Здравейте,
 
В контраст с красивата и пъстроцветна пролет все по-често нашето внимание е привлечено от безразборно хвърлени различни боклуци, които са навсякъде около нас.
 
Добрата новина е, че първите месеци на сезона преминаха под знака на редица кампании за почистване, които успяха и да дадат една по-широка гласност на проблема с отпадъците.
 
Четири са акцентите в този брой на нашия бюлетин:
● ‘Save the Planet’ 2015 - преференциални цени за ранна заявка за участие до 1-ви октомври
● Найлоновите торбички
● „Книги за смет”
● Третиране на отпадъци в България - специално издание на сп. Екология & Инфраструктура
 
Приятно четене от екипа на Виа Експо!
 
 www.viaexpo.com  |  office@viaexpo.com  |  032/ 512 900, 960 011
 
Полезни линкове:
 ‘Save the Planet’ 2015
 
От 11-ти до 13-ти март ще се проведе ‘Save the Planet’ 2015.
 
За тези фирми, които ще се включат в изложението по-рано, предлагаме преференциални цени за изложбената площ до 1-ви октомври 2014.
 
Повишаването на ресурсната ефективност чрез оползотворяване на отпадъците ще бъде една от приоритетните теми в конферентната програма.
Найлоновите торбички – краткосрочното удобство, което замърсява природата за десетилетия напред
 
Мнозинството от хората не се замислят и взимат с готовност найлонова торбичка от магазина, която в  89%  от случаите се използва наистина еднократно, а попаднала на сметището, се разгражда за десетилетия наред.
 
Наскоро Европейският парламент даде зелена светлина на плановете за намаляване на използването на найлонови торбички с 80 % до 2019 г. в рамките на Европейския съюз и разгледа нов пакет от по-строги разпоредби. Като ефективни инструменти се посочват налагане на данъци, ограничения и забрани.  Компостеруеми и биоразградими пликчета или такива, изработени от рециклирана хартия, ще заменят традиционните найлонови торбички за зеленчуци и плодове.
 
Еврокомисарят Янез Поточник приветства предложението и заяви, че очаква новият Европейски  парламент бързо да гласува законодателните промени, касаещи намаляването на найлоновите торбички.
 
Каква е статистиката? Европейците използват над 100 милиарда найлонови торбички годишно, което демонстрира безразсъдно пилеене на ресурси и замърсяване на морета, океани и почви. Например в Северно море в стомасите на 94% от птиците се съдържа пластмаса.
 
Намаляването на найлоновите торбички е леснопостижима реформа, за която е необходимо законодателство, информация и промяна на навиците на потребителите. Редица държави по света показаха, че това е възможно, прилагайки пълна забрана в  част от градовете или за цялата страна: Италия, Великобритания, САЩ, Италия, Мексико, Бирма, Руанда, Австралия и др.
Рекорден брой участници за втора година в „Книги за смет”, кампания, организирана от Credo Bunum
Над 5 тона събрани пластмасови отпадъци и над 6500 раздадени книги. Това е равносметката от кампанията „Книги за смет”, която се проведе на 11-ти май в София. Хиляди хора преминаха в рамките на 4 часа през пунктовете пред ЦУМ, предавайки годни за рециклиране пластмасови отпадъци, и си тръгнаха с книга. Най-взиманите заглавия бяха сборникът „Най-хубавите български приказки”, „Роман в буркан”, „Матрицата на успеха” и „Мистър Фини и загадката сред дървета”.
 
За първи път инициативата се проведе и в два други града - Варна и Бургас.
 
Третиране на отпадъци в България - специално издание на сп.Екология & Инфраструктура

 
Сп. Екология & Инфраструктура - българското списание за екология, еко инженеринг и инфраструктура, подготвя специално издание, посветено на решенията за третиране на отпадъци в България. То ще представи различни продукти, системи и технологии за депониране, предварително третиране и рециклиране, енергия от отпадъци.
 
Новото специално издание на водещото издателство за техническа периодика Ти Ел Ел Медиа ще съдържа редакционни материали, продуктови и/или фирмени статии и реклами в следните области:
 
  • контейнери, компактиращи контейнери, почистващи системи за контейнери, кошчета, чували, индустриални камиони, падащи бордове и ремаркета за камиони, багери, булдозери, товаро-разтоварни системи, кранове, конвейери, системи с подвижен под, претоварни станции, изграждане на депа;
  • преси, ножици, сита, транспортьори, балиращи машини, брикетиращи машини, трошачки, шредери, мелници, дробилки, центрофуги, филтри, сортиращи линии, сепаратори, миксери, екструдери, гранулатори, дестилатори, сушилни, пещи, компостери, компостообръщачи;
  • проектиране, изграждане и пуск на съоръжения и/или инсталaции за биологично, механично, термично, физично и химично третиране;
  • консултантска дейност.
 
Изданието ще бъде отпечатано на луксозна хромова хартия и ще се разпространява безплатно и целево в електронен и печатен вид до специалистите и експертите в областта на управлението на отпадъци в България, потребители, производители и доставчици на продукти и услуги.
 
При желание за включване в изданието, можете да се свържете с Мирена Русева:m.russeva@tllmedia.bg, 02/ 818 38 12, 0889/ 717 562