Nieuwsbrief nr. 77

September 2016
 
Beste ,
 
De vakantieperiode is voorbij, in heel Nederland zijn de scholen weer begonnen. Deze week als laatste de scholen hier. Nu breekt er weer een periode van regelmaat aan, als het goed is.
Onze vakantie was geen vakantie maar een reis! En wat voor een. Naar Centraal-Westelijk Afrika, Gabon, op familiebezoek om, met elkaar, het tropisch regenwoud en de bush te verkennen. Alles onder leiding van een gids want je komt er alleen niet in .. en waarschijnlijk ook niet meer uit. Het was er winter en met gemiddeld 26 graden heel aangenaam. Dat het winter is merk je vooral aan de planten die niet bloeien, zoals orchideeën en begonia's.
 
 
De wandelingen die we maakten deden me denken aan een mix van Burgers Zoo en een Hortus Botanicus, geweldig groen en in het binnenland heel vochtig. 
Het recept verderop in de nieuwsbrief is niet mijn eigen ervaring. Het wildste dat ik gegeten heb is antilope. Lees het maar met een knipoog.
In de kas staan zaailingen van het fruit dat we daar aten en loopt al aardig uit! Spannend, want het wordt hier natuurlijk koud straks. Een koude winterdag in Gabon komt niet onder de 20 graden. We gaan het zien.
 
Recept voor gebakken Olifant

Een recept uit het boekje kinderkookkunst en cultuur, een uitgave van het COA. Een meisje uit Zaïre die in het opvangcentrum woonde heeft dit recept uit haar eigen land gegeven.
 
Benodigdheden voor 8 porties:
 2 kilo olifant
 1 gepelde tomaat
 1 blikje tomatenpuree
 2 deciliter olie
 2 eetlepels nootmuskaat
 2 grote uien
 1 kleine pot pindakaas
 1 prei
 zout naar smaak

Bereiding:
Het vlees van de olifant goed wassen en in stukken snijden. Daarna het vlees in een grote pan water een half uur koken.
Alle andere ingrediënten kook je ongeveer een half uur zachtjes in de pan. Giet het bij het olifantenvlees. Het geheel laat je dan nog een half uur koken. Zout naar smaak toevoegen als de olifant klaar is.
 
Tip: In Nederland kan je geen olifant krijgen. Daarom kan je in plaats van olifant natuurlijk ook rundvlees gebruiken. Neem bijvoorbeeld sudderlappen en pas de kooktijd aan. Vertel aan niemand dat je geen olifantenvlees hebt gebruikt!
 
land: Zaïre / gerechtsoort: vleesgerecht / bron: Maanhaas
 
Tuintainment
'van tuin naar tafel'
 
Vanaf september zal Op een Blaadje weer regelmatig aanwezig zijn op de drukke dagen bij Tuincentrum Daniëls. Ik zal alvast verklappen dat er in september themadagen zijn over Heide, Pompoenen, Chrysanten en Grassen.
In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat de pompoenen niet veel deden. Ik zag alleen maar kale grond met een enkel sprietje dat nog twijfelde aan het weer. Geduld is een schone zaak want de grond is bedekt met tientallen pompoenplanten en er liggen wel 40 pompoenen van verschillende soorten.
 
 
Agenda
 
 
Themaweekenden bij Tuincentrum Daniëls
Zondag 11 September
Speciale aandacht voor alles rondom Heide , Pompoen, Chrysant, Grassen
Met medewerking van Op een Blaadje
Herkenbosserweg 4, 6063 NL Vlodrop
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
 
Plukken, proeven en proosten
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een wandeling, plukken kruiden en maken ons eten klaar op open vuur op een Fornetto of een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. 
Dit doen we buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter en Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.