Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
mei 2021
Nr. 124

Kindertheater
Kindertheater.nl heeft het meest volledige overzicht van kindervoorstellingen en kindershows uit Nederland en België. Met de informatie van onze website, kan je als school, BSO, theater of andere organisatie een goede afweging kan maken welke voorstelling je wilt boeken. Daardoor weet je zeker dat de leukste voorstelling voor kinderen bij jou op locatie zal gaan optreden.

CITO eindtoets en entreetoets

In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
Niet alleen in groep 7 en 8, maar ook in groep 4 t/m 6 Kunnen kinderen tegenwoordig gratis online oefenen voor de Citotoets.
Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
Lente
Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen.
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10.
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?
4 & 5 meiVanwege de uitzonderlijke omstandigheden in Nederland heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben we en videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld. Vijf indrukwekkende oorlogsverhalen, verteld door vijf bijzondere Nederlanders.
Meer links over dodenherdenking en bevrijdingsdag
In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten. Ze zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met Schooltv, ontwikkeld voor gebruik in de klas.
'Jong in Oorlog' digitale lessen
Bij de filmpjes van Jong in Oorlog zijn digitale lessen beschikbaar. Het zijn ‘flipping the classroom’ lessen waarbij leerlingen in groepjes of individueel de films bekijken en opdrachten maken. Ook kunnen de lessen klassikaal doorlopen worden waarbij de leerlingen via een laptop, tablet of telefoon hun antwoorden aanleveren en deze op het digibord zichtbaar worden om gezamenlijk te bespreken. De lessen zetten de leerlingen aan het denken over vrijheid, oorlog, keuzes maken en meer.
De digitale lessen vind je HIER:
Interactieve schoolplaat
Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945.
Het is ook mogelijk om de filmpjes 'Jong in Oorlog' op deze interactieve schoolplaat te bekijken. Aan de kaart zijn naast zestien video's met ooggetuigen, verschillende informatieve video’s gekoppeld uit het Schooltv-bestand. De kaart is goed bruikbaar op een digibord.
Kamp Koekieloekie
Kamp Koekieloekie is een komische en muzikale familieserie over zeven kinderen die een zomer doorbrengen op natuurkamp. Ze doen hun best om hun eigen eigenaardigheden voor de andere kinderen verborgen te houden, tot ze er achter komen dat eigenlijk iedereen wel een beetje ‘koekieloekie’ is. Onder leiding van de kampleiding Ben en Ben komen ze dichter tot zichzelf en tot elkaar.

Dieren (-tuin) zoeker

Via deze handige tool kun je zien welke dierentuinen je kunt bezoeken als je al je favoriete dieren wilt zien.
Daarbij kan worden gekozen uit een selectie (en combinatie) van 20 populaire dieren, zoals de leeuw, de tijger, de olifant en het nijlpaard.
Na het selecteren van de dieren kun je het land selecteren waarin je de dierentuin wilt bezoeken. Deze staat standaard ingesteld op Nederland, België en Duitsland, maar kan gebruikt worden voor het vinden van dierentuinen van in totaal 16 Europese landen.

En als je dan toch met dieren bezig bent....
Hier vind je voor groep: 1 t/m 8 veel links met het onderwerp: Dieren
Kids Mode
Voor alle ouders en leraren/docenten: Waarom Microsoft een browser met "kids mode"heeft gemaakt en waarom we die allemaal moeten omarmen

Moederdag
Al snel in mei (9 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
Complimenten maken
Op zoek naar complimenten waar je echt blij van wordt? Check deze website eens en deel samen met jouw leerlingen complimenten uit

De grootste Escaperoom in het onderwijs
Doet u al mee aan de Grootste Escaperoom in het Onderwijs?
Tijdens de Dutch Technology week (31 mei t/m 5 juni) gaan we met 100.000 leerlingen ontsnappen uit de grootste escaperoom van Nederland. Het wordt een spannende game waarbij leerlingen worden uitgedaagd om hun digitale vaardigheden in te zetten en tegelijkertijd kunnen ontdekken hoe technologie helpt bij klimaatverandering. Dit doen we op zowel het basis- als voortgezet onderwijs.
Tijdens de escaperoom-les ontdekken leerlingen hoe technologie kan bijdragen aan een betere wereld. Nikki heeft een missie: zij wil als eerste een klimaat neutrale zeiltocht om de wereld maken. Dit gaat haar alleen lukken met de inzet van technologie. Helpt jouw klas Nikki om haar missie te volbrengen?
Ben je leerkracht van een groep 7 of 8 op een basisschool? Ben je docent van een klas 1 of 2 in het voortgezet onderwijs? Meld je dan nu aan voor de grootste escaperoom van Nederland!
Deelnemers ontvangen in mei kosteloos een digitaal lespakket met handleiding. De les sluit aan bij de leerlijn digitale geletterdheid en de wetenschap en techniekleerdoelen. De voorbereidingstijd is maximaal 20 minuten, voorkennis van technologie is niet nodig!
Schrijf je nu al in via deze link!!
Beter leren rekenen
Op de Brabantse basisschool ‘t Palet scoorden nog te veel kinderen qua rekenen onder het gemiddelde. Binnen zes maanden behoorden ze bij de beste 20 procent van Nederland. Hoe lukte ze dat?Cursus Word en PowerPoint 2016
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER
ParnasSys (toetsen in JSON-bestand)

Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd', groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord.
Ga naar:
Ga naar:
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.

Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,