Cuba                          
9 november 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Frank Domínguez: 1927 - 2014
 3. Cuba's nieuwe helden
 4. Farewell, op komende IDFA-Festival
 5. Ex-lijfwacht Fidel: 'Cuba is voor hem een speeltje'
 6. Amerikaanse dansers op Cubaans balletfestival
 7. Film: Transit Havana
 8. Concert Ola Caribense
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
In deze CubaTips aandacht voor de recent overleden bolerokoning Frank Dominguez en de Cubaanse-Amerikanen die in Havana deelnamen aan een balletfestival.
 
Ook veel informatie over de aspecten van het leven van Fidel Castro, die hij liever geheim had willen houden, maar die werden onthuld door de man die 17 jaar zijn lijfwacht was: Juan Reinaldo Sánchez. Zijn boek is nu ook in Nederland uitgebracht.

Verder artikelen over Cuba's nieuwe Helden en het komend IDFA-festival waar helaas maar één Cubaanse film te zien is.
 
Veel plezier met deze nieuwste CubaTips.
 
Rectificatie internetadres:
De url die vorige week werd vermeld bij de aankondiging van de Cuba informatie- en discussiegroep van Jos Goedkoop was onjuist. U moet deze link hebben.
 
2. Frank Domínguez: 1927 - 2014
Woensdag 29 oktober overleed op 87-jarige leeftijd de befaamde bolero-zanger Francisco Manuel Ramón Dionisio Domínguez Radeón. Frank Domínguez werd in 1927 in Matanzas geboren en speelde al vanaf zijn 8ste verjaardag piano. Hij zou uitgroeien tot een bekend liedjeschrijver, zanger en pianist en speelde ook in diverse films.

Ondanks zijn populariteit onder de Cubaanse bevolking, schonk het Castro-regime na 1959 weinig aandacht aan deze wereldwijd geprezen kunstenaar, waarschijnlijk omdat het weinig op had met de romantisch-burgerlijke uitstraling van zijn werk. Pas in 1991 bracht de staatsmuziekmaatschappij EGREM een cd uit met veel van zijn liedjes waaronder het bekende Tú me acostumbraste (1957) en pedacito de cielo. 

Naar Mexico

Zijn collega de Mexicaanse zangeres Toña la Negra reisde in 1980 voor de eerste maal sinds de revolutie in 1959 plaatsvond, naar Cuba en was geschokt over de omstandigheden waaronder deze componist moest leven. La Negra zei nooit meer naar Cuba terug te keren. In 1993 vestigde Domínguez zich definitief met zijn familie in Mérida in Mexico. Zijn muziek werd gezongen door een veelheid van zangers en zangeressen uit de hele wereld, zoals Los Tres Ases, Olga Guillot, María Dolores Pradera, Pedro Vargas, Domenico Modugno, Tom Jones, Mina, Los Sabandeños, Bambino, Luis Miguel, Sara Montiel, los Gipsy Kings, Chucho Valdés en Andrea Bocelli.
 
 
3. Cuba's nieuwe helden
Sinds vorige week hangt aan de voordeuren van 28 woningen in de provincie Granma een plakkaat met het opschrift Helden van onze Tijd. Het gaat om woningen waar gezondheidspersoneel woonde, dat nu werkzaam is in Afrika in de strijd tegen ebola.
 
Het is een initiatief van de officiële gezondheidsvakbond in deze provincie die afgelopen weekend ook ontmoetingen organiseerde met de familieleden van  uitgezonden personeelsleden. Ook buren en collega’s van het werk deden aan deze ontmoetingen mee. 
 
Brieven
Het patriottisch initiatief van de vakbond bestaat verder uit een oproep aan de buren om brieven te schrijven aan deze gezondheidswerkers en deze in een speciale postbus Buzón de la Esperanza / Bus van de Hoop te stoppen. De brieven zullen vervolgens in Afrika aan hen worden uitgereikt. Ook hun verjaardagen zullen niet worden vergeten, aldus een bericht van de provinciale partijsecretaris Sonia Virgen Pérez Mojena tijdens een van de bijeenkomsten. De kwalificatie Held was de afgelopen jaren voorbehouden aan de vijf Cubaanse spionnen die in de VS tot gevangenisstraffen werden veroordeeld en in Cuba worden beschouwd als ‘de gevangenen van het Imperium’. 
 
4. Farewell op komend IDFA Filmfestival
Farewell, de korte film van de Cubaanse regisseur Alejandro Alonso Estrella, zal op het komende IDFA-Filmfestival te zien zijn. (Cuba, 2014, 25 min.) Het IDFA wordt van 19 tot 30 november in Amsterdam gehouden. Voor zover bekend zijn er geen andere filmproducties over Cuba te zien.
 
Nadat hij een gesloten mijn heeft  bezocht, gaat de oud-mijnwerker Pablo Fabelo obsessief op zoek naar zijn verloren gegane medailles en diploma’s. Thuis bij zijn dochter en kleinkinderen heeft hij weinig afleiding en er blijft hem niet anders over dan deze zoektocht naar het verleden.
 
Voorbij verleden
De oude tandeloze man met de gerimpelde huid is de getuige van een voorbij verleden.  Rondom hem is er de drukte van het dagelijks leven waar zijn kleinkindren midden in staan; een groter contrast is niet mogelijk. Zijn zoektocht naar de oude pappieren leidt tot niets en hij vraagt zijn dochter hem te helpen,maar zij is niet in staat hem de steun te geven die hij nodig heeft en hij verlaat geschokt en gedesillusioneerd de woning. De film is dit jaar in premiere gegaan en duurt 25 minuten.

 
5. Ex-lijfwacht Fidel: ‘Cuba is voor hem een speeltje’
Juan Reinaldo Sánchez was zeventien jaar lijfwacht van Fidel Castro. In een pas verschenen boek vertelt hij hoe de Cubaanse leider werkelijk leeft. Het dagblad Trouw publiceerde afgelopen week een interview met Sánchez dat ook op de site verscheen.
 
 
Fidel wekte de indruk een alleenstaande strijder te zijn; in het openbaar verscheen hij hooguit met de vrouw van zijn broer Raúl. Nee dus. Altijd geloofden de Cubanen dat el Máximo Líder 24 uur per dag werkte voor La Revolución. Vakantie was maar bourgeois. Lijfwacht Juan Reinaldo Sánchez (65), die zeventien jaar met hem werkte, onthult nu in zijn boek 'Het verborgen leven van Fidel Castro' hoe het werkelijk zat.  's Zomers ging Castro elk weekend met zijn privéjacht Aquarama II naar zijn geheime privé-eiland Cayo Piedra in de Caribische Zee. Steevast met een horde bewakers en een gast als de Colombiaanse schrijver García Márquez. Zijn passie: duiken en vissen. De vangst werd 's avonds opgediend in een drijvend restaurant.
 
Minnaressen
Castro hield er dolfijnen en zeeschildpadden. Zijn lievelingsdrankje: Chivas Regal. Wie met hem viste, schaakte of basketbalde moest verliezen, anders werd het ongezellig. 's Winters jaagde hij op het hoofdeiland op wild. Fidel wekte de indruk een alleenstaande strijder te zijn; in het openbaar verscheen hij hooguit met de vrouw van zijn broer Raúl. In werkelijkheid heeft womanizer Castro minstens tien kinderen, die elkaar en de kinderen van Raúl amper hebben gezien. Krampachtig hield hij zijn privéleven geheim, en zijn minnaressen uit elkaar. Alleen Fidelito (kleine Fidel), het kind uit zijn eerste huwelijk, werd aan de media getoond. Pas in 2006, toen Castro voor het eerst ernstig ziek was, zagen de Cubanen Dalía Soto del Valle, de vrouw met wie hij al sinds 1961 samenleefde en die hem vijf zonen schonk.
 
Salarsi
Ook gelogen: Fidel verdient slechts 900 peso’s, zo'n 25 euro per maand. Dat getal noemde Casro in een (woedende) reactie op een publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Forbes in 2006, waarin zijn vermogen werd geschat op 900 miljoen dollar.
 
 
- VBK media
- ISBN:  9789043917636
 
- Paperback, 272 pagina’s
 
- Prijs € 19, 99, e-book €9,99 
 
 
6. Amerikaanse dansers op Cubaans balletfestival
Voor Brooklyn Mack, de belangrijkste danser van het Washington Ballet, kwam een droom uit: optreden in het land van zijn idool Carlos Acosta, een van de sterren van het Royal Ballet in Londen. Mack is een van de 20 dansers die deelnamen aan het 24ste Internationale Balletfestival in Havana dat 7 november werd afgesloten. Twee Amerikaanse balletgezelschapppen namen er aan deel, namelijk Ballet Hispánico en Pontus Lidberg Dance.
 
Foto: Brooklyn Mack in Havana in het ballet Diana and Actaeon
Het eerste Ballet Festival van Havana vond in maart 1960 plaats, kort nadat in Cuba het Nationaal Ballet was opgericht. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de festivals met het meeste prestige ter wereld. Dit jaar waren er drie wereldpremières en dertig premières voor Cuba zelf.

Link
*
Interviews NBC News met Cubaanse-Amerikaanse dansers die Havana bezochten en deelnamen aan het festival
 
7. Film: Transit Havana
“Socialismo sí, homofobia no!” Bij de Gay Pride in Havana, Cuba, draagt Mariela een spandoek met deze leus. Ze loopt vooraan in een bonte stoet van homomannen, lesbiennes en transgenders. Haar achternaam is de belangrijkste van het land: Castro.
Aldus luidt de aankondiging van een nieuwe film, die als volgt verder loopt.
 
Behandelprogramma
Heel Cuba kent Mariela Castro – dochter van president Raul en nichtje van Fidel – als voorvechtster van gay rights. Zelf is ze al jaren getrouwd met een man, maar ze doet er alles aan om de positie van seksuele minderheden in Cuba te verbeteren. Onder haar bezielende leiding is de staat onlangs een behandelprogramma voor Cubaanse transgenders begonnen, inclusief psychologische hulp, cross sex hormonen en geslachtsoperaties. De staat vergoedt alle kosten en de medische behandeling is van topklasse.
 
Paradijs?
Verandert het socialistische eiland in een paradijs voor transgenders? Filmmakers Daniel Abma en Alex Bakker onderzoeken de nieuwe kwaliteit van leven voor Cubaanse transgenders. En tonen de verrassende rol die Nederlandse artsen hierbij spelen.
 
Onafhankelijk
Bovengenoemde film is nog in productie. Wij als redactie van CubaTips zijn benieuwd of er ook aan de onafhankelijke voorvechters van de gay-rechten aandacht wordt besteed. Zij komen ook op voor alle mensenrechten, w.o. de vrijheid van meningsuiting en organisatie!
 
Meer info:
Status: in productie
Lengte: 90 minuten/50 minuten
Regie: Daniel Abma
Scenario: Alex Bakker
Camera: Johannes Praus
Financiering: Nederlands Film Fonds, Hochschule fur Film und Fernsehen Konrad Wolf, FFA (German Federal Film Board)
 
Bron: Witfilm
 
8. Vandaag: Concert Ola Caribense
Laat je meenemen op de ritmes van Antilliaanse danza’s, tumba’s, mazurka’s en walsen door het muziekensemble Ola Caribense – ‘Caribische golf’: het eigene van traditionele Antilliaanse muziek gebracht door een enthousiaste band van allerlei leeftijden en culturele achtergronden.
 
Het behoud van het rijke muzikale erfgoed van de Caribische eilanden in het algemeen en die van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) in het bijzonder, is de wens van Ola Caribense. Dit proberen de leden – als stichting en als muzikaal ensemble – te bereiken door een zo breed mogelijk publiek in contact te brengen met authentieke Antilliaanse muziek en dans, zoals de bekende Antilliaanse wals, mazurka, danza en de tumba.
Jongeren krijgen de kans om hun muzikale talenten nader te ontwikkelen binnen het ensemble. Op deze manier zorgt Ola Caribense ervoor dat de Antilliaanse muziek zich blijft ontwikkelen èn blijft bestaan. De muzikale leiding is in handen van de Curaçaose pianiste en oprichtster Adillée Praag: ‘Het is een prachtige manier om onze liefde voor deze muziek te verspreiden.’
 
CD
Begin 2014 is hun debuut CD, Timeless, op de markt gelanceerd in Nederland en daarna op Curaçao. Er staan diverse aanstekelijke walsen, danza’s en tumba’s op. Ook de mazurka en danzón ontbreken niet.
 
