Nieuwsbrief Senia
oktober 2021
 

   
Dag beste lezers,
 
Het gaat goed met Senia's 10.000 leden actieplan. We begonnen september met 7.556 leden, dit is inmiddels gestegen naar 7.865. de aankomende periode zijn er bovendien heel veel
oprichtingsbijeenkomsten gepland. Op naar de 10.000 leden!
 
In deze nieuwsbrief tref je weer het laatste leesclubnieuws, bijzondere interviews en de leukste cultuurtips. Veel leesplezier!
 
Leesclubgroet,
Medewerkers en vrijwilligers Senia 
Maand van de geschiedenis

Oktober is traditiegetrouw De Maand van de Geschiedenis. Thema dit jaar is ‘Aan het werk’. Gedurende de hele maand organiseren allerlei organisaties activiteiten rondom dit thema. Zo is er een waar erfgoedfestival in Gelderland. Er zijn exposities, rondleidingen en lezingen. Bekijk het allemaal op www.maandvandegeschiedenis.nl.
 
Hou je van lezen over het verleden? Senia heeft een heel aantal leesclubs Geschiedenis. Meer informatie

 
Interview werkgroep Duits  

 
De werkgroep Duits van Senia bestaat uit vijf mensen. Wie zijn zij en wat doet de werkgroep? Waarom is het goed om Duitse schrijvers te lezen? Waarin verschilt Duitse literatuur van Nederlandse Literatuur? Wie zijn de deelnemers van de twintig leesgroepen Duitse literatuur? Lees dit en nog veel meer in het interview dat Ria Hullegie had met Sonngard Winkler en José Jegen, leden van de werkgroep Duits. Lees hier het interview.
   
 
Meest gekozen muziekstukken
Welke muziekstukken zijn het meest gekozen door de ruim 60 muziek-luistergroepen?
 
       

  1. Filmmuziek, verschillende composities
    Hoor je de muziek, dan zie je de film weer voor je. Wat is de invloed van filmmuziek? Daarover is een mooie luisterwijzer gemaakt. Bekijk welke muziek gebruikt wordt.

  2. Die Schöpfung van Joseph Haydn
    In prachtige recitatieven, arias en monumentale koorstukken komt de Schepping muzikaal tot leven. Beluister de fragmenten uit de luisterwijzer.

  3. Diverse composities van Lili Boulanger
    Lili Boulanger (1893-1918) was een fascinerende, originele componist, die een gouden toekomst voor zich had - maar al jong overleed. Een nieuwe luisterwijzer behandelt verschillende van haar composities, luister welke zijn uitgekozen.
Interesse?
Heb je naast je 'gewone' leesclub belangstelling voor een muziek-luisterclub? Laat je belangstelling blijken via het belangstellingsformulier.
 
Senia nieuws
Senia op je mobiel of tablet
 

Tijden veranderen. Werd onze website eerder alleen maar bekeken op een computer, tegenwoordig bezoekt maar liefst 48% van de mensen onze site op een mobiel of tablet. Wij hebben onze website daarom gemoderniseerd, waardoor ook op mobiel en tablet nu alles goed te lezen is. Bekijk onze keuzelijsten (van alle genres), zoek boeken waarvan leeswijzer zijn en nog heel veel meer op www.senia.nl.

 
Leesclubs in Duitsland 

 
Natuurlijk wordt er ook in Duitsland, land van denkers en dichters, veel gelezen. De beroemde Frankfurter Buchmesse trok in 2019 302.00 bezoekers, opnieuw een record. Maar een organisatie als Senia met leden en leeswijzers lijkt bij de oosterburen te ontbreken. Aan leesclubs is echter geen gebrek. Naar schatting zijn er in Duitsland, Oostenrijk en het Duitstalige deel van Zwitserland 70.000 Lese- en Literaturkreise die zelfstandig opereren. Ze kiezen zelf hun boeken uit en organiseren zelf hun discussieavonden, dat wil zeggen zonder hulp van een leeswijzer met vragen aan het slot. Lees het hele artikel van Jan Luyten
   
 
Uitproberen poëzie-wijzers?

Senia blijft haar aanbod uitbreiden en wil ook leesgroepen poëzie gaan oprichten. Een werkgroep werkt op het moment hard aan een keuzelijst en een tiental poëziewijzers. Daarin gaat het om een gedicht, bundel, dichter of stroming. Omdat dit een heel nieuw programma is, zoeken we groepen die de poëziewijzers willen uitproberen en een gedetailleerde reactie willen geven.

Hoe werkt het?
Je bespreekt in je groep het idee om een extra bijeenkomst te besteden aan poëzie. Als dat het geval is, meld je de groep aan, en ontvang je de keuzelijst poëzie. Vervolgens ontvangen alle leden de gekozen poëziewijzer thuis. Na afloop van de extra poëzie bijeenkomst beantwoordt je vragen die je toegestuurd krijgt door de poëziewerkgroep. Aanmelden kan bij ivanderotte@senia.nl. Er is een beperkt aantal groepen nodig voor deze proef-fase.
     
