Nieuws 
November 2021
Agenda...
19-11-2021
Geschiedenis van Raspberry & Arduino
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 
Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Corona Update...
Algemene vergadering BitMappers 3.0

Beste leden,
 
Deze maand starten we met de eerste vergadering volgens onze nieuwe formule. Aangezien het belangrijk is dat wel allemaal een zekere basis hebben beginnen we vandaag met de geschiedenis van de raspberry pi en arduino. We bekijken de geschiedenis en de verschillen tussen de toestellen. Verder gaan we interactief ontdekken wat deze toestellen ons kunnen bieden en hoe we in een paar minuten deze toestellen kunnen omvormen tot een mooie minicomputer.
 
      Aanpassing parkeerbeleid Hasselt
 
Het parkeerbeleid in de A. Rodenbachstraat is gewijzigd naar betalend parkeren (ma. t/m za. van 9u tot 21u en zo. van 12u tot 18u). Vergeet geen ticketje te nemen uit de parkeerautomaat of één van de andere parkeermogelijkheden (parking cultureel centrum..) te bekijken.

 
Raspberry Pi Info
 
De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op een ARM-processor die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi bestaat in verschillende versies en werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge. Het apparaat was bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie van de eerste Raspberry Pi Model B werd op 10 januari 2012 gestart. Sindsdien zijn er verschillende modellen en versies uitgebracht.
 
 
De hardware van de verschillende versies van de Raspberry Pi kenmerkt zich door een open structuur die lijkt op de open structuur van de eerste IBM Personal Computers. De aanwezigheid van de General Purpose Input/Output (GPIO)-bus maakt het mogelijk om een addon-board aan een Raspberry Pi te koppelen en de aanwezigheid van Universal Serial Bus (USB)-poorten, een Display Serial Interface (DSI)- en een Camera Serial Interface (CSI)-connector maken het mogelijk om meerdere USB-devices en een display en een camera aan het moederbord te koppelen. De addon-boards kunnen gemakkelijk verwisseld worden evenals de microSD-kaart met het live-system en de software.

Eind 2015 was door de Raspberry Pi Foundation een reeks modellen en toepassingen met bijbehorende add-on-boards ontwikkeld. De Raspberry Pi 2 B, of kortweg RPi 2, was begin 2016 het meest verkochte en gebruikte model en de Raspberry Zero is tot op heden het kleinste en goedkoopste model. De RPi 2 is begin maart 2016 opgevolgd door de snellere RPi 3 die uitgebreid is met Wi-Fi en Bluetooth. De RPi 2 en RPi 3 kunnen behalve voor educatieve doeleinden ook als mediacenter of als eenvoudige desktopcomputer voor lichte kantoortoepassingen gebruikt worden.t deze toestellen ons kunnen bieden en hoe we in een paar minuten deze toestellen kunnen omvormen tot een mooie minicomputer. 
 
Arduino Info
 
Arduino is een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten.

Met Arduino is het mogelijk apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen. Op basis van deze input kan een Arduinoschakeling autonome actie initiëren door het afgeven van digitale en analoge outputsignalen. Input kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters, temperatuursensoren, of op basis van commando's afkomstig van internet, een radiomodule of een ander apparaat met een seriële interface. Outputsignalen kunnen bijvoorbeeld motoren, lampjes, pompjes en beeldschermen aansturen, maar ook input genereren voor een andere Arduinomodule.

Daarnaast bestaan ook zogenaamde "shields". Deze integreren vaak verschillende sensoren en modules in één printplaat. Deze kan dan gemakkelijk op de Arduino aangesloten worden door hem te plaatsen op de input-/outputpinnen van de Arduino. Vele van deze shields worden verkocht als kit en dienen dus zelf nog gesoldeerd te worden. Veelvoorkomend zijn de wifi- en gps-kits. Naast deze kits kan ook een ProtoShield gekocht worden die dienstdoet als breadboard om op te experimenteren.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo