Skolan och folkbildningens renässans
Om hiphop som lärande och pedagogik
Barnteaterakademin bjuder in till soppa, föreläsning och samtal med Johan Söderman, docent i musikpedagogik och verksam vid Malmö högskola och Göteborgs universitet. Den 15 oktober på Folkteatern.
Föreläsningen handlar om hiphopkulturen och dess pedagogiska aspekter. Hiphopen kan ses som del av en ny förortsrörelse. En rörelse som med hjälp av folkbildning vill genomföra social upprustning och ge en grupp, som inte följer med i den traditionella samhällsdebatten, möjlighet att ändå vara delaktiga och ta plats. Det finns en amerikansk förlaga till dessa strävanden och det finns även tydliga paralleller till tidigare folkrörelser.
Johan Söderman har en bakgrund som musiklärare och egna erfarenheter av att föra in hiphop i undervisningen. Han ingår nu i forskningsgruppen Ungdom, kultur och lärande tillsammans med bl a Ove Sernhede. Söderman disputerade 2007 på Malmö högskola med avhandlingen "Rap(p) i käften" och har tillsammans med Sernhede skrivit boken "Planet Hiphop" (Liber förlag).
När: Tisdag 15 oktober kl 19
Var: Folkteaterns foajé
2 x grovmanus
Ett av Barnteaterakademins viktigaste uppdrag är att stimulera framkomsten av ny dramatik för barn och under åren har 22 grovmanus tillkommit genom vår försorg. Nu är det dags igen! De skrivande dramatikerna är:
Dimen Abdulla - Studerar på Stockholms dramatiska högskolas dramatikerutbildning och blev förstapristagare i Riksteaterns manustävling ”Ny text” 2013, med ”Flickorna”. Hon är också nominerad till Sveriges Radios novellpris 2013 med sin novell ”På alla fyra”.
America Vera-Zavala - Författare, debattör och dramatiker samt en av grundarna av den svenska grenen av organisationen Attac. Hon är grundare av Botkyrka Communty Teater och har skrivit för Teater Tribunalen och Riksteatern. Här i Göteborg har hon skrivit för Backa och deras "Gangs of Gothenburg". Detta blir första gången hon skriver dramatik för barn.
De två grovmanusen kommer att presenteras i vår, vid en offentlig reading.