BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 5
September 2013
Ljumma vindar, blå himmel, badväder och höstjackan kvar på sin krok. Det har varit svårt att tro att sommaren är slut. Men på våra scener är definitivt sommarvilan över. För alla oss som gillar teater för barn och unga väntar en späckad höst, med mycket spännande på scenerna i Göteborg och regionen. Till höger tipsar vi om några av de första premiärerna!
 
Också Barnteaterakademin laddar för en händelserik höst. Med det första soppsamtalet frågar vi oss vad som händer om vi vänder oss till barnen och ungdomarna och tar fasta på vad DE brinner för, vad DE kan och intresserar sig för; om vi startar där och öppnar dörrar till en bildningsresa. En föreläsning av Johan Söderman från Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.
 
Alltfler teatrar väljer att istället för att sätta upp färdiga pjäser, hämta material från ensemblen, låta konstarterna befrukta varandra och utmana traditionella hierarkier i olika former av devisingprocesser. Barnteaterakademin har redan uppmärksammat detta i ett par seminarier och lägger nu sista handen vid en antologi om devising. Boken beräknas vara tryckt i början av december.
 
Vi är slutligen stolta och glada över två nya grovmanusbeställningar! Läs mer nedan, om dessa och om soppsamtalet.
 
Väl mött i höst!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Skolan och folkbildningens renässans
 
Om hiphop som lärande och pedagogik
 
Barnteaterakademin bjuder in till soppa, föreläsning och samtal med Johan Söderman, docent i musikpedagogik och verksam vid Malmö högskola och Göteborgs universitet. Den 15 oktober på Folkteatern.
 
Föreläsningen handlar om hiphopkulturen och dess pedagogiska aspekter. Hiphopen kan ses som del av en ny förortsrörelse. En rörelse som med hjälp av folkbildning vill genomföra social upprustning och ge en grupp, som inte följer med i den traditionella samhällsdebatten, möjlighet att ändå vara delaktiga och ta plats. Det finns en amerikansk förlaga till dessa strävanden och det finns även tydliga paralleller till tidigare folkrörelser.
 
Johan Söderman har en bakgrund som musiklärare och egna erfarenheter av att föra in hiphop i undervisningen. Han ingår nu i forskningsgruppen Ungdom, kultur och lärande tillsammans med bl a Ove Sernhede. Söderman disputerade 2007 på Malmö högskola med avhandlingen "Rap(p) i käften" och har tillsammans med Sernhede skrivit boken "Planet Hiphop" (Liber förlag).
 
När: Tisdag 15 oktober kl 19
Var: Folkteaterns foajé
Hur: Fritt inträde. Föranmälan senast 11 oktober, till: info@barnteaterakademin.se
 
 
2 x grovmanus
 
Ett av Barnteaterakademins viktigaste uppdrag är att stimulera framkomsten av ny dramatik för barn och under åren har 22 grovmanus tillkommit genom vår försorg. Nu är det dags igen! De skrivande dramatikerna är:
 
Dimen Abdulla - Studerar på Stockholms dramatiska högskolas dramatikerutbildning och blev förstapristagare i Riksteaterns manustävling ”Ny text” 2013, med ”Flickorna”. Hon är också nominerad till Sveriges Radios novellpris 2013 med sin novell ”På alla fyra”.
 
America Vera-Zavala - Författare, debattör och dramatiker samt en av grundarna av den svenska grenen av organisationen Attac. Hon är grundare av Botkyrka Communty Teater och har skrivit för Teater Tribunalen och Riksteatern. Här i Göteborg har hon skrivit för Backa och deras "Gangs of Gothenburg". Detta blir första gången hon skriver dramatik för barn.
 
De två grovmanusen kommer att presenteras i vår, vid en offentlig reading.
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Månadens tips & notiser!
 
 
Alexander och påfågeln
Vera bor i trygg medelklass. Alexander i Rios slum. De förenas av längtan efter något annat och det blir starten för en vindlande, fantastisk berättelse. Målgrupp: låg- och mellanstadiet. Premiär 13 september.
 
 
Dubbelpremiär i Uddevalla:
Bortom trädgränsen
En o(t)roligt (o)rolig föreställning. I samarbete med Folkteaterm Göteborg. Målgrupp: 6-8 år. 
Vilda djur
Om chokladbollar, Linné och vem som är en riktig svensk. Målgrupp: 8-9 högstadiet & 1 gymnasiet. Båda föreställningarna har premiär 13 september.
 
 
Blood on Ice
Toni och Nathalie tävlar i konståkning. De vill bli bäst. Toni har viljan. Nathalie har talangen. Men vad händer när viljan inte räcker? Hur långt är du beredd att gå för att vinna? Målgrupp: från 10 år. Premiär 18 september.
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se