Nieuwsbrief april 2022
Bij wijze van inleiding
 
Beste koorvrienden
 
Ofschoon het coronabeestje nog ‘niet helemaal’ of zelfs ‘helemaal niet’ dood is, zien we toch tot onze grote vreugde dat het koorleven zich stilaan maar zeker herpakt. De koren repeteren opnieuw en hebben al verschillende optredens gegeven of aangekondigd.
Dat klinkt ons als muziek in de oren….
 
Hoog tijd dus om u te informeren over de provinciale activiteiten. We denken aan de stemvormingssessies volgens de Lichtenbergmethode, aan de dirigentencursussen, Koor XL, koorbrunch….
Hierover verder meer in deze Nieuwsbrief.
 
We durven zelfs al dromen en plannen op langere termijn.
Componist – dirigent Oswald Fieuws (1939-1980) stond mee aan de wieg van onze provinciale afdeling. Wij willen hem eren en herdenken door de uitgave van enkele van zijn composities voor gelijkstemmige koren.
In deze Nieuwsbrief lichten we zijn leven en werk toe en stellen we het koorwerkje ‘Mijn tuintje’ voor. Een aanzet voor veel meer…
•••
 
Bijna 20 jaar mochten wij in ons provinciaal bestuur rekenen op de gedreven en vakkundige inzet van Jean Smeets. Onze trouwe en secure penningmeester zat sinds 2004 in de Raad van Bestuur. Met een enorme wijsheid, verantwoordelijkheidszin,
minzaamheid en rijke kennis van de Vlaamse en internationale koorwereld liet hij zijn licht schijnen over onze werking en stak hij – waar het ook maar nodig was – de handen uit de mouwen.
 
afscheid van Jean Smeets
 
Hij vindt het vandaag aangewezen om zijn activiteiten wat te verminderen en om meer tijd samen met zijn echtgenote en familie door te brengen. Een heel begrijpelijke beslissing.
Wij danken hem meer dan we het kunnen zeggen voor zijn jarenlange trouwe medewerking en wensen hem het allerbeste toe. Het is zeker geen afscheid, maar een tot ziens…. We zullen zijn raad in de toekomst zeker nog nodig hebben.
 
Gelukkig hebben we in ons bestuur twee nieuwe leden mogen verwelkomen: Cecile Sarlet zal het penningmeesterschap van Jean overnemen en Bart Vandekerkhove zal onze sociale media beheren.
 
We blijven dus paraat om onze koren bij te staan waar mogelijk.
Blijf ons volgen en graag tot ziens op een of ander koorevenement…..
 

 
Geplande activiteiten:
 
 
zondag 28 augustus Koor XL Leuven
zaterdag 24 september cursus stemvorming Don Bosco Oud Heverlee
zaterdag 8 oktober dirigentencursus Don Bosco Oud Heverlee
zondag 9 oktober koorbrunch Grimbergen
zaterdag 15 oktober dirigentencursus (2) Don Bosco Oud Heverlee
 
 
Vergeet niet: zaterdag 7 mei: Aarschot Volkoren. Helpende handen nog steeds welkom. Wil je dit uniek evenement helpen slagen, neemt dan contact op met Anne Ostyn,
 
 
Vanaf heden zullen wij ook uw evenementen op Facebook delen op onze pagina, dit kan op eenvoudige vraag aan de Facebook-beheerder.
 

Het project rond Oswald Fieuws (1)

 
Over Oswald Fieuws
 
Afkomst en opleiding
 
Oswald Fieuws werd op 12 april 1939 in Lauwe (West – Vlaanderen) geboren..
Van zijn moeder erfde hij de liefde voor de muziek en het pianospel.
Aan de conservatoria van Gent en Brussel behaalde hij een eerste prijs notenleer en het diploma piano. Hij studeerde muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut en bezat het diploma van koster-organist. In 1966  werd hij via de centrale examencommissie gediplomeerd leraar muzikale opvoeding.
 
Van organist tot dirigent
 
Fieuws begon zijn loopbaan in 1958 als organist in Zeebrugge. Daarna verlegde hij zijn werkterrein naar Sint-Agatha-Berchem en Evere.
In 1960 vroeg men hem om het schoolkoor van de meisjeshumaniora Maria Boodschap (MABO) in Brussel te dirigeren. Een jaar later werd dat koor ‘Nausikaä’ gedoopt.
In 1964 werd hij muziekleraar in MABO.
 
Zowel in binnen- als buitenland bracht Nausikaä concerten en gastoptredens. Het koor behaalde prijzen in Llangollen (Wales), Neerpelt, Val-meer en Brussel. Het won de Mgr. Kerkhofsprijs en kreeg de medaille Pro Musica.
Daarnaast werkte het koor mee aan opera-opvoeringen in de Munt, zong het verschillende langspeelplaten vol en verzorgde het verschillende studio-opnames.
Het koor zong Gregoriaans, renaissance- en barokwerken, klassieke en romantische koorwerken en internationale volksliederen. Naast eigen composities programmeerde Fieuws werken van Vic Nees,  Zoltan Kodaly, Bela Bartok, Arthur Honegger…. Het koor mocht verschillende werken creëren die speciaal voor Nausikaä werden geschreven.
Fieuws schakelde stempedagogen in en bracht het koor op een quasi professioneel niveau.
 
Om jonge musici aan het publiek voor te stellen organiseerde Oswald Fieuws tussen 1968 en 1971 verschillende huisconcerten.
 
In 1979 richtte hij in Brussel het driejaarlijkse Nausikaä-koorfestival op, het enige festival dat zich toen op Nederlandstalige jeugd- en kinderkoren toespitste.
 
Hij werkte mee aan talrijke koorateliers en adviseerde andere koren. Zo vond hij de weg naar de koorfederaties en was hij in 1980 medeoprichter van de Vlaams – Brabantse geleding van het ANZ. Deze koorfederatie behoort vandaag tot Koor en Stem.
 
Componist
 
Oswald Fieuws componeerde koormuziek. Vooral voor gelijke stemmen.
Zijn toonspraak is modern en resulteert uit een eigen visie, inspiratie en klankwereld.
De muziek en ritmiek verklanken de sfeer van de tekst in al zijn kleuren.
Hij componeerde zowel profane als religieuze koormuziek.
Bijvoorbeeld: 
-1969: Ave Maria;
-1972: Nocturne (Wiegelied voor Nausikaä);
-1973: Lied I (Een liet klinkt om den treure);
-1974: Inclination (verrassend wegens de improvisaties);
-1979: Mijn tuintje;
Suite Europese volksliederen voor koor en instrumentaal ensemble;
Suite internationale kerstliederen voor koor en instrumentaal ensemble;
Laudate servi Domini (Psalm 122);
Lied III (Fluister mijn naam niet in de wind).    
 
Op 29 mei 1980 overleed Oswald Fieuws in Brussel.
 
Peter Leys, November 2020
 
De uitgave van zijn composities
 
Zoals hierboven aangekondigd stellen we je hier de compositie "Mijn Tuintje" voor, "Een leuk verhaal om prettig te zingen" voor 2 gelijke stemmen.
 
 
Op onze website vind je een pagina die volledig aan dit project gewijd is:
Hier vind je, naast de tekst uit deze nieuwsbrief, ook een digitaal geproduceerde MP3 versie van "Mijn Tuintje", iets trager dan de gevraagde ¼ = 96, handig om de partituur te leren kennen.
 

Tot ziens op één van onze activiteiten of een andere muzikale gelegenheid!
 
Koor&Stem Vlaams-Brabant vzw   Kumtichstraat 10, 3300 TIENEN     ON 0464.807.568