BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 2
Februari 2013
Den 18 februari arrangerar Barnteaterakademin och Assitej en reading vi presenterar sex nya pjäser för barn och unga. Projektet där fyra svenska och fyra sydafrikanska dramatiker träffades i Kapstaden och i Lund hade i syfte att undersöka begreppet fattigdom, ett ämne som är brännande aktuellt här i Sverige, inte minst efter SVT:s Uppdrag Gransknings program den 16/1. Missa inte läsningen och det efterföljande samtalet!
 
Appropå Lund vill jag även uppmana alla er som besökt eller medverkat på scenkonstbiennalen för barn och unga, bibu, att lyssna till deras upprop för festivalens fortlevnad! Läs mer under månadens tips. 
 
Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
 
Reading - sex nya pjäser för barn & unga
18 februari kl 18-20.30 på Backa Teater
 
 
I workshopprojektet ”Inspiring to Play” har Isa Schöier, Jonathan Lehtonen, Anna Nygren och Christofer Bocker tillsammans med fyra sydafrikanska dramatiker arbetat tillsammans under två workshopsessioner, en i Kapstaden och en i Lund.
 
Workshopen har haft ”poverty/fattigdom” som tema och inom ramen för projektet har det ingått skolbesök både i Sydafrika och Sverige i syfte att undersöka begreppet ”fattigdom”. Utifrån research och egna iakttagelser har deltagarna skrivit dramatiska texter som vänder sig till barn och unga.
 
Tillsammans med Assitej avslutas nu projektet med ett soppsamtal och reading av de svenska texterna samt två av de sydafrikanska. Välkommen till Backa Teater den 18 februari kl 18-20.30.
 
Pjäserna kommer att läsas av skådespelare från Backa Teater, GEST, Teater Jaguar, Teater Kurage och Regionteater Väst. 

Fri entré - soppa på köpet! Anmälan senast den 13 feb på info@barnteaterakademin.se.
 
 
- - - - - - -
 
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
 
 
 
 
Månadens tips!
 
 

Upprop - Berätta om Bibus betydelse för dig!
Lund slutar stödja bibu.se och vi letar ny värdstad för nästa biennal och till den vill vi få med oss era röster om bibu:s betydelse. Behövs bibu? Varför det då? Skriv vad du tycker på deras blogg, Din röst är viktig! http://bloggen.bibu.se/upprop/
 
 
 
 
Lucy
En visuell och fysisk dansteater om hur nyfikenhet kan leda till gränslös vänskap. Hur gick det till när människan blev människa? Var tar tiden vägen? Vad åt man egentligen till lunch för så där 3,2 miljoner år sedan? Urpremiär 26 februari. Spelas t o m 26 april. För skolår 3-5. www.angeredsteater.se
 
 
 
Barnkultursymposium
20-22 mars 2013 är det dags för Centrum för barn-kulturforsknings årliga symposium. Denna gång kommer symposiet att handla om kvalitet i barnkulturen, ett rykande aktuellt tema! Symposiet är kostnadsfritt och presenterar aktuell och ny forskning inom barnkultur. Läs mer om symposiet här >
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Lisa Nowotny, projektledare
0706-47 94 18
031-331 54 08
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se