Nieuwsbrief nr. 103
 
 Januari 2019
 
 
                                              Beste ,

 
Nieuwjaar
 
We schrijven 2019 en zijn al aan de tweede week begonnen. De nieuwsbrief is verlaat. Ik twijfelde of ik nog wel op deze manier verder moest. Met regelmatig technische malheur achter de schermen waardoor de nieuwsbrief niet zo mooi werd als ik had gedacht. Ook in deze nieuwsbrief, dansende lettertypes en ik kom er niet achter waar het hem in zit. Nu ja, dansen is gezond.
Een nieuwe manier zit er aan te komen maar voor het zover is kan ik het toch niet laten enkele leuke dingen met jullie te delen.
De wind giert rond het huis, de lucht is strakblauw en de temperatuur best lekker. De lieveheerstbeestjes rommelen rond op de vensterbank en buiten komen de eerste bollen al met hun neus boven de grond poolshoogte nemen.
 
Foto: Kars Veling met toestemming
 
In deze nieuwsbrief aandacht voor de Zwartvlekwinteruil. Ja, een leuk woord voor scrabble, dat we in de kerstvakantie regelmatig speelden.
Je vindt namelijk verderop een recept, nu eens niet om je eigen inwendige ik te plezieren maar er de wintervlinders een plezier mee te doen. Weer eens wat anders dan vetbollen voor de vogels. Die je trouwens ook het hele jaar mag voeren (met verantwoorde zaken, niet alleen met hompen brood). Waarvoor dank.
 
Tijd
 
Tijd. Tijd is een afspraak. Tijd is dwingend. Tijd is vluchtig. Tijd heb je nooit genoeg. Tijd heb je soms te over. Tijd.
Om je heen hoor je misschien sommigen zeggen dat het tijd is om iets te doen aan .... en dan komt er een reden. Een vetrolletje, vermoeidheid, slaap. Tijd. Tijd nemen voor jezelf. Tussen alles in, tijd vinden voor sport, ontspanning, samen dingen doen, iets voor jezelf doen.
Initiatieven komen en gaan. Zo is er de 30 dagen challenge Ik Pas. Dat is dertig dagen zonder alcohol. Ik heb hun filmpje bekeken want houd wel van een mooi glas wijn. En bedacht om mee te doen. Het leek me wel wat. En het lukt vooralsnog. Het voelt goed. Ik voel me goed. Wat gebeurt er als je geen alcohol meer drinkt? J slaapt dieper, je wordt fitter wakker en het denken helder.
Het valt wel mee hoe ongezellig het is om niet te drinken. Er zijn immers alternatieven. Ik ben nu bezig met het speuren naar een moederplant van Kombucha. Daar wil ik weer eens een probiotische drank van brouwen. Vroeger dronk ik dat dagelijks. Goed voor darmflora en de weerstand. Hiervoor kun je, zeker in de wintermaanden, ook een goede probioticum gebruiken. En vergeet de Vitamine D niet.
 
Vlinderstroop
   
Dit is een recept voor de wintervlinders die zich schuilhouden in onze tuin. Deze wintervlinder gaat om met andere principes dan onze zomervlinders en heeft wèl eten nodig. Dit kunnen wij aanbieden en het is erg leuk om dan te gaan kijken of er van gesmuld wordt. Zo ben je ineens een 'stroper'.
Je hebt nodig: 1 kilo suiker, twee kilo appelstroop, een pot appelmoes en een flesje trappistenbier.
Maak een flinke voorraad (het is goed te bewaren in een afgesloten pot) en gebruik een kilo suiker op twee kilo appelstroop. Verwarm dat, samen met een pot appelmoes en laat daardoor de suiker oplossen. Koken is niet nodig, maar als de suiker is opgelost kan het vuur uit en kan het mengsel afkoelen. In de tijd die dat kost kun je een lekkere trappistenbier drinken, maar wel een waar de droesem nog in zit. Die droesem namelijk voeg je toe als het mengsel weer op lichaamstemperatuur is gekomen. Dat zorgt ervoor dat het goed gaat gisten en dat maakt dat de geur zich goed verspreidt. Je smeert dit mengsel in plekjes van zo’n tien tot twintig centimeter groot op bomen. Dat doe je rond zonsondergang en een uurtje later kun je er nachtvlinders op aantreffen. Razend spannend! Probeer het maar eens en wie weet vind je zo zelf de zwartvlekwinteruil.
Met dank aan Kars Veling  van de Vlinderstichting.
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling
 
Elke eerste dinsdag van de maand (5 februari-5 maart - 2 april - 7 mei - 4 juni - 2 juli) kun je op stap met een ervaren vogelaar/plantenkenner tijdens een natuurwandeling. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kruiden. Ondertussen wordt er verteld welke vogelgeluiden we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 10.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
Geluksweek Roerdalen
In maart is er de Geluksweek Roerdalen waar we wederom aan meedoen. Van maandag 18 t/m zondag 24 maart is er elke dag iets te doen bij Op een Blaadje. Van Gelukscafé tot Tuintafel en wildplukwandelingen met kleine proeverijtjes. Zet de data alvast in je agenda. 
 
 
In de winter is de natuur in rust, zo ook de wildplukwandelingen en het koken op open vuur. Wil je toch iets doen, of heb je iets te vieren, neem dan contact op dan kijken we naar de mogelijkheden.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.