van trainers - door trainers - voor trainers
 
 
 
 
Nieuwsbrief NSTV -  21 oktober 2020
 
 
 
 
Via deze (gratis) nieuwsbrief willen we alle NSTV-leden en andere geïnteresseerde trainers en trainers in opleiding steeds informeren over ontwikkelingen en activiteiten van de NSTV.
 
Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!
 
Bestuur NSTV

 
Agenda:
  • 29 oktober: Webinar "Neurowetenschap en de zwabbervoet"
  • 14 november: Webinar "Sportpsychologie"
  • 10 april 2021: ALV NSTV (Oostzaan)
 
 
Bijscholingen: praktijk of online?
Het is een lastige tijd. Waren we net weer flink op gang met het organiseren van bijscholingen, moeten we de eerste vanwege de opnieuw verscherpte coronamaatregelen toch weer annuleren.
 
Inmiddels zijn we hard aan de slag met het organiseren van online bijscholingen. Echter niet alle bijscholingen lenen zich daarvoor. Zo hebben we de bijscholing "Materiaalafstelling" (zie hieronder) in overleg met Jan Maarten Heideman moeten annuleren, dat is er nu net een waar je in de praktijk bij moet zijn.
 
Een aantal webinars staat inmiddels wel op de planning en daar gaan we komende winter ook zeker mee door. De eerste zie je hieronder, door Beorn Nijenhuis. En de tweede komt van Afke van der Wouw. 
 
Sport veilig, blijf gezond, wij gaan door!
 
Bijscholing Materiaalafstelling
Onder leiding van oud-top-marathonschaatsers Jan Maarten Heideman hadden we zo'n mooie bijscholing klaar staan op vrijdag 23 oktober.
 
Maar helaas, door de opnieuw aangescherpte maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken, hebben we de beslissing moeten nemen om de bijeenkomst uit te stellen. De aangemelde deelnemers zijn inmiddels geïnformeerd.
 
Onderwerp van de bijscholing was materiaalafstelling: wat is het optimum ervan rondom ijskwaliteit en glijvermogen. Jan Maarten zou inzicht geven in de eigenschappen van verschillende schaatsen (buizen, hardheid ijzer, dikte en vorm buizen, wendbaarheid enz.), de afstelling van het materiaal (incl. ronding en bending) en hoe je het beste rekening kunt houden met externe factoren zoals het ijs, de weersomstandigheden, de afstand etc.
 
De bijscholing is uitgesteld, niet afgesteld. Zodra we een nieuwe datum hebben vastgesteld, informeren we je weer! 
 
Webinar door Beorn Nijenhuis: 29 oktober
Op donderdag 29 oktober organiseren we een webinar (online bijscholing) onder leiding van oud-schaatser Beorn Nijenhuis met als thema: “Neurowetenschap en de zwabbervoet”.
 
Schaatsen is een combinatie van optimaal bewegen en kracht. Ieder lichaam is anders en een trainer wil de sporter laten verbeteren. Maar het kan ook fout gaan, beweging kan zich ook tegen de sporter keren. En dan? Gerard Kemkers is een bekend voorbeeld van een dergelijke beweging: de ‘zwabbervoet’! Neurowetenschap kan erbij helpen de verkeerde beweging te verbeteren.
 
Neurowetenschap, waarin Beorn Nijenhuis zich helemaal in thuis voelt, is een vrij jonge wetenschap met als doel te begrijpen hoe het zenuwstelsel functioneert. Deze discipline wil zowel functioneel als structureel weten hoe de hersenen zijn georganiseerd. De wetenschap gaat in op het leren hoe de hersenen werken, maar ook hoe iemand beweegt en hoe de aansturing beïnvloed kan worden.
  
In deze webinar neemt Beorn je mee naar de achtergrond van neurowetenschap bij bewegen, de strategieën die als handvatten gelden bij het verbeteren van de beweging, hoe leren we te bewegen, differentieel leren, visualiseren, en nog veel meer.
 
De webinar staat open voor NSTV-leden. Benodigd: laptop of pc met internetverbinding.
 
Via de ledenportal kun je je als lid direct aanmelden.
 
Webinar Sportpsychologie: 14 november
Op zaterdagmorgen 14 november organiseren we een online bijscholing over sportpsychologie verzorgd door Afke van der Wouw. 
 
Meer informatie over de exacte inhoud van de bijscholing volgt in de loop van de week op de site.
 
De webinar gaat in de loop van de week open voor NSTV-leden. Benodigd: laptop of pc met internetverbinding. Aanmelden verloopt dan via de ledenportal.
 
 
Volg ons ook op Twitter of Facebook