Voor zondag 19 juni 2022
Dag lezers van de Oppepper,
 
Kijk eens naar deze leuke weergave van een bekend Vivaldi-muziekstuk.
Wie de muzikant in het bootje gemist heeft gister (bij IkToon), bekijk dit filmpje.

Aan de Oppepper van vandaag is meegewerkt door: Helmi, Karin, Ko, Marijke en Ineke.
 
 


 
  
 
Tips voor vandaag en deze week
Kunstwinkel ART Hilversum aan de Kerkstraat weer open, ook vandaag

De Kunstwinkel van ART Hilversum is weer open, aan de Kerkstraat 92, in het rijtje van Lunchroom van Drimmelen. Nu te zien een prachtige expositie van Hilversumse kunstenaars. Open van woensdag tot en met zondag van 12.00- 17.00 uur, dus ook vandaag. Het leuke is dat de kunstenaars zelf 'suppoost' zijn, dus je kunt ze zelf om toelichting vragen.
   

               
Rosariumconcert - Goois Jeugdorkest
 
Vandaag, zondag 19 juni aanvang 15.00 uur.
In het Rosarium aan de Boomberglaan.
Gratis, je eigen stoel meenemen.
'Op de valreep' in Loosdrecht: vrijdag 24 juni
 
De als ietwat narrig bekend staande Loosdrechtse loodgieter Frits Knegt kreeg op ’n zestigste keelkanker. Heel zwaar. Heel ernstig. Maar hij genas, was daarna een superlief mens en begon te schilderen. Aquarel. Krijt. Bloemen, landschappen, af en toe een naakt. Vorig jaar overleed Frits Knegt. Hij werd bijna 94 jaar.                    
Bij het opruimen van het ouderlijk huis vond de zoon duizenden werken van zijn vader. Zonde om weg te gooien. Botenverhuurbedrijf Bonnema Loosdrecht stelde een ruimte beschikbaar, Jolanda Bonnema werd voor even suppoost-galeriehoudster-schilderijenverkoopser en elke vrijdag staat ze daar in ‘haar winkeltje’. De aquarellen zijn niet duur, de prijzen varieren van € 10 tot pakweg € 40, een enkele is duurder. Nog één vrijdag bestaat de mogelijkheid een kijkje te nemen in voorheen Rosa’s cantine, nu even expositie-ruimte aan de Oud-Loosdrechtsedijk 272 in Loosdrecht. Vrijdag 24 juni, van 11.00 – 17.00 uur       

                       
 
Beleef de lente - leukste fragmenten
Dit seizoen hebben we nog geen aandacht besteed aan de kerkuil. Dat gaan we even inhalen. Er zijn vier kuikens die flink verschillen in grootte, maar allemaal met een goede eetlust. Dan treft het als pa ruim inslaat. De oudste werkte al snel een hele muis naar binnen, en inmiddels kunnen de kleintjes dat ook.

Kerkuil-jongen
 
 
Onze zeearendkuikens zijn de regen behoorlijk zat. Maar om bij moeder te schuilen zijn ze eigenlijk al te groot. En nu maar flink oefenen.
Die van de visarend zijn duidelijk kleiner. Maar ze beleven van alles. Ze vechten om de lekkerste hapjes. Kijk het gelukkige gezinnetje toch eens!
Ook de merelman heeft veel tedere zorg voor  zijn vrouw die op drie eieren zit (eigenlijk vier, maar het vierde is oud en zal niet meer uitkomen). Wellicht kunnen we over twee weken nog merelkuikens laten zien.
 
De gierzwaluw lijkt met die lange onhandige veren niet op zijn/haar plek in de nestkast. Maar toch is het gelukt al twee eieren uit te broeden.
                  
 
Rouw-en afscheidsgedichten
In het kader van de reeks rouw- en afscheidsgedichten, uitgezocht door Ko van den Bovenkamp, een kort 'gedichtje' van Willem Hussem; het heeft geen titel - en geen interpuncties.

 
 
 
vaar op de stroom van de vergankelijkheid
heb geen verwachting heb geen vrees
nadert het einde laat het komen
zorgen worden overbodig
 
 
 
Uitstapje in de omgeving: Zandsculpturen in Garderen.
Je zou er zelfs ruzie om kunnen krijgen: “die zakken zijn niet van zand, die zijn gewoon echt, dat kun je zien aan de structuur”. “Hoe kom je daar nou bij, dat zijn letterlijk zandzakken, dat zie je toch, kijk maar naar de structuur!’
Een letterlijk fragment, opgetekend uit de mond van bezoekers aan de Zandsculpturententoonstelling in Garderen, Oude Barnevelderweg 5. Elke dag geopend van pakweg 09.00 uur tot 17.30 uur, behalve zondag.


Dit jaar is het thema Vaderlandse Geschiedenis, en ja, vrijwel de totale geschiedenis van Nederland is daar in zandbeelden, zandsculpturen te zien. Van de Batavieren tot en met Koning Willem Alexander, van het vredig naast elkaar leven tot de ellendigheden van de Tweede Wereldoorlog. De Boekdrukkunst staat daar pontificaal te stralen, en de vliegtuigen uit de WO II hóór je bijna loeien.
De sculpturen, die deels overdekt en deels buiten staan, zijn gemaakt door zo’n 25 internationale kunstenaars. Kunstenaars zijn het! Ongelooflijk wat er daar in Garderen in een paar weken gebeeldhouwd wordt. 
 
Op het ‘the making of….’filmpje zie je ook hoe, aan het eind van het seizoen, de beelden rücksichtslos opgeruimd worden. Dat zien doet bijna fysiek pijn.
Voor de kunstenaartjes in de dop is er een zandbak, voor de grotere kinderen een leerzaam spel. En wil je even bijkomen van al die kunst, ga je op een rozenrijk terras zitten, of tegenover een waterval, terwijl je je ogen uitkijkt naar de verschillende plantensoorten.
Of bekijk nog zo'n leuk filmpje.
Dit is een tip van Karin.
 
 
Puzzelfoto
De puzzel voor deze zondagmorgen moet niet zo moeilijk zijn, denkt Ineke die deze keer het plaatje schoot. Maar ja, als fotograaf heb je het makkelijk.
 
Waar vinden we dit reclamebord?
(En wie heeft nog meegemaakt dat je een telefoonnummer met 4 cijfers had?)

Stuur je antwoord vóór woensdagavond 20.00 uur naar oppepper@senver.nl

De puzzel van vorige week
Het was echt niet de Silo aan de Zadelstraat. Diverse inzenders wisten (bijna) zeker dat we daar de foto hadden gemaakt. Uiteindelijk waren er maar een paar mensen die het goed hadden. Dat waren Harriet, Hanna, Cok Christel en Dini. Proficiat, hoor.

 
      
Het goede antwoord was: CATECHISATIELOKAAL of ook wel de consistorie, van het kerkcomplex 'Grote Kerk' (Kerkbrink 4). Het werd gebouwd in de negentiende eeuw en gerestaureerd in 1976. Vroeger was het vrijstaand gelegen en daardoor zeer  beeldbepalend. Het is gelegen aan de noordwestzijde van de kerk, aan de Oude Torenstraat. Nu is het verbonden met de Grote Kerk door een aanbouw uit 1977. Het gebouw staat schuin tegenover het oude postkantoor.
                                                         

De voorgevel bevat in het midden een dubbele houten schijndeur (is dus niet in gebruik) waarboven een kroonlijst op pilaren met aan beide kanten een venster. De linker zijgevel grenst gedeeltelijk aan de pastorie, Oude Torenstraat 6, en bevat rechts een venster. Het is gebouwd naar een ontwerp van Adriaan de Groot (zoon van Jan de Groot Azn. die architect was van diverse villa’s in Hilversum). Adriaan was kerkelijk beheerder van het huisje.
 

Er waren nogal wat bezwaren tegen de bouw van het huisje omdat het wellicht in de toekomst nieuwbouw van de kerk in de weg zou kunnen staan. Het is jaren terug gerestaureerd naar een ontwerp van Paul van Vliet. Tijdens het funderingsherstel bleken er knekelvelden onder aanwezig te zijn. De 'knekels' zijn elders op het terrein herbegraven.
 
 

      Wandel mee op woensdagmiddag

Afgelopen woensdag is er - begeleid door een buurtsportcoach - weer gewandeld vanuit Zonnestraal. Ze hebben de blauwe paaltjesroute gelopen. Inmiddels is er een groepsapp aangemaakt, zodat gemakkelijk afspraken gemaakt kunnen worden. Wil je meedoen? Je kunt je aanmelden via theoveldkamp@yahoo.com
                  
Kantoor Senverbus op vakantie tot eind juli, stadsauto rijdt wel
 
De Stadsauto rijdt op maandag t/m donderdag. Voor het reserveren van een rit, bel Bertine van der Pluijm: 06-13508705.
Voor het aanmelden van de uitstapjes met de Senverbus in augustus is het kantoor weer bereikbaar vanaf 25 juli via tel. 035-2400271.
 

     
Wijsheid
 
De paradox is dat je een grotere kans hebt om het resultaat te halen als je het denken over het resultaat loslaat.
Schaatser Mark Tuitert.
 
Haiku
 
Na het snoeien van 
de klimroos een wonderbare
roosvermenigvuldiging.
LT