'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 13 - Oktober 2010
 
Beste ,
 
Het is bijna herfst. We merken het bij het opstaan en als we onze kleding uitkiezen. Het is de overgangsfase. In deze nieuwsbrief aandacht voor dit alles. Scroll in elk geval even naar beneden zodat je niets mist wat voor jou belangrijk kan zijn. Zoals een lekker recept en een cadeaubon. Veel leesplezier!!
 
Sapvasten op de hei voorbij:
 
 
Het sapvastenweekend op de Veluwe zit er op. Een leuke groep mensen die met elkaar aan een pittig programma hebben meegedaan. Paar kernzinnen die ik vaak gehoord heb: 'we eten (normaal gesproken) teveel', 'goh, dat je met zo weinig je zo goed kan voelen', 'yoga wil ik elke dag wel' en 'heel stimulerend om met een groep te zijn'. Kortom: voor herhaling vatbaar dus staat het weer gepland voor in april. Deze keer gemist? ... zet hem in je nieuwe agenda.
 
Herfstkick, paddenstoelenragout:
 
De nazomer was nat en de herfst komt er aan dus moeten we extra alert zijn op onze gezondheid. De herfst heeft het vochtige in zich. De slijmproductie wordt verhoogd, de kachel gaat aan (droge lucht) en een holteontsteking ligt op de loer evenals vermoeidheid en hoofdpijn. Wat te doen: beperk zoete melkproducten en rauwkost. Zorg voor stevige kost zoals stamppotjes.
Wil je meer weten over de Ayurveda en de invloed van het weer kijk dan hier.
 
 
Dit heerlijke bijrecept is een energieboost voor in de herfst. Heerlijk met rode kool en rijst. Paddentoelen zitten boordevol vezels, hoog eiwitgehalte, weinig calorieën, zeer weinig vet en vit. C, B1, B2, B3, B5, B7 (biotine), vit. K., de mineralen kalium, koper, ijzer, fosfor en seleen (bij tekort ontstaan storing in hartspierfunctie en longoedeem. Paddenstoelen hebben bovendien een gunstige invloed op het cholestorolgehalte. 
 
, zie bijlage voor de printversie van dit recept.
 
Ingrediënten voor 4 personen
40 g boter
Gesnipperde ui
300-350 g gemengde paddenstoelen (shiitake, cantharellen, pied de mouton), in stukjes
1 tl tijmblaadjes
2-3 el fijngesneden (platte) peterselie
3-4 el sojaroom
1-2 el fijngesneden bieslook
peper
zout

Voorbereiding
Voorbereiden (kan 4 uur van tevoren): bak de ui en paddenstoelen met de tijm ongeveer 5 minuten op hoog vuur in de boter. Laat daarbij het vocht zoveel mogelijk verdampen. Voeg de sojaroom toe en zout en peper naar smaak. Verwarm het mengsel nog circa 3 minuten. Roer de peterselie en bieslook erdoor. Lekker bij rode kool en rijst.
 
Slow cooking:
 
Een vriend van mij kookt al zijn hele leven het liefst op petroleumbranders. Dat heeft geen haast en daardoor garen groenten en vlees in hun eigen tempo. Het is ook nog eens goedkoop en helemaal niet ingewikkeld. Om dat zelf te ervaren geven wij gezamenlijk een workshop Koken met een petroleumbrander.
Zelf een brander bezitten is niet nodig. Kom op zaterdag 30 oktober om 15.00 uur naar de moestuin, van der Aartweg te Haarlem (-Noord). Kosten 14,50 euro per persoon inclusief robuuste herfstmaaltijd en een goed glas wijn. Graag vooraf aanmelden. Een unieke kans, voor maximaal 6 personen.
 
 
Met de kippen op stok
 
 
Wat je verder nog kunt doen om je gezondheid optimaal te houden is, behalve gezond eten en bewegen, op tijd naar bed gaan. Dit is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe komt dit?
We willen nog even iets afmaken, de mail 'moet' nog beantwoordt, we hangen op de bank bij de t.v. en denken dat we aan het ontspannen zijn. Wel eens gehoord van 'positieve ionen'? Die zijn niet zo positief als het klinkt. Het zijn de t.v., p.c., tl-lamp, magnetron en mobiel die deze ionen uitstralen en energie van ons vragen. Negatieve ionen géven energie en die vind je in de bergen, bij zee, bij beekjes en nat gras. Loop eens in je pyama direct door naar buiten de tuin in op je blote voeten. Heel kort is al genoeg. Bbbrrr. Ook koud afdouchen heeft dit effect.
Op tijd naar bed gaan kun je plannen. Zet het in je agenda en doe het tenminste 2x per week. Welterusten!
 
 
Tada ... Duindoorn!
 
 
Ze zijn er nog volop. In het duin van Zuid-Kennemerland. De duindoorn. Nog even en ze zitten vol alcohol, te zien aan dronke kramsvogels die ervan gesnoept hebben. Pluk de bessen vanaf middelhoogte (i.v.m. de vossenlintworm) en eet direct op. Zuur, bitter, wrang, alles komt voorbij behalve zoet. Elke dag 1 handpalm verse bessen bevat zoveel vitamine C dat griep geen kans krijgt. Als je geen tijd hebt om elke dag naar de duinen te gaan (niemand dus) dan pluk je er gewoon genoeg voor een week en bewaar je ze in de koelkast. Of je plukt er zoveel dat je er sap van maakt. Het is een toppertje, deze bes. Weleda wist dat al lang en verkoopt het in flesjes. Ik krijg altijd verbaasde gezichten als ik er van loop te snoepen. Veel mensen zijn onbekend met de duindoorn.
 
 
Laat de overgang geen ondergang zijn!
 
Ik hoor het ineens overal om me heen. Vrouwen in de overgang. Met allerlei onbekende fenomenen en irritante ongemakken. Hier worden we slecht of niet op voorbereidt en je voelt je alsof je de enige bent. Dat vond actrice en regisseur Yvonne van den Hurk ook. Ze deed er onderzoek naar en schreef er een toneelstuk over: "Hormonologen". Ze wil de overgang uit de taboesfeer halen en ik ben het met haar eens. 
De overgang hoort bij de leeftijd, daar is niets aan te doen. Waar wel wat aan te doen is, is de mate waarin je er last van hebt. Door te letten op je eet- en drinkpatroon zijn opvliegers goed te beïnvloeden. Minder koffie, geen alcohol, geen suikerhoudende producten, weinig vlees en geen scherp voedsel helpt enorm. Gebruik in ruime mate isoflavonen (zij compenseren het oestrogeentekort), dat vooral voorkomt in sojaproducten en sojamelk. Bovendien houden zij de botdensiteit op peil. Is dat nog niet afdoende dan kan een pil van de rode klaver nog wat extra's doen.
 
 
Cadeaubon/Kadobon
 
Ben je van vóór 1960 dan vind je het eerste woord wellicht bekender, anders het laatste. Maar een cadeaubon blijft een kadobon hoe je het ook schrijft.
Voor wie er een cadeautje wil geven, een verwenbon, een moment voor jezelf, een check-up, een lezing, kookworkshop of rondleiding door de supermarkt en reformwinkel, voor al deze leuke activiteiten kun je de bon gebruiken.
Deze maand een korting van 10%, wat je ook kiest. Dus , neem de stap en gebruik de bon. Als je zegt dat je het hebt gelezen in de nieuwsbrief is dat voldoende. Tot binnenkort?!
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
 
023 - 5382874 / 06 - 46022065
Stuur deze e-mail door naar een vriend