Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 4 december 2016
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. No Castro, no problema?
  2. TV: Weltspiegel Extra: Castro's laatste reis
  3. Tien liederen voor Fidel (én tegen Fidel)
  4. Humor en de dood van Fidel
  5. Stephan Sanders over dwepen met Cuba
  6. Jeroen Meus moet Cuba verlaten na dood Fidel
  7. Boekbespreking: De man die van honden hield 
  8. Venezuela, de brutale afgang van een populistische illusie 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. No Castro, no problema?
Cubanen in Florida hebben lang rondgereden met een sticker op hun auto’s waarop de woorden stonden: No Castro, No problema (Geen Castro, geen probleem).
 
De week van nationale rouw en de begrafenis van Fidel Castro vandaag leveren weliswaar unieke beelden op, maar kunnen de problemen waarvoor Cuba in de nabije toekomst staat, niet verbergen. Het einde van Fidel’s leven is verre van een garantie dat zaken in Cuba ten goede zullen veranderen; hooguit is dit een vorm van wishful thinking in Miami en omgeving.
De geleidelijke opvolging van Fidel Castro vond namelijk al 10 jaar geleden plaats. Raúl Castro controleert op dit moment twee belangrijke machtscentra in het land, namelijk de regering en de partij, net zoals zijn broer dit eerder deed. Pas in 2018 zal duidelijk worden als hij zijn functies neerlegt, wie zijn plaats zal innemen.

Misschien moeten we Raúl's (85) gezondheid daarom goed in de gaten houden. En dan is er nog een tweede man die we de komende maanden in de gaten moeten houden, namelijk Donald Trump die voor onaangename verrassingen voor Cuba en de Cubanen kan zorgen. Eén ding is zeker: de voorspelling op die bumperstickers komt niet uit.

De redactie
 
2. Weltspiegel Extra: Castro's laatste reis
Wanneer vandaag op het kerkhof van Santiago de Cuba de as van Fidel Castro wordt uitgestrooid, was zijn urn meer dan 900 kilometer onderweg.

Dwars door het platteland van dit eiland waar Fidel’s socialisme nog de meeste aanhangers telt. De afgelopen dagen hebben tienduizenden hem de laatste eer bewezen. ‘Fidel is Cuba’ kopte de partijkrant Granma. Joana Jäschke volgde de stoet voor de Duitse televisiezender vanuit Havana naar Santiago.
 
Uitzending
* Duitsland 1, Weltspiegel Extra, zondag 4 december, 23.35 – 23.50 uur.  
 
3. Tien liederen voor Fidel (én tegen Fidel)
Er zijn veel liederen opgedragen aan Fidel Castro en de Cubaanse revolutie. Ook zijn er anti-Castro-songs. De Spaanse krant El Pais publiceerde een lijst van tien liederen voor en tegen Fidel. De linken naar YouTube werden toegevoegd.

Y en eso llego Fidel.
Carlos Puebla heeft de meest toegewijde liederen voor El Comandante gemaakt zoals die over de intocht in 1959 van Fidel en zijn barbudos in Havana.

Field Commander.
Opvallend op de lijst is de naam van Leonard Cohen, de kortgeleden overleden troubadour uit Canada. Hij was in Havana toen enkele dagen later de inval in de Varkensbaai plaatsvond. Twintig jaar later speelde Fidel Castro een rol op zijn surrealistische LP Field Commander.
 
Cuando salí de Cuba. (Als ik uit Cuba wegga).
Hoewel de Argentijnse zanger Luis Aguilé altijd geageerd heeft tegen het vermeende anti-castristische karakter van dit lied, werd het toch bijna een volkslied voor de Cubaanse ballingengemeenschap.

Mi tierra (Mijn land).
Het was de titelsong van een album van Gloria Estefan die in de jaren negentig de nieuwe diva van de Latijnse muziek werd.

Nuestro día ya viene llegando (Onze dag zal komen)
Een lied van de zanger en componist Willy Chirino, een uitgesproken tegenstander van het Cubaans regime.

Un hombre que sueña.
Vanwege de 90ste verjaardag van Fidel Castro brachten o.a. Arnaldo Rodríguez, Mayito Rivera, Laritza Bacallo en Waldo Mendoza, hulde aan Fidel die ‘ons de hoop bood op een nieuwe morgen'.

’Un son para Cuba.
Met een tekst van Pablo Neruda, eerde de Chileens groep Quilapayún, toen levend in ballingschap, Comandante Fidel Castro.

Guantanamera.
Het lied dat veel vertolkers kent zoals Celia Cruz, Pete Seeger, Joan Baez, Julio Iglesias, The Sandpipers, Joe Dassin en Nana Mouskouri. De tekst van José Martí wordt door pro- en anticastristen gebruikt.

A Cuba.
De door het Pinochetregime vermoorde Chileense zanger Víctor Jara looft de revolutie en zijn helden zoals Fidel Castro, Che Guevara en de dichter van het Vaderland, José Martí.

El necio.
Een lied geschreven en gezongen door Silvio Rodríguez, die zingt over zijn politieke en sociale betrokkenheid bij de Cubaanse revolutie.  

Link
* De liederen in El Pais, 28 november 2016
 
4. Humor en de dood van Castro
‘Wat zou de beste plek zijn om Fidel te begraven’ vraagt de onderwijzer aan zijn leerlingen.
‘Het Rode Plein samen met Lenin’, zegt Robertico. ‘In Frankrijk, vlak bij het graf van Napoleon,’ zegt Mario.
‘In het Heilig Graf vlakbij Christus’, zegt Juan.
‘Nee, meester a.u.b. niet’, zegt Pepito, ‘want als je niet uitkijkt zal hij op de derde dag verrijzen.’
 
-----------------
 
' Hij mag dan dood zijn maar zijn nalatenschap zal nog jaren bij ons blijven.'
 
--------------------
 
 José Martí wordt in de hemel gebeld door de portier.
‘ Luister Martí, hier staat iemand die zegt dat hij je kent en hij vraagt om binnengelaten te worden.’
‘Hoe heet hij,’ vraagt Martí.
‘Hij zegt dat hij Fidel Castro heet.’
‘ Ben je gek!’, roept Marti verschrikt tegen de portier van de hemel. 'Dat is die dwaas die in 1953 een kazerne overviel en vervolgens mij verantwoordelijk stelde.’

----------------


Cartoon van Michael Ramirez

----------------
 

'Sorry maar het communistisch paradijs bestaat niet'
 
-------------------------
 
 
 
 
5. Stephan Sanders over dwepen met Cuba
Waarom was de generatie van de zestiger jaren zo verliefd op de Cubaanse revolutie en op Fidel Castro? Dat vroeg de schrijver Stephan Sanders zich af in een uitzending van het Humanradioprogramma Brainswashradio.
 
Sanders - zelf een generatie jonger - vindt dat vreemd omdat Cuba dan wel anders was dan de Sovjet Unie, maar 'het was ook een klassieke totalitaire socialistische dictatuur. Fidel liet in de begindagen 600 politieke tegenstanders executeren, bracht de persvrijheid om zeep en verbood alle privehandel'.

Dwepen
Waarom, zo vraagt Sanders zich af, dweepte Peter Schat, een persoonlijke vriend van hem, zolang met de dictatuur en Harry Mulisch zelfs nog langer. 'Die gaf zijn zegen aan het opsluiten van een collegadichter Heberto Padilla door de Castro's'. Ging het die generatie om het verlangen naar de boodschap van het socialisme? Of was het misschien gewoon de lol van het ontregelen en de lol van de rebellie? In dat verband verwijst hij naar de toenmalige premier Piet de Jong en Jozef Luns. Sanders spreekt over de overeenkomsten tussen de vroegere linkse Castro dwepers en de huidge rechts-populisten en wijst naar de tegendraadse de lol van nu van Nieuw Rechts, en de rellerigheid van Geen Stijl. Het gaat om het aanvallen van de gevestigde orde ongeacht de gevolgen. Als het maar kapot gaat.
 
Linken
* Human: Brainwashradio - 15 minuten aan het slot, 28 november 2016 Radio 1, van 20.00 tot 21.00 uur.
* In zijn column Fidel is dood, leve de Revolutie....( De Volkskrant, 1 december 2016) gaat Sanders dieper in op het revolutionair conformisme en het narcistisch momentum en refereert hij ook aan de afscheidsplechtigheid op 24 september jl. van de oud-politicologie-docente Constance van der Maesen, 'een geharnast aanhanger van Castro en verder wat je noemt een all-round leuk mens'.
 
6. Jeroen Meus moet Cuba verlaten na dood Fidel
Jeroen Meus (38) is door het overlijden van Fidel Castro vroegtijdig moeten terugkeren uit Cuba. Voor zijn populaire Vlaamse Eén-programma ‘Goed Volk’ was Meus de eetcultuur bij de Cubaanse boksers aan het volgen, maar hij moest de opnames staken.
 
De ploeg van ‘Goed Volk’ hoopt in januari ­terug te keren, want er is te weinig materiaal voor een volwaardige aflevering.
 
Alle opnames stilgelegd
Jeroen Meus en regisseur Kat Steppe hadden nog drie à vier draaidagen te gaan op Cuba. Het was Fidel Castro die er anders over besliste: de Cubaanse ex-president overleed afgelopen weekend en dompelde het land onder in rouw. Even zag het ernaar uit dat Meus en zijn ploeg gewoon konden voortwerken. Voor de laatste aflevering van het tweede seizoen van Goed Volk had Meus ­toegang gekregen tot de eetcultuur van de Cubaanse boksers, zowel op een boksschool als bij de boksers thuis. Meus wou niet alleen weten hoe de sport de manier van eten van de boksers beïnvloedde, maar ook of hun menu er door het communistische regime anders uitzag. Na de dood van Fidel Castro werd nog even bij boksers gefilmd, maar toen werd duidelijk dat alle opnames moesten worden stil­gelegd door nationale rouw die negen dagen zal duren.
 
Bang afwachten
Nu Meus en zijn ploeg weer thuis zijn, hopen ze dat ze nog terug kunnen naar Cuba omdat er te weinig materiaal is voor een hele aflevering. Dat wordt bang afwachten, want filmen op Cuba doe je volgens producer Lien Vandereycken niet zomaar: “Onbegeleid filmen op Cuba is onmogelijk, er is altijd iemand die de opnames volgt. We hadden alle toestemmingen, maar pas een dag voor het vertrek kregen we groen licht. Bij aankomst moesten we meteen een aantal harde schijven afgeven, je mocht er maar een paar hebben. Toen bleek dat de opnames moesten worden gestaakt, had het geen zin om aan te dringen. Anders zou het materiaal in beslag genomen worden. Hopelijk kan Jeroen in januari terug. Nu moeten we natuurlijk opnieuw toestemming krijgen, maar we hadden al een ijzersterk dossier en we kennen de Belgische ambassadeur nu goed.”
 
 
7. Boekbespreking: De man die van honden hield
De historische roman El hombre que amaba a los perros, de man die van honden hield van de Cubaanse schrijver Leonardo Padura werd helaas (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is wel reeds te lezen in het Frans (L’homme qui aimait les chiens), Engels (The man who loved dogs), Duits, Italiaans en Portugees.

De man die van honden hield vertelt de levensverhalen van de Russische revolutionair Leon Trotsky, zijn moordenaar de Catalaanse GPU-agent Ramon Mercader en de fictieve Cubaanse schrijver Iván Cárdenas. Op de Vlaamse website De Wereld Morgen verscheen de volgende bespreking van Padura’s boek.
 
Meesterwerk
Het boek is een historiografisch, politiek en literair meesterwerk. De hoofdstukken die het leven van Liev Davidovich en zijn strijd voor de socialistische wereldrevolutie vertellen, zijn gebaseerd op de biografie door Isaac Deutscher. Over het leven van Ramon Mercader is dan weer minder bekend. Padura lost dit op door een creatieve combinatie van eigen historisch onderzoek met een dosis literaire vrijheid, om zo een semi-fictief levensverhaal van de Catalaanse communist te reconstrueren. Iván Cárdenas is een fictief personage dat uitdrukking geeft aan de ervaringen van Padura als burger en artiest in het Cuba van Fidel Castro.

Vier thema's
De vier historisch-politieke thema’s die worden uitgewerkt in de roman zijn de bureaucratisering van de Russische Revolutie onder Stalin, de politieke ideeën van Leon Trotsky, de hand van Stalin in de Spaanse Burgeroorlog en de problemen van de Cubaanse revolutie. Een politiek idee van Trotsky waar Padura zich als auteur mee identificeert is de absolute vrijheid van de artistieke creatie, waarover de Russische revolutionair van mening verschilde met André Breton die vond dat kunst een revolutionaire inhoud moest hebben. Het personage Iván Cárdenas verkijkt precies zijn kansen op een literaire carrière in Cuba door een verhaal te schrijven over een guerrillero die zelfmoord pleegt.
Padura’s eigen meesterwerk heeft dan weer wel een revolutionaire inhoud en doet ons in de eerste plaats kennis maken met het politieke denken van Leon Trotsky als antwoord op de bureaucratische degeneratie van de socialistische revolutie en de grote misdaden die hieruit voortkwamen, in het bijzonder in de Sovjetunie onder de cynische leiding van Stalin.

Grenzen socialisme

Wanneer de auteur in het laatste hoofdstuk plots zijn desillusie met de onmogelijke “utopie” van het wetenschappelijk socialisme uitdrukt, is dat eigenlijk in scherp contrast met de politiek stimulerende inhoud van de meer dan zevenhonderd beklijvende pagina’s, waar we bovendien worden meegesleept in de psyche van een groot revolutionair leider in gedwongen ballingschap, een jonge Catalaanse communist die wordt gebrainwasht door de GPU van Stalin en een Cubaanse schrijver die botst op de limieten van het socialisme in zijn land.

Bron
* De Wereld Morgen, 28 november 2016

Link
* Deze Cubaweblog publiceerde op 1 augustus 2015 het artikel: Schrijver Leonardo Padura is geen handige rakker of opportunist 
 
8. Venezuela, de brutale afgang van een populistische illusie
Dirk Van Den Broeck, kenner van Venezuela bij uitstek (maar ook van de nauwe relaties met Cuba) geeft op donderdag 8 december in Mechelen een presentatie, getiteld: Een explosieve toestand in woord en [eigen]beeld[materiaal].   

Op zijn Facebookpagina (20 november) deed Van Den Broeck eerder verslag van zijn recente bezoek aan Venezuela. Zo vertelt hij o.a. het verhaal van de 55-jarige Elvia die om politieke redenen werd ontslagen en hoe men haar pensioen afpakte. Elvia werkte 26 jaar lang als statutaire ambtenaar op de belastingdienst Seniat. Zij is een overtuigde opposant en zou op haar 55ste verjaardag de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben. Maar 6 maanden vóór die verjaardag wordt ze door de chavistische baas zonder schriftelijke opgave van reden ontslagen, samen met 6 andere werknemers. Bye bye pensioen!

Petitie
Ze had het gewaagd de petitie te ondertekenen waarin gevraagd werd het grondwettelijk voorziene referendum te organiseren ter afzetting van de onpopulaire President Nicolás Maduro. De onwettelijke ontslagen vonden plaats in diverse ministeries, bij de nationale elektriciteitsmaatschappij, de staatsoliemaatschappij PDVSA, etc.…

Plaats: 
* Vrijzinnig Centrum De Schakel, Guldenstraat 27, Mechelen.


Link
Facebook Dirk Van Den Broeck
 
9. Culturele Agenda
* Salsa Night met Armando Vidal Sanchez: 7 december in Amersfoort
Op woensdag 7 december a.s. is stadscafé De Observant weer het kloppend salsahart van Amersfoort. De Cubaanse drummer Armando Vidal Sanchez heeft deze avond de muzikale leiding. Armando wordt begeleid door Nils Fischer op conga's, masterpianist Abel Marcel en een van de beste son bassisten wereldwijd, Pedro Luis Pardo Cosme.
Aanvang: 20:30 uur.

* Engelstalige lezing over Cuba: 9 december in Amsterdam
Op vrijdag 9 december vindt er een debat/lezing  plaats in het CEDLA in Amsterdam met als thema: 'Cuban revolutionary society in melody and lyrics: music, politics and resistance'. Lecture by Jeffrey Pijpers (University of Amsterdam) about the history, strength and political relationship of Cuban music. Aanvang: 15.30 uur.
 
* Lezing en maaltijd over Cuba: 11 december in Dordrecht
Schrijver-avonturier René Kerkhoven geeft zondag 11 december een lezing over Cuba in combinatie met een maaltijd in Cubaanse sfeer. De afgelopen jaren verbleef René regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert. Op 20-jarige leeftijd reisde hij door Mexico, werkte kort na de Sandinistische revolutie van 1979 vijf maanden in Nicaragua en bezocht het hedendaagse Cuba verschillende keren. Zijn belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: De Hanenfluisteraar.
De lezing is van 16.30 tot 18.00 uur en de maaltijd van 18.00 tot 21.30 uur. Kosten: 35 euro, inclusief lezing, mojito, drankjes tijdens driegangen maaltijd en koffie met Cubaanse koffielikeur). Locatie: centrum Dordrecht, adres volgt na aanmelding. Bijtijds aanmelden - via een persoonlijk berichtje of via m.kerkhoven4@chello.nl - wordt aangeraden.
 
10. Het laatste nieuws
* Fidel Castro 1926 - 2016
In Havana is op 25 november 2016 om 22.29 uur (plaatselijke Cubaanse tijd) de voormalige president en partijleider van Cuba, Fidel Castro Ruz op 90 jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn broer, Raúl Castro op de Cubaanse staatstelevisie bekend. Hij voegde er aan toe dat het lichaam van Fidel gecremeerd zal worden, zoals hij dat zelf wilde.Cuba zal ook negen dagen van nationale rouw in acht nemen. Lees verder
 
* Biografische informatie over Fidel Castro Ruz
Een viertal artikelen over het leven van Fidel:
* De geschiedenis piekert er niet over hem vrij te pleiten
Dat schrijft columniste Sheila Sitalsing in de Volkskrant. Het redactioneel commentaar van deze krant is al even vernietigend. Bij Fidel stond machtsbehoud centraal met als resultaat ‘ruim vijftig jaar dictatuur met een gedemoraliseerde bevolking die zijn heil vaak zocht in goedkope alcohol.’
Het dagblad Trouw stelt in het commentaar dat ‘Castro ten onrechte een icoon was’. (…) ‘Fidel Castro was de laatste der Mohikanen, Che Guevara en Mao Zedong gingen hem voor. En net als Castro waren ze tot de laatste zucht overtuigd van het eigen gelijk.’
De politicoloog Eduardo Gamarra (Florida) is van mening dat er in Cuba niets zal veranderen omdat Fidel Castro al lang geen macht meer uitoefende: ‘Hij was een icoon, een symbool maar oefende geen macht meer uit’. Lees verder
 
* Anticastristen steunen dreigement Trump
Vier groeperingen van Cubaanse ballingen steunen de waarschuwing van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump, dat hij het ‘akkoord’ met Cuba zal verbreken als de regering van het eiland niet instemt met verdere verbeteringen ten gunste van het volk zelf. In een tweet schreef Trump dat ‘als Cuba niet bereid is een beter akkoord voor het Cubaanse volk en de Cubaanse-Amerikanen in zijn geheel te sluiten, ik een einde maak aan dit akkoord’. Afgelopen week organiseerden een groot aantal ballingengroepen een manifestatie voor ‘vrijheid en democratie in Cuba’ in de wijk Little Havana in Miami. Lees verder
 
* Duizenden passeren op Plein van de Revolutie en zweren trouw
Sommige Cubanen die op het Plein van de Revolutie afscheid nemen van Fidel Castro, toonden hun verbazing en ontstemming over het feit dat zij de urn met de as van de oud-president niet kunnen passeren. De stoffelijke resten van El Comandante en Jefe bevinden zich in de Granma-zaal in het Ministerie van Financiën, ook gelegen aan het Plein van de Revolutie. Volgens het persbureau Inter Press Service (IPS) zou de teleurstelling hierover ook doorklinken in sommige digitale media en sociale netwerken. Lees verder
   
* Kritiek op Facebook dood Fidel kost baan
Terwijl duizenden Cubanen overal in het land in registers trouw zweren aan de revolutie, verloor Leamsy (Reke) Lorit zijn baan vanwege een commentaar op de dood van Fidel op zijn Facebookpagina. Lorit was conservator en restaurateur in het Nationaal Museum voor Schone Kunsten in Havana. Lees verder
 
* Fidel’s laatste reis dwars door Cuba
Gedrapeerd in de rood-wit-blauwe Cubaanse vlag is de kist met daarin de as van de overleden Cubaanse leider Fidel Castro aan de tocht van hoofdstad Havana naar de oostelijke stad Santiago de Cuba vertrokken. De stoet zal drie dagen over de 900 kilometer lange tocht doen door het Cubaanse achterland. De stoet vertrok vanmorgen aan het Plein van de Revolutie en passeerde onder andere de iconische zeedijk Malecón. Lees verder

* Nationale rouw: de een zijn dood …………
Een van de eerste maatregelen die de Cubaanse autoriteiten vrijdag afkondigden na het overlijden van Fidel Castro was de sluiting van discotheken, cabarets en nachtclubs. Ook werd een alcoholverbod afgekondigd. Hoewel de eigenaren van deze gelegenheden verlies lijden door het afkondigen van nationale rouw, zijn er ook zaken die er wel bij varen, aldus Yusimi Rodriguez Lopez op de website Diario de Cuba. Sommigen hebben er duidelijk voordeel van. Lees verder
 
* Santiago de Cuba: alles klaar voor de begrafenis
Na dagen van mobilisatie, is het in Santiago de Cuba rustig. De reparatiewerkzaamheden op het Plein Antonio Maceo zijn afgerond en de politie is alom tegenwoordig. Het kerkhof Santa Ifigenia is een onneembare vesting. Alles is klaar voor de begrafenis van Fidel Castro zondag. Op het plein is vanavond een massa-meeting. Lees verder