Quote
 Week 3
Jaar 2013
  ___________________________________________________________________________
  
Cultuur verorbert strategie als ontbijt.

Peter Drucker
 

 
 
Dikwijls vragen leidinggevenden ons waarom ze er toch maar niet in slagen om de strategische doelstellingen van hun organisatie daadwerkelijk te verwezenlijken en wat ze eraan kunnen doen. Ons antwoord hierop is altijd hetzelfde: meer aandacht besteden en werken aan de cultuur van je organisatie, dienst of afdeling.
 
Peter Drucker heeft managers er steeds op gewezen dat cultuur altijd sterker is dan eender welke (strategische) doelstelling. Niet iedere leidinggevende houdt daar blijkbaar rekening mee.
 
Iemand die dit wel heeft gedaan is Eric Van Zele, de kersvers verkozen manager van het jaar 2012. Hij heeft als CEO van Barco sinds 2009 dit bedrijf, dat dreigde in de afgrond te vallen, volledig uit het slop gehaald. Ook Jan Van Acoleyen, de Senior Vice president & chief HR Officer van Barco zegt dat het bedrijf op een harde manier geconfronteerd is geweest met de overheersende kracht van cultuur.
 
In een interview met Koen Marichal, de man achter thefutureleadershipinitiative van de Antwerp Management School , zegt Eric Van Zele het volgende over zijn aanpak: “Ik ben een conceptueel, heb een synthetische geest. Ik praat met jan en alleman en vind daar de antwoorden die de organisatie nodig heeft. Echt moeilijk is dat niet. Je moet goed kunnen luisteren. Ik slaag er wel in mij te concentreren op de essentie, daar een goed verhaal van te maken en dat te communiceren. Zo’n verhaal moet verstaanbaar zijn zowel voor de arbeider in China, de ingenieur in Amerika als HR in België.”

Hij is dus ook iemand die o.a. de kracht van een verhaal heeft begrepen om in te werken op de cultuur en zo het gedrag van medewerkers te beïnvloeden. Wil jij ook leren om als leidinggevende op een duidelijke manier je verhaal over te brengen dan kan je je deze eenvoudige vuistregels van Sigrid van Iersel eigen maken.
 
Succes ermee en laat ons weten wat je ervaringen zijn met deze krachtige manier van communiceren.
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.