Vrijdag 29 mei 2020
Dag lieve lezers,

Hier de oppepper voor vrijdag 29 mei.

Willen we niet allemaal geaaid worden, zoals de dieren in dit filmpje?

Een fijne dag gewenst,
 
Henja, Helmi en Ineke 
 


 
Podcast Pieter Hoogenraad
Prinses Marianne, het zwarte schaap van de Oranjes
Prinses Marianne was een dochter van koning Willem I. Ze trouwde met een Pruisische prins. Maar daarna ging het vreselijk mis. De prinses kreeg een verhouding met haar koetsier en gaf erotische feestjes op haar buiten in Voorburg. Meer over het leven van deze vergeten prinses hoort u in deze podcasthttps://youtu.be/xjDf-TcLCsw van historicus Pieter Hoogenraad.

 
 
Cabaret en zo
Cabaret voor de vrijdag, ook wat gevoelige nummers ertussen.
 
 
 
Lievelingsgedicht
Frans Tournier schrijft: 'Toen mijn vrouw Marijke besefte dat ze afscheid moest gaan nemen van haar dierbaren, schreef ze het onderstaande gedicht midden in de nacht.'

Voor al mijn dierbaren

Gooi weg mijn oude jas
Ik heb hem niet meer nodig
En al het aardse goed
van nu af overbodig
Eén kleine wens blijft staan
na ’t afscheid van vandaag
Een plekje in je hart
is al wat ik nog vraag


Marijke

 
 
 
Tips voor een half uur per dag bewegen
Stoelgymnastiek
Vandaag ligt bij de stoelgymnastiek de nadruk op stabiliteit. Heel belangrijk om ook daar regelmatig aandacht aan te besteden. Als je dreigt te vallen of een misstap maakt dan is het goed om getraind te hebben wat je dan (eigenlijk automatisch) zou moeten doen. Hier is het filmpje.

Meditatie
En verdere deze keer een meditatie van 10 minuten  die je rust geeft en waar je ook van oplaadt.


Kauwen is goed voor ons
In dit filmpje legt Prof. Dr. Erik Scherder uit waarom kauwen heel goed voor ouderen is. Dus niet vanillevla of havermout maar een bruine volkoren boterham of een stevige appel is goed voor ons. Je geheugen knapt er van op.   Doe er je voordeel mee.

Wat knap
Cirque du soleil ‘Allegria’, fascinerend om de lichaamsbeheersing van deze circusartiesten  te zien. Daar gaan vele uren training aan voor af.
 
Natuur-blog van Marijke
Plant van de week: de muurleeuwenbek
De plant van de week komt zeker ook in Hilversum voor: de muurleeuwenbek.
Het is een klein plantje dat flink kan uitgroeien, met lichtpaarse bloemetjes met twee gele vlekken. Hij nestelt zich vooral in de spleten van oude bakstenen muren. Vooral oude dijkbeschoeiingen en kademuren zijn ideaal maar ik zie hem ook gewoon in de straat, tegen de huizen aan.
 

    

Christo in de duinen
Als je in deze periode door de duinen loopt, lijkt het of inpakkunstenaar Christo aan het werk is geweest. Hele rijen struiken ingepakt in een wit web met draden tot aan de grond. Dit is het werk van de stippelmot, ook wel de spinselmot genoemd, een kleine nachtvlinder die haar eitjes legt in voorkeursboom.
De rupsen spinnen het web en eten de boom kaal, ontpoppen zich tot vlinder en keren vervolgens naar dezelfde boom terug om op hun beurt de eitjes te leggen. Als je het ziet, vraag je je af of de plant dat ooit gaat overleven, maar deze wordt vanzelf weer groen.

Beleef de lente
De jonge vogels zijn uitgevlogen of zijn bijna zover. Nog een paar filmpjes:
 
Twee haiku ter afsluiting
Komende zomer
zo warm dat uit de lippen
mijn woorden smelten.


Paul van Dongen

De fixatie op
de illusie van vrijheid
zet je gevangen.


Jaap van 't Hek