Vacatures
Enthousiaste historici gezocht

 
Senia zoekt mensen die onze werkgroep Geschiedenis willen versterken. Er zijn inmiddels 230 leesgroepen Geschiedenis. Hiervoor moeten jaarlijks zo'n twintigtal leeswijzers worden gemaakt. Heb je een passie voor geschiedenis, hou je van lezen en lijkt het je leuk om met gelijkgestemden in te zetten voor Senia?
Mail je je CV naar geschiedenis@senia.nl. 
Meer informatie.
 
Vormgevers voor Poëzie en Geschiedenis

 
We zijn op zoek naar vormgevers voor onze werkgroepen Poëzie en Geschiedenis. Wat is het takenpakket? Het vormgeven van de nieuwe keuzelijsten en leeswijzers (circa 15 per jaar). Deze worden in Word opgemaakt, het format voor de opmaak is nauwkeurig beschreven. Ook zet je informatie over de nieuwe boeken op de website. Uiteraard word je goed ingewerkt, maar handigheid met de computer is wel een vereiste. Heb je interesse? Stuur een mailtje aan ivanderotte@senia.nl.
 
Prikbord
Lezingen over spraakmakende boeken

 
Op 28 oktober geeft Els Jongeneel een lezing over het boek De vreemdelinge van Claudia Durastanti. Een week later zal de opname op de website geplaatst worden, zodat je hem ook vanuit huis kunt volgen.
 
De lezing is onderdeel van Spraakmakende boeken, een jaarlijkse lezingenreeks van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin al meer dan 25 jaar actuele boeken worden besproken door literatuurwetenschappers. Van meer boeken op de Senia-lijsten zijn lezingen te bekijken, zoals bijvoorbeeld van Wij zijn licht van Gerda Blees.
 
Meedoen aan onderzoek naar leeservaringen?
Wij zijn Ana Guerberof Arenas en Antonio Toral, twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en we zijn op zoek naar volwassen lezers die het Nederlands als moedertaal hebben. We houden ons bezig met creativiteit en literaire teksten.
 

 
Daarom zouden we graag meer weten over hoe u meeleeft met een literaire tekst. Zodat we kunnen helpen de leeservaringen te verbeteren.
 
Om mee te doen hoeft u alleen maar een e-mailadres en internetverbinding te hebben. Het invullen duurt maximaal een uur, en omdat het een wat langer onderzoek betreft is er ook een kleine vergoeding van 10 euro beschikbaar. Uiteraard zal er zorgvuldig worden omgegaan met uw gegevens. Helpt u de wetenschap vooruit?
Klik hier om te beginnen

   
Cultuurtips
Boeken op toneel
Deze keer doen we suggesties voor evenementen waarin een boek verwerkt is tot een toneelvoorstelling. Heb je zelf leuke cultuurtips? Stuur ze aan nieuwsbrief@senia.nl.


 
Het boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon laat de wereld zien door de ogen van iemand die met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt originele kijk op de wereld om ons heen op. Dit boek is nu door Pieter Kramer bewerkt tot een stuk dat wordt gespeeld door de Theateralliantie. Lovende recensies!

  

 
Leesgroepen Filosofie zullen wellicht geïnteresseerd zijn in de lezing die Spinoza (in een rol van acteur Jaap van Dis) gaat geven op vrijdag 15, 22 en 29 oktober in Den Haag. Met ernst en enige humor vertelt hij over zijn Joodse afkomst, zijn jeugd, vrienden en tegenstanders. Ook bespreekt Spinoza zijn belangrijkste werken, o.a. zijn levenswerk Ethica. Tussendoor werkt de filosoof aan zijn lenzenslijpmachine en zingt hij Sefardische melodieën, begeleid door concertvioliste Janneke van Prooijen. Zie hier.
    

Client E. Busken van Jeroen Brouwers is bij Internationaal Theater Amsterdam bewerkt tot een monoloog, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Vanaf februrari 2022. Het zal wel druk worden. Nu alvast aanmelden? Zie hier.
    
Voor leesgroepen die de biografie van Lorentz op hun lijst hebben staan, is 'De Lorentz formule’ in het Teijlers museum in Haarlem interessant. Een gratis voorstelling die op een onderhoudende manier het leven van Lorentz in kaart brengt. Tot en met 31 december.
 
 
Nacht van de Geschiedenis

 
Op zaterdag 30 oktober vindt 'De Nacht van de Geschiedenis' plaats in het Rijksmuseum. Thema dit jaar is (On)gezien werk. Over o.a. de verhouding tussen man en vrouw, ongewild werk en verloren stemmen. Met presentaties, gesprekken en muziek. Met Junadry Leocaria, Mustafa Kör, Judith Noorman, Fenmei Hu, Bert Watteeuw en vele anderen .
   
 
Volg Senia op Facebook

 

Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook!