BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 6 
Oktober 2015
Ett uppdaterat program till vårt 10-årsjubileum finner du längre ner på sidan. Har du ännu inte anmält dig, finns det fortfarande tid och några platser kvar. Har du redan anmält dig - kolla gärna in de ändringar som har gjorts.
 
Nytt i programmet: Ett av årets grovmanus har vi fått skjuta fram i tiden, vilket innebär att det blir ett nytt manus som presenteras den 28 oktober. Vidare har vi nu också bjudit in två kompositörer att presentera sina musikaliska tolkningar. Samt fått bekräftat att Improverket kommer och hälsar på! Slutligen har vi justerat lite i tiderna, som att föreläsningen från Kairos Future nu börjar en kvart tidigare för att ge bättre tid för frågor - och för tårtan efteråt!
 
Det fortsätter att ramla in beställningar av vår antologi Samtal om devising. Vi skickar ut den till teatrar, teaterhögskolor, skrivarutbildningar med mera. Mycket roligt! Boken finns nu, liksom våra andra publikationer, till avhämtning på ytterligare platser i stan. Se nedan!
 
I pipe-line: Mot slutet av månaden läggs den efterlängtade kvalitetskursen ut. Kursen som är ett samarbete mellan Kulturakademin Trappan och Barteaterakademin kommer löpa under stor del av våren och vänder sig till personer med olika yrkesfunktioner och med erfarenhet av scenkonstproduktion för barn och unga. Är du nyfiken redan nu, är du välkommen att höra av dig till oss eller Kulturakademin Trappan.
 
Fortsatt god höst till er alla!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
BARNTEATERAKADEMIN 10 ÅR
 
ONSDAG 28 OKTOBER - ANGEREDS TEATER, ANDRA STÄLLET
 
Vi firar våra första tio år med en heldag av inspiration, dramatik och festlighet.
 
 
PROGRAM

9:30
Välkommen, introduktion, Barnteaterakademin 10 år
 
9:45-10:55
Kairos Future: Ungas värderingar, åsikter och livsstilar 
Hur tänker barn och unga på sina framtida liv? Hur ser de på familj, jobb, pengar, fritid, religion, tid? Vilken plats tar de i kulturen - som brukare och som utövare? Vad drömmer de om och vad oroar dem, vad engagerar och intresserar och varför?
En föreläsning med Cristina Lázaro Morales från Kairos Future, ett internationellt konsult- och analysföretag som genom aktuell forskning hjälper företag och organisationer att förstå och forma sin framtid. I samarrangemang med Göteborg & Co. 
 
Kaffe och tårta!
 
11:25-12:30
Tänk själv - om behovet av en filosofisk kultur
Kulturen är beroende av att vara i takt med sin samtid. I ett samhälle där "tänk själv" är ett mantra, måste kulturutövarna framförallt tänka själva för att kunna kommunicera med publiken. Vår tid behöver en filosofisk kultur. Hur skapas den?
En föreläsning med Karim Jebari, filosof knuten till Institutet för Framtidsstudier och till Unga Operan i Stockholm.
 
Lunch
 
13.20 - ca 16:45  Grovmanuset - Rummet - Musiken - Labb & Samtal! 
I en reading presenteras årets nya grovmanus, av Anna Nygren som tidigare bland annat skrivit för frigrupper i Norrköping, medverkat i ASSITEJ-projekt och publicerats i Ny Text-antologier.
Två scenografer och två kompositörer har fått läsa texten och bjuder in oss i sina visuella och audiella associationsvärldar.
Därpå följer en stunds labbande med text, rum och musik...
Blocket avslutas med ett samtal med Anna Nygren, skådespelarna och övriga medverkande. Hur går en skrivprocess till? Vilken roll spelar rummet? Har varje text sin särskilda klang?
Medverkande: Hans Brorson, Lars-Eric Brossner, Anna Gustavsson, Helen Hansson, Råger Johansson, Jonathan Lehtonen, Vilde Moberg, Anna Nygren, Charlotta Nylund, Emilie Sahlén, Anna Sjövall.
 
16:50 - 17:20  Avrundning: Improverket sammanfattar dagen
... på det vis som endast Improverket kan!
 
17:30 - Födelsedagsfest med mingel och middag!
 
Barnteaterakademin bjuder på hela dagen. OBS att tiderna i programmet är cirkatider!
 
MAILA ANMÄLAN TILL: info @barnteaterakademin.se
UPPGE OM NI ÖNSKAR NÄRVARA HELA DAGEN OCH KVÄLLEN ELLER BARA EN DEL, SAMT EVENTUELL SPECIALKOST. OBS OCKSÅ ATT ANTALET PLATSER ÄR BEGRÄNSAT SÅ BOKA I TID!
 
VARMT VÄLKOMNA!
..................................................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
 
Böcker kan hämtas på Konserthuset efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
Himmel över Göteborg
Damiel och Cassiel är två änglar som strövar omkring på gatorna i Göteborg. De observerar människorna och lyssnar till deras tankar. Damiels värld rubbas när han förälskar sig i akrobaten Marion som är på flykt undan krig. Trots Cassiels protester beslutar Damiel sig för att ta steget från odödlig ängel till vanlig människa. Fritt efter filmen Himmel över Berlin.
Från 13 år.
Premiär 9 oktober.
Angereds Teater, Blå Stället.
 
Hem
Fyra barn som minns, leker och drömmer. Hur det var när allt hängde ihop. Hur det är nu när allt är nytt. Fyra barn, fyra öden, fyra vägar till Bergsjön, Göteborg, Sverige. Och fyra berättelser om vad hemma är. 
Hem är en musikteaterföreställning för mellanstadiet som arbetats fram i samarbete med högstadieelever i Sandeklevsskolan, första steget i treårsprojektet Stafetten som genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Från 10 år.
Premiär 16 oktober.
Masthuggsteatern.
 
Don Quijote
Den fattiga adelsmannen Don Quijote sitter på sin kammare och förläser sig på ärofyllda riddarromaner. Förblindad av att vinna ära och sin älskade Dulcineas kärlek övertygar han bonden Sancho Panza att följa med honom som sin väpnare. Sist ut i Teater Sesams trilogi på temat våld.
Från 7 år.
Premiär 30 oktober.
Teater Sesam
  
 
Temakväll rasism
Presentation av projektet Shadowland. Samtal om rasism och om hur rasism speglas inom den samtida scenkonsten för barn och unga. Med Nora Nilsson, Carolina Frände, Farnaz Arbabi och John Hanse. Moderator: Barakat Ghebrehawariat.
Riksteaterns föreställning Vad är det som händer?
8 oktober kl 17, Kulturhuset i Stockholm, Unga Klara.
Vad är det som händer? kl 19 på Fri Scen/Kilen.
Anmälan: info@assitej.se 
Boka till föreställningen: här
 
 
Vad säger barnen?
En bok om konsten att intervjua barn. Hur skapar man tillit, hur förbereder man sig, vilken lagstiftning gäller? Har barn yttrandefrihet? Hur gör man barnperspektivet tydligt och hur ser man som journalist till att barnens röster lyfts fram i det offentliga samtalet? 
En personlig handbok av radioreportern Ylva Mårtens.
Länk till Ylva Mårtens hemsida
 
 
Lärare ser scenkonst
En ny omgång av Backa Teaters kurs för lärare, med seminarier och föreställningar, går nu av stapeln.
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se