebeurd bij een temperatuur van 15 tot 25 gr.C, waardoor het bier een complexere smaak krijgt. Vol, romig en karamelachtig.
Lekker om te drinken, maar kan je er ook mee koken? Ja hoor, zeker weten en het is weer een lekker makkelijk recept.
 
 
Vervolgverhaal van Corinna
De aflevering zondag eindigde onweerspellend:

Ik raad u voor alle zekerheid aan om een tijdje onder te duiken. En het spreekt vanzelf dat u bereid moet zijn in alles mee te werken aan het onderzoek.
 

 
Bewegen als de zon schijnt
Miranda, de buurtsportcoach geniet van een wandeling in Friesland. Het is dit keer  geen stoelfit, maar we laten jullie toch meegenieten. Het is bijna een meditatieve wandeling.
 


Bewegen kan op veel manieren, hier een liedje van Kinderen voor Kinderen. Een stimulering om kinderen meer aan het bewegen te krijgen, maar je mag best meedoen.
 
Vorige keer hadden we een regen-meditatie maar nu de zon schijnt gaan we natuurlijke een zonnige meditatie doen. Het gaat weliswaar over een innerlijke zon, maar die schijnt toch voor iedereen. Maak verbinding met je innerlijke zon.
 
 
Nederlandser kan niet . . . gouwe ouwen
Henja heeft voor vandaag uitsluitend Nederlandsche artiesten uitgezocht, en we beginnen met de Dutch Swing College Band.  Daar word je op slag vrolijk van: Bei mir bist du schön 1960.
Edwin Rutten kennen we allemaal van de film van ome Willem, maar ken je hem ook in de gedaante van treinconducteur?

Gooiser kan echt niet. Een orkest met omroepmedewerkers. De Gooische Compagnie (zie foto) met zang van Meta de Vries. Meta begon in 1964 als omroepster bij de AVRO en bleef actief bij de radio tot 2010. Helaas is ze in 2011 overleden.


Conny van de Bos begon haar carrière in het AVRO kinderkoor en debuteerde in het KRO radioprogramma de Springplank met Franse Chansons. Later trad ze op in Nieuwe Oogst een radioprogramma van de AVRO. Nadat ze in 1961 opgetreden had op het Belgische Knokke festival kreeg ze een platencontract en ging haar carrière van start.
Ook nu zingen we haar liedjes nog moeiteloos mee.  Zoals Roosje, m'n roosje - Ja toch?
Wil je de solopartij zelf proberen, zonder Conny van den Bosch, neem dan deze versie.
  
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Afsluiten met...
Het slot van het Prinsengracht-concert 2013 - met Joseph Callela - ontroerend