Afkomst en opleiding
Oswald Fieuws werd op 12 april 1939 in Lauwe (West – Vlaanderen) geboren..
Van zijn moeder erfde hij de liefde voor de muziek en het pianospel.
Aan de conservatoria van Gent en Brussel behaalde hij een eerste prijs notenleer en het diploma piano. Hij studeerde muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut en bezat het diploma van koster-organist. In 1966 werd hij via de centrale examencommissie gediplomeerd leraar muzikale opvoeding.
Van organist tot dirigent
Fieuws begon zijn loopbaan in 1958 als organist in Zeebrugge. Daarna verlegde hij zijn werkterrein naar Sint-Agatha-Berchem en Evere.
In 1960 vroeg men hem om het schoolkoor van de meisjeshumaniora Maria Boodschap (MABO) in Brussel te dirigeren. Een jaar later werd dat koor ‘Nausikaä’ gedoopt.
In 1964 werd hij muziekleraar in MABO.
Zowel in binnen- als buitenland bracht Nausikaä concerten en gastoptredens. Het koor behaalde prijzen in Llangollen (Wales), Neerpelt, Val-meer en Brussel. Het won de Mgr. Kerkhofsprijs en kreeg de medaille Pro Musica.
Daarnaast werkte het koor mee aan opera-opvoeringen in de Munt, zong het verschillende langspeelplaten vol en verzorgde het verschillende studio-opnames.
Het koor zong Gregoriaans, renaissance- en barokwerken, klassieke en romantische koorwerken en internationale volksliederen. Naast eigen composities programmeerde Fieuws werken van Vic Nees, Zoltan Kodaly, Bela Bartok, Arthur Honegger…. Het koor mocht verschillende werken creëren die speciaal voor Nausikaä werden geschreven.
Fieuws schakelde stempedagogen in en bracht het koor op een quasi professioneel niveau.
Om jonge musici aan het publiek voor te stellen organiseerde Oswald Fieuws tussen 1968 en 1971 verschillende huisconcerten.
In 1979 richtte hij in Brussel het driejaarlijkse Nausikaä-koorfestival op, het enige festival dat zich toen op Nederlandstalige jeugd- en kinderkoren toespitste.
Hij werkte mee aan talrijke koorateliers en adviseerde andere koren. Zo vond hij de weg naar de koorfederaties en was hij in 1980 medeoprichter van de Vlaams – Brabantse geleding van het ANZ. Deze koorfederatie behoort vandaag tot Koor en Stem.
Componist
Oswald Fieuws componeerde koormuziek. Vooral voor gelijke stemmen.
Zijn toonspraak is modern en resulteert uit een eigen visie, inspiratie en klankwereld.
De muziek en ritmiek verklanken de sfeer van de tekst in al zijn kleuren.
Hij componeerde zowel profane als religieuze koormuziek.
Bijvoorbeeld:
-1969: Ave Maria;
-1972: Nocturne (Wiegelied voor Nausikaä);
-1973: Lied I (Een liet klinkt om den treure);
-1974: Inclination (verrassend wegens de improvisaties);
-1979: Mijn tuintje;
Suite Europese volksliederen voor koor en instrumentaal ensemble;
Suite internationale kerstliederen voor koor en instrumentaal ensemble;
Laudate servi Domini (Psalm 122);
Lied III (Fluister mijn naam niet in de wind).
Op 29 mei 1980 overleed Oswald Fieuws in Brussel.
Peter Leys, November 2020
De uitgave van zijn composities
Zoals hierboven aangekondigd stellen we je hier de compositie "Mijn Tuintje" voor, "Een leuk verhaal om prettig te zingen" voor 2 gelijke stemmen.
Op onze website vind je een pagina die volledig aan dit project gewijd is:
Hier vind je, naast de tekst uit deze nieuwsbrief, ook een digitaal geproduceerde MP3 versie van "Mijn Tuintje", iets trager dan de gevraagde ¼ = 96, handig om de partituur te leren kennen.
Tot ziens op één van onze activiteiten of een andere muzikale gelegenheid!