Informatie:
- Zondag 9 november, 16:45 - 18:00
- Entree: €18,- (€15,- met Museumkaart)
- Museum Geelvinck, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam
 
Link
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Pasion de Buena Vista: 15 november in Den Haag
De Caribische muziek en de ritmische dans van de show Pasión de Buena Vista nemen u mee op een reis door Cuba. Bij de theatershow ‘Pasión de Buena Vista’ waant u zich midden in het zwoele nachtleven van dit prachtige land.
Meer info:
- Datum: Zaterdag 15 november
- Plaats: World Forum Den Haag
 
* Dinerconcert Roberto Fonseca: 15 november in Amsterdam
Roberto Fonseca (1975) toerde jaren geleden de wereld over met de Buena Vista Social Club, onder de vleugels van Ibrahim Ferrer en Rubén González. Op zijn derde album ‘Yo’ (2012) stijgt de pianist uit boven de Cubaanse jazztraditie waaruit hij voortkomt. Op ‘Yo’ verkent hij het Afrikaanse continent, geheel in het verlengde van zijn muzikale roots. Hij gaat een samenwerking aan met de Malinees-Franse zangeres Fatoumata Diawara, met wie hij dit jaar op het North Sea jazz Festival speelt. Yo werd geproduceerd door Mikael ‘Count’ Eldridge (DJ Shadow, Radiohead, Rolling Stones). Jazz, funk, soul, wereldmuziek – Fonseca heeft het allemaal in de vingers.
Meer informatie:
- Datum: zaterdag, 15 november 2014
- Plaats: Pazzanistraat 1, 1014 DB Amsterdam.
- Tijd: Diner vanaf 19u – Concert: 21uur
- Entree: €20 (staanplaats) / €24 (zitplaats)
 
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015
Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens.
 
10. Het laatste nieuws
* Autoriteiten willen discretie over verspreiding epidemieën
Medewerkers in de Cubaanse gezondheidssector is de afgelopen dagen voorgehouden discreet om te gaan met informatie over de ontwikkeling van epidemieën in het land. Dat meldt de Cubaanse digitale nieuwskrant 14ymedio. De bijeenkomsten vonden o.a. plaats in de kantoren van de Cubaanse Communistische Partij. Lees meer
 
* Cubaanse artsen werkzaam in Amerikaans behandelcentrum
Sinds maandag werken Cubaanse artsen in Liberia die de ebola-epidemie bestrijden, in een behandelcentrum van de Noord-Amerikaanse instelling USAID oftewel de Agencia de Estados Unidos para el Desarrollo Internacional. De ebolaramp leidt tot opvallende vormen van samenwerking. Standaard wordt deze Amerikaanse organisatie door de Cubaanse overheid omschreven als hoofdrolspeler in ‘de contrarevolutie tegen de jeugd’ en ‘stimulator van antiregeringsactivisme in Cuba’. Lees meer 
 
* Oktober: agressie en geweld tegen dissidenten
Volgens de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Verzoening CDHRN vonden in de maand oktober 413 arbitraire aanhoudingen om politieke redenen plaats. Dat aantal is vergelijkbaar met het aantal Cubanen dat in de maand september werd aangehouden. In oktober werden ook 13 gevallen vastgelegd van vreedzame opposanten die slachtoffer werden van fysieke agressie; 65 personen werden op uiteenlopende manieren door de politie lastig gevallen en belaagd. Lees meer 
 
* Cubaanse ex-spion begint eigen blog
René González, een van de Cubaanse spionnen die in de VS werden veroordeeld en vorig jaar naar Cuba kon terugkeren, is een eigen blog begonnen onder de titel Ze zeggen dat ik een spion ben.  Hij wil met zijn blog meer informatie verspreiden over de zaak van de Cubaanse Vijf, de spionnen in Amerikaanse gevangenschap, een van de geschilpunten tussen de Cubanen en de VS. Lees meer
   
* Cubanen kunnen onbespied op Facebook
Deze week kunnen we de Cubaanse feisbuqueros (Facebookers) feliciteren. Sinds enkele dagen hebben ze anoniem en versleuteld met alle data toegang tot Facebook via The Onion Router, beter bekend als Tor.* De digitale krant 14ymedio publiceerde het nieuws en een van de redacteuren Yoani Sánchez reageert op een kritische kanttekening van een bezoeker van deze site. Lees meer
 
* Derde gespreksronde EU en Cuba in januari aanstaande
De derde gespreksronde tussen de landen van de Europese Unie en Cuba zal op 8 en 9 januari in Havana plaatsvinden. De onderhandelingen moeten leiden tot een akkoord over een politieke dialoog en samenwerking. Volgens de EU-ambassadeur Herman Portocarero heeft Havana ‘goede werk’ geleverd. In april en augustus vonden, respectievelijk in Havana en Brussel de eerste en tweede gespreksronde plaats. Lees meer