logohkwvl

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2020 - nr. 55

1

 

 

Heemdag ‘Het land van André Demedts’ –
zaterdag 18 april 2020 in Wielsbeke


U kunt nog steeds inschrijven voor onze volgende heemdag. In de voormiddag belicht Frans Destoop het leven en werk van André Demedts, gevolgd door een lezing over het vlas als motor in de Leiestreek (Brecht Demasure).
Na de broodjesmaaltijd is het tijd om de benen te strekken. Dit kan in Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve of in Ooigem.
Voor de liefhebbers is er na de receptie en de uitreiking van de Heemprijs de mogelijkheid om een avondmaal te gebruiken.
Hier vindt u het volledige programma en hier kunt u inschrijven.
Stel het niet langer uit!
Alvast welkom in Wielsbeke!


 

 

 

Regionaal overleg van West-Vlaamse heemkringen

 


Binnenkort wordt er een regionaal overleg gepland waar alle heemkringen van West-Vlaanderen op uitgenodigd worden. De voorzitters en secretarissen krijgen daarvoor nog een herinnering. Noteer alvast de datum: zaterdag 14 maart (in de namiddag).

 

 

 

 

Heemkundige Kring ‘De Roede van Tielt’: boek: De glasramen van Max Weiss in de Sint-Pieterskerk van Tielt.

 

 

In de meidagen van 1940 werd Tielt erg geteisterd door Duitse brandbommen. Daarbij werden de glasramen van de Sint-Pieterskerk vernietigd. Na de oorlog, en dit over een periode van 12 jaar decoreerden drie glaskunstenaars opnieuw de kerk. Het grootste deel was van de Duits-Nederlandse glazenier Max Weiss.
Deze ramen zijn kunstwerken die in kennerskringen tot de top van internationale glaskunst gerekend worden. Wat meer is: de Sint-Pieterskerk van Tielt is de enige kerk in België die kan trots zijn om unieke glasramen te bezitten van Max Weiss. Met verschillende mensen hebben we die glasramen en de figuur van Max Weiss bestudeerd: Jan Vandermeulen, prof. dr. Kurt Martens en Berenice Vanrenterghem. Tieltse dichter Walter Haesaert schreef passende haiku’s die fragmenten van de glasramen begeleiden.
Belangstellenden nemen het best contact op met roedevantielt@outlook.be.

 

 

 

 

 

Heemkring Dadingisila brengt ‘Toeren door Kunst’ op Erfgoeddag 25 april 2020

 

 

Bij valavond start deze boeiende - en mysterieuze wandeling door Dadizele. Onderweg wordt er halt gehouden op elf onverwachte plaatsen om schilderijen van Dadizelenaren te bewonderen. Blikvanger wordt ongetwijfeld het 18de eeuwse portret van Jonkheer J. B. Holvoet.
Afspraak om 19.30 u. stipt aan de Spaanse Kapel op de hoek van de Beselare- en de Geluwestraat. Na de wandeling kan er nog bijgepraat worden bij een drankje. Deelname is gratis, inschrijven hoeft niet.

 

 

 

 

 

Izegemse bevolkingsregisters worden gedigitaliseerd

 

 

Het Izegemse stadsarchief moet het even stellen zonder de historische bevolkingsregisters. De firma Vanden Broele haalde meer dan honderd registers op om deze te digitaliseren. Het gaat om de bevolkingsregisters van in de jaren 1830 tot de jaren 1970. Normaal keren deze registers in het voorjaar terug naar het stadsarchief.

Dankzij deze digitalisering zal het mogelijk zijn om de openbare bevolkingsregisters online ter beschikking te stellen. Vragen in het kader van genealogisch onderzoek zullen in de toekomst grotendeels beantwoord kunnen worden door dit online platform. Naast de openbare bevolkingsregisters zullen ook de openbare akten burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) via dit online platform raadpleegbaar zijn.
Met het ophalen van de bevolkingsregisters is alvast een eerste belangrijke stap gezet in het beter ontsluiten van deze historisch unieke bronnen.

 

 

 

 

 

Gemeente Ledegem digitaliseert ook!

 

 

Ben je op zoek naar de geboorteakte van je overgrootvader? Of ben je gebeten door de genealogiemicrobe? Dan hebben we goed nieuws: alle akten burgerlijke stand - vanaf 1796 tot dit jaar - werden gedigitaliseerd. Je kan deze voortaan online raadplegen.
Deze digitalisering was noodzakelijk naar aanleiding van de lancering van de gemoderniseerde burgerlijke stand (DABS). De gemeente Ledegem ging aan de slag met de tool ScanSearch online, een heel erg gebruiksvriendelijk platform. Het archief van de burgerlijke stand is 24 op 24 uur raadpleegbaar via archief.ledegem.be
Geboorteakten ouder dan 100 jaar, huwelijksakten ouder dan 75 jaar en overlijdensakten ouder dan 50 jaar zijn online beschikbaar.

 

 

 

 

 

Heemkring Mulenbeca brengt het boek ‘Daar zit muziek in’.

 

 

De Koninklijke Harmonie ‘Vreugd in Deugd’ bestaat 95 jaar en samen met Inez Demarez van de heemkring geven zij een boek uit.
Daarin kom je te weten dat ‘Den Symphonieken Kring’ in 1866 een voorloper was van de huidige harmonie. Dankzij het doorpluizen van gemeenteraad- en schepencollegeverslagen kon er een reconstructie gebeuren van de jaren 1925 tot en met 1960. Na die periode kon men grasduinen in het uitgebreide harmoniearchief. De drie dirigenten Victor Vandenheede, Jules Verstraete en Geert Defauw vormen de rode draad doorheen dit werk.
Het boek telt 96 blz en kost tien euro. Het is te koop bij Joost Pollet, Godshuisstraat 9a Meulebeke (051/48 51 26 of in de plaatselijke bib).

 

 

 

 

 

Heemkring Iepers Kwartier stelt voor: 100 jaar Staf.

 

 

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Staf Verheye, Ieperling in hart en nieren, schreef Jean-Pierre Meirlaen een biografie over deze markante figuur, auteur van verschillende boeken over de Ieperse geschiedenis en tevens gemeenteraadslid voor de socialistische partij. Staf kon de voorstelling helaas niet meer meemaken. Hij overleed op 11 december 2019, twintig dagen voor zijn honderste verjaardag.
Het boek werd uitgegeven door Spring Produkties en kan ook daar besteld worden (18,95 euro).

 

 

 

 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
Met dank aan onze sponsors!

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]