Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
De lente is losgebarsten en daar krijgen we veel energie van. De maand april is dan ook een maand vol activiteiten in de landgoederen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een vogelexcursie op 6 of 12 april, of aan onze jaarlijkse ledenvergadering op zaterdag 13 april, met daarna een lezing van Sander Karst die uit de doeken doet hoe het zit met Lodewijk Napoleon en het Landhuis Oud Amelisweerd.
Of je kunt aanwezig zijn bij de lancering van Amelisweerd Info zaterdagmiddag 20 april. Voorafgaand kun je die middag een voorproefje ervaren van de (excursie- en andere) activiteiten op de landgoederen.
Het Landhuis Oud Amelisweerd is weer open met een nieuwe tentoonstelling en nieuwe mogelijkheden om meer te horen over het unieke behang.
Voor degenen die er niet bij waren op 5 maart is er een kort verslag met foto’s over het planten van de eik in Oud Amelisweerd die symbool staat voor de Markiezeneik en de strijd tegen de verbreding van de A27.
 
Veel leesplezier,
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Herinneringsboom voor verkiezing Markiezeneik
 
Dinsdagmiddag 5 maart is vlak bij de fietsenparkeerplaats aan de Kromme Rijn in Oud Amelisweerd onder grote belangstelling een eik geplant als verwijzing naar de Markiezeneik. De Markiezeneik staat symbool voor de strijd tegen de verbreding van de A27 en is gekozen tot Boom van het Jaar 2022, maar staat in een niet toegankelijk deel van het landgoed. 
Deze jonge eik werd toegesproken door wethouder Linda Voortman, Vincent Bijlo en diverse anderen.
Lees meer op onze site.
 
Landhuis Oud Amelisweerd is weer open
 
Van 23 maart tot 30 juni is er op de eerste verdieping weer een expositie. Ditmaal van Ansuya Blom. Nieuw ook is een bezoekers- en een thuisapplicatie Moving Stories waarmee je zelf de verhalen achter het unieke behang kunt beluisteren.
 
Vogelexcursie zaterdag 6 april in Nieuw Amelisweerd en op vrijdag 12 april in Oud Amelisweerd
 
Voor wie ook wil genieten van het ochtendvogelkoor en wil weten hoe je ze op zicht of geluid kunt herkennen worden er twee vroege ochtendexcursies georganiseerd.
Eentje op zaterdagmorgen 6 april in Nieuw Amelisweerd en een volgende op vrijdagmorgen 12 april in Oud Amelisweerd. Je kunt je nog aanmelden voor beide excursies.
Zie voor het aanmelden onze site.
 
Ledenvergadering plus lezing zaterdag 13 april
 
Zaterdagmiddag 13 april houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst/-vergadering vanaf 14.00 uur op de Hooizolder in de Veldkeuken. Alle betalende leden zijn welkom om te horen wat we in 2023 hebben gedaan en wat de plannen voor het komende jaar zijn.
 
Na de vergadering is er een lezing en vervolgens een drankje en hapje.
De lezing wordt verzorgd door Sander Karst, de auteur van het boek ‘Een vorst zal Uw Bewoner zijn’: Oud- en Nieuw-Amelisweerd als buitenplaats van Lodewijk Napoleon.In 1807 verhuisde koning Lodewijk Napoleon van Den Haag naar Utrecht. Hij wilde in de buurt van Utrecht een landgoed bezitten en verwierf daarom Amelisweerd. Sander zal zowel hierover meer vertellen als over hoe hij hierin geïnteresseerd is geraakt.
Als je wilt deelnemen aan de vergadering en de lezing dan graag een mail naar info@vriendenvanamelisweerd.nl (vanwege de planning catering).
 
Bosborrel: lancering Amelisweerd Info zaterdagmiddag 20 april
 
Met diverse activiteiten gaan we het nieuwe platform Amelisweerd Info openen.
We hebben een programma in twee delen: om 14.30 uur starten er vier verschillende activiteiten, waarna om 15.30 uur onder leiding van Eva Grosfeld uit de doeken wordt gedaan wat dit nieuwe platform eigenlijk behelst. Voor wie is het bedoeld, wat kan iedereen halen, en ook wat kan iedereen brengen! Want het platform is voor allerlei natuureducatieve en cultuurhistorische activiteiten.
Kom, kijk en luister, en draag eventueel je steentje bij.
Lees meer op onze site.
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij nog geen lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos en voor educatieve doelen. 
  
Steun ons met een donatie
Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.