Quote
Week 16
Jaar 2015
 
 
Bij twijfel moet men kiezen voor trouw.

 
 
Een keuze moeten maken is niet altijd gemakkelijk. ‘Kiezen is altijd iets verliezen’ wordt wel een gezegd en dat klopt ook.
 
Wanneer het om persoonlijke keuzes gaat is ieder ‘ja’ ook ergens een ‘nee’ tegen één van je waarden zoals Sandra Geelink dit meesterlijk omschrijft:
  • Als je al pijn in je nek hebt en toch dat verslag gaat schrijven, zeg je ja tegen "werk afmaken", ja tegen “goed voor mijn teamleden zorgen” en nee tegen je "gezondheid".
     
  • Als je leidinggevende jouw idee als het zijne presenteert en jij daar niks van zegt, zeg je bijvoorbeeld ja tegen "harmonie" en nee tegen "rechtvaardigheid" of “zichtbaarheid”.
Waar het dus op aankomt, is om vooreerst duidelijk te weten wat je waarden zijn, welke prioritair zijn en hieraan trouw te blijven bij het maken van een keuze. Zo voorkom je dat jijzelf over je grenzen gaat of een ander toelaat om erover te gaan.
 
Als je je grenzen niet bewaakt dan doe je jezelf op de lange termijn tekort. Want wanneer je het gevoel hebt dat alles van één kant moet komen, wordt je er zelf niet gelukkiger op en kan je ook het beste van jezelf niet geven.
 
Soms moet je als leidinggevende echter ook keuzes maken die een grote impact hebben op anderen en waarbij je geconfronteerd wordt met het ‘Right versus Right’ dilemma. Hoe je dit kan aanpakken zullen we volgende week behandelen.
 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.