thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - meer van Rodney - jaarprogramma

Helleborusdagen 2019

komend weekeinde, zaterdag en zondag 23 en 24 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang gratis parkeren

In de tuin zijn ze, hoewel vroeger dan andere jaren, nog op gang aan het komen.

Onze in de kas overwinterde Helleborusplanten zijn nu op hun hoogtepunt, tijd dus voor onze seizoensopening.

Vorig jaar hadden we rond deze tijd een late vorstperiode. Dat kan altijd eind februari. Het is wat onwennig de Helleborus in dit voorjaarsachtige weer te zien bloeien. Ze kunnen prima tegen sneeuw en ijs maar een beetje zon maakt ook de Helleborusplanten gelukkig. De bijen zoemen luidruchtig tussen de bloemetjes en genieten er nog meer van dan van de nu volop bloeiende hazelaars en elzen.

Onze seizoensopening mag dit keer rekenen op heerlijk voorjaarsweer.

Aan het eind van de winter beleven de winterrozen hun hoogtepunt. Na maanden van relatieve rust op de kwekerij staan er dan opeens bloemen in de tuin en op zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden.

De afgelopen jaren werden we daarom op de zaterdag van onze Helleborusdagen steeds bijna helemaal leeg getrokken. Daar hebben we natuurlijk van geleerd. We zorgen elk jaar voor meer voorraad. De nieuwste en meest speciale introducties blijven echter schaars.

Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

Onze website geeft de actuele voorraad weer. Als een soort op is wordt deze nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad vind je hier: Helleborus

Rodney Davies Marbled Group revisited

Rodney Davies introduceerde in 2012 de zeer goed ontvangen Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de sprankelende kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo helder. Rodney zocht en vond vroeg en rijk bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad.

Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss'

Ze zijn geweldig en je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, waren ooit extreem zeldzame zeer kostbare toevalszaailingen. Ik herriner me nog mijn eerste ontmoeting met een dubbele zwarte bijna 30 jaar geleden en hoe ik daarvan ondersteboven was. Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten.

Bijvoorbeeld die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Black Pettycoat' en de nieuwe, nog iets donkerdere Helleborus orientalis 'Manon'.

perzik precies pas

Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis 'Xanthia' en

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') heerlijk warm van kleur en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Double Ellen zaailingen

Aanvankelijk hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te kiezen en vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je 'soulmate' uit te kiezen.

We hebben nog steeds zaailingen maar de meeste zijn tegenwoordig vegetatief vermeerderd zodat je ook als ze niet bloeien precies weet wat je krijgt en ook jaarrond Helleborus kunt uitplanten zonder te worden teleurgesteld.

De zaailingen van Ellen Akerboom zijn aankijkend, groeikrachtig en gezond. Op haar familie bedrijf kwekerij 'de Nachtvlinder' wordt hier al 25 jaar op geselecteerd. Als zaaling is elke plant uniek, we delen ze in in groepen met ongeveer dezelfde kleur of kenmerken. Je vind ze hier: Helleborus Double Ellen

Helaas hebben we dit jaar nauwelijks bloeiende Helleborus Double Ellen daarvoor zijn ze nog net iets te jong.

Helleborus nigerHelleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit, ze ontleent haar naam aan het zwarte zaad.

Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus.

Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker.

Ze verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen haar beter.

Haar dubbele vorm Helleborus niger 'Double Beauty' is zeer verfijnd.

Helleborusdagen 2019

komend weekeinde, zaterdag en zondag 23 en 24 februari 2019

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Mocht je echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen en zien.

Vanwege het aangename weer zijn we overigens vanaf vandaag ook alvast weer regulier open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.Intussen op de kwekerij.

Het mag nu wel beginnen. De vorstkiemers zijn al in november gezaaid en hebben inmiddels genoeg koude gehad. De teeltplanning is rond en de moederplanten staan klaar om te worden gestekt. Nu nog een beetje warmte en we kunnen ons weer naar hartelust nuttig maken.

Wees wel nog wat terughoudend met werken in je borders. Je kunt, vooral op nog koude natte klei- of leemgrond, door er veel in te lopen structuurbederf veroorzaken. Wortels en je bodemleven hebben zuurstof nodig. Daarom houden we de grond graag zo luchtig mogelijk.

Uiteraard verlenen we desgewenst ontheffiing om hier en daar een Helleborus uit te planten.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2019

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2019 zijn dat:

23 en 24 februari Helleborusdagen, de laatste nieuwe winterrozen

vrijdag 19 april gewoon open op Goede vrijdag

maandag 22 april extra open voor 2e Paasdag

donderdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 30 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 10 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 15 en 16 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

zaterdag en zondag 24 en 25 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Roger Bastin