Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
januari  2012
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
Data voor de eerstvolgende cursussen sensomotorische integratie: 
 1. 9 en 10 februari, 8, 9, 29, 30 maart, 26, 27 april, 31 mei en 1 juni 2012 voor ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, logopedisten en (kinder)oefentherapeuten werkzaam met kinderen. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar. Deze cursus wordt nog door mij gegeven met medewerking van Esther Fleurbaay, kinderfysiotherapeute te Ermelo, die vanaf september 2012 de lessen van deze cursus grotendeels over zal nemen. Esther is sinds 2001 werkzaam als kinderfysiotherapeute in Praktijk Kinderfysiotherapie Fleurbaay, waar ze kinderen van 0-18 jaar behandelt, voornamelijk met sensomotorische integratie problemen.
 2. 16, 17 februari, 15, 16 maart,12, 13 april, 10, 11 mei, 7 en 8 juni 2012 voor     ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze cursus is ook geschikt voor paramedici werkzaam in de pychogeriatrie. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar. Deze cursus wordt nog door mij gegeven met medewerking van Cor Reusen, fysiotherapeut te Arnhem, die vanaf september 2012 de lessen van deze cursus grotendeels over zal nemen. Cor is werkzaam als fysiotherapeut in een zelfstandige onderneming. Hij houdt zich voornamelijk bezig met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking met sensomotorische integratie problemen.
Er is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, kinder)fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Studie/herhalingsdagen:
 
Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   
Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden. Het zijn de laatste studiedagen met "Het vestibulaire systeem en de ‘lol’ van het bewegen" als onderwerp. 
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
 
 • donderdag 26 en vrijdag 27 januari 2012. Op deze studiedagen zijn geen  plaatsen meer beschikbaar.  
                                                               
 • maandag 5 en dinsdag 6 maart 2012. Op deze studiedagen zijn nog  plaatsen beschikbaar. Deze studiedagen zijn extra ingepland omdat studiedagen met dit onderwerp niet meer zullen worden aangeboden. Mocht u mee willen doen, graag opgeven voor 1 februari 2012.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
 • donderdag 2 en vrijdag 3 februari 2012. Op deze studiedagen zijn nog 4 plaatsen beschikbaar. 
  
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Zie voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Cursus Sensomotorische integratie voor 'anderen'.


Zesdaagse cursus sensomotorische integratie voor leerkrachten, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding. Er is een cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap
en een curus gericht op professionals werkzaam met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap.
 
Cursuss gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt in Groningen gehouden. 
 • 13, 14 februari, 19, 20 maart, 23 en 24 april 2012. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.
 
Cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt nog wel door mij in samenwerking met een andere docent gegeven maar door Facettrainingen georganiseerd. De cursusplaats is nog onbekend. Het is wel mogelijk om voor deze cursus alvast in te schrijven.
 
 • Najaar 2012.  
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Boekentip:

No Longer A Secret. Unique Common Sense Strategies for Children with Sensory or Motor Challenges.
 
Auteurs: Doreit S. Bialer, MA, OTR/L, en Lucy Jane Miller, PhD, OTR. Paperback, 238 pagina's, Sensory Woorld, 2011.
 
Dit boek is pas verschenen. Een zeer waardevol en tegelijk zeer leesbaar boek waarin de theoretische ideeën van Lucy Miller zijn gecombineerd met de praktijkervaring van Doreit Bailer. De theorie in de praktijk toegepast met zowel veel theoretische onderbouwing als praktische tips en ideeën voor activiteiten.Juist deze combinatie maakt het boek zeer waardevol.  Het boek is vooral oplossinggericht. Wat is het probleem en wat doen we daaraan? De ideeën zijn vooral eenvoudig en effectief en daardoor goed toepasbaar en getuigen van gezond verstand.  
Het boek richt zich op ouders, leerkrachten en therapeuten. Vooral voor alle professionals werkzaam met kinderen met sensomotorische integratie problemen zou ik adviseren: koop dit boek.   
Het boek staat samen met andere boeken bij boeken voor professionals en is daar rechtstreeks bij bol.com te bestellen.
 
 
 

Speelgoed- en materiaaltips:
 
 
 
 
Sleepzeil:.


Petra Griepsma fysiotherapeute bij Stichting Gemiva-SVG, heeft deelgenomen
aan de cursus sensomotorische integratie gericht op mensen met een verstandige beperking en heeft een sleepzeil gedemonstreerd, dat al enkele jaren bij Stichting Gemiva-Svg in gebruik is. Haar collega Lot de Graaff heeft het sleepzeil laten maken dat in de praktijk goed voldoet. Ook bij grotere en zwaardere kinderen is slepen op dit sleepzeil minder zwaar als met een deken. Je kunt er in ieder geval goed rechtop bij lopen. Het sleepzeil is 2 meter bij 1,4 meter en heeft een lange trekband. De trekband doe je om je middel, zo kun je rechtop blijven staan. Het materiaal dat gebruikt is, is sophynol, een zeer gladde stof (wordt ook gebruikt voor aantrekhulpmiddelen voor steunkousen). De bovenkant is stroef en goed afneembaar, de onderkant is zeer glad, waardoor de wrijvingsweerstand tijdens het slepen minimaal is. Het sleepzeil is groot genoeg om er zowel kinderen als volwassenen op te verplaatsen. Het is gemaakt bij fa. de Witte in Breda: info@wittebreda.nl  Vraag naar het sleepzeil zoals ze dat voor “de Kleine Oase” hebben gemaakt.  

Voor praktische informatie kun je terecht bij: marcella.keijmel@gemiva-svg.nl
 
Zie voor verdere informatie over het slepen: Slepen op een deken
 
 
 
Time-Totem, planning systeem.
 
 
Time-Totem is een programmeerbaar planningssysteem voor iedereen die moeite heeft met de verschillende begrippen voor tijd, met het structureren en overzien van de dagindeling en met het maken van overgangen tussen verschillende activiteiten. Door tijdstip en duur van een geplande activiteit visueel te maken, helpt Time-Totem de gebruikers bij het koppelen van een activiteit aan een tijdstip, aan tijdsduur en aan het verloop van tijd, zonder dat daar begeleiding bij nodig is. Het is een planning systeem om de dag te structureren voor onder andere mensen met autisme.
 
Het is mogelijk de Time-Totem een maand gratis op proef te krijgen om het uit te testen. Voor verdere informatie: leren met een beperking
 
 
 

Studiedag motorische observatie test:

Rectificatie: Op zaterdag 11 februari 2012 te Bloemendaal. Voor meer informatie over deze studiedag: lynnsi.horowitz@gmail.com.   
 
 
 

Vacature Ergotherapie regio IJmond:

 
Het Expertisecentrum heeft per 1 januari 2012 een vacature voor de functie van een
 
Ervaren Ergotherapeut m/v
 
Voor 22-30 uur per week
(deel van contract bestaat uit eerstelijns behandeling)
 
 
Informatie over de functie: De ergotherapie maakt deel uit van een multidisciplinair team en is werkzaam op de woonvoorzieningen en dagcentra van in Heemskerk en in Heemstede. De vacature is momenteel in de regio IJmond.
 
De ergotherapeut werkt met voornamelijk volwassen cliënten met een meervoudige beperking en verschillende verstandelijke niveaus. De taken van de afdeling ergotherapie liggen op het gebied van observeren en advies van ADL-vaardigheden zoals wassen, kleden, eten en drinken, observaties en therapie m.b.t. de sensorische informatieverwerking, speladvies en het aanmeten van voorzieningen.
 
Samenwerking met en adviseren aan groepsleiding (en familie) een belangrijk deel van de werkzaamheden. Ook het geven van klinische lessen behoren tot de functie. Daarnaast zijn er het afgelopen jaren binnen de organisatie verschillende werkgroepen van start gegaan, zoals een eet- en drinkteam, antifixatie werkgroep, team valpreventie en decubitus werkgroep. De ergotherapie neemt deel aan al deze werkgroepen.
 
Wij zoeken een enthousiaste collega met:
 •  een diploma ergotherapie;
 • inschrijving in het kwaliteitsregister voor paramedici;
 • affiniteit en werkervaring met mensen met een verstandelijke beperking;
 • ervaring op het gebied van advisering, voorzieningen en bij voorkeur ook ervaring met  sensorische integratie;
 • een flexibele en zelfstandige werkhouding maar ook goed kunnen samenwerken in  teamverband;
 • de beschikking over een rijbewijs en bij voorkeur een auto.
 
Wij bieden: Een prettige werkomgeving en een salaris conform functiegroep 50, volgens de CAO-gehandicaptenzorg. Het betreft vooralsnog een  aanstelling voor bepaalde tijd (1 jaar).
 
Informatie: Voor meer informatie over de functie en de afdeling kun je contact opnemen met Jacobine de Baat tel: 023-5833336 of met Anouk de Rooij, tel. 0251-203755. Voor informatie omtrent de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Aukje Kuit, afdelingsmanager, tel: 06-28643436.
 
Schriftelijke sollicitaties, onder vermelding van vacaturenummer ABec1711, kun je tot 27 januari. a.s. richten aan: Afdeling P&O, t.a.v. dhr. A. van den Berg, P&O adviseur, via . De gesprekken zullen in week 6 plaats vinden.
 
Nieuwe medewerkers dienen een geldige verklaring omtrent gedrag te overleggen of bereid te zijn deze aan te vragen. Interne kandidaten hebben voorrang in de sollicitatieprocedure. 
   
